Kúpa auta - diesel verzus benzín

27. nov 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na váš názor, ideme kupovať nové auto a nevieme či kúpiť diesel alebo benzín..pozeráme po väčších rodinných autách keďže budeme o chvíľu 4, auto by sa využívalo hlavne do mesta cez víkend na nákupy (mesto mame 10km od nás) a o chvíľu na nosenie deti do škôlky (tiež cca 15km od nás po rýchlostnej ceste) poprípade napíšte aké rodinne auta máte vy s čím ste spokojní 😊 premýšľame hlavne nad škoda octavia, superb alebo toyota corolla/rav4

thirstymonk
27. nov 2024

Čauko, dizel určite nie. Diesel je určeny na dlhšie trasy, napriklad keby si lietala na tyždňovky KE-BA a tak... že ide 100-1000km v kuse. To ma diesel rád.

Okrem toho nové diesle stoja za prd, už ťa s nimi ani nepustia do niektorých miest, potrebuješ ad blue a pri tých tvojich 10km trasach do mesta sa ti akurat tak bude sustavne zapchavať DPF. Ver mi, cely život som bol vin diesel a teraz pred par mesiacmi som si kupil radšej benzin, nech mám pokoj od blbosti.

Tie nove turbobenziny (zdôrazňujem slovo nové, neviem jak sa to bude správať, keď bude mať 50 tisic) sú super, lebo kombinujú vlastnosti benzinoveho motoru a turboduchadla. Tzn. auto ti ťaha jak benzín - je celkom živé aj pri otačkách do 2000. Keď stupneš nad a roztočí turbo, tak už ťahaš jak schumacher. A keď dosiahneš 4500 otačky, kde diesel už väčšinou nevládze (má obmedzovač), tak benzinik ti ťaha aj ďalej.

Na škodovky osobne by som sa vykašlal. To je jak F&F oblečenie v tescu, že nie úplne do smeti, ale zas ani tej ceny to nie je hodné. Nová octavia má podľa mňa hodnotu max tých 17-18 tisíc (a predáva sa za cca 30 ne?) Predražené a kvalitatívne slabý nadpriemer.

Toyota, to už je iná pesnička. Všeobecne japonské auta stoja za reč. Skús pozrieť aj hondy, aj keď CRVčko už nevyrabaju, teraz vyrabaju dajake škarede a nezgrabne SUVčko... Ale toyotu, či už korolu, alebo rav 4ku môžeš bezpečne kupiť.
Takisto pozri ešte suzuki vitara, či by nevyhovovalo možno?

Iné by som asi neriešil. Možno ešte niečo pozrieť od kie, alebo hyundaiu, ale s kiou nemam až take dobre skusenosti. S hyundayom nemam žiadne.

zic
27. nov 2024

Na kratke vzdialenosti asi diesel velmi nie je...

really8
27. nov 2024

Benzin, toyota, honda.

guudy
27. nov 2024

Suhlasim, benzin a japonec 🙂

doriiis
27. nov 2024

Ak krátke trasy tak určite benzín.Ked denne jazdis 100 +km ako ja,tak diesel.

sasa1310
27. nov 2024

určite benzín, otázne či diesel ešte kúpiš a za ďalšie, corolla určite nie je rodinné auto. A odporúčam naozaj ísť do tých predajní a pozrieť si tie autá reálne, aj si sadnúť do nich, aj kufor pozrieť a pod.

doriiis
27. nov 2024

@sasa1310 ...dieselové auta sa ešte normálne vyrábajú.Menej,ale vyrabaju

sasa1310
27. nov 2024

@doriiis viem, že sa vyrábajú ale nie každý typ auta sa vyrába aj v diesel verzii

13uzivatelka11
27. nov 2024

Rav 4 z tohoto výberu, ak máš rozpočet na nejakú novšiu a nie 10+ ročnú

autor
27. nov 2024

Ešte taká otázka ohľadom benzínových..pozerám stále rôzne značky a prekvapuje ma za do takých veľkých aut davaju 1.0 motor mala by som skôr hľadať 1.5/2.0 alebo stačí aj 1.0? 🤔

13uzivatelka11
27. nov 2024

Určite nie 1.0 a ani 1.2 na suv.

sasa1310
27. nov 2024

dávajú aj 1.0 motor, ale zasa má vyšší výkon (kw) a treba pozerať kw

olimuc
27. nov 2024

Ma motor pozor. Mini motor s vela KW vyssie opotrebovanie a skor pojde do kytek - automobilky nefandnia autam, kt by mohli fungovat s 500000 km s 1 motorom. Na Vase pouzitie definitivne benzin.

jazzy03
27. nov 2024

Na Octavku je teraz akcia😁 ja som Skoda positive.😅

gas1201
27. nov 2024

Z toho čo si dala na výber tak Rav4 určite odporúčam. Máme 2024 v rodine a je to super auto (aj keď má trošku menší kufor ako môj Passat ale stále veľmi použiteľný). 2.5 hybrid a dlhodobá spotreba 7-8 litrov.

Superb 2.0 TSI je za mňa taktiež ok pokiaľ je v poriadku servisná história.

Autá typu Vitara, CHR a pod by som nekupoval, podľa mňa sa to nedá nazvať rodinným autom.
Každopádne určite benzín a Toyotou nespravíš chybu.

chrobak7
27. nov 2024

@jazzy03 Ja len že vždy je na každé auto akcia....

aandrea9
27. nov 2024

Na tak krátke trasy určite benzín

jazzy03
27. nov 2024

@chrobak7 vraj dobra akcia na Octavku je prave teraz a autorka spomenula aj Octaviu. Tak daka info😁 a nie, nie vzdy je na kazde auto akcia.🥹

zuzuliennka1
27. nov 2024

tiez odporucam toyota, rav 4, hybrid

ma77
27. nov 2024

Toyota benzín

chrobak7
28. nov 2024

@jazzy03 škodovácky a VW cenník sledujem už rok a v každom cenníku je zľava (raz uvádzacia, raz to volajú jarná, jesenná zľava, potom bonus), ktorej výška záleží od modelu. V Kodiaqu je to 3200 alebo 2300 celý rok. A pritom samotná základná cena ide stále hore. Môžem ti sem dať cenníky z celého roka.

A predajcovia vždy dávajú na modely zľavu - či už na celé auto, alebo na niektorú doplnkovú výbavu - je to štandardný marketingový ťah.

Ale jedno je pravda - treba vždy kupovať čo najskôr, lebo tie ceny idú stále nenápadne hore. Napr. po avizovaní zmeny DPH z 20 na 23% predajcovia (aj škoda aj VW) od polky októbra hneď dvihli ceny áut zhruba o 1000 EUR. A budúci rok to pôjde hore asi ešte viac, keď budú dvíhať aj ceny doplnkových výbav.

ma77
28. nov 2024

@gas1201 Suhlasim že CHR nie je pre rodinu s detmi kde treba davat kočiar spravne rodinne auto ,ale my ju mame ako rodinne auto len sme dvaja autičko paradne chodime s nou na dlhe trasy toh.roku BG dovolenka a ja mam pre seba yaris manžel ine auto ale CHR je naša rodinna😉