Kniha o histórii Slovenska počas II. svetovej vojny

miskaska
29. aug 2014

Ahojte maminky. Vobec neviem, ci je vhodne prave tu vytvarat takuto temu, ale. Chcela by som poradit. Hladam skutocne kvalitnu, nie tendencne napisanu knihu o historii Slovenska pocas II. svetovej vojny. Nie taku kde sa vlelebi Slovensky stat, ale ani nie taku, kde sa velebi Sovietsky zvaz. Proste hisotricky pravdivu a objektivnu. Ak mate scitanych manzelov, tak sa skuste spytat ich. Prebiehaju oslavy SNP a ja mam v tejto teme medzery 😝 ...

tinka8873
30. aug 2014

No tak skor si daj dajaku polsku knihu prelozenu do slovenciny. Kedze chces fakt pochopit, co sa udelo. Slovensko v rokoch 1939-1945 bolo fasistovska kraina, tak nasi ne trpeliste az tak moc, keby porovname s inymi krajinami.

ervenka
30. aug 2014

@miskaska Vyber si napr. z tychto. http://www.martinus.sk/knihy/historia-vojny-v-d...
@tinka8873 netrpeli sme az tak moc? mala by si si tiez nieco precitat... 🙄

mawka
30. aug 2014

@miskaska vies na co som prisla? ze je velmi fajn pozerat dokumenty s vypovedami ludi, ktori to zazili a doplnat to knihou. ono nestaci len SNP si citat, ja som to len kuskovala tiez a potom som pochopila, ze ak chcem pochopit alebo rozumiet tomu, musim zacat tam, kde to zacalo cele. teraz idem citat napriklad Utekl jsem z Osvietimi. Dokumentarny film bol fajn, ale trosku skresleny. skusim teda knihu priamo od cloveka, ktory utiekol. historia 2. sv. je narocna.

terezka1947
30. aug 2014

vies,kazdy autor je trosku "zaujaty"....kazdy sa venuje jednej oblasti viac a inej menej,tak isto jednu situaciu a udalost vidi mozno troku inak ako druhy
ja by som ti navrhovala aj nasich historikov....a pokial chces realnejsi pohlad,asi by som ti odporucala precitat si viac knih a od viacerych autorov
je dobre otvarat dejiny,nasu historiu...je to nasa minulost a z nej vychadzame a kazdy stat je na svoje dejiny hrdy...ale mam pocit,ze my Slovaci na nu skoro kasleme 😒
nic nie je v historii cierno-biele...a vela veci treba vzdy posudzovat trosku v kontexte tej doby,moooozno niekedy aj mensieho zla(aj ked toto slovne spojenie nemam rada)...
ale mali by sme poznat aspon zaklade fakty....

terezka1947
30. aug 2014

@mawka a este by som doplnila....pokial clovek ma este moznost pocut informacie "z prvej ruky",trebars od ucasnikov povstania,vojny...od ludi,kt.v tom obdobi zili-aj oni mozu zo svojho pohladu pomoct pochopit celu dobu-alebo aspon trosku ju spoznat....
nebolo to lahke,zit v tejto dobe 😒
skoda,ze sa na vsetko zabuda a rozputavavaju nove a nove knflikty ☹

mawka
30. aug 2014

@terezka1947 hej hej, preto rada pocuvam ludi, ktori to zazili. momentalne tu mam k dispozicii cloveka, ktory 2. sv. zazil na fronte ako mlady chalan, je to nemec a od neho som ziskala zase dalsi pohlad na vec. Strasne ma zaujimalo ako to vnimal on, vylozene to bol boj o prezitie aj samotnych obcanov nemecka, vnutorny boj. prezit a bojovat a umriet ako hrdina alebo sa vzopriet a ako intelektual mlady skoncit v lagri a umriet horsie ako zviera. toto su realne pribehy realnych ludi, pohlady z kazdej strany. hovoril o tom, ako si hitler podmanil ludi a cim. ale sa zaroven hanbi za tie zverstva. nemci su na to hodne citilivi, este stale pocituju obrovsku hanbu a zodpovednost.
A co som spominala knihu Utekl jsem z Osvietimi, Vrba a Wetzler, vobec sa o nich decka neucia. Dvaja slovaci, ktori stade zdrhli, aby zabranili dalsim deportaciam zidov a nikto ich nepocuval, resp. nechcel pocut, dali priame svedectvo o tom, co sa skutocne deje v KT. A toto decka veru neucia. Ja sa pytam preco, ved to bol ohromny cin. preco si nemozeme vazit ludi, ktori nieco dokazali, slovakov? Toto aj mna mrzi. Osobne som o tom tiez netusila, nebyt syna, ktory miluje histroiu 2. sv., musim teda aj ja studovat, lebo ma otazky a narazili sme na toto.

terezka1947
30. aug 2014

@mawka mne sa- okrem ineho- tiez pacia filmy z prostredia vojny,povstania a co sa koncentracnych taborov tyka-tak filmy o nich by som daval ludom pozerat povinne...naposledy som videla film Colette...tiez zaujimavy pohlad...a to nebudm pisat dalsie filmy....
koncentraky navstevovat-su to mementa=velke mementa ☹

bohuzial, zabudame...velmi zabudame

moj dedo bol pratizan,babka mala troch bratov priamo v diani SNP...a co bolo neskor,za Madarov,pri tvoreni druzstiev,atd,atd,atd....
sa mi paci,ze Americania sa biju do prs a su hrdi-a my nemame byt na co hrdi????
mame,ale nevieme na co,leeeebo historiu nepozname
co sa nemeckych vojakov tyka-tazko odsudzovat,resp.nemozme odsudzovat...tiez nie vsetci boli zli a nie vsetci "pocuvali"prikazy z hora...aj tam boli ludia....a ked si zoberieme Rusov-aj tam boli zvierata-bohuzial 😒 ,ale boli aj obycajni ludia so srdcom....

mawka
30. aug 2014

@terezka1947 ved toto. nikto nehovori o tom, ake prasce boli rusi, ako znasilnovali nemecke aj slovenske zeny, to uz nikto nespomina. amici detto. a potom po vojne naliali prave amici do nemecka prachy, aby potom z toho profitovali, aby potou europu mali v hrsti. usa spolu s ruskom sa hraju s celym zvysnym svetom. raz jedni, raz druhi. a bolo to tak aj pri 2. sv. vojne. mna mrzi, ze decka sa v skole ucia dejepis a informacie maju skreslene. hodne skreslene.
odporucam mauthausen KT. chystame sa teraz do osviencimi a dachau. potom norimberg a berlin. nestaci len citat knihy, s tym suhlasim.

ervenka
30. aug 2014

@mawka je vela veci o ktorych sa nehovori- napr. Nálet na Apolku. Moj otec bol narodeny v 1926. o vojne hovoril len obcas. O Nemcoch- snazili sa byt cisto obleceni, oholeni. Rusi- nezalezalo im ako vyzeraju, ako sa chovaju. Americania= zuvacky, cokolada. Nacisti prestrelili jeho otcovi pluca a zomrel 26.12.1939. Takze zvysok zivota mojho otca a jeho surodencov vychovaval stary otec. Mamu mali, ale ako zena to prave najlahsie nemala. No a moj stary otec z maminej strany bol vojakom, odliekli ho na Kaukaz. Po vojne sa vratil.Vsimam si obrovsky nezaujem Slovakov o historiu. VEd na co im to bude... Na Slovensko nadavaju, najradsej po ukonceni skoly odist. Zabudaju na to, ze ked pridu do zahranicia, domaci sa ich pytaju na Slovensko, historiu. sama som sa stretla s otazkami tipu- august 68, nezna revolucia, o prvej svetovej a od kial sa ti Slovaci vlastne vzali, ved pred 1918 bolo velke madarsko (bavili sme sa po eng, a tam vyraz uhorsko velmi nepoznaju) a po 1948 zase Cechoslovaci. Slovensko nie je Slovinsko. Vysvetluj Maruska, vysvetluj...

terezka1947
30. aug 2014

@mawka vies,je na nas,rodicoch ako svoje deti vychovame a mali by sme k ucte k ich korenom...ked my svojim detom ukazeme,ze si vazime svoju krajinu,dejiny-budu aj oni
nie som za prehnane prejavy lokalpatriotizmu,ale ani za totalny nezaujem a vecne nadavanie na Slovensko...casto si ludia neuvedomuju,ze co bolo,bolo
ale to,co je teraz, mozem ovplyvnit-nemusim byt politik,super podnikatel...ale aj obycajny clovek vie svoju krajinu dobre a na urovni reprezentovat
ja v cudzine nezijem...ale keby som zila,urcite by som na Slovensko nezanevrela a bola na neho hrda
a preto si vazim vsetkych,co odisli,nezabudli a robia dobre meno aj za hranicami 🙂

mawka
30. aug 2014

@ervenka ono je to aj tym, ze trebars za sociku boli ucebnice robene tak, ako to vyhovovalo komunistom, vela veci sa tam nespominalo. no a sice dnes je to uz lepsie, ale nie uplne ono. hlavne je naprd to, ze nase decka memoruju, ale nie su vedene k tomu, aby porozumeli ze co sa vlastne ucia. odrapkaju ti strucny vycuc datumov a co sa zhruba stalo, ale ze preco, tak to ti uz povedat nevedia.
ja som v nemecku, tu poznaju slovensko, chvalabohu. ale v anglicku si nas mylili statocne. ale je fakt, ze kym nase decka sa ucia o celom svete, aj o malych krajinach, tak ta nasa je pre svet ako keby nezaujimava. a pritom histooriu mame bohatu.

ervenka
30. aug 2014

@mawka presne, ucime sa o Egypte, starovekom Grecku atd. Viac vieme o inych ako o nas... A o Slovanoch az do Velkomoravskej rise akoby nic. hokus bokus, a su tu Slovania. Ale boli tupi, tak prisli Solunsky bratia s pismom a chvalabohu nabozenstvom. A potom zase dlho nic, stredovek= mor, renesancia= tazba drahych kovov, potom sa trochu zmienime o Sturovcoch, 1848, zase potom dlho nic, a je tu Stefanik. Velmi kratko. potom uz ll. svetova, potom 1968 a Dubcek. Pripadne este spomenieme Husaka. The End.

mawka
30. aug 2014

@ervenka nevieme sa spropagovat. ved staci ked ides po dialnici kdekolvek na zapad smerom od nas, tak aj tie najmensie historicke pamiatky, muzea, zaujimavosti, vsetko mas oznacene obrovskymi tabulami. u nas? len tie najvacsie. vsade inde su na svoju historiu hrdi a nase pamiatky chatraju. pritom ludia na zapade su nadseni turisti, pamiatkari. chodili by, keby vedeli kam a co sa tam nachadza.

natuska87
30. aug 2014

@tinka8873 Asi si Polka...neviem, ale ked sme netrpeli, tak mas velkeee medzery.

tinka8873
30. aug 2014

@ervenka @natuska87 No tak zlatko, ja citam, a vela. Som Polka a historia II vojny svetovej je urcite mi viac blizsia ako Tebe. Ak uz si taka mudrutka a vela citas, ta sa naucz a i chapat co citas, lebo ja som jasno vysvetlila. Nechovorim, ze ste ne trpeli, ale urcite ne tak ako Poliacy, alebo ine krajiny.

natuska87
30. aug 2014

@tinka8873 ze si Polka som vydedukovala z Tvojho prejavu...o dejinach viem urcite dost, profesionalne sa im venujem, to neznamena, ze vsetko viem...reagovala som na Tvoje vyjadrenie, ze sme netrpeli, lebo sme kolaborovali...moji stari rodicia zili na samote, kadial isiel front...viem z ich rozpravania vela...trpeli, velmi...a trpeli tisicky inych....o vasich dejinach viem tiez vela, preto som vzdy na vasej strane...nezabudnem na Katyn a na "vymazanie " vasej krajiny z mapy po dohode Rusov /Stalina/ a Hitlera....nebudem si s Tebou merat svaly....diskutujem iba s takym, co rozumie a nepopiera.....a mozno, si sa iba blbo vyjadrila

jamabe
30. aug 2014

@miskaska Neverím, že nájdeš nejakú objektívne napísanú knihu na túto tému... veľmi citlivú tému. Presne ako si poznamenala, existujú dve skupiny názorov - velebenie Slovenského štátu (mimochodom oficiálny názov bol Slovenská republika!) alebo jeho totálne zavrhovanie a to aj medzi váženými historikmi. Pravda bude asi niekde medzi - uprostred. Aj keby si sa rozprávala s priamymi účastníkmi vtedajších udalostí - zas to bude len skreslené, lebo to bude subjektívny názor toho konkrétneho človeka. Treba si asi vypočuť, prečítať, naštudovať názory oboch strán a porovnávať, rozmýšľať, skúsiť sa vžiť do tej doby. Neviem si teraz spomenúť - bola vydaná jedna publikácia, kde sú spísané spomienky Tisovho obhajcu aj žalobcu. Totálne dva odlišné pohľady. Ale tiež môže pomôcť pochopiť. Nič nie je čierne alebo biele.. medzitým je ešte veľa odtieňov... aj v histórii. Ale držím palce pri štúdiu 🙂 Je smutné, ako málo poznáme svoje dejiny..

jamabe
30. aug 2014

@mawka Učenie sa dejepisu v škole? Ách, to je iná story... Dejepis na ZŠ sa učí po 1 hodine týždenne, len v 9. ročníku 2... Niektoré školy posilňujú tento predmet, ale väčšina asi radšej staví na cudzie jazyky... A teraz si predstav, čo stihneš za tých 33 hodín v roku deti naučiť. 😝

mawka
30. aug 2014

@jamabe tak vies, dnes sa venovat historii nie je pre decka cool. no, chvalabohu, ze to moje dieta kasle na to, co je cool a venuje sa tomu. celkovo vela vela cita. historia je jeho vasnive hobby, priznam sa, az pri nom som zacala mat historiu rada aj ja. a okrem toho, on si studuje tak vselico pre seba. velmi som za toto na neho hrda, mat scitane a vseobecne rozhladene dieta je sen, ktory sa mi zatial plni. klop klop. a presne ako pises, nic nie je ciernobiele a knihy su skreslene. nie je jednoduche si zobrat z toho objektivne nieco. takze doplname to roznymi dokumentmi, rozhovormi, chodime kam sa da. tiez je to trosku narocne hobby. na cas, na spravnu interpretaciu, maly ma mnoho mnoho otazok, na ktore mu neviem vzdy odpovedat, cize patram po informaciach a potom rozmyslam ako to vysvetlit, ci som to spravne pochopila a tak dalej. hlavne ked si moje dieta mysli, ze viem vsetko 😀

jamabe
30. aug 2014

@mawka tak to ti gratulujem k takemu dietatu! Klobuk dolu 🙂
Ja som vzdy milovala historiu a dejepis bol moj najoblubenejsi predmet... A vacsina spoluziakov sa mi cudovala... 😝
Moja dcerka ma len 2,5 ale uz teraz planujem vlacit ju po vsetkych moznych muzeach.. Dufam, ze ma nebude za to nenavidiet, ale tiez si myslim, ze je dolezite poznat najma vlastnu minulost, vediet kto sme a odkial pochadzame 🙂

sari24
30. aug 2014

@tinka8873 históriu by si mala brať hlavne z toho objektívneho pohľadu a nie subjektivneho, lebo potom ešte aj nemci môžu tvrdiť ako trpeli (jasne že nie) . Poliaci na tom neboli o nič lepšie, ale tvrdiť, že Slováci sa mali lepšie je tiež blud...však my sme fungovali len ako šašovia na gumičke..nič viac

@mawka Ja študujem históriu, moja mama je rovnako na mňa hrdá ako ty na svoje dieťa 🙂 A vedz, že vždy ak poviem, že čo študujem, tak každy len ohrnie nosom aká somarina. História je v dnešnej dobe veľmi podceňovaná, pretože už nastúpila doba technológii a asi to ľudí poháňa viac vpred

@miskaska Nájsť skutočne objektívnu knihu o histórii je ťažké. Lebo presne, každý historik aj tak do svojej práce dáva kúsok svojho pohľadu. Ale veľmi komplexná kniha je podľa mňa Dejiny Slovenska V. od Samuela Cambela. Teda myslím, že je to piaty zväzok, lebo ich je niekoľko a tie knihy sú veľmi hrube 😉

A ak už SNP - teraz na STV 2 chodil a možno chodí..už neviem..každú stredu dokument presne na danú tému, čiže ak mate archív..stačí nájsť a pozrieť 🙂 Niekoľko dielov to má

warholette
30. aug 2014

@miskaska nie je to sice kniha, ale precitaj si niekolko clankov tejto baby: http://www.sme.sk/redakcia/sona-gyarfasova/ tejto teme sa venuje uz dlho a hoci to nie je nejaky uceleny pribeh, ale zbierka clankov, dobre sa to cita a da sa z toho vela dozvediet.

ervenka
30. aug 2014

@tinka8873 Slova ako zlatko mudrutka si teda vyprosim 😠 Ty nevies o mne nic a zjavne si necitala ani moje prispevky k tejto teme, tak sa laskavo zdrz komentarov. Poliakov poznam lepsie ako si myslis. a preco ich dobre poznam ta zaujimat nemusi.... 😠

ervenka
30. aug 2014

@mawka moj manzel je NL. Ked videl Bojnice, tak skoro nedychal. Ale na druhu stranu Trencin bol veeeeelke sklamanie. A to sme tam isli v ramci hradnych slavnosti. Zvolen, Tatry, Vratna, jaskyne, Janosikove Diery... A to sme boli len 2x na SVK. Ked ideme po dialnici BA-ZA mm sa ma pravidelne pyta- co je to za hrad? Este dobre, ze som studovala ces. ruch. 😀 😀

mpg
30. aug 2014

@mawka niektoré deti historia zaujíma, môjho syna nie veľmi, ale zavše aj je zvedavý, aj na SNP bol zvedavý a niečo som mu o tom porozprávala, čo ma napadlo. Prekvapili ma ale správy na Markíze 29.8., kde SNP neskutočne podhodnotili, keď to tak počujú aj deti tak naozaj neviem, čo si o tom pomyslia.
Aj keď je to komerčná televízia, ale takýto pohľad na udalosť spred 70 rokov - to by som radšej nepovedala nič.

preshibana
30. aug 2014

@miskaska ja som mojmu zanietenemu milovnikovi snp a dejin 2.sv. vojny kupila asi pred 4 rokmi fantasticku knihu.....Tiez to vtedy bola len jedina svojho druhu...nespominam si presny nazov...asi Slovensko pocas 2.sv.vpjny....a vnutri obsahovala aj kopoe dobovych pisomnosti a dobove zaznamy na CD
...Zajtra Ti mozem upresnit nazov....stala okolo 65e, ale je skvela...aj podla mna 😉

preshibana
31. aug 2014

@miskaska uz mam nazov...Druha svetova valka Cesi a Slovaci,autor Frantisek Emmert...je skvela....

preshibana
31. aug 2014

@miskaska a uz je vydana aj v sj....to som ani nevedela....my ju mame v cj,ale nerobi to problem...a aj cena je uz nizsia...

ervenka
31. aug 2014

Tak ma napadlo. Oplatilo by sa oslovit vydavatelstva, ci sa nieco chrumkave speci chysta na svet buduci rok, ked bude okruhle vyrocie skoncenia ll.svet. vojny? LEbo napr. tu v Nl malo zeleznicne muzeum min. rok speci vystavu o vojnovych vlakoch. Pricestoval aj pancierovy Stefanik. Boli sme sa pozriet. Keby mal niekto info o niecom, rada by som vedela viac. 😉