Bývanie v podnájme. Na čo si dať pozor? Čo vybaviť?

pia22
30. dec 2009

Chystame sa na byvanie v podnajme s nasim 3 mes. dietatkom, bude to nase 1. samostatne a s tymto typom byvania nemame ziadne skusenosti - co treba vybavit, na co si dat pozor, ake mate skusenosti a pod. Dakujeme 🙂
😉

jonatanka
30. dec 2009

pia22, drahy prenajima byt a ma to osetrene zmluvou, zahrna :

meno a priezvisko najomnika
datum zaciatku najomnej zmluvy
datum kedy ma byt uhradena platba za prenajom
maximalny pocet osob v prenajme
supis zariadenia, ktore sa v byte nachadza a ich stav
a dalsie ako podmienky platenia,vypovedna lehota a dalsie, isto by som trvala na nejakom papiery aby vas potom nikto nemohol vyhodit s tym ze je to jeho byt z vecera do rana na ulicu. 😉

pia22
autor
30. dec 2009

Jonatanka - a je to potrebne nejako notarsky osetrit? Ak ta este nieco napadne. Inak vdaka🙂

pancake
30. dec 2009

na nete su cele zmluvy. daj si do googlu a vyskocia ti. potom si to uz len uprav podla svojich predstav a tak aby suhlasila aj druha strana. hlavne tam pridaj fotky toho co je poskodene, aby pri konci zmluvy od teba nepytali za to nahradu. 😉

sue
30. dec 2009

Jonatanka, ja budem byt prenajímať. Mohla by si prosím poradiť tipy a triky aj ztejto strany? Podľa čoho vyberá tvoja polovička podnájomníkov? Osobne či cez realitku?

jonatanka
30. dec 2009

pancake ma pravdu zmluvu stiahni z netu dopln, uprav podla seba a u notara das 1euroza overenie podpisu na mestkom urade dokonca iba 50 centov za podpis

Sue prenajimame bez realitky prihlasia sa vzdy nejaky zaujemci, vyberame podla "sympatii", bud ti ten clovek sadne alebo nie, hlavne nech je ochotny podpisat zmluvu, lebo aj taky uz bol, ze ano ano ide do prenajmu a ked mal nieco podpisat tak cuvol, pri tom aj on ma istotu ked drzi papier v ruke, ze ho z vecera do rana nevyhodime.

Daj si pozor aj na takzvanych zjednavacov, obycajne z nich nic nebude, nechaj si dvoch troch zaujemcov medzi ktorymi sa rozhodnes
chces prenajimat byt na dlhsie? hladaj dokladnejsie, z nasich skusenosti, nechcem sa dotknut nikoho su najhorsi podnajomci, slobodne mamicky a mlade zamilovane pariky,

slobodna mamicka casto nestiha platit najom nacas, ked jej meskaju alimenty
mlade pariky pri prvej hadke sa balia kufre a pada podnajom

nechcem sa nikoho dotknut, to su nase skusenosti
Hlavne je stanovit datum platby a neustupit, ked sa bude platit prveho tak prveho, usetris tym ty aj najomnik, hlavne sa clovek nemusi dohadovat stylom ale ved minule som vam mohol zaplatit az piateho a pod. to sa casto zneuziva, u nas je zasada toho a toho sa plati ak nie balte si veci a uvolnite byt

pia22
autor
30. dec 2009

Absolutne nevieme, na co si treba dat pozor pri samotnom vyberani bytu-mame urcite kriteria, ako velkost bytu, suma najomneho, ale to je asi vsetko
😒

jonatanka
30. dec 2009

pia mozno sa ti to zda ako hlupost ale ak ides do prenajmu dokladne pozri cely byt, ci netecu kohutiky- pretoze pripadny nedoplatok bude majitel bytu pytat od teba, skontroluj okna ci cez ne nefuci, aby si nedoplacala za teplo, skontoluj funkcnost zariadenia, nech neskor nie su ziadne nedorozumenia atd, vsetko treba dokladne pozriet a hlavne si to dobre rozmysliet, nech sa ti potom prijemne byva, lebo nie je nic horsie ako nespokojny podnajomnik 😉 , byt si treba dobre pozriet, hlavne v klude, babatko ak mozes nechaj postrazit mamine a ty s priatelom obzeraj a obzeraj, neber hned prvy byt ktory sa ti naskytne, zvycajne to najlepsie byva az na zaver, dohodni si nejake byty na pozretie a vypytaj si den na rozhodnutie, doma vklude porozmyslajte a potom sa rozhodnite, drzim palce 😉

bubinko83
30. dec 2009

ja suhlasim s jaonatankou.my sme byvali v podnajme a fungovali sme asi rovnako.Normalne sme mali zmluvu takže sme boli kryty aj my aj pan čo nam byt prenajimal. 🙂

pia22
autor
30. dec 2009

Tak to s kohutikmi a ostatnym by ma fakt nenapadlo 😔 A co sa tyka kontrol majitela bytu, klucov a pripadnych oprav, to ako prebieha? Juj, ste zlate 🙂

jonatanka
30. dec 2009

pia vsetko je vec dohody a vsetko chci na papier, niekomu sa to zda ako malickosti ale neskor zistis ake je to dolezite, neviem odkial si a kde budes hladat podnajom, no vyber je vzdy dobry, nezabudni na pomer : kvalita - cena, tiez velmi dolezite, velmi lacny podnajom bude mat isto nejaky skryty zadrhel

sue
30. dec 2009

Pia a odkiaľ ste? 😀

murcos
30. dec 2009

prenajimali sme si 7 rokov byt - u nas je normalne (tyka sa to zariadenych bytov - ale tiez bytov, kde je len kuchyna) pytat kauciu (zvykom su 3 najomne dopredu)- tato sumu prenajimatel vracia najomnikovi, ked byt vracia v takom stave, aky ho prebral. ak napr. nezaplati najom, alebo nieco znici - z kaucie si to odpocita.povazujem to za celkom logicky krok.

s jonatankou ohladne ceny bytu nesuhlasim. su ludia, ktori byty prenajimaju nie za ucelom zisku, ale hlavne preto,aby byt nebol prazdny a preto nevyzaduju vysoke sumy.
opat vlastna skusenost. mali sme byty v uzasnych lokalitach za vynikajuce ceny....a vzdy sme z bytu odchadzali so slzami v ociach, lebo spokojnost bola na oboch stranach.
tiez si vyjasnite vypovednu lehotu. rozumne su vypovede kvartalne. (je to aj poistka pre vas, keby si prenajimatel vymyslel nove pravidla, aby ste neostali napr. na ulici)

ak sa vam byt bude pacit, ale predsa len chcete na nom previest urcite zmeny - opat vopred sa s majitelom o tom dohodnut (napr. ze si upravy urobite samy a nezaplatite mu najom za jeden, ci par mesiacov, zalezi od rozsahu prac), tiez by som to dala do zmluvy

inak ohladne sumy- pozrela by som si ponuky, kolko sa v lokalite za byty pyta ...aby ste mali prehlad.

jonatanka
30. dec 2009

murcos, ja sama som byvala v podnajme a niektore ponuky mi prisli ako z Marsu, znicena garzonka za vtedajsich 8500 sk, sami tocila normalne hlava, a to tych ponuk bolo, ja som asi nemala stastie 😉 a naopak, krasny velky 3izbovy byt, vsehovsudy za 5000sk, po tyzdni mi tam nastahoval jeho babicku 😀 , takze preto radim opatrnost hlavne ked clovek ide do prenajmu prvy krat

pia22
autor
30. dec 2009

Sue - sme z okolia Ziliny a chceme byt v ZA 😉

jonatanka
30. dec 2009

Pia v ziline je bohaty vyber, aky velky chcete byt?

sue
30. dec 2009

Pia, tak to je škoda, my to ponúkame v BB 🙂

pia22
autor
30. dec 2009

Jonatanka - zalezi hlavne od ceny podnajmu, ale 1 izb. max. 2 izb. Potrebujeme hlavne sukromie 😉

jonatanka
30. dec 2009

pia, drahy prenajima jednoizbovy, kolko zan chcete maximalne dat, ako som pozerala ceny tak do 250 eur najdete pekny byt

pia22
autor
30. dec 2009

Za 1izb. mame strop tych 220 eur - zalezi od kvality najmu.

jonatanka
30. dec 2009

urcite najdes, len musis riadne hladat vo vecerniku je prenajmov dost, len sa priprav, vacsina chce aspon dve mesacne platby predom

pia22
autor
30. dec 2009

Jonatanka ty si zo ZA? Je tu dost ponuk, ale obavame sa reakcii, kedze mame male babätko, tak mame trosku väcsia naroky hlavne na stav bytu ako nejaky studaci a za tu cenu, no neviem😔

jonatanka
30. dec 2009

piasom zo Za, idealne byvanie pre mladu rodinku je Zilina sidlisko Hajik, poza domy je tu klud, luky a trolejbusy jazdia co 6minut, len neviem kolko je tu na hajiku takych bytov v cenovej relacii ako hladas ty,, potom mozno este Hliny

tin007
30. dec 2009

pia22 tusim to tu bolo okrajovo spomenute, ale nezabudnite, ze ked budete preberat byt, tak urcite urobte nejaky zapis o hodnotach jednotlivych meracov, aby vam nahodou prenajimatel nepripocital aj jeho predchadzajuce nedoplatky, plus do zmluvy si dajte bod/body tykajuce sa preplatkov/nedoplatkov a tiez to, ze mate narok nahliadnut do oficialnych vyuctovani, ktore prijdu prenajimatelovi (aby to nebolo tak, ze on bude tvrdit, ze spotreba bola taka a taka, vy ma teda nedoplatok, ale nijako to nepreukaze) a aj termin dokedy si ich mate vzajomne vyrovnat (vy jemu/on vam). este by bolo treba vymenovat polozky, ktore budu zahrnute v najme (nech vas nezlaka nizka cena a zrazu plus k tomu este elektrika, este internet, este smeti, este xxxx)

tin007
30. dec 2009

aha, este ma napadlo, ak bude chciet majitel realizovat kontroly, tak si to v zmluve dohodnite: napr. 1x mesacne, vopred po odsuhlasenom termine, nech vam tam nenabehne iba tak, ze si bez ohlasenia otvori (zazila som!)

pia22
autor
30. dec 2009

Tin007-dakujem za velmi uzitocne info, si zlata, pomoze aj inym😉 Jonatanka-vy prenajimate za kolko, ak sa mozem spytat? Ze by sme spravili kseft😉😀

jonatanka
30. dec 2009

pia nad tvoj strop, 25O vratane energii 😉 ,ale je to peky slnecny a novozrekonstruovany byt

pia22
autor
30. dec 2009

Posli na IP nejake blizsie info 😉

jonatanka
30. dec 2009

pia byt je momentalne obsadeny ale jeden nikdy nevie ked sa uvolni, mozem ti dat vediet

pia22
autor
30. dec 2009

Jonatanka - aj tak vdaka

jonatanka
30. dec 2009

nie je za co, rado sa stalo 😉