Jazda autom do prudkého kopca

moony99
24. mar 2024

Prosím, potrebujem poradiť...ako čo najbezpečnejšie vyjsť autom, predný pohon,prudký kopec, ktorý je navyše v tvare S? Rada privítam rady ako prispôsobiť rýchlosť,čo robiť, keď by mi zhasol nedajbože motor?

nelca84
24. mar 2024

@moony99 asi nechapem, vsak hadam to auto vladze vyjst do kopca. Tak chod 50tkou, ked su tam zakruty.

klarissa25
24. mar 2024

@moony99 no to sa nedá radiť...véd to musíš cítiť co máš robiť. Kedy podradit a podobne....véd to neexistuje aby ti to zhaslo.....kľudne pomalšie aj na dvojke ak sú to naozaj prudké zakruty ( nejaky horsky priechod) ved to auto ti to vytiahne

pribinak
24. mar 2024

Prečo by ti mal skapat motor? Veď keď nepôjdeš tak podrad na nižší prevodový stupeň

janai1
24. mar 2024

@moony99 tak hádam vieš zhodnotiť otáčky motora, rýchlosť a stav vozovky. Či vodičak kúpený?

jaass
24. mar 2024

@moony99 veď pred zákrutou podradiš a cítiš ako reaguje auto.

jimi1985
24. mar 2024

Prudky kopec a zakruta to budes musiet podradit az do dvojky a ak je prudke esicko,tak kludne aj do jednotky,ak si neskusena. Pohnut sa na rucnej vies? Ak ti zdochne motor,das euxnu,nastartujes a pomaly sa pohnes. Ziadny stres,pocuvaj motor a podla toho podraduj.

behulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
24. mar 2024

@moony99 nízky rýchlostný stupeň a vyššie otáčky. Kľudne dvojka, prípadne v zákrute aj jednotka, no a čo, lepšie ako každú chvíľu štartovať 😄. Ťažko radiť takto od klávesnice, ja tak v podzemných garážach prdkocem na aute v zákrutách, pekne jednotka a ideme a vytúrujem keď treba. Zatiaľ som nikoho a nič neobila, pekne vyberám zákruty, spomalím, zrýchlim jedna radosť 🤭.

moony99
autor
24. mar 2024

@behulka vedľajšia cesta,a extrémne prudký kopec

gabrm
24. mar 2024

@moony99
Tak ešte dolu si zaradiť do jednotky a na jednotke ísť až hore,resp tam kam potrebuješ.

jana_eyre_2
24. mar 2024

Choď si vyskúšať niekam na kopec kam nikto nechodí, pár krát a uvidíš že to pôjde.. ja som mala zlatého inštruktora v autoškole, on ma toto veľa krát ucil, ešte aj cúvať do kopca, aj rozbiehať sa, ale bála som sa riadne..

Dnes mám automat a je to teda o dosť ľahšie, ale myslím že najlepšie bude keď si to pred tým riadne veľa krát vyskúšaš a získaš zručnosť..

No a pre tie čo majú poznámky - nemusí byť vodičák kúpeny, len ma proste strach čo je na tom.. (či niektoré odjakziva jazdia ako skúsené vodičky a nikdy nemali pred ničím rešpekt aha) asi ťažko ho porazi tým, že ju bude niekto stiplavo komentovať 😉

ivetulik
24. mar 2024

kúp automat, keď ani po absolvovaní autoškoly nevieš jazdiť, ten neskape

janai1
24. mar 2024

@jana_eyre_2 tak aspoň ma označ keď máš k tomu pripomienky. A keď už tak jazda a rozbiehanie do kopca sa učí v každej autoškole. Ak to niekto nevie, nechápem ako dostal vodičak. Rešpekt, páči sa, ten má snáď každý. Ale nie tu riešiť ze nedajbože jej skape motor... Toto sú otázky človeka pred absolvovaním autoškoly.

jana_eyre_2
24. mar 2024

@janai1 nechcelo sa mi hľadať keď som písala príspevok, ktorá z vás to spomínala.. 😉 nemusí to predsa nevedieť, len sa bojí a chce uistenie ako to urobit najsprávnejšie.. okrem toho, možno robila vodičák pred 10timi rokmi, jazdí až teraz po rokoch a tak chce vedieť od skúsenejších.. ale hej, treba si rypnut troška, to je na nete obľúbeny ton..

moony99
autor
24. mar 2024

@jana_eyre_2 ďakujem za pochopenie

babushkaem
24. mar 2024

@moony99 ja som tak isla v chorvatsku na starom aute, taky kopec, ze som isla na jednotke, lebo dvojku keby preradim tak skape 😀 chod pomaly a pocuvaj motor

tanyan
24. mar 2024

Ako sa ti pohýňa v kopci lepšie? Cez ručnú alebo bez nej? Ani v autoškole to neučia vždy rovnako a každý si nájde svoj spôsob, ktorý mu vyhovuje lepšie.

ekira1
24. mar 2024

@moony99 fakt prudký kopec vyjdeš len na jednotke a tak 20tkou. Ak zhasne motor, šľapni na brzdu, daj ručnú, naštartuj, pomaly plyn a uvoľní ručnú. Je to len vec cviku, nespanikar a zvládneš to.

apolka77
24. mar 2024

@janai1 a nenapadlo ti že po autoškole hneď presadla na automat napr. jazdí na ňom trebárs 5 rokov a teraz má sadnúť znova na manuál? Napr.ja som bola v takejto situácii a tiež som si v hlave že ako to dám do kopca. Od autoškoly je to 10 rokov a na kopci sme boli raz!

vevesh
24. mar 2024

@janai1 ja len poddotaz- vodicak sa da dnes robit aj vylucne na automate- tazko bude vediet ist na manuale, ked sa v autoskole nic take neucila, tak sa pyta....

sinusoida
25. mar 2024

@moony99 nižšou rýchlosťou, keď počuješ, alebo cítiš, že zlyháva motor.

lienka9
25. mar 2024

@janai1 nemas pravdu,ja si teda nepamatam ze by som v autoskole nejake specialne skusala rozbiehanie a jazdu v kopci..a ano vsetko je o treningu.ak aj ma vodicak a neprichadza do kontaktu s tym,ako jazdit v kopcoch ,sa opytala..diskusne forum na to sluzi..
Autorka,ak sa bojis,bud si zaplat kondicnu jazdu a prejdite aspon nejake stupania,ale myslim ,ze to zvladnes.dolezite je ist na 2ke,alebo aj 1ke,podla toho aky to bude naozaj kopec a zakruty.

nisia
25. mar 2024

Ak by ti zdochlo auto, zatlacis brzdu nohou aby ti neuslo auto dolu kopcom, nasledne zatiahnes rucnu ak sa vies pohnut s rucnou brzdou. Ak su za tebou auta das vystrazne aby vedeli ze asi mas tam problem a nenaburali😉. Potom zase nastartujes a skusis sa pohnut v pred - niekto s rucnou, niekto vie bez (ja s rucnou 😉) a ked sa ti podari ist a nezdochne ti auto, zase vypnes vystrazne a ides dalej.
Co sa tyka ako prejst ten kopec, tak strme kopce ides na 1 - 2 stupni. 1 sluzi na rozbiehanie ale ak mas problem preradit do kopca ze nevies rychlo preradit a nemas take skusenosti so spojkou tak si od zaciatku kopca podrad na mensi stupen na 2 (samozrejme aj nizsia rychlost musi byt) a pojdes pekne pomaly 20 -40 ten kopec. Budes pocut ked motor velmi huci ze potrebuje vyssi stupen tak bud das menej plynu alebo pridas a das vyssiu rychlostna 3. Ak nemas skusenosti trosku uber plynu a chod pekne pomaly.
Ludia za tebou ta obehnu ked budu vidiet prilezitost, ale tym sa nenechaj rozhodit 😉 kazdy jazdi podla svojich schopnosti.

nelca84
25. mar 2024

@lienka9 ja som teda este nepocula o autoskole, co by neucila pohynanie v kopci. To kde je taka? Ja sa potom necudujem, ze vodici z rovinatejsich oblasti nevedia jazdit do kopca a viaceri ani na snehu ci lade 🤷‍♀️ Potom radost takych stretnut...

janai1
25. mar 2024

@vevesh ak si robila vodičak na automat tak nesmie jazdiť na manuáli 😉
@lienka9 tak to si do zvláštnej autoškoly chodila. Rozbiehanie na ručnej aj na klasickej brzde sa učí.

kivivi
25. mar 2024

@janai1 mam vodicak skoro 20 rokov a rozbiehanie do kopca som sa neucila. Ani netusim, ako sa da rozbehnut s rucnou, aby ti neskapal motor. A to nemam problem vyjst napr. zo Strby na Strbske pleso.

vevesh
25. mar 2024

@janai1 a to ti kto a ako zakaze? Vsak na vodicaku nestoji na akom aute mas autoskolu🤨🤨🤨a to ked sa ti pokazi automat a budes donutena jazdit na manuale, si akoze mas spravit novy vodicak? Ako ja som v nemecku, ale tu je len jeden vodicak a je sumafuk na akej prevodovke je robeny...🫣🫣🫣🫣

nisia
25. mar 2024

@kivivi zaradis 1, drzis rucnu pomaly pridavas plyn a pomaly pustas spojku, ked citis auto ze je v zabere zlozis rucnu brzdu a auto ide dopredu. U nas to ucia v autoskolach, praxou sa nauci clovek pustat spojku a aj brzdu aby auto islo. Dieslove auto je na toto jednoduchsie ale benzin potrebuje trosku pridat plynu aby nezhaslo pri nespravnom manevrovani brzda -spojka. Dieslove auta vela odpustajui vraveli v autoskole (ja som sa ucila na benzinovom)

nelca84
25. mar 2024

@vevesh ale ano, uvadza sa to tam, ak robis autoskoku na automate, mas v poznamke na vodicaku, ze mozes soferovat iba automat, tak ako niekto moze mat podmienku, ze len s okuliarmi napriklad

kivivi
25. mar 2024

@nisia fuha ja sa viem nastastie rozbehnut do kopca s normalnou brzdou. Ale asi je to tiez len vec cviku. Teraz nemame rucnu manualnu, ale elektricku a neviem si to predstavit.