Momentálne sme pred dilemou ohľadne sťahovania. Teraz bývame v byte v centre krajského mesta, byt je môj čiže náklady hradíme len na prevadzku žiadne nájmy ani hypo. Bývam tu s manželom a obaja máme vlastné auto, ktoré používame na dochádzanie do práce, ale obchody úrady, rečtaurácie, máme v pešej dostupnosti.Byt je ale menší dvojizbový a kedže sa nám v máji narodí dieťatko bude nám v byte s malým bábom a psíkom už dosť tesno.
Obaja sme vždy chceli bývať v dome obaja máme vyskúšané aj v byte aj v dome ešte kým sme bývali s rodičmi. Teraz sa nám veľmi zapáčila jedna novostavba v dedine asi 15 km od súčastného bydliska, dispozične super cena prijateľná. Dedina má asi 1000 obyvateľov, infraštruktúra v nej je základná teda MŠ, ZŠ, potraviny, pošta, všeobecný lekár a to je všetko. Ani za slobodna sme neboli typy, že sme potrebovali chodiť po baroch, diskotékach sem tam zájdeme niekam na večeru.sem 0- tam do kina vačšinou vždy jeden z nás šoféruje. Poraďte čo všetko treba zvážiť ak by sme sa rozhodli pre sťahovanie na dedinu. Prípadne ak ste taký krok urobili čo Vás prekvapilo, čo vám z mesta najviac chýbalo.... Predsa len na domček si budeme brať hypo, nie je to rozhodnutie ktoré sa len tak ľahko dá vziať späť.
@karamellova Ja by som do domu na dedinu tiez nesla, hlavne ak ste zvyknuti na mesto, dokonca centrum. Ked pride babatko, bude to velka zmena a netreba si to idealizivat tak ze ho vypustis na zahradu a hotovo. Budes sa nudit 🙂 Pre nas s malou je niekedy, hlavne v tomto "obdobi temna" ked je pol dna tma, uz aj prechadza do Lidlu spestrenie 🙂 Byvame tiez v sirsom centre kde je kopec ihrisk, vybavenost a moznosti na stretavanie sa. Deti potrebuju kamaratov, ka by som ich odchodom na dedinu neizolovala. Ale Ty si musis zvazit co od toho ocakavas. Bolo tu uz viacero takych diskusii ze sa mladi cakajuci par prestahoval do domu a potom maminke sibkalo na materskej. Zvaz si vsetky pre a proti a hlavne si skus predstavit svoj denny program pocas nasledujucich 3 rokov v byte a v dome. A tiez potom skolu, kruzky, samostatnost deti. Ci nebudes robit sofera a pod. Drzim palce!
@karamellova žila som cely život v meste, s priateľom sme túžili po dome, presťahovali sme sa na dedinu, kým nebolo dieťatko, bavilo ma to.. Zahrada, grilovanie.. Teraz pri bábätku to ľutujem.. Mali sme ostať v meste.. Každodenné kocikovanie po dedine, tou istou trasou, ti istí ľudia dookola.. Jasne, môžem sadnúť do auta a odviest sa do mesta, ale to prekladanie zo autosdacky do kočíka atď, hlavne v tejto zime, to ma aj chut prejde, už len to, kúpiť si niekde popri kocikovaniu kávu, zmrzku..pokukat co sa meni..môj názor je, s deťmi ostat v meste (ci v byte alebo dome....) jednoducho viac možností či už budeš na MD, alebo deti v škole/škôlke.. Uz teraz ma desí predstava ako budeme zvládať dochadzanie do školy, na krúžky, všade deti voziť až kým nebudú mať vodičak keďže u nás je biedne dochadzanie busom.. Môj názor...
@17juraj17 najbližších susedov zatiaľ nevieme preveriť kedže ide o komplex novostavieb a väčšina je zatiaľ neobývaná, dochádzanie do mesta super 17 minut do centra z dediny v rannej špičke dokonca ak by manžel zostal v súčastnej práci mal by to do práce nejakých 10 min, teraz má 15.
@sasunka ano mas pravdu ze teraz sme niekedy zvykli vybehnut v lete na zmlinu alebo kavu ale teraz ako jesen alebo zima veru uz ani v meste nechodime nikam. ja kym som bola slobodna tak som byvala s rodicmi v mestkej casti kde boli iba rodinne domy, neboli tam ani jedny potraviny ani krčma vždy ked sme chceli niekam ist tak sme museli ist autom alebo busom takže horšie ako dedina a ostatné mestské časti sú na tom podobne. ak niekam chceš ísť tak musíš ísť autom tak či tak. Tu v meste máme obaja aj rodičov aj prácu takže nad sťahovaním so vzdialenosťou viac ako20 km od mesta sme ani neuvažovali. V každom prípade v súčastnom byte si viem predstaviť možno max ešte rok aj to mám husiu kožu nakoľko nemáme kam dať veci pre bábo budem rada ak niekde rozumne umiestnime postieľku. Ak by malo dieťatko spinkať samé v izbe tak fakt nie je kde
To je novozasravana oblasr? Tak to si zisti, kolko domov sa bude stavat v okolí, aby si nebola v soku, ze dalsich 5 rokov tam budu hucat stroje. A aby nebol dom na dome. A zisti si spoje busom do mesta, nech pubertiaci nemusia cakat na odvoz autom
ja som vyrástla na dedine a aj sme si dom kúpili na dedine. tam kde som vyrastala nebolo NIČ, iba škôlka a také akožepotraviny kde nebolo dokopy nič aj to s vysokohorskou prirážkou. nebola som nikdy izolovaná od detí, aj na dedine predsa žijú rodiny. tiež som chodila sama na autobuse do školy do mesta (11km), nikdy ma neviezli autom. aj spoje boli kadejaké, bolo treba čakať alebo sa ponáhľať a som tu . Ja osobne by som nechcela bývať v bytovke a počuť všetko čo sa šuchne u susedov. Na druhú stranu musíš počítať s nákladmi, ktoré budeš mať stále ak budeš mať dom, ale plusom je, že je to novostavba. Pravda je aj to so susedmi, lebo to nevymyslíš aké všelijaké peripetie sú s nimi.
V dvojizbovom byte sa dá bývať aj dieťaťom, ak je všetko ostatné v poriadku, ja by som sa teraz veľmi neponáhľala, hlavne ak máte znesiteľných susedov a všetko blízko. Teraz sa veľa stavia a dá sa vybrať, možno je to aj osudové, kde a s kým budete nakoniec bývať. Mne sa najviac páči bývať v rodinnom dome v okrajovej časti mesta a ani nie v tých radovkách a satelitných bytoch.
Toto sme uvazovali aj my pred rokmi...vidina, ze domcek, na zahradke deti...super! Ale kupuli sme byt v meste prave kvoli deckam...neviem si totiz predstavit prist autom z prace na dedinu, vyzdvihnut dieta, na kruzok ( maju plavanie, strelecky, keramicky, anglictinu...) a znova do mesta cez dopravnu spicku...a potom znova domov...mozno na starobu pojdem do domceka, ale kym sme takto rozlietani, nehrozi...ono aj zavisi, kolko planujete deticiek, a co uprednostnite...a co chcete pre dieta...ja uz som zvyknuta, nemyslim, co mi doma chyba, minie sa pecivo, toaletak(napr), vybehnem v teplakoch cez cestu do obchodu aj v nedelu vecer, alebo do lekarne (tesco)...vsetko je na vas..prajem dobru volbu a hlavne babenko nech je zdravucke!
@karamellova za mna by som zase nesla do mesta byvat do tych,, zajacnikov,,.... Byvame na dedine v domceku a nemenila by som za nic 🙂 nie je pravda ze tymto izolujes dieta od inych deti 😀 aj tam ziju rodiny s detmi..my napriklad chodime s dcerkou do materskeho centra raz tyzdenne do vedlajsej dediny... A naprechadzky chodime aj do parku v lete na zmrzlinku sa prejst... A neni u mna vyhoda ze som v meste a idem sa prejst s dcerkou do tesca alebo kam....clovek tu ma aj sukromie aj vacsi priestor na hranie s dietatom podla mna.
ja nechápem čo sa ludom lubi na tých par metrových kockatých škatuliach kde nalavo napravo sused ešte aj hore dole plus dupot šuchot a nájmy jak ho*ado...zato dom je väčšinou aj ako relax síce iný pohlad nato majú len ludia čo chodia od nemoty do nemoty do práce
@karamellova celý život sem žila ve velkém městě v centru, všude pěšky nebo tramvaj či bus. Na Slovensku sme prvně koupili byt v menším meste kde sem chodila všude pěšky a ted cca 2roky mame dom na dedine ktera ma 460obyvatel ma jen krcmu a obchod 🙂 a je nam fajne nad nami jen pole bozsky klid...drahy dojizdi vyše 100km takze tam tech 15min mu nic neřešilo a ja vozim deti do mesta do skoly a skolky, nechtela sem malou prehazovat sem do vedlejsi dediny. takže pokud mate auta je to ok...my sme dali byt do prenajmu a naklady na dom mame cca jen o nejakych 50€ vyssi jak na byte...+ nafta lebo vice projezdime...ale nemenila byych uz zpet 🙂 to je uplne jiny zivot na dedine..babka ma dom v meste a to neni take 🙂
Všetko má + aj -. Bolo to tu už aj vymenované. Dolezite je co očakávate od života a aké typy ľudí ste.
Ja som bývala v 2 bytoch, teraz bývam v dome a následne sa ideme stahovat zas do bytu do Ruska na neurčitý čas. Vidím ze mate obaja auta, takze ste mobilný a využívate ho aj v meste. Dochádzanie autobusom Vám nehrozí. Ak ste aj flexibilný a ten dom chcete, nevidim v tom prekážku. Žijeme v dobe ked každá prkotina sa da objednať už. Dom poskytuje výhody ktore Vám byt nedá. A keby aj nieco nikde nie je napísane ze o pár rokov nemôžte ist spat do bytu 🙂
Kym je tam skola, skolka, lekari a potraviny je to ok, ja byvam na dedine, kde neni nic iba mala skolka jednotriedka a je to hrozneeed , najradsej by som sa odstahovala do mesta. Mat domcek v meste je uplne naj. riesenie
Ak máš auto a vodičak, nie je podľa mňa co riešiť a 15 km je naozaj krátka trasa.
Ja som bývala celý život v byte, v okresnom meste. Teraz (no, rok dozadu) sme sa presťahovali 40km od môjho rodného mesta na dedinu. 1300 obyvateľov. Mám síce vodičak ale zo šoférovania mám hrôzu. Mame tri deti.. A v pohode sa to da všetko zvládnuť. Mne dedina kupodivu nevadí, páči sa mi tu, ľudia sú tu sudrznejsi, ochota pomôcť je úžasná. 🙂 viem si predstaviť tu žiť do konca života 🙂 takže je to len o vnútornom nastavení človeka. Ak chceš, zvyknes si na to všetko a budeš šťastná aj na dedine 🙂
15km, ved to je este ako sirsie centrum vo velkomeste 😉
Ahoj, moja skusenost... my sme byvali rok aj nieco v bytovke, v jednoizbaku. Ja pochadzam z domu, muz z bytu, ale obaja sme uvazovali stale nad nejakym domcekom s dvorom, chybal nam priestor.muz je kutil, ja som zas bola zvyknuta vybehnut na dvor kedykolvek, povesat pradlo, nakrmit sliepky, vypit kavu len tak v teplakoch, zatial co sa drobec hraje. Nakoniec sme sa na jar prestahovali do stareho domceka. Je to necelych 10km od mesta, pokoj, susedia v blizkosti ziadni, kedze tu dokopy zije 20rodin,vacsinou starsi ludia. Ked je skaredo, sme doma, ked je pekne, nalozim drobca, kocik a za 10min sme v meste, pri kamoskach, svokrovcoch a mojich rodicoch. Pokial naozaj tuzis po domceku na dedine, posledne na co budes mysliet je skladanie kocika a nakladanie dietatka do auta. To su zanedbatelne veci. Ja som nesoferovala dlhe roky, teraz som prinutena a je to uzasny pocit, byt samostatna 🙂 vsetko ostatne, kruzky, skola, skolka, praca sa da poriesit. Bude to mozno chciet trosku viac casu na zabehnutie, a casovej organizacie. ale pises, ze z mesta to mate chvilku na dedinu.... A celkovo to opisujes ako vysnene byvanie. Tak ked sa zabehnete, bude dobre 🙂 drzim palce, aby ste sa dobre rozhodli 🙂
@karamellova 30 rokov som zila v byte v centre mesta, kde som mala pri panelaku vsetko potrebne. Po svadbe som sa prestahovala do domu do dediny, kde sme nikoho nepoznali. Bolo to nejlepsie rozhodnutie. Mam auto, takze nic nie je tak daleko, aby som si tam nezasla. Deti maju dvor, kde sa vyhraju, v lete bazen, piesok, tramposku, vela ineho. Kamosov maju v skolke aj v susedstve. Chodia sa bicyklovat na ulicu, vylety peso okolo dediny, priroda... celkovo pokoj, pohoda, sme tu naozaj stastni.
Tak na dedine potrebujete 2 autá, manžel s jedným do práce ty jedno ak potrebuješ s dieťaťom napr. k lekárovi...rovnako ked pôjdeš po materskej do práce....ZŠ je na dedine do 9.ročníka alebo len prvý stupeň? Na dedine je väčší klud, ale ak budeš potrebovať väčší nákup tak na ten sa zväčša chodí do mesta, rovnako niekde na dedine stále funguje napr. v sobotu ak chceš chlieb - musíš ho mať objednaný....len tebe bude počas rodičovskej dovolenky dlho, lebo na dedine zväčša nie je kde ísť.....v meste ked je zima zoberieš dieťa a idete len na nákup niekde do obchodu, ale čo na dedine?budete sa prechádzať po dedine?sestra napr. sa vydala na dedinu kde s malým ani nechodila von, lebo všetky babky čo boli doma sedeli v oknách a vyšívali, takže každý vedel o každom všetko lebo stále bol niekto v okne....uplne si vydýchla ked sa vrátila do roboty, potom to už bolo dobré....len deckám robí stále šoféra, lebo škola, krúžky všetko v meste a spoje zlé....
@karamellova presne viem, ktoru dedinu a ktore domy mate na mysli. Nesla by som tam byvat, su tak nahusto, ze si so susedmi uvidite do taniera, dvorceky uplne mini. Dedina kde nic nie je, spoje zle. Zila som tam 24 rokov.
@karamellova no ja napriek tomu že som vyrástla v meste nie som mestský typ... a už pár rokov som chcela ísť z podnájmu v byte do domu. A čo sa týka domu som spokojná. Ale + a - má všetko, vždy. Len záleží od toho ako ste nastavení teraz a celkove ako si predstavujete veci. Mne napríklad vadí že nemáme v blizkosti nakupné centrá. Potraviny si viem poriešiť vo väčšom množstve 1-2x do mesiaca a bežné veci v meste 4 km, aj tak chodím po deti do školy. Ale čo sa týka oblečenia, a iných veľkých vecí tam mi to strašne chýba. Ísť keď potrebujem, pozrieť, premyslieť a potom kúpiť. Takto si to musím doslova naplánovať a potom riešiť. Ale to pri 4 deťoch 😉 Dakedy aj neúspešne ☹ S 1 babulom sa myslím v pohode v byte dá, určite by ste to nejako vymysleli. Pospisuj si pre a proti, ako to máte teraz, čo ťa napadne ohľadom dieťaťa, aj to čo iní písali... porozprávajte sa o tom a uvidíš. S dieťaťom je život trošku iný a hlavne pri prvom sa aj tak budete možno musieť zohrať. Ja by som počkala, porozmýšlala, podebatovala ale počkala s rozhodnutím. Presťahovať sa dá aj za 2 roky 😉
Tak my bývame v meste ale pokial sme prerábali byt boli sme u rodiny na dedine a už viem, že v dedine by som nechcela byť, neznášam to, samé staré kostolné ženy, každý vedel o mojom kroku, v obchode ma za 3 dni poznali všetky predavačky, susedovci vedeli o mojom súkromnom živote viac ako ja sama, v lekárni nikdy nič nebolo, všetko mali len na objednávku, v cukrárni sedela polovica dediny a čo mi najviac vadilo tak to pošta otvorená len do 15:00, obchod cez týždeň do 17:00 v sobotu do 11:00 a v nedeľu zatvorené, tiež máme autá, ale ked pochybila drobnosť tak sa mi nechcelo chystať do tesca vzdialeného 6km, žiadna pizzeria alebo reštaurácia, proste nič, na detskom ihrisku dookola tie iste mamičky ktoré si ma obzerali od topánok po vlasy, a koho som stretla na ulici ten sa len prihováral... ja som sa nudila, moje dieťa sa nudilo aj môj muž sa nudil !
Prvé týždne to bolo fajn, hovorili sme si, že všade skočíme autom, že nevadí taká krátka vzdialenosť, ale už tak po mesiaci to začalo vadiť a fakt veľmi, neznášala som tú obec.. bez urážky a česť výnimkám, ale mne prídu ľudia z dediny ako strašne vyhúkaný zo života a nad všetkým sa čudujú 5x dlhšie ako ľudia z mesta.. kto sa narodil a žil na dedine je na tento systém zvyknutý no ja by som sa zbláznila!!
Ja som bývala dlhé roky v meste a dokonca 7 rokov v Londýne. Keď som sa presťahovala naspäť na SK do mesta ...žiadalo sa mi presťahovať do prírody na dedinu...Poviem úprimne doteraz to lutujem..Dom a záhradka super ale treba zvazit, že koľko sa o to treba starať. A odkedy sa mi narodilo dieťatko tak nič nestíham a človek je potom len z toho vystresovaný. Ešte počas leta sa to dá...aj keď si tu záhradku neužívame,lebo sme sa stali vlastne otrokom záhradky a domu. Cez zimu je to veľmi ťažké..Všade tma a nedá sa vyjsť niekedy spontánne na prechádzku do kina, zmrzlinu, na kávu..stretnúť známych, na vínko....Tiez nie sme typy čo vymetame bary a chýba nám spoločnosť. To si človek neuvedomí kým sa.neprestahuje. A keď beriete hypotéku tak treba počítať s tým že na dome sa stále niečo pokazí, a neustále treba do niečoho vrazat peniažky.. Tým pádom aj menej chodievame na výlety ..dovolenky..Je to finančne náročnejšie..Náhodou príde nejaký nedoplatok alebo napr.ak chcete krb tak kúpa dreva na zimu..kto ich porube....? Je toho veľa na vymenovanie..nieje to ľahký život na dediny.Odkedy som na dedine tak sa vlastne nevenujem ani mojim konickom..Byt v meste je ako hotel..prídeš z práce unavená a vylozis si nohy...Odkedy Ak by bola iba jedna možnosť tak by som sa vrátila späť do mesta 😉
Ja som 25 rokov zila v bytovke.Pred 9 rokmi sme sa prestahovali na dedinu (7 km od mesta sidliska kde som byvala).Stahovali sme sa na dedinu kde vyrastali byvali- moji rodicia takze niektorych som poznala niektory mna.Stahovali sme sa s dvoma synmi a treti v bruchu.Po dvoch tyzdnoch sa narodil treti.Tiez som si velmi dlho zvykala.Nemala som auto takze ked som chcela ist do mesta tak bud rano s manzelom ked viezol chalanov do skolky obcas prisiel po mna este raz,ale par krat som isla na SAD s kociarom a dufala,ze sa do autobuse vojdeme.Mame tu jednu krcmu,potraviny ktore maju blbu otvaraciu dobu a nie vsetko tu kupis tu fakt ideme iba v nutnom pripade pecivo...postu mame vo vedlajsej dedine o otvaracich hodinach ani nehovorim to,aby clovek zobral dovolenku.Skolku tu mame.Nad tou sme ani nerozmyslali kedze manzel chodi kazdy den dole(do roboty)a skolku mal po ceste takze ich vozil.Konecne som si zvykla uz mam aj auto dokonca som prekonala strach zo soferovania.Neviem si uz predstavit ist do bytovky.Ano je pravda,ze chalanom uz su velky robime taxikarov.No mame vyhodu v tom,ze na sidlisku kde sme byvali mam svokrovcov a chalani tam chodia po skole a cakaju nas takze su aj v meste aj na dedine.Ked chcu ostat spat u babky tak ostanu.Na kruzky uz chodia sami MHD akurat domov ich berieme my.
Mame tu klud,ticho pokoj...viem,ze nam tu nikdy nepojde hlavna cesta,tunel,dialnica...(oproti mame cintorin).Toti je parada fakt si neviem predstavit inu lokalitu.Na ulici mama mlade rodiny,ktore maju tiez deti zhruba v rovnakom veku.Dokonca nam tu otvorili zmrzlinu.Ked sa chceme ist prejst do mesta,ale do mesra nie nakupneho centra sadneme do auta a ideme.
Urcite by som nepozerala nato,ze kde je nakupne centrum sak tam nechodis kazdy den.Tiez by som nesla byvat do tych umelovytvorenych dedin,radove vystavby...
Ked ti manzel chodi do prace tak je kazdy den dole takze nakup ti vie spravit on a ty mas tiez auto takze nieje o com,budes chciet ist"medzi ludi"sadnes s babom do auta a ides.Dieta bude vecsie vypustis ho vonku na dvor sa zabavi a ty si vies kludne spravit svoje veci(navarit poupratovat...)
A kedze nieje problem u vas s dopravou ranne spicky niet o com.Ja osobne by som urcite isla do domu,ale je rozdiel kde.
@karamellova ja len postreh z vlastneho detstva😋byvali sme v meste do mojich 5rokov, potom nasi postavili dom 15km od okresneho mesta. Kedze rodicia robili v meste prislo im prakticke dat deti do mesta aj do skoly, ze ved aj uroven vzdelania lepsia, kruzky po skole dostupnejsie, hudobna, tanecna...no napad za milion...jednak nic ine nerobili len nas jeden alebo druhy vycakavali po kruzkoch, kedze 15km nie je tak malo aby chodili hore-dolu na otocku a neskor ked uz sme mohli chodit autobusom, to zase bola ohromna “vyhra” pre nas. Co vsak povazujem za najhorsie pre mna z pohladu dietata bolo, ze kamaratov som mala v meste, lenze chodit s nimi von z dediny vzdialenej 15km bolo kus komplikovane a socializovat sa s rovesnikmi v dedine, kde vlastne nikoho nepoznas, lebo si pristahovalec a ani len do skoly tam nechodis, bolo tiez dost zlozite...takze za mna z pohladu dietata dedina ani nahodou pokial tam neplanujeje presunut cele svoje zazemie a dieta tam bude vyrastat od MS (co vam zase komplikuje logistiku, kedze budete pracovat v meste). To, ze vy uz nepotrebujete zivot mesta je druha vec...ja osobne po tejto skusenosti by som nikdy z mesta na dedinu byvat nesla a uz vobec nie na vzdialenu 15km, max. prve obce za hranicou mesta
Tiež som si myslela že aký kľud budeme mať na tej dedine...A len či vylozim dieťa vonku s kočíkom tak jeden sused zapne kosačku a druhý pílu...dlho sme si zvykali v noci a ráno aj na psy a kohúty. V poslednej dobe chodím kocikovat do mesta na sídlisko ku tete lebo paradoxne napriek tomu koľko ľudí tam býva tak je tam kľud 😊
@karamellova Urcite si preverit najblizssich susedov a pripadne zapchy pri rannom cestovani a ak sa vam dom paci tak asi nie je co dalej zvazovat.