Ahojte. Ked su dusicky, tak bravate na cintorin aj male (jeden a pol rocne) deti?
áno
Jasne. Preco by nemali chodit?
Jasné, za prvé kde by sme nechali, keď chce byť len s nami :D Za druhé v tom veku to aj tak neriešia, a tak nejako plynulo postupne berú ako súčasť života. Berieme aj na pohreby blízkych ľudí.
Jasne, uplne v pohode. Takym detickam sa predsa pacia zizinky ako svietia 🙂
@janett_332 čo sú "zizinky"?
Samozrejme.... tiež mám 1,5 ročného a boli sme aj minulý rok keď mal 6 mesiacov
@really8 nie každý s deťmi používa vymyslené výrazy, pre nás ostatných sú to sviečky, svetielka.
Autorka nie je žiadny dôvod prečo by si nemohla zobrať aj deti, môže im vadiť len to množstvo ľudí.
Ano a hlavne ked sa stmieva a je všetko rozsvietene
áno, aj keď mala 3 mesiace a bola v kočíku. Na spodok sme dali kytice a išli sme. Kde by som ju potom bola nahala? Doma, samú? Jasné, že chodí s nami. Neviem, prečo by namali ísť. Zapália sa sviečky, položia sa kvety, prejdem sa.
Po krstení s nami chodia, pred krstom sme ich na cintorín neťahali.
Berú to ako súčasť života a dosť ich to naučí, napr. že sú miesta kde sa musia správať pekne, nekričí sa a nebehá.
Taktiež, že si treba pripomínať svojich blízkych, lebo bez nich by sme tu neboli ani my.
Zároveň im je dobré ukázať emócie, že je v poriadku ak je mama alebo tato smutný, lebo im niekto chýba.
Myslím, že ich to učí úcte a zvládaniu emócií.
Ale ak ti je to nepríjemné, neber ich tam. Oni to vycítia a nebudú to vedieť pochopiť, prečo je mama nesvoja. Vy ste rodičia a vy rozhodujete ☺️
@januska12323 no ale z kontextu je to celkom zrejme. Ale ok
Áno chodila som tehotná, s kočiarom, s batoľaťom, škôlkarom, školákom, teraz pôjdeme s vysokoškolákom. Aký máš dôvod na túto otázku? Stredoveké názory tety Aničky?
ano od narodenia.
P.S. Zizinky som tiez v zivote nepocula, ci uz s makcenom alebo bez a slovnik tiez nepozna 🙂
Áno samozrejme.. moja mama sa mojich detí nedozila, takže na cintorín chodíme od maličkého mala mojich detí.. teraz už tam majú aj oboch dedkov.. včera sme boli tiež pozrieť hroby a zapáliť sviečky..
Ja s mojou 1,5 ročnou teda nepôjdem. Nie kvôli bububu ale je veľmi živá, nepotrebujem ju naháňať pomedzi hroby a kvantum ľudí čo tam bude
My chodíme vždy, najstarší bol ešte vo vajíčku a mali sme ho položeného na platni hrobu aby nebol v blate… bože keby ste videli tie pohľady…. Ako keby sme ho tam chceli nechať 🫡 pritom 2 minuty kym sme sa pomodlili pri rodičoch
Áno berieme z jednoduchého dôvodu, nemá nám ich kto postrážiť 😀
Ano od malicka..dcerka ma 7a kazdy rok sa ma to tesi...chodime aj na sviatky nebohych meniny narodeniny na velku noc aj na vianoce zapalit sviecku
Ano
Chodime s detmi na cintorin nielen v case dusiciek, ale aj hocikedy pocas roka a aj na pohreby, je to prirodzena sucast zivota. Hovorime aj o smrti, ked su otazky a tesime sa na nebo.
@matrioshka333 hadam nie ste povercivi, ked ste krestania 🫣🤗
Kludne chod, detom sa urcite cela atmosfera bude pacit a je fajn ucit ich k ucte mrtvym, rovnako cvicit na rozne situacie
Ano, v pohode, od malinka. Samozrejme vysvetlujem primerane veku o co ide.
Chodila som odmala keďže detom zomrel otec ked mali 3 a 2 roky.
@matrioshka333 prečo sa pred krstom nemôžu brať deti na cintorín?
Od malicka samozrejme.