Kde sa dá kúpiť ojazdené vozidlo?

alen99
17. sep 2021

Ahojte,
prosím Vás, poraďte mi, kde sa dá kúpiť ojazdené vozidlo.

marci987
17. sep 2021

Bazos

sissy27
17. sep 2021

@alen99 to sa pýtaš vážne? 🧐 počula si už niekedy o autobazároch? Lebo presne tam sa dajú kúpiť ojazdené autá. A aj cez internet, stačí zadať do googlu “autobazár”. Najlepšie sa vyhľadáva cez autobazar.eu

alen99
autor
17. sep 2021

@sissy27 áno, ale ako náhle zadám do google kúpim auto vyhodí mi AAAAUTO a po poslednej skúsenosti by som si tam nekúpila ani rohože do auta... rozkliknem inú stránku, kliknem na vozidlo a zas ma len prepojí na áčko... tak som sa chcela opýtať na Vaše skúsenosti, kde zvyknete kupovať auto..

sissy27
17. sep 2021

@alen99 tak nedávaj do googlu “kupim auto” ale “autobazar”. Alebo zdvihni zadok a choď obehať autobazáre u vás v okolí, najlepšie s nejakým automechanikom alebo niekým, kto tomu aspoň trochu rozumie. Na fb je milion predajných skupín, bazos.sk, autobazar.sk, autobazar.eu…
Ja neviem, ale asi si postavím biznis na kurze “ako používať google” 🙄

elenka.k
18. sep 2021

@alen99 na tejto autobazár sa dá odkliknúť, že si nepraješ ponuky od AAA... 😉 Bazoš je tiež fajn stránka 👍

alen99
autor
18. sep 2021

Dobre baby ďakujem 🙂

janne318
18. sep 2021

Nekupovala by som auto z autobazáru. Bez ohľadu na to, či AAA Auto alebo niečo iné. To by musela byť fakt mimoriadna náhoda a šťastie na dobrý technický stav a tomu zodpovedajúcu cenu. Lenže také autá sú už zväčša vopred "odložené" pre konkrétnych ľudí. Taktiež na sprostredkovateľov a výkupcov vystupujúcich ako fyzické osoby na bazoši si treba dať pozor. Každopádne by som si najprv nechala auto pozrieť mechanikom.

evkao
18. sep 2021

@janne318 a kde presne by si teda hladala auto? ak nie na autobazaroch (myslim konkretne autobazar.eu, kde inzeruju fyzicke osoby)

janne318
18. sep 2021

@evkao kľudne aj na inzertných portáloch. Len keď rozkliknem inzerát a vidím, že dotyčný tam má dalších 9 áut, a podľa fotiek ich nájdem ďalších 20 fotených na tom istom pozadí (resp. na rovnakom mieste), inzerujúcich pod inými menami prípadne nickmi, asi sotva to bude občan predávajúci svoj ojazdený voz. 🙄🤔 Ja a priori netvrdím, že sa u takýchto handliarov nenájdu aj slušné kusy a aj seriózni predajcovia. Tých je ale žiaľ ako šafránu, preto by obozretnosť mala byť na mieste.

janne318
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janne318
18. sep 2021

V súvislosti s témou a odpoveďou pre @evkao si dovolím dať do pozornosti ešte jednu vec. NIKDY by som nekúpila auto od predajcu, ktorý vám predloží zmluvu v znení "predávajúci vyhlasuje, že technický stav vozidla zodpovedá jeho veku a počtu najazdených kilometrov", s klauzulou "kupujúci kupuje vec tak, ako stojí a leží". Keby bolo to auto aj posiate diamantmi a voňalo novotou - NIE!!! Koľko bežných ľudí vie, čo táto klauzula znamená? Tak len pre info - pre tých, ktorí to nevedia - kúpiť vec "tak ako stojí a leží" znamená, že predávajúci sa tým zbavuje zodpovednosti za prípadné vady. Otvorene priznávam - nie som právnik a tiež som to nevedla, kým mi to nebolo vysvetlené. Faktom je, že písomná kúpna zmluva vyvoláva u väčšiny ľudí pocit istoty a dôvery. Poviete si: "keď mi predajca dáva písomnú zmluvu so všetkými údajmi, nebude to predsa žiadna černota a on určite nie je podvodník". Nebojte sa, takíto kšeftári to dobre vedia. Nemajú problém predať vrak, ktorý sa vám rozsype ešte cestou domov a ďalej sa tváriť, že "akože čo by ste za tie peniaze chceli? Kúpili ste predsa ojazdené auto!". Česť výnimkám.

janba
18. sep 2021

bazos, autobazar.sk,autobazar.eu

elenka.k
19. sep 2021

@janne318 nemáš, pravdu, že ho hneď je nejaký podvodník, to sa píše normálne do zmluvy, si predstav že niekto kúpi auto, spraví škodu na ňou, niečo pokazí .... a čo je na vine predávajúci?? Auto sa skúša, preveruje, skúšobná jazda a tak....

janne318
20. sep 2021

@elenka.k @elenka.k prepáč, ale nesúhlasím s Tebou. Určite nie je normálne, keď sa niekto zbavuje zodpovednosti za vady veci, ktorú predáva. Pokiaľ sa na aute niečo pokazí, je vecou ďalšieho dokazovania a úlohou znalca zistiť, či túto konkrétnu vadu mal a mohol predávajúci predvídať alebo o nej vedieť, alebo nie. A taktiež netvrdím, že sú všetci predajcovia podvodníci (čítaj s porozumením). Tvrdím, že tých poctivých a serióznych je podstatne menej. A len na doplnenie - pokiaľ ide o skúšobnú jazdu a obhliadku vozidla - nie všetky závady sa dajú odhaliť za 10 minút. To má môj mechanik rozoberať každé jedno auto, aby zistil, čo je v akom stave? Otvárať motor, aby zistil, či napríklad boli menené rozvody? Keď predajca tvrdí, že boli - a keď po 1000 km prdnú a zistíš, že neboli - poďakuješ sa mu za odrb aj za zmluvu, v ktorej sa prezieravo (s prepáčením) vychcálek zbavil zodpovednosti?

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 samozrejme, že niečo aj vyplýva zo zákona - ochrana atď.. máš pravdu, že sa za 10 min. nedá toho zistiť veľa, ale základné - jazdné - veci hej a to je dôležité, jasné že mechanik neotvorí - nerozobere motor, ale vie posúdiť zvuk motoru, rapčanie, trenie, klepanie, búchanie a to isté z podvozkom, kolesá do strán .... a zase ak kupujúci nie je si istý, žeby sám nezvládol tých 10 min. skúšania auta, tak si berie so sebou kto sa do toho vyzná a komu verí - myslím, že hneď zistí, že pri brzdení trasie s pedálom - to sú už brzdné doštičky, klepanie vzadu pri kolesách - tlmiče, čep .... Apropo, ak predávajúci sa bude kontrole mechanika vyhýbať, jasne, že tu je už niečo nekalé.
Také vety ako: všetky chyby boli kupujúcemu povedané .... bol nimi oboznámený
/ kupujúci môže žiadať aj o ich vypísanie do zmluvy / Olej by sa aj tak mal vymeniť, bez ohľadu, či predávajúci povie, že menil, pre svoje bezpečie, a či menil remeň - to má napísané v tej knižke, ak nemá technickú knižku, tak kupujúci mu to môže veriť alebo nie, ak sa niečo stane - kupujúci si môže nárokovať buď za opravu alebo vrátenie peňazí - bez ohľadu tej hnusnej napísanej vety. Ďalší problém je km - ale to sa dá tiež v pohode zistiť overiť cez VINko. Aj to sa píše v zmluve, ten kto kupuje ojazdené auto, musí brať do úvahy, že nie je nové a môže sa stať kadečo - náhoda je blbec - ako sa vraví.
Nakoniec máš pravdu, .... ale je to už všetko na kupujúcom, ako sa rozhodne, či sa rozhodne o kúpu. Je to o ľuďoch - ako píšeš - o morálke .... ľudskosti .... a čo ja viem ešte o čom.

janne318
21. sep 2021

@elenka.k neviem, či si úplne rozumieme. To je práve ten výdrb - že keď je v zmluve doslovne uvedené, že "kupujúci kupuje vec tak ako stojí a leží", nemôže si kupujúci nárokovať nič. Ani opravu, ani vrátenie peňazí, ani zľavu z kúpnej ceny.
Example...
https://www.akmv.sk/predaj-veci-ako-stoji-a-lez...

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 už mi daj s tým pokoj, chápem, že je to výdrb, ale ..............................................
je jasné, že predávajúci si napíše do zmluvy, že neposkytuje žiadnu záruku na predmetné vozidlo , so všetkým bol kupujúci oboznámený .... a je to na kupujúcom, či vezme alebo odstúpi. Či si bude nárokovať, aby tam bolo napísané aj niečo, čo by ho chránilo a tak. Stále je to riziko. Je to o ľudskosti.
Každá zmluva musí obsahovať - v zmysle ustanovení § 409 a násl. Obchodného zákonníka - to je jasné.

beatta7
21. sep 2021

vsetko zalezi od toho, ako je postavena zmluva su rozne formy so skrytymi vadami a podobne, takze na to si treba davat pozor

elenka.k
21. sep 2021

@janne318 ozaj ak predávajúci dá podpísať takúto zmluvu kupujúcemu a on ju podpíše, tak je hlupák a áno máš pravdu, že je vidieť v tom nekalé veci zo strany predávajúceho.