Ahojte,chcem sa opýtať tých,ktorí do problematiky trochu vidia a majú prehľad.Pre mňa,ako obyčajného človeka je ťažké vítať,že ľudia si majú robiť zásoby a pripraviť sa na vojnu.Preto by som chcela počuť Vase nazory,viem,že všetko sú len dohady a hrozba vojny je vždy reálna.Len by som chcela nejaké povzbudzujúce slová možno,ako sa to vyvíja a podobne.Velka vďaka.
rusko nezaútočí na NATO, na to sú prilis posratí a slabí. NATO je obranná aliancia, bez toho, aby nás niekto iny napadol, útočiť nemôžu (a ani nebudu, samozrejme)
Nikto ti nepovie čo bude, ale vidím, že strašenie zaberá. Odkiaľ čerpáš takéto informácie? Mimochodom, ak si niekto urobí zásoby, a bola by vojna, bude mu to na prd. Prídu iní, hladní, nejaká čvarga a pripraví ich o všetko. Keď si niekto myslí, že na dedine detto, pestuje, sadi, má zásoby , tak aj tam sa bude rabovať. Pripravená môžeš byť, keby nastal výpadok elektriny, nebude možná platba kartou, tak zásoby sa zídu, ale to nie je o vojne. Ale napíš odkiaľ máš info, prečo sa bojíš?
Začni čítať a pozerať relevantné zdroje. A treba sa naučiť aj prijímať informácie s porozumením, nie ze si prečítaš nadpis a hneď ideš robiť paniku na koňovi. Kde si zobrala, že si mame robiť zásoby na vojnu?!
upokoj sa, kym sme v nato nam nic nehrozi, zvlast ked rusko si nevie poradit ani s ukrajinou. Treba rozmyslat pri volbach a nevolit tych, co nas strasia vojnou a pritom sa za par penazi strkaju do zadku s agresormi a diktatormi(teda nevolit smer, hlas, republiku, sns).
Aka pekna rozpravka na nedelu hned z rana z dielne Anonymne a hned tri zanre Hrozba vojny, Narcisticka svokra, Stale sa hadame...
Asi ti Google vyhodil vyššie spomínaný článok, nikdy nie je na škodu mať nejakú zásobu potravín atď. Je x situácií, ktoré sa môžu udiať a nemusí to byť práve vojna. A x situácií sa môže udiať takých, na ktoré sa ani nedá pripraviť. Vojna nie je ani zďaleka jedinou hrozbou v dnešnom svete. Takže byť pripravený na nejaké kritické situácie nie je na škodu, už len zo zodpovednosti k sebe samému, ale strach treba dať bokom. Ja dianie okolo seba vôbec nevnímam pozitívne, človek nemusí mať vešteckú guľu, aby si dal dve a dve dokopy, problémov nás čaká aj mimo vojny požehnane. Ja som vždy bola nastavená tak, že radšej v prítomnosti trochu skromnosti a viac myslieť na budúcnosť, teraz vďaka tomu môžem voľnejšie dýchať.
Rozumné zásoby potravín, vody, liekov by si mala mať pre prípad že by sa nedalo dlhší čas vychádzať z domu. Môže nastať nečakane prírodná katastrofa, požiar, záplava, ďalšia pandémia, násilné protesty v uliciach, dlhodobejšie výpadky elektriny.
Ale ved Pelle nam zabezpecil svojim zvolenim mier, tak klud. Vsetko uz je ako ma byt.
Rusko nateraz nechcu vojnu, maju dost problemov uz len s frontom na Ukrajine. Im vyhovuje chaos. Jediny stat, ktory ma potencial rozputat svetovu vojnu je hadam len Cina a ta to teraz vobec nepotrebuje. Ani Iran a spol ani Severna Korea na to proste nema a NATO by ich vojensky zrusilo doslova za par dni.
Rusko je vsak skapinajuci kon, to keby ze teraz hned skonci s vojnou na Ukrajine, tak sa z toho bude dostavat desatrocia. Takze tu fakt tazko povedat co spravia, mozno im fakt drbne a nieco vyvedu aby mohli odvratit pozornost na odpoved NATO, ale skoncili by takmer okamzite.
A ostatne? Nejake pohromy a tak ... s tym nic nenarobis, ale budu lokalne a vzdy vie prist pomoc. A na to neviem ci vzdy pomozu zasoby.
Nemyslím si, že vojna bude. Nateraz to tak vôbec nevyzerá.
V mnohých krajinách sú odporúčania, koľko a akých zásob máš mať doma, štandardom roky rokúce. Lebo je mnoho ľudí, ktorí doma nemajú nič. Ak patríš k nim, tak sa ťa pýtam, čo urobíš, ak príde nečakane silná búrka, ktorá preruší zásobovanie? Čo ak príde ďalšia pandémia, ktorá nás zatvorí doma? Čo ak príde snehová kalamita, záplavy, požiar, teroristický útok...? Vždy treba mať doma zásoby jedla, vody aspoň na pár dní, sviečky, deky... vojna je posledná katastrofa, ktorá mi pri tom napadne
@gribka1 * Zbehneš do obchodu, na rôzne kalamity sa vieš pripraviť jedným nákupom *
Všimni si keď je len jeden deň štátny sviatok, ako pri obchode nemáš kde zaparkovať, tlačenica, dlho čakáš pri pokladniach, nervozita, strkanie.
A to je len jeden deň a dlho dopredu známe zavretie obchodu. Vieš si domyslieť čo bude v prípade kalamity/krízy? Keď všetci si zmyslia že idú do obchodu? Tam bude bitka o tovar a možno aj násilné rabovanie.
Pozri fotky zo španielska po záplavách rabovali obchody s potravinami.
@gribka1 Kedy zbehneš do obchodu? Počas prírodnej katastrofy je už nejako neskoro. Ja nehovorím o požiari, či prasknutom potrubí tvojho domu - to asi nebudeš riešiť, že nemáš čo piť. Ale o prírodnej katastrofe väčšieho rozsahu, ktorá bude mať dosah napr. aj na zásobovanie toho obchodu, v ktorom chceš nakupovať. Alebo ak príde zákaz vychádzania, tak ti je na nič, že 100 metrov od domu máš plný obchod. Keď príde útok na platobné systémy a nebude spôsob ako si vybrať peniaze z banky a zaplatiť v obchode, môžeš sa po tom obchode akurát prechádzať a obdivovať, čo tam majú.
@gribka1 spoliehaš sa len na to že cesty budú voľné aby si mohla uniknúť a nebudú sa tam tlačiť stovky iných áut ktorý chcú tiež uniknúť ani cesta nebude poškodená a prejazdná?
Musíš byť pripravená, že pri mimoriadnej situácii nemusíš pár dní z domu vystrčiť nos.
Prvé čo vypadne je elektrina a bez elektriny sú obchody zatvorené, takže ostáva vyžiť zo zásob, alebo násilné rabovanie v dave ďalších ľudí.
Ak elektrina funguje tak počítaj rady na benzínkach, rady pred bankomatmi, najlepšie je sa tomu vyhnúť a ak je bezpečné zostať doma tak počať kým prejde to najhoršie a situácia sa upokojí.
@gribka1 Takáto katastrofa sa mne osobne nestala (a to som žila aj na miestach, kde je hrozba tsunami, v krajinách, kde sú pravidelne obrovské lesné požiare a vyskytujú sa hurikány, zažila som silnejšie zemetrasenie). Mali sme situáciu, keď bolo podozrenie na problém vo vodovodnom potrubí, obchody v nedeľu zatvorené a nám bolo povedané, že nemáme vôbec používať vodu z kohútika - z čoho by som v ten deň uvarila, čo by sme pili? Ale stať sa čokoľvek z toho môže a bude sa stávať častejšie ako doteraz - na jednej strane zmena klímy, na druhej strane vojna na Ukrajine a hybridná vojna priamo u nás. Mali sme tu varovania o bombách v školách, čo ak príde varovanie, že v najbližších dvoch dňoch sa prejaví nejaký jed niekde v zásobovaní pitnou vodou? Jedna jediná správa môže spustiť obrovský nával v obchodoch a tebe ostane pobiť sa v tom obchode o balenie vody. Dôvod, prečo sú tieto odporúčania je, že riziko využitia takých zásob je síce malé, ale vôbec nie nulové a na druhej strane je to úplne smiešne malá investícia pre každého človeka - ako finančná, tak logistická.
Coo? To kto povedal,ze sa mame chystat na vojnu? Nic take som nezachytila. Akurat co som si vsimla, ludia najnovsie po masle vykupuju vo velkom vajicka
@gribka1 alebo berte keď je akcia. Lebo o pár týždňov budú za dvojnásobok 😄
@lenkakravcova Každý jednu sliepku s kohútom do domácnosti, bude dosť.
@gribka1 nehovor mi, že obyvateľ bytovky nemá priestor na pár balení pitnej vody, nejaké konzervy, sušené ovocie, orechy, sucháre, fľašu oleja, nejaké sviečky - žila som v takom paneláku a pivnicu sme mali, tak ako všetci susednia naokolo, napratanú zaváraninami od babky. Áno, prvé dni sú kritické a práve to, že mnoho ľudí nemá zásoby ani na tie tri dni.
Nevidím do toho,ale som ešte nepočula a nevidela,že sa máme pripraviť na vojnu.A tobôž robiť zásoby.Ak vojna tu bude,tak bude.Ja ani moja rodina odtiaľto neodídeme a budeme sa snažiť prežiť.Vojna tu raz budea celá Európa sa postaví proti nám.Kvôli našej vody.