Maminky, ktoré máte doma jedno dieťatko a ďalšie neplánujete...
Prečo ste sa DOBROVOĽNE rozhodli pre jedno dieťa? S manželom zvažujeme,že zostaneme pri jednom. Názory viacnásobných mamičiek poznám dobre,mňa však zaujíma aj druhá strana mince, Vaše pohnútky. Iste,že rozhodnutie je nakoniec na nás ☺ no i tak ma zaujíma váš pohľad na vec. Ďakujem.
Preco sa tak rozhoduju? Lebo na druhe nemaju gule po tom, co zistili, ze mat dieta je narocne 😉 . A ze im to vlastne staci. Pripadne preto, ze "chcem mu dat vsetko". A podobne veci zamerane hlavne na rodica, nie na dieta 😉 . Lebo pre dieta je surodenec super. Tak prajem stastnu volbu!
moj nazor, dieta by chcelo surodenca aj do buducnosti, o jedno sa budete strasne bat, davat mu vsetko na svete, nebodaj by sa mu nieco stalo.... mozno sa nebude vediet delit, mozno bude zvyknute dostat vsetko.... moja sesternica ma jedno a viac neplanuju.... maju super pracu, byvaju daleko od rodiny, cize nemaju žiadnu pomoc, uz su zabehnuty, nechce sa im ist znova vsetko dookola, ale hlavne je to u nich koli praci....... rozhodnutie je na Vas.....
@lenkacalikova u nas dovod preco mame len jedno dieta su vazne zdravotne dôvody u manzela
Niekedy by ludia pristali na viac deti, ale maju napr nejaku vážnu chorobu a tak su vďační za jedno zdravé dieta
Ja to nikde nevykrikujem, ale niekedy ma uráža nazor, ze je to lenivosť a pohodlnosť a nechce sa im obetovať svoje pohodlie
myslím, že pri 1. ročnom dieťati je zavčasu na závery....a nie je nič lepšie ako dať súrodenca.....
Mojich rodicov k tomu viedli zdravotne a ciastocne aj rodinne dovody. V mojom detstve som ako jedinacik bola rarita. Obdobia, kedy mi vadilo, ze som jedinacik sa striedali s obdobiami, kedy som s tym bola zmierena. Spokojna s takym stavom som ale nikdy nebola, mozno aj preto som sa rozhodla pre vacsiu rodinu.🙂
sorry, ale to je nezmysel je jedinacikovia su rozmaznani. Vacsina mojich priatelov su jedinacikovia a su to skveli a laskavi ludia, ktori pomahaju, delia sa, vidia potreby iných...
to ci clovek je rozmaznany je vecou vychovy a ta moze zlyhat ci pri jednom, tak aj pri piatich detoch
@lenkacalikova Každý má svoje dôvody, nedá sa to paušalizovať. Mám jedno dieťa, ktoré vôbec nie je rozmaznané a ani nemá všetko, na čo si spomenie - nie preto, že by sme mu to dať nemohli, ale preto, že to nepotrebuje. Syn sa narodil, keď som mala 33 rokov a materská bola pre mňa hrozná - na okolí žiadne deti, žiadne ženy s rovnakými "problémami", bola som rada, že som sa mohla vrátiť do práce. Ale... asi najviac budem v živote ľutovať fakt, že som neprekonala samu seba a nemala aj ďalšie dieťa. Teraz už je neskoro - urobili by sme si takmer vnúča 🙂 . Keby sa to dalo vrátiť, určite by sme pri jednom nezostali!
Najlepsie co mozu rodicia urobit pre svoje dieta je dat mu surodenca(ak sa da).Nic viac nic menej.
Fakt začínam byť alergická na komentovanie jedináčikov ako rozmaznaných, rodičov ako pohodlných a pod. (ad @lauricka) - každý jeden rodič má svoje dôvody, pre ktoré sa rozhodol pre jedno alebo viac detí a nie je povinný nikomu svoje rozhodnutia obhajovať.
Áno, mať súrodenca je skvelé, sama ich mám štyroch a vychádzame spolu dobre. Sú však aj rodiny, kde sú súrodenci rozhádaní do krvi, takže by som bola opatrná s tými ódami na nenahraditeľnosť súrodenca.
v prvom rade ja to každého osobná vec...nemám rada paušalizovanie, že jedináčik je rozmaznaný, aj posledné z troch detí môže byť kľudne rozmaznané...je to len také odsudzovanie, keď iní ľudia ani nevidia, prečo je to tak naozaj, len mudrujú...možno má žena jedno dieťa, lebo už dve potratila a bojí sa znova skúšať a nebude to nikomu vešať na nos, prípadne je povedal lekár, aby už viac detí nemala, lebo to nemusí prežiť, no ktorá by riskovala? ja nie...alebo bol pôrod hrozný zážitok alebo jej partner nesúhlasí s viac deťmi a musí ho rešpektovať alebo sa na to niekto jednoducho necíti, je lepšie priniesť jedno dieťa na svet a normálne ho vychovať ako viac detí, ktoré nemajú lásku, pozornosť ani trpezlivosť od rodičov...čo sa týka mňa, kľudne aj dve by som mala, ale nemôžeme mať v živote všetko čo chceme, takže ostávam pri jednom
Ja s manzelom iba jedno dieta. Nechavame to na nahodu, ale za 15 rokov co sme spolu iba raz som otehotnela , antikoncepciu som brala iba 1,5 roka. Uz ten vek 38. Teraz sme na tom financne akurat . Pri hypoteke , dve auta este byvame aj s mojom mamou. Nemali by sme s coho zit keby som bola na materskej. Cas ukaze.
vrcholom drzosti pre mňa bolo, keď mi jedna bezdetná žena povedala, že ona nechce deti, lebo ich k životu nepotrebuje, ja som jej vysvetlila svoje dôvody, prečo nemám dve a ona sa ma odvtedy vždy, keď sa stretneme pýta, kedy už bude druhé a pritom som jej to už vysvetľovala...takže som sa rozhodla, že už nebudem nikomu nič vysvetľovať, nikomu vešať nič na nos, len si zbytočne jatrím rany a preplačem potom celý týždeň a to mi zato nestojí, aby ma dcéra takto videla...
vy všetci, čo máte veľa detí, užívajte si ich a dajte pokoj každej žene, ktorá má len jedno, lebo neviete, čo je za tým a čo tým spôsobíte, keď ju budete súdiť...nie ste v jej koži...
Vrcholom je , ze niekolko krat do mesiaca sa ma znami, v robote opytaju kedy budem mat druhe. Idem vyskocit z koze. Keby som mohla mat tak urcite syn nije jedinacik. Teraz aj tak s nim mam s nim co robit, kedze je prvacik.
@beatrix1985 keby boli inteligentní, tak by vedeli, že sa stačí opýtať maximálne raz...
ja som nechcela mat deti vobec. zila som si sama pre seba a bolo to fajn. az v neskorsom veku som sa rozhodla mat jedno dieta a pri tom aj zostanem. nie preto, ze som leniva a pohodlna vychovavat viac deti. nie preto, ze by som nemohla mat dalsie zo zdravotnych dovodov. ani nie preto, ze by moja dcera bola rozmaznana alebo neviem co... jednoducho som sa takto rozhodla a hotovo. argument, ze "najlepsi dar pre dieta je dat mu surodenca" u mna neobstoji. venujem sa dcere najlepsie ako viem a rovnako moja cela rodina. ma kamaratov v podobnom veku ci uz v rodine, alebo deti od susedov. nevidim problem v rozhodnuti mat jedine dietatko. ma to byt rozhodnutie samotnych rodicov, nie okolia.
@oringla pekné 🙂 aj moja sestra má jednu 20 ročnú dcéru a je úplne spokojná so svojim rozhodnutím...aj ja by som to takto chcela cítiť, ale nedokážem to, možno raz
dievcence, nech je to akokolvek, okolie si vzdy najde nezmyselne a mnohokrat urazajuce slova. Ked je len jedno, vela ludi sa pyta: "A kedy bude dalsie... ." Ked ich mate viac, ihned vas povazuju za menej vzdelanych a slabo intelektualnych ludi - jednoducho len socialne priprady maju viac deti.
Takze nikdy nebude dobre.
Robte tak ako vam srdce hovori a reci ostatnych si k srdcu neberte. A dovody, ktore vas vedu k takemu alebo onakemu rozhodnutiu su len vasa osobna vec.
@salamistka zlatko, bude to v pohode, neboj. veci, ktore nezmenis, treba prijat ako fakt a netrapit sa zbytocne.
S manzelom mame jedno dieta, pri porode som mala komplikacie, len malo chybalo a moji muzi by zostali sami. Aj ked mam syna neskutocne rada, nepodstupila by som riziko dalsieho tehotenstva, s vedomim, ze sa uz nemusim vratit domov a syn tym ziska surodenca. Ja sama som jedinacikom, nie vzdy to bolo lahke a hovorila som si, ze mne sa nemoze stat, ze budem mat len jedno dieta. No osud to zariadil inak. Ja ako jedinacik nie som rozmaznana, vazim si veci. Nech sa uz rozhodnes akokolvek, rozhodni sa sama, nedaj na reci druhych, musi to byt tvoje rozhodnutie. 🙂
@lenkacalikova malo kedy sa zapajam do diskusie, ale tentokrat sa pripojim, nakolko sa tato otazka tyka aj mna resp. mna a partner. Mame 2,5r dcerku, a otazky okolia kedy bude druhe mi idu uz troska na nervy. Pri mojej odpovedi neplanujeme, alebo teda v blizkej buducnosti urcite nie (pokial sa teda nahodne nepostasti) mozno casom, ale skor nie ako ano su na mna vrhane take pohlady ze az. Ze chuda dieta, bude samo, a v buducnosti sa mu zide surodenec a budu si pomahat..a takto bude sama atd atd...do kelu to uz je moc aj na mna. Nikdy som sa do manzelstva, deti nehrnula, milujeme svoje dieta nadovsetko, je to nas anjel aj cert v jednom, kolektiv ma v jasliach, na ihrisku neskor bude skolka skola, kruzky atd..a mnoho krat veru pomozu cudzi ludia ked potrebujes, resp. nerodina ako pribuzenstvo. Cize ak chce niekto aj 5 deti, moj obdiv, ked sa niekto na to citi a naplna ho to, snimam klobuk a usmievam sa. Ale aby ma niekto pomaly ze odcudzoval za to, ze sme sa rozhodli mat jedno dieta(nikdy nehovorime nikdy)...troska uz silne kafe.Nech si vsetci robia ako chcu,je to velmi individualne a je to hlavne o partneroch, financiach, zazemi, zdrav. stranke a hlavne pocitoch dvoch ludi a nie okolia. tot vsjo
tak zas netreba si tu ťahať medové motúzy popod nos že mám len jedno lebo ..oprávnené dôvody ( choroba , nedostatok financii ) , ale jednoducho treba aj povedať že je značná časť čo druhé nechce pretože nemajú na to fakt tie " gule " ,nechce sa im absolvovať druhé vstávanie v noci , druhý pôrod , väčšie obmedzenie, zníženie životnej úrovne, nie sú tak rodinne založený ..jednoducho je to tak a JE TO ICH VEC. Ale tvrdiť že jedináčkovia sú len zo zdravotných dôvodov , z nedostatku financii je jednoducho klamstvo.
Zas treba povedať že je tu časť populácie , čo sádže deti ako buchty na plech a táto časť pupulácie síce tie gule má ale nemá zas ROZUM.
@oringla napodobne. A nevidim absolutne dovod robit si dalsie dieta kvoli okoliu :D. Ako chcela by som , a velmi, dokonca aj vek na to mam v pohode. Ale nemam nejake materske nutkania a tak stale cakam, ci sa nieco ozve. Ak sa to vo mne pohne, tak ano. Dovtedy by to bolo zbytocne vobec riesit.
My sme boli rozhodnuti pre jedno dieta. Moj muz uz dve deti z predchadzajuceho vztahu mal, vek sme mali uz pri prvom hranicny a na dalsie dieta sme nemali chut. Matka priroda zrejme casto chodi citat kona, ze surodenca treba a pritrafilo sa. Ano, ak mas deti viac, milujes vsetky rovnako, takze laska sa nasobi. Potial ruzove konske reci. Ostatne su len reci. Nenasobi sa cas, takze obvykle starsie dieta vypadne z dovtedajsej intenzivnej pozornosti a prichadza skratka. Mladsie si pozornost "vynuti", starsie ma proste smolu, ocakava sa od neho, ze bude "rozumne". Nenasobi sa cas, nemozes sa venovat dietatu, kolko si sa mu venovala dovtedy, lebo den ma stale rovnakych 24 hodin a nenatahuje sa podla poctu deti. Nenasobia sa financie, kym nie ste velmi dobre situovani, pocitite to. Jedno dieta postrazi "ktokolvek", dve uz nie, takze vecer s manzelom (ked nemate ochotnych starych rodicov) je organizacne rovnako narocne ako natankovat kozmicku lod. A fakt, ze ma dieta surodenca, ma napriklad moje dieta, hlboko a dokladne v pazi (ja tiez, ani neviem, ze mam sestry). Jasne, ze by sme dnes maleho "nedali", ale chapem rodicov jedinacikov a suhlasim s nimi.
@lenkacalikova neries odpivede typu, ze najlepsi dar je surodenec. Nesuhlasim. Som jedinacik, manzel je jedinacik. Osobne za mna, mne nechyba a ani nechybal. Nasa mala, ked sa jej opyataju, ze ci by nechcela ( to som ja belasa od zurivosti) povie, ze na co by jej bol. Nase dovody su kombinaciou materialnych, zdravotnych a aj sebeckych. Milujeme nase zlaticko, chce aby mala vsetko potrebne ( nepiste tu, ze dietatu staci laska, prd makovy, som ucitelka a laska, ked nemozu ist na vylet, alebo sa im smeju, ze maju otrhane veci je naozaj posledne, co ich zaujima), pri porode sme skoro obe umreli a ja chcem zit. Sebecke, jedno dieta zdedi vsetko a nemusi sa hadat so surodencami. A prosim vsetky viacnasobne matky, nekomentovat. Vy mate vela deti, lebo ste chceli, my mame jedno, lebo to tak chceme. A jedinacikovia su silne osobnosti, vsetko si musia odskakat sami, ziadne to ja nie, to brat ci sestra. A v buducnosti? Odstahuje sa na opacny koniec sveta a tam rodinu urcite mat nebude.
@lenkacalikova Zial na Slovensku je to aj pre zlu financnuj situaciu... ale je to samozrejme individualne
@lenkacalikova
nik ti nemôže vnucovať rozhodnutie ani názor...chceš jedno,maj jedno...niekto chce 4,má 4...druhých do toho nič nieje..
okrem toho že jedináčikovia sú rozmaznaní,nevidím nevýhody..