Ako sa rozprávať s deťmi o vojne?

jurajhips
25. feb 2022

V triede môjho osemročného syna dnes plakali. Mali strach z vojny. S mojou sedemnásťročnou dcérou Viki som mal dlhý telefonát. Priznala sa, že sa bojí. Číta si správy o napadnutí Ukrajiny a má strach.

Úplne im rozumiem. Rovnako sa bojím. Tak ako sa bojí aj moja manželka. Tá ešte dnes ráno pred svitaním čítala správy, či Putin dobyl Kyjev. Náš deň začína a konči rozhovorom o vojne. Máme strach, do akého ďalšieho rána sa prebudíme. Rovnako ako majú strach mnohí dospelí aj deti.

Som presvedčený, že najlepší spôsob ako deťom a mladým ľuďom teraz pomôcť je s nimi sa rozprávať. S odborníkmi budem túto tému riešiť v pondelok 28. 2. o 17:00

Viac info 👉https://fb.me/e/1upE3t0DE

kvietok2891
25. feb 2022

@jurajhips je to smutné čo sa deje aj ja sa bojím ze co bude mam dve deti aj u nás v škole sa z deťmi rospravali o vojne a to syn je prvák a dcéra druhacka neviem co si o tom myslieť verme ze k horšiemu už nedôjde a ze nás to nezasiahne.

liusa82
25. feb 2022

Ja zatial strach nemám.Keby sú vojská u nás bolo by to už o inom.Ale najhoršie je že človek to ani nechce čítať,tým myslim teraz mňa lebo ved niekto to dobrovolne vyhladáva a aj tak mi to tu všade na nete vyskakuje

macekovam
25. feb 2022

@jurajhips neviem ale asi by som skôr vsadila na uspokojenie potreby bezpečia a istoty u detí.. V tejto dobe... Deti nemusia vedieť všetko.. A možno by bolo správe keby nevedeli nič... Keby rodina fungovala co najnormalnejsie.. Nie ze správy ta3 od rána do večera.. Večer pustím správy tam jedna senzácia za druhou.. Dobre ze aj moderátori neplač.. Oblečení v čiernom....Dobru spravu ti nikto nepovie.. Len tam dieťa mŕtve.. Tam škola zrútenia... Doma mama plače ako tu včera jedna mamička písala... To ze ľudia majú obavy je na mieste ale nie zahlcovat tým celý deň... Treba ísť do prírody.. Tešiť sa zo života najviac ako sa dá... Každý deň.. Aj teraz... Deti objímať... Smiať sa s nimi.. Čítať napríklad rozprávku o nejakom kráľovstve.. Kde dobre kráľovstvo zvíťazilo nad zlým... A všetci žili šťastne až do smrti...

kvietok2891
25. feb 2022

Ľudia už nemôžu žiť v kľude najskôr covid a teraz toto. Putin sa vyhrážal atomovou zbraňou s toho mi je normálne zle

macekovam
25. feb 2022

@kvietok2891 ale najskôr povedal nech všetci zložia zbrane a vrátia sa k rodinám.... Potom povedal co bude ak nie.... Ale to už spomenuté nebolo...

nnnuuunnn
25. feb 2022

Príde mi to ako reklama, link, kde budeš hovoriť o vojne... Ja sa zaoberám iba tým, čo môžem ovplyvniť. S týmto nič neurobím a ani sa ma to nedotýka zatiaľ, takže sa tým netrapim.

bubik6x
25. feb 2022

@nnnuuunnn presne aj keby to prišlo až k nám tak môžeme jedine utiecť ale spraviť s tým nič nespravíme ani neovplyvnime ani nič podobné, preto sa správy u nás nepozerajú ak sa chcem pozrieť tak na mobile si prečítam a hotovo ale deti do toho netaham, oni to nechápu a ani nepochopia, žijú vo svojej predstave kde je všetko pekné a nie....to druhé.....u nás napríklad zakázali v škole akékoľvek debaty o vojne aby nestresovali deti, myslím si že ten covid im už úplne stačil - myslím deťom, tiež sú už z toho popletené, tam sa môže tam nie.......toto im už úplne stačí nechcela by som aby sa aj oni báli toho či to bude alebo už nie, treba im dopriať radosti z detstva a nie strachu pred tým čo bude

lucyl13
25. feb 2022

No ja som si tiež myslela, že tváriť sa,že sa nič nedeje, ale psychológia majú na to iný názor …
https://www.ta3.com/clanok/228921/rady-psycholo...

makica
25. feb 2022

@macekovam uplne suhlasim. Deti potrebuju citit istotu a pocit bezpecia, aj v tejto tazkej dobe. Moj 12r. sa ma den pred utokom opytal, ci bude vojna. Ja som do poslednej chvile verila, ze nie. Rano ked vstal som si ho posadila a povedala, ze Rusko zautocilo, skor ako by to zistil v skole. Ale povedala som mu nech sa neboji, ukazala som mu kde sa odohrali utoky, ze je to daleko od nas a ze s nami je v bezpeci. Porozpravali sme sa aj o jadrovych zbraniach a ako vidim situaciu ja... objala som ho a povedal, ze mi veri. Podarilo sa mi sprostredkovat mu pokoj a istotu, ale priznam sa, ze som mala co robit ked som videla tie fotky, videa a pocula zvuk siren. Obnovili sa mi spomienky z detstva a dospievania, kedze som vyrastala v krajine politickych a vojnovych zmien, zazila som bombardovanie...ale co si pamätam, pred nami detmi sa rodicia tieto veci snazili nepreberat a media nemali taku silu, ako dnes. U nas doma sa spravy uz dlhsiu dobu nepozeraju a snazime sa o tom s manzelom pred synom nerozpravat. Rozhovory o vojne vyvolavaju emocie a nechceme strach prenasat na dieta. Lebo v skutocnosti to nevieme ovplyvnit, mozeme iba verit ze nakoniec vsetko dobre dopadne🙏

macekovam
25. feb 2022

@makica ani u nás sa spravy nepozerajú... Keď vidím tak v práci...

simca06022011
25. feb 2022

@jurajhips deti strach pocituju, ja sa divim rodicom, ze tieto informacie trochu neelimuju. Zacali zabery v TV a vypla som to. MOja babizna, vie ze je vojna na ukrajine a nemienim jej nic extra k tomu pustat. TO je rovnake ako ked na zaciatku covidu deti plakali, triasli sa od strachu lebo s prepacenim sprosti rodicia cele dni zapnute spravy, zabery z nemocnic a doma stres a panika, aj pred detmi. Treba trochu informacie eliminovat, nechat deti detmi. Deti nevedia co sa deje, a duplom malicke, nepochopia co robi USA, Nato, putin, Ukrajina, ani nevedia kde riadne ta ukrajina je... ja som dcere strucne povedala co sa deje, nebudem jej nic ukazovat a pustat, lebo mne bolo do placu vidiet tie zabery z Ukrajiny, ako by to ona dusa nezvyknuta zobrala? Pocit istoty, bezpecia, a kedze deti nemusia nic riesit aj keby hned tuto na hraniciach bomby padali, tak aj nevedomost su lepsie ako "psycho stavy" a tie paniky co deti maju. Znamej dve deti rucali uz minuly tyzden po ceste zo skoly, ze ci bude vojna a blbosti a ona s nimi revala v aute a nezabudla to zdokumentovat. Vcera vesala fotky vsade ako placu v posteli vsetci. Ako nehnevajte sa na mna.. ale to co je? A nie je to strach ze nas zbombarduju, to je proste preneseny strach z toho co sa niekde deje vo svete. Ked sa bojovalo na blizkom vychode kto o tom vykladal detom? NIK. PRed rokmi Vietnam , alebo aj vo svetovych vojnach, detom vesali vsetko aj s obrazovou dokumentaciou po celom svete na nos? No nie. SU hrozy ktre deti nemusia vidiet a nemusia o tom ani vediet. Vyzreju a potoms i budu vediet poradit ci uz z videnim nasilim, alebo nebodaj prezitym nasilim. Z nejakeho dovodu detom ani horory nepustame, ani nasilne filmy a pod... tak preco vojnu s nimi riesit?

macekovam
25. feb 2022

@simca06022011 presne ako píšeš.. To co deti potrebujú je pocit bezpečia... Ako v scéne z Titaniku.. Kde matka ktorá vedela ze príde koniec.. uložila deti späť.. Tak ako každý večer..

lucyl13
25. feb 2022

@makica presne to radia v tom článku - povedať im ,lebo ajtak to vycítia a nadobudnú pocit, že ich klameme …povedať, ale citlivo, pomaly, jemne a dodať pocit bezpečia …
Ale neukazovať videá a fotky …jasne, že staršie deti si to nájdu na nete aj samé …ale ak netreba, neukazovať …

lucyl13
25. feb 2022

@simca06022011 tak toto je extrém, čo si napísala o tej známej 🙈🙁to akože normálne Slovenska rodina žijúca na svk???

lucyl13
25. feb 2022

Ja to mojej 5 ročnej vôbec nespomínam a tv si púšťam až keď spi…takze ona zatiaľ netuší, že sa niečo deje …ale keby ma viac a pýta sa,tak odpoviem, ale nejak “inak”…aj na covid sa vypytovala od začiatku… no nikdy nerobila paniku …povedali sme jej to tak, že nebol dôvod na plač a paniku…

luccija
25. feb 2022

@lucyl13 to je labilna žena, ktorá akurát spraví traumu svojim deťom.
@nnnuuunnn pravdaže si robí reklamu veď to tam je v tom linku, ale tak treba o tom hovoriť primerane veku a nestresovat deti ešte viac

luccija
25. feb 2022

@simca06022011 presne ešte sa nespamätali deti a rodičia z Covidu a už ďalšie problémy.Kamarstka robí strašnú vec veď rodičia by mali byť oporou detom a trocha selektovať čo áno,čo nie a čo detská duša znesie a ako to vysvetlit

simca06022011
25. feb 2022

@lucyl13 ano... Ako nechápem celkom, netuším o com sa rozprávajú doma a tak, ako to preberajú, ci len z telky deti maju povytahovane niečo. Taka dramaqueen ona bola zo všetkého vzdy, mozno len divadlo na vonok to je. Ale mne to pride fakt zvlastne... Deti su tak predskolak a 2.hak...

maty112
26. feb 2022

@jurajhips asi mozno je dobre (podla veku deti,) je objasnit,porozpravat sa o moznych nasledkov, buducnosti, blizkej pritomnosti..co by mohlo byt, bude, s cim sa rata... vela sa rozpravat, pripravit sa na to co bude (nemusi byt).. deti su velmi vstrebave, citlive.. nieje recept na takuto vojensku pripravu.. iba to, byt s nimi, rozpravat sa, vela vysvetlovat...snad k tomu nedojde

janage
27. feb 2022

Podla mňa s deťmi o tom hovoriť potrebné je. A mne záleží na tom, aby sa moje dieťa pýtalo mňa a verilo mne a vedelo spracovať informácie čo si spolužiaci medzi sebou posunú, pripadne (lebo nebudem naivní) aj videá na mobiloch a kadečo.
Jeden extrém je robiť paniku, druhý tváriť sa, že keď o tom neviem, tak to neexistuje.
A pre mňa to teda nie je vojna ako iné lebo je u našich susedov, od východnej hranice padali bomby, ak si správne pamätám 100km.
No hej, pre západ ďaleko, pre východ Slovenska sakra blízko.
My dnes s dcérou ideme urobiť zoznam nákupu a v pondelok nesieme pomoc na úrad. Ak bude potrebné a budem môcť pôjdem ako dobrovoľník triediť veci alebo iné.
Zameriavam deti aj seba na to čo zmeniť môžem.
A popri tom chodíme von, hráme sa, učíme, fungujeme.

kittykat22
27. feb 2022

Prepacte, ale co su to za reci? Do coho sa prebudime? To ak toto rozpravate doma, tak chapem, ze sa deti boja. Vojna prebieha na Ukrajine ktoru napadlo Rusko. S detmi sa treba otvorene rozpravat, ze tam ten problem je, ale ze cielom je vojnu ukoncit. Slovensko je v NATO a tak sa nase deti nemaju coho bat. Treba byt solidarny a napriklad s detmi vyriedit veci na materialnu alebo fin. pomoc. A povedat, ze toto je sposob akym my mozeme pomoct.

fatima99
27. feb 2022

hlavne by bolo dobre aby deti necitali rozne clanky a nepozerali videa, lebo v nich to este viacej vyvolava strach a nepokoj a teda nie je to dobre. Ono podla mna univerzalne odporucenie v tomto smere nie je, lebo kazde dieta je uplne ine.

aandrea9
6. mar 2022

@jurajhips smutné je, že nikoho netrápilo co sa dialo na Ukrajine doteraz. A všetci kľudne spali. Pretože to nebola "vojna" a hlavne nie v mééédiách.