S ohľadom na Green deal. Už teraz ľudia pracujúci v automobilovom priemysle nemajú prácu, moja mama je doma na 60%.
Je tu začiatok konca? Budú všetci tí ľudia nezamestnaní?
Nejde o samotny priemysel, pretoze odchadzajuci by mohol nahradit prichadzajuci trend. Ale tato vlada odpudzuje investorov, to je problem.
@olivierko229 presne, aj keby automobilky chceli zmenu vzroby, tak pre istotu nic neinestuju, pretoze v tomto nestabilnom podnikatelskom prostredi nemaju istotu. Tato akoze socialna, a akoze demokraticka vlada nema ani najmensiu snahu o vytvorenie feroveho podnikatelskeho prostredia a to kazdeho podnikatela drzi v pozore.
Autor, nie green deal polozi slovenske automobilky na kolena, pretoze mohli by zmenit vyrobny program tak, aby aj principom green dealu vyhoveli, ale nespravia to, kym nebude istota, ze sa im to oplati. Takze tych 50 tisic priamych zamestnancov automobiliek a dalsie desattisice u subdodavatelov nie su ohrozeni europskou politikou green dealu ale priamo tym, ktori nam vladnu. Ak bude treba, bez problemov presunu vyrobu kdekolvek inde, kde sa im to ekonomicky oplati.
Žijeme v dobe najintenzívnejších zmien v histórii. Čo sa udialo v priemyselnej revolúcii, sa udeje aj teraz - zanikne obrovské množstvo profesií a ľudia sa jednoducho budú musieť prispôsobiť. Z green deal to až tak veľa spoločného nemá, ide o omnoho radikálnejšie zmeny.
Ničí ju aj Green deal,ale hlavne ich prispatost a neschopnosť konkurovať azijskemu trhu.Videl niekto novú mazdu CX 80 a za aku cenu je? S akým dojazdom? V momente by som ju kúpila aj za cenu vyššieho cla a čakania na neho.
A bude horšie autorka.A to hovorím ako bývalý zamestnanec automobilky
@annm81 Ale nie každý má intelekt na nejakú náročnejšiu prácu. To je ten problém.
@doriiis Teda správne si myslím, že nás čaká veľká nezamestnanosť?
Autorka, ked ma intelekt na dotahovanie skrutiek na kolesach v automobilke, ma intelekt aj na to aby robil osetrovatela v DSS. (alebo kdekolvek inde v sluzbach)
Nemyslím si autorka.To nedovolí ani štát,lebo automobilky tvoria veľmi veľkú časť domáceho hdp.A jednak Slovensko je stále pre veľké automobilky najlacnejšia pracovná sila.Odbornikov si síce požičiavame z iných štátov ale manuálne pracujúcich ľudí máme a dokážeme doviezt
@viestta Státisíce ľudí sa v DSS nezamestná. Nebude toľko práce.
@doriiis Ty pracuješ v automobilke?
Minimalne VW ide do kytek.
Už nie autorka.Ale stále sa pohybujem v automobilovom sektore.Ale 8 rokov ( necelých) som pracovala v jednej.Myslim,že v tej,v ktorej je aj tvoja mama.Kedze mám stále kontakty a viem,čo sa tam deje
@doriiis No mama pracuje pre faureciu, to je dodávateľ pre Peugeot a VW. A sú doma teraz. Tak sa bojí, že čo bude.
@maialeo A pritom toľko ľudí tam chce pracovať. Asi im stačí tá istota zamestnania, niečím to lákavé byť musí.
@doriiis A čo sa vlastne stalo, že je na kolenách?
@doriiis co si myslis je bezpredmetne. Situacia je taka... ze sa sice stale produkuju auta, ale nepredavaju az tak, ako kedysi. Od pondelka snad zacnu konecne vo VW v Nemecku strajkovat... co im bude tak na dve veci. V CR je to tiez nahnute. VW realne hrozi niekolkomiliardova pokuta... a co myslis? Co s tym akoze ma urobit stat? Stat to ma kdesi a mat aj bude. Tentokrat sa uz zachranovat nebude.
Áno viem presne autorka.Mamina nech vydrží.Vzdy lepšie byť doma zatiaľ na 60 % ako byť nezamestnaná.Hlavne nech nedáva výpoveď a neberie neplatené voľno.
Ak to pôjde do kytek,zoberie odstupne
@doriiis To je jasné, lenže čo potom? Ona vždy robila takéto práce, nič iné nevie.
@doriiis Čo dovolí štát je úplne irelevantné - domáci trh absolútne nedokáže vygenerovať taký dopyt. Keď Dzurinda dotiahol automobilky, naštartovalo to ekonomiku a v tej dobe sme si mohli hovorit, že vďaka za to. Ďalšie vlády Fica ale namiesto toho, aby pokračovali v trende, investovali do rozvoja a prechádzali na znalostnú ekonomiku, mali kapacitu len na rozkrádačky.
Autorka, ľudia sa jednoducho budú musieť prispôsobiť. Alebo nejesť...Nebudú mať všetci super intelektuálnu prácu - služby napr. v cestovnom ruchu, sociálnych službách alebo aj IT ponúkajú dosť pozícii aj pre ľudí s bežným intelektom.
@doriiis coby sme nevedeli co bude... staci si robit pravidelne prehlad sprav z celeho sveta, nie len zizat na bludy v Markize. A hlavne... byt aspon zcasti pripraveny na zmeny. Vela ludi skonci na dlazbe... vela vela vela... aj vdaka AI. Aj take fleky, ze by sa Vam ani nesnivalo, ze to vie AI nahradit. Ale fajne... uz sme vyskakovali velmi vysoko.
Autorka,to nevyriešis teraz,že čo potom.Nikto nevie,čo bude potom.
@maialeo Fajne čo? Že ľudia skončia na dlažbe? To vážne toto niekomu praješ?
@doriiis Slovensko nic nepodrzi... evidentne nemas sajnu co tu vypisujes za bludy. Slovensko na to, aby drzalo akesi sukromne automobilky prachy nema. Nemame ani na dochodky, len Socka si musela na 3/4 roka zobrat pozicku. 30% druheho dochodkoveho piliera je uz prec.... a hadaj kto to zaplati? ano bezne ovce... scasti buduci rok a rok 2026 budeme o vode... lebo tam sa bude konsolidovat trojnasobne ako v roku 2025.
O par rokov ! to tu mame najhorsi scenar vyse 50 000 ludi na SR pracuje v autobobilovom priemysle.