ahojte kočky potrebujem radu...od Vás chodím ku svojmu gyndošovi ktorý nevidáva doklad o zaplatení ...je to normálne?ked som si ho vyžiadala povedal že nemá a že pe koho to chcem...stále odomna píta peniaze ale doklad mi žiaden nedá....myslíte že mu nemusím zaplatit?teším sa naVaše rady 🙂
ja viem ....ale neviem čo robit kedže..sa chcem odhlásit a ešte mu musím podla jeho slov dat 2O e...akože 10 za sono a 10 za papier o príspevku pri narodení dietata...stále píta peniaze...ako sa mám ohradit niesom ten tip čo príde ako velká voda...a narobí bordel...ale čo je moc to je moc...už som mu zaplatila vyše 300e dokopi...počas celeho tehu,,,čakám len na vyjadrenie poistovne a mimochodom ma napisane zmluvne poistovne aj moju teda Doveru tak nechápem
To je teda riadna sranda-pretože podľa všetkého by ti ten doklad mal dať automaticky a nie ešte aby si si ho pýtala.A za čo vlastne platíš?Veď až má uzavretú zmluvu s tvojou poisťovňou-tak by si nemala nič.No ja tebou by som sa pravdepodobne obrátila na nejaký úrad,kde sa s takýmito zaoberajú. 😉
...obrat sa na svoju poistovnu a over si, ci ma s nimi podpisanu zmluvu...a potom staznost na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou....pripadne mozno aj danovy urad...tych by mohlo zaujimat , ze berie peniaze bez vydania dokladu o prijme....a odhlasit sa mozes od lekara aj pisomne....ked sa prihlasis k novemu , ten by mal pisomne poziadat tvojho gynekologa o zaslanie zdravotnej dokumentacie....
To je úžasná odpoveď, že nemá. Každý, kto prijíma platbu v hotovosti, je povinný vydať o tom doklad, aj lekár. Nabudúce mu dones príjmové pokladničné doklady (dajú sa kúpiť bežne v obchodoch s tlačivami) a teda keď nemá, nech si tieto odloží a vypisuje ich aspoň tebe, že si vedieš domáce účtovníctvo a potrebuješ mať prehľad o všetkých svojich výdavkoch.
@lady511 no na základe tvojho druhého príspevku je ten lekár riadny špekulant. Ja som počas tehotenstva u gynekologičky nikdy nič neplatila. Úhrady mu dokázať nemôžeš, keďže nemáš doklad, tak on môže tvrdiť, že úhrady nežiada....Riadne prešpekulované to má chlapec 😠
Ak tie peniaze ani nepriznáva do daňového priznania, tak riadne kráti štátny rozpočet o dane....a toto už nie je sranda. Nepýtala si sa ostatných pacientiek, či to je tak u každej?
A keďže u nás funguje slobodná voľba lekára, tak kartu ti vydať musí. A určite je to bez poplatku....
akorát sa pítam tu na MK..ako je to u ostatných...
@lady511 kartu by lekar tak ci tak nemal dat do ruk pacientovi...podla zakona by ju mal zaslat tvojmu aktualnemu lekarovi potom....a ak by ju nechcel vydat z dovodu nezaplatenia nejakych vykonov, musel by to preukazat, bud, ze ti vystavil fakturu a ty si ju nezaplatila, alebo nejaky iny typ uctu...co nespravi, lebo podla mna od teba peniaze vybera neopravnene...v pripade, ze ma povolenie na vyber doplatkov za sluzby, ktore mu poistovna neuhradi, musi mat v cakatni na viditelnom mietse uvedeny zoznam tychto vykonov 🙂
v čakarni nič take nema... ☹
@lady511 vydať príjmový pokladničný doklad o tom, že prijal peniaze, je povinný + uviesť za čo platbu prijal. To, že nemá nie je odpoveď. Chápem, ak nie si typ, ktorý príde ako veľká voda, ale takto si mu zaplatila prekrásnu dovolenku pri "veľkej vode", ak je to jeho prax aj u druhých pacientiek, tak aj plavbu okolo sveta, pretože každá platba, za ktorú nedal doklad, ide mimo účtovníctva a teda do jeho vrecka... Môžeš sa obrátiť na Úrad dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou, teda podať podneť na prešetrenie, ale vlastne to bude Tvoje slovo proti jeho. Hoci za takéto niečo by si minimálne pokutu a náhradu všetkých zinkasovaných peňazí zaslúžil!
Kartu je povinný Ti vydať na Tvoju žiadosť, resp. na žiadosť nového gynekológa, ku ktorému pôjdeš, nie do rúk, má mu ju zaslať. U môjho gyndoša bol za to poplatok 6,64e (dva roky dozadu), ale bol riadne uvedený v rozpise platieb pri dverách a doklad mi bol tiež vystavený.
Je to škoda, že si tieto peniažky nemohla zúročiť lepšie, napríklad pre svoje bábo. S tým už nič nenarobíš, ale ďalej zarábať na sebe by som určite nenechala.
@lady511 takze na tvojom mieste by som napisala rovno na ten urad staznost , popisala im situaciu a napisala im aj, ze chces z tohoto dovodu zmenit gynekologa, ten vsak nie je ochotny vydat tvoju dokumentaciu z dovodu neuhradenia vykonov, ktore nemal ani opravnenie ti uctovat....
gynekolog ta klame a okrada. ak to chces dat do novin, posli IP.
@domeli samozrejme mna to štve nehovoriac koli "mudrym rečiam som si toho vypočula už dpst ale každa čo sa stava matkou yb tie peniaze dala ked som potrebovala viplmatersku nebol čas na hrdinstva...a čo som mu mala povedat že nedám?potom mi odmietol ju dat...za to že je chrapun nemožem....nedavala som mu peniaze koli jeho pekným očiam....len som už z toho zufala 😒
@lady511 to je riadny h...l, moj mi dava doklad, aj ked poviem, ze si neprosi, platim iba za objednanie na cas, pripadne nadstandardne sluzby, inak som pocas celeho tehulkovania za nic neplatila ☹ na kartu sa vykasli, musi ju vydat novej gynekologicke alebo ju poskytnut na vypis, pripadne ti ju musi dat na oskenovanie ale u neho ak mas nieco prenosne ☹ moja prva tiez nedavala kartu, vraj nemusia, tak som sa na nu vykaslala, nova sa ma popytala na operacia a ine komplikacie a urobila si vsetky potrebne vysetrenia sama 🙂
(1) Pri zmene poskytovateľa ambulantnej starostlivosti z dôvodu odstúpenia od dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti je poskytovateľ povinný preukázateľne odovzdať zdravotnú dokumentáciu alebo jej rovnopis do siedmich dní od jej vyžiadania novému poskytovateľovi, s ktorým osoba uzatvorila dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
Zakon o zdravotnej starostlivosti , paragraf 23
@lady511 nemyslela som to v zlom, ani vyčítavo, vôbec nie, že Ty si niečo zlé robila - prepáč, ak to vyznelo takto. Len som ho nechcela rovno "otitulovať", nakoľko nadávky tu nie sú prípustné (a vlastne používam ich fakt výnimočne), hoci tento akože "pán doktor" si ich zaslúži. Preto môj príspevok vyznel možno ináč, než bol myslený. Ja som si len predstavila, že ak takto bezcharakterne vymámil peniaze od viacerých bruškových maminiek, tak má ozaj na tú cestu okolo sveta. To malo byť vyjadrenie zlosti na ňho, nie výčitkou voči Tebe. A inak, súhlasím s @nez, že upovedomiť úrad o jeho konaní je dobrou voľbou, hoci ako som uviedla, niet rukolapného dôkazu, iba slovo proti slovu, a preto neviem, či sa Ti do toho popri malom bábu chce púšťať.
kedže som s babom sama doma....a na celí dom aj domácnost sama lebo mm je v robote od rána do večera nemám na nič čas to je ten problem ale nie ...vpohode nezobrala som to zle už som len vyčerpana a aj dost nahnevana...nehnevám sa na ten príspevok...máš pravdu
@lady511 papier na prispevok pri narodeni dietata Ti musi dat bezplatne, pokial si riadne chodila na prehliadky.Za sono som platila aj ja 10 eur, ale samozrejme som dostala aj doklad, ale za dalsie sono, prip.vysetrenie som nic neplatila.
ja som aj za matersku platila 10e
@lady511 Ahoj moj gynekolog ma zvnutra na dverach vyvesene rozhodnutie o tom ze na zaklade jeho ziadosti ma povolene vyberat poplatok za prednostne objednavanie pacientiek a za fotky zo sona. Akurat som si nevsimala, aky organ mu to povolenie vystavil... vcera som tam bola, no skoda ze som si to nepozrela. Ale teda svojvolne urcite nemoze vyberat ziadne poplatky. A uz vobec nie tak ze neda o tom ani danovy doklad.
Staznost na UDZS podat mozes, ale neviem ako dokazes ze si nieco platila nakolko on bude tvrdit ze poplatky nevybera... okrem toho aby si vedela ze takouto cestou odskodnena nebudes, UDZS moze davat financne pokuty ale nedostane ich pacient ale peniaze zostanu pre Urad a pacient si moze vymahat odskodnenie jedine sudnou cestou.
dakujem aj za to
ahojte baby, začala som hľadať fórum presne k tejto téme. Poplatky u gynekĺoga. Som v 11. týždni tehotenstva a bola som u svojho doktora. Dovtedy som k nemu chodila iba na preventívne prehliadky +sem tam, keď mi meškalo z prechladnutia. Dovtedy som nič neplatila. Max. za paragraf do práce 1 euro. Až doteraz.
Od kedy som tehu som bola u neho 2x. Prvýkrát, keď mi diagnostikoval, že som tehotná, a vtedy som neplatila nič. No keď som mala ísť na kontrolu o 2 týždne, tak mi už za vaginálny ultrazvuk dal zaplatiť 7 Eur. Urobil to takým spôsobom, že vyšiel von, povedal sestričke úkony, čo vykonal a sestrička odo mňa vypýtala 8 Eur /7 Eur za ultrazvuk + 1euro za paragraf/. Samozrejme sa to udialo všetko bez bločku. Ako to tu Vy píšete, tiež som nenašla žiadny zavesený zoznam poplatkov nikde na stene v čakárni, no nabudúce sa viac popozerám. Možno som to iba prehliadla. Ale v jednej veci som si istá, nerada by som platila za veci, ktoré nemusím platiť.
Radšej zmením gynekológa. Určite existujú aj iní dobrý lekári, ktorí od tehotných žien nepýtajú prachy za každú somarinu.
Chcem sa obrátiť ešte na ZP a opýtať sa, za čo má právo pýtať gynekológ poplatky, ak s ním majú uzavretú zmluvu.
Najbližšie mám ísť na kontrolu 5.3. (aj s močom), tak uvidím, koľko zase bude pýtať, Ale tentokrát si vypýtam aj blok a som zvedavá na reakciu. Zároveň sa opýtam aj sestričky, kde môžem nájsť sadzobník poplatkov.
Tak sa držte v boji s veternými mlynmi.
Ak máte nápad ako mi pomôcť alebo aj dobre poradiť, som otvorená vašim nápadom.
Vďaka za podporu.
@feb13 povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti vydáva lekárovi samospávny kraj a tiež schvaluje maximálne výšky poplatkov , takže v každom kraji sa môžu líšit.
moja dr. má v čakárni vyvesený zoznam poplatkov, a okrem fotky mimča som neplatila za nič. v prvom tehu ani za vystavenie materskej
lady511 ja by som tú sťažnosť určite podala možno už ju tiež niektorá mamička podala a nikto jej neverí lebo je to 1:1 a ked podáš ty už možno niekto to začne aj prešetrovať mojej sestre sa stalo toto: išla na sono v 7 týždni to platila z vlastného lebo sa bála mala taký zlí pocit tak si ho vyžiadala preto si ho aj zaplatila ale bolo všetko v poriadku... doktorka ju objednala na dalšie sono v 10 týždni a pýtala od nej poplatok 10€ lenže doktorka sa prerátala lebo sestra bola na svojej zdravotnej poisťovni sa popýtať Union, aké vyšetrenia má z poistenia nárok zadarmo ako tehulka a tam jej povedali že za sono v 10, 20, 30 týždni neplatí tak to aj milej pani doktorke povedala a veru už sa ani nepokúsila pýtať . Chod do tvojej zdravotnej poistovne určite ti povedia na čo máš nárok bez platenia.
Tak to nie je gynekolog ale aj zlodej k tomu.Doklad musi vydaj,akonahle dostane peniaze.