Ako vnímate veci okolo umelej inteligencie a veci ktoré so sebou neustále prináša? Je mi jasne že sa toto celé vyvíjalo roky ale mám pocit akoby sme teraz začínali žiť tak nejak inak, s niečim novým a popravde ma to trochu desí. Nie je to niečo obyčajne ako napr vynález dotykových mobilov, tablety a takéto veci ale je to ako nejaký prelom všetkého ktorý môže zasahovať do všetkého.
Teraz nechcem riešiť tu stránku umelej inteligencie ako nám môže pomáhať či už v zdravotníctve atd ale tu čisto osobnú bežnú, ako môže ovplyvniť ľudí.
Nepáči sa mi že naozaj veľmi ťažko rozoznať už aj skutočnú osobu od umelej inteligencie-hlavne rôzne ženy čo odvšadiaľ vyskakuju, predtým bolo vidieť keď bolo niečo animované a vnímali sme rozdiel medzi tým čo je skutočne a čo nie. Teraz sa u nás AI ešte len rodí je v začiatkoch a už aké to je a nie ešte neskôr. Bojim sa čo to urobí s ľudmi. Napríklad takí muži keď sa im budú podsúvať takéto veci či vôbec budú uprednostňovať realitu pred týmto. Či vôbec budú potrebovať fyzicky kontakt alebo si budeme behať po uliciach s tou čudnou vecou na očiach ( neviem ako sa to vola) a tešiť sa koľko veci vieme naraz robiť a aký mat okolo seba svet ale unikne nám ten skutočný.
Mam v poslednej dobe pocit akoby som ani nechcela žiť v takomto svete. Nie som zisdny puritán čo sa vyhýba novinkám pokrokom ale toto je na mna už akosi moc. Bojim sa že nenájdem ani ,,tam vonku,, ľudí ktorí by boli naladení ako ja a uprednostňovali realitu, možno len nejaká staršia generácia odo mna ale inak neviem
Mna svojim sposobom AI desi.
Nie, nebojím. Čo mi ten strach prinesie? Nič. Len problémy. Prežili vždy tí, čo sa prispôsobili. Takže ak bude treba sa prispôsobiť, tak budem svoju energiu smerovať tým smerom.
@viestta to áno ale toto mi príde viac ako všetko ostatne hlavne preto že je to aj každému dostupné . A ako ľahko to vie všeličo nahradiť
nie...ja sa bojim ludskej hluposti
pokrok tu vzdy bol a vzdy bude, inak by sme stale zili v jaskyni a lovili mamuty 🤷♀️ takze nie mna to nedesi, beriem to ako prirodzenu sucast evolucie, raz za cas pride nejaka vacsia revolucia, tentokrat to moze byt aj v suvislosti s AI a inymi pokrocilymi technologiami
AI je ako ohen - dobry sluha, ale zly pan.
@mikadooo to si aj ja hovorím. Aj naši starí rodičia niektorí vedia narábať s telefónom ako my, niektorí nevedia ani ako ho zapnúť. Nechcem byt ten druhý prípad ale neviem či budem pre iných v poriadku ak si toto nepôjdem
Ešte niečo: vieš čo povedala moja prababka mojej mame, keď sa bola zoznámiť? Že čo robí? Študuje. A prababka "šeci študujece, študujece a robic bude gdo???" Myslím si, že aj ona mala jasno v tom, že do 20 rokov všetci pomrú od hladu, našťastie sa toho nedožila.
AI v zmysle, ze by vedela samostatne rozmyslat, tak k tomu je este daleko. To, co sa teraz vyuziva, je machine learning…
Nie, nemam obavy z AI, zato z ludskej hluposti a sialencov ano (putin, severna korea a pod)
Nedesi ma AI, desí ma ako pokorne ľudia prijímajú všetko čo sa im podsunie lebo "sa treba prispôsobiť" a vôbec nerozmýšľaju že by to mohlo byt inak. A ešte všadeprítomná zlomyselnost a škodoradosť keď sa prijme niečo čo poškodí skupine ľudí do ktorej práve nepatria tak je to okej. Potom tým hajzlom čo sú hore prejdú všetky habaduri čo na nás pripravia.
@guudy Ja sa skôr bojim toho že nebudeme vedieť čo je skutočne a čo nie je. Teraz keď pozeráme trebárs televízne noviny vieme si informácie nejak prebrať dohľadať mat triezvy úsudok čo je pravda čo nie, ale keď na nás budú odniekiaľ vyskakovat fotky a videá ktoré budú tak prepracované že naozaj len profesional bude vedieť kde je pravda, myslím že budeme zmätení a paranoidní
Pozri sa, ked sa zacal pouzivat parny stroj, tiez to bolo desive. A nic sa nestalo, len sme sa ako ludstvo posunuli dalej. Kazdy jeden taky vynalez nas len niekde posunul. Aj IA nas niekde posunie. Ide o to aby bola pouzite v prospech ludstva
@katka700 tiež mám pocit akoby v poslednom čase nejakým veľkým návalom išla ľudskosť a všetko clovecie bokom.
Fake foto a videa uz su na vysokej urovni… ako sa s nimi nalozi, zalezi od ludi, nie od AI.
Moje dieta pracuje pre Midjourney, ak nepoznas, mrkni ;)
Nedávno som čítala článok o nejakom rusovi, ktorý použil AI na Tindri. Písalo si s 5000 ženami a našlo mu ženu. Už sú ženatí.
tak ale uz aj dnes na nas vyskakuju fotky a nazory kadejakych tajtrlikov a pseudoinfluencerov. je na kazdom, ci sa necha ovplyvnit alebo nie. To by malo byt klucovou ulohou moderneho skolstva - viest ku kritickemu mysleniu. Lebo papagajov je lahke nielen ovplyvnit, ale aj nahradit umelou inteligenciou.
nikto ti neberie realny zivot...tieto konspiracne nazory mavaju ludia neznali problematiky a spajajuci nesuvisiace veci...kazdy kto studoval IT pride do kontaktu s touto problematikou a jedine sa tak pousmeje nad tymito "starostami"
Áno, bojím sa jej.
Mna desi to, ze zakony budu pozadu za moznostami, ktore AI prinasa. Ci budu zakony prisposobene na situacie, ked niekto vytvori video, kde moje male dieta bude nahe tancovat okolo tyce, alebo ked niekto pouzije AI na vytvorenie videa co diskredituje politika. Ak zacneme ako spolocnost volat po tom, aby zakony mysleli na nove technologie, tak s AI nemam ziadny problem.
@mabenn ono nechcem nikoho uraziť alebo aby to bolo zle pochopené ale takí iteckari dušou i telom sú poväčšine ľudia veľmi výrazne ini od ostatných, v celkovej komunikacii a fungovaní v živote . Sú to ľudia trochu zvláštni a vo svojom svete a možno toto celé aj čo robia ma na to tým pádom nejaký volyv
Nie, ja sa bojím prirodzenej tuposti.
Autorka, Itckari vytvaraju produkty pre masy, takze sice si mozu zit vo vlastnom svete, ale produkty musia byt user friendly pre vsetkych ;)
@guudy Mne je jedno čo vytvárajú ja hovorím o tom akí sú . A pravdaže nie všetci je aj veľa žien ktoré pracujú v it a nikto by to do nich nepovedal ale potom takí ti najväčší fanatici alebo ako to nazvať ktorí sedí za pc celé dni noci na tom človeku je to poznať. Nestretla som sq s tým aby nadšenci inej prace ( akejkoľvek ) boli takto zaradení a niekedy až nefunkční vo svete vonku, vo vztahoch
sama som ITckar a zijem v IT komunite od strednej skoly...su to ludia vysoko vnimavi, inteligentni a empaticki
Autorka pises:
"Ja sa skôr bojim toho že nebudeme vedieť čo je skutočne a čo nie je. Teraz keď pozeráme trebárs televízne noviny vieme si informácie nejak prebrať dohľadať mat triezvy úsudok čo je pravda čo nie"....
Ver mi, ze 50% nasich spoluobcanov si nevie spojit a prebrat co je skutocnost-aj bez AI. A o triezvom usudku ani chyru, ani slychu. 🤣
Tak tunsi na omyle, uz teraz kopec ludi veri prekrutenym alebo rovno vymyslenym faktom a nepotrebuju k tomu nijake deep fake video. Take informacie su totiz v skutocnosti v sulade ich vnutornym presvedcenim a preto su nachylnejsi im verit. Druha vec ktora to posiluje su bubliny v spolocnosti, ktore prisli so socialnymi sietami ked sa lahko spojime s ludmi (priam je nam to spojenie ponuknute) ktori zmyslaju podobne a potom uverime, ze to musi byt oravda, sak vsetci moji friends hovoria to iste
Ano, desi ma ked si precitam aky list napiasala IA pre nasu (ne)kulturnu ministerku a ta ho bez korekcii poslala do Ciech. IA v nespravnych rukach ma desi. Ale v nespravnych rukach je a bola desiva kazda technologia