Ahojte maminky, onedlho sa budeme sťahovať,preto prosím o radu. Mám 6metrovú spáľňu.Plánujem v nej urobiť aj detský kútik s postieľkou.Dcéra má 20mesiacov, spí ešte so mnou. Izba má 2 vchody-z chodby a kuchyne. Mala by som výhodu,že pri varení by som na ňu videla,ako sa hrá. Neviete mi poradiť,ako vhodne zariadiť nábytok,akú farbu stien zvoliť a vôbec....aký máte na to názor? časom by sme urobili priečky a bude spáľňa oddelená od jej izbičky. Ide iba o dočasné riešenie na 4 roky. Pripájam fotky,nábytok si nevšímajte,ten sa vyhaduje!!!Ďakujem za každý návrh a nápad!!!!Detský kútik by bol pod oknom.
@zuzkaremiaska ahoj, asi by som to riešila tak, že pokým tam bude len kútik, dala by som rovnakú farbu ako v spálni (oranžová, žltá, alebo zelená), hračky do boxov a časom ked spravíte priečku tak by som kupovala nábytok a prípadne premalovala. My sme deťom robili teraz izbu a bola som rada že sme nekupovali nábytok popredu, lebo som si to pekne mohla premyslieť a nábytkok napasovať ako to vychádzalo.
@zuzana581 Zuzka,jednoznačne by som si tam dala obývačku,ale balkón je v inej izbe.A ja si neviem predstaviť z praktického hľadiska balkón v detskej alebo v spálni Takže iná možnosť nebola.
@zuzkaremiaska ja suhlasim so @zuzana581,tiez mi ta izba ako spalna nepride praktice riesenie...nechala by som ju ako obyvacku a aj by som jej tam spravila detsky kutik...postielku by som normalne dala ku vam do spalne...nevidim dovod,preco by musel byt balkon v kuchyni alebo v obyvacke,my mame balkon v spalni a maximalne mi to vyhovuje...
@mirka285 časom sa dvere z kuchyne do izby zamurujú. Keď mi malá bude spať v postieľke,asi ťažko sa na balkón dostanem. Chystáme sa o niekoľko rokov prerobiť na4-izbový.
@zuzkaremiaska a kolko je to izbovy byt?
@mirka285 je to 3-izbový byt.Spáľňa,obývačka a izba staršej11roč.dcéry.
@zuzkaremiaska jasne,uz citam,ze ho chcete prerobit neskor na 4 izbovy...no ja neviem,ale ved mala ti spi len cez obed tak hadam tie dve hodky vydrzis aj bez balkona,ci?ja ti radim fakt podla seba,mame balkon v spalni a ja tam aj tak mam len haraburdy a vesiam tam pradlo,na nic ine mi nesluzi...spalna ma byt miesto kludu a nie aby tam viedli dvojo dveri,mne to fakt ta izba pasuje na obyvacku,dvere mozu byt stale otvorene a malej sa tam aj kutik zmesti,ja to mam presne tak a fakt nam to vyhovuje...
@zuzkaremiaska nerozumiem tvojej poznamke ze dvere z kuchyne sa potom zamuruju. takze by ste chodili cez jednu izbu do tej druhej - teda bud zo spalne do detskej alebo cez detsku do spalne? to nedava zmysel. este by som pochopila s tymi dvoma vchodmi a vtedy vstavanou prieckou. co ale tiez nechapem, ta "oddelena izba" by bola bez okna???
doma na svk mame tiez obyvacku bez balkona a detska ma vchod na balkon. balkon nie je rozhodujuci o "urceni" pouzitia miestnosti. jedine ze by to bol obrovsky balkon a vtedy by ste ho vyuzivali i na posedenie vonku a tomu by som rozumela ze ho chces mat v obyvacke.
preco by tiez nemohli tvoje dcery spat v tej istej izbe? nemyslim si ze by musel "velky vekovy rozdiel" pouzit ako "vhodny" dovod na nie. vtedy by nebol ziaden problem zariadit v tej izbe ktoru si odfotila detsky kutik. cez den by sa tam hrala ala so sestrickou. pises ze este spi s tebou ale ak by si ju zacala davat spavat cez den do "spolocnej detskej" tak by sa ti mohlo bezproblemov podarit i na noc tam.
@dana_l Presne tak! Balkón chcem využívať aj ako posedenie,čiže stoličky,stolík.... 🙂)))
@zuzkaremiaska My máme asi podobný byt a z rovnankého dôvodu som pri prvej dcérke (keď sme sa do bytu sťahovali ) urobila z neho detskú a pracovňu. Zo strany od kuchyne bola detská izba s jej nábytkom aj postieľkou. Keď sa hrala, tak som na ňu videla. ( Dcérka mala 1,5 roka a spávala sama v postieľke.)
Pracovňa bola od detskej oddelená skriňami a regálom.Detská bola vymaľovaná zhora žltou a na spodu asi 1m zelenou a oddelené boli detskou tapetovou bordúrou. Pracovňa bola celá žltá. Tá farba presvetlila priestor, občas sme mali pocit, že sme nechali svietiť svetlo 🙂
@zuzkaremiaska tak by som povedala prehodte izby v byte. tuto velku urobte ako spolocnu pre dcery. bude dostatocne velka pre obe, do terajsej dcerinej terajsej izby dajte spalnu a obyvacku nechajte tu s vchodom na balkon.
nebolo by vhodne riesenie?
blbne mi pocitac tak jedna veta v prispevku vyssie mala byt: cez den by sa tam hrala ale obednajsi spanok by mala v postielke u sestricky a v noci by spala so sestrickou.
@zuzkaremiaska My sme mali balkon so spálne v prvom byte a vôbec mi to nevadilo. Nijak nás to neobmedzovalo, ani to neprekážalo.. Bola som tak spokojná. V druhom byte sme balkon dokonca nemali a prežili sme a teraz máme balkon z kuchyne - to je pre mňa úplne najideálnejšie. Myslím, že by ste si zvykli velmi rýchlo a vôbec by ste to nebrali ako nedostatok.
@zuzkaremiaska a súhlasím s @dana_l , tú izbu, čo si nafotila by som dala ako detskú izbu obom babám a predelila len jednou takou knižnicou bez zadnej steny, ako majú v ikea.
@zuzkaremiaska ja si myslim, ze mat z tejto izby spalnu nie je az take zle riesenie, kedze ako vravis, postupom casu ju chces predelit a vzniknu 2 samostatne izby. Kedze jedna z nich nebude mat okno, bude vhodne ak to bude spalna, kde travis v podstate vecer a noc, kedy sa uz svieti tak ci tak. A to predelenie mozes mat zo sadrokartonu, s tym, ze navrchu nechas cca 30cm medzeru a tam ti bude prudit svetlo, alebo tam das sklobetonove kocky. Ja by som to ale uz teraz riesila, nech si dcerka zvyka, zatial mozno nejakou kniznicou/regalom ako tu spominali baby vyssie. Tym padom mozes aj farebnost stien zladit tak, ze "dcerkina" cast bude v nejakych "dievcenskych" farbach - cyklamenova, ruzova, cervena (ru mozes ist aj do tmavsich farieb, kedze tam bude okno) a "spalnova cast" najlepsie kremova, biela, vanilkova...
@kvojtanikova supeeeeeer pochopenéeeee!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Presne tak to plánujeme 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@dana_l Mám veľký vekový rozdiel,preto nemôžu byť spolu.Dcéra sa dlho učí,ráno rada pospí,to neprichádza v žiadnom prípade do úvahy.Ale ďakujem za názor 🙂
@zuzkaremiaska no nechcem sa ti do toho montovať, ale to tvoja mladšia dcéra bude do svojej izby chodiť cez spálňu? A keď si neskôr bude chcieť pozvať kamarátky, alebo bude večer chcieť isť na wc a vy sa s manželom budete venovať jeden druhému?? No neviem, prepáč, že ti to vyhováram, ale podla mňa je to nevelmi vhodné riešenie. Naozaj skús hodiť pôdoris na MS a určite ti tam ludia dajú vela návrhou, ako urobiť neskôr z toho bytu 4 izbový, lebo hento riešenie budete neskôr lutovať si myslím.
@zuzana581 zuzka 🙂)),nie,nebude sa prechádzať cez spáľňu!!! 🙂)) Dvere do detskej sa posunú ďalej smerom ku chodbe,aby sa nešlo cez kuchyňu ))) Naozaj,ťažko sa to vysvetľuje len tak A čítať vždy len tie negatíva....hm...a nemyslím,že neskôr budem ľutovať.
Ahoj, ja mam takto isto rieseny byt ako opisujes ty, teda asi... Ja mam v tejto izbe pri kuchyni obyvacku, mam z nej troska "ukrojene" sadrokartonom, po tie druhe dvere co idu z chodby, a mam tam spraveny satnik (bordel izbu). Spalna je tam kde je balkon a detska je ta tretia izba, Som takto velmi spokojna uz sme to pootacali vsaliako, a takto je to zatial najidealnejsie (pre mna)
@zuzkaremiaska aha, ja som to pochopila tak, že sa bude chodiť cez spálňu..
@zuzana581 nie,nie,v pohode 🙂 Fakt sa to zle asi vysvetľuje 🙂Ale aj tak ďakujem za návrhy,rady,nápady 🙂 🙂
skúste jej to nejako vyčleniť nábytkom 🙂 a postupom času zariadiť vlastnú izbu alebo dať obe deti do jednej izby 🙂 http://akoapreco.com/ako-zariadit-detsku-izbu/
@zuzkaremiaska ahoj. Keď je táto izba vedla kuchyne, tak prečo to nebude obývačka? Mne príde totiž to rozloženie, aké opisuješ: detská vedla kuchyne, prechod, spálňa bez okna.. velmi nepraktické a chaotické. Alebo si to neviem predstaviť, podla fotky..
Podla mňa ak chceš urobiť detský kútik, tak pod okno by som postielku nedávala určite.. Ťahá tam a nemohla by si dostatočne vetrať. Farby by som dala nejaké jemné, aby nerušili na spánok, napríklad bežovú, ale určite by som aspom provizorne nejakou knižnicou tú detskú časť od spacej oddelila, aby dieťa vedelo, že tam je herňa a tam je spálňa.. Do detskej časti môžeš dať naviac obrýzky s detskými motívmi.
Ale ako som už napísala, také rozloženie by mi prekážalo..
Skús dať pôdoris na Modru strechu a položiť otázku aj tam, iste by ti poradili..