Ako presvedčiť muža, aby mi pomáhal ?

8. jan 2020

Ahojte.Ano,zas podobna tema,aka sa tu zvykne objavovat,ale potrebujem poradit.Da sa vobec nejak presvedcit muza,aby mi trocha pomahal?Buduci rok mi konci MD/RD a ja mam pocit,ze som stale na vsetko sama.Kedho aj poziadam o pomoc,hoci aj na par minut,spusti,ze ako stale nieco po nom chcem a je z toho len hadka.Uz som ja ta,co ostane ticho.muz chodi z prace priblizne o stvrtej,piatej,niekedy j skor.Chapem,ze ma toho dost aj on.No teraz mal napriklad dva tyzdne volna a radsej si vytvoril svoj program,este bol aj tyzden na pobyte s kamaratmi.Ja som uz faakt unavena,mne nema kto pomoct.Starki nie su velmi typy na pomoc,nejdem dalej rozvadzat,no nemam za zle,vychovali svoje deti,nech teda oddychuju.Len jednoducho stale len pocuvam od neho,ako preco to ine zvladaju,nech poprosim o pomoc rodicov,pritom vie,ako to je.Na vsetko ma svoju odpoved a idealne do niecoho zavrta,rozputa diskusiu,hadku a zo vsetkeho vyjdem ja,ze co vlastne chcem,samozrejme.No toto nie je o zvladani,jednoducho vypustit paru,zrelaxovat,aspon obcas,niekedy.Bolo by to lepsie pre vsetkych...Mozno som ja urobila nejaku chybu,mozno malo myslim na seba,on si zvykol,alebo naozaj o tu pomoc ziadam casto,hoci prevazne zbytocne.Ja fakt neviem uz,ako na to...

ladyvi
8. jan 2020

Neviem, ci prevychovas. Aj by som ti poradila, ze chod na 3 dni cez vikend na vylet s kamoskami a dieta mu nechaj. Nech sa stara. Nech vari, a nech je aj domacnost tip top. A uvidi. Lenze. Viem ako to dopadne, ty budes za divnu mater, ktora si odisla od dietata a on chudatko sa musel starat o nevychovane dieta. Aj ked by si cakala, ze povie, och klobuk dole pred tebou, kolko zvladas. Pri tomto type chlapa sa toho asi nedockas. On proste k tomu nebol vedeny, a nema to v sebe. My sme si vzdy delili prace uz pred detmi. Videla som ako ma upratane, ked zil sam. Mal tak pochlapsky, ale poriadok. Prach vsade dvojmesacny, ale kuchyna, zachod ciste. Vedela som, ze on mi bude pomahat aj ked pridu deti, a tak to aj je. Mam kamosku, rok sa preto trapila, ze muz nepomaha, ale s nicim vobec, ani len nakup potravin, az jedneho dna si povedala, ze sa zbytocne znervoznuje a ocakava, tak uz neocakava od neho nic. A ona je sice kludna, zmierena, zvlada to bez nervov, ale vztahovo su na tom zle. Aj ked toto je len 1 kvapka z mnohych jeho chyb. Ale niekedy je ta kvapka posledna.

natalala
8. jan 2020

Vies asi by si chlap mal uvedomit alebo sa s nim v tom style aj porozpravaj ze ked doma povysava, operie, umyje riad alebo proste co treba tak to tepomaha tebe ale sam sebe pretoze v tej domacnosti zije, je a spini pradlo 🤷🏼‍♀️ Jasne ze ked si doma tak viac cinnosti spravis ty ako muz co je v praci ale aj tak by si mal aspon uvedomit co vsetko doma treba spravit+ samozrejme starostlivost o dieta kt je teda aj jeho cize ak sa venuje jemu tak zas to nie je pomoc tebe 🙈 Ja za chvilu rodim takze tiez budem na materskej ale manzel mi pomaha vo vsetkom a naozj sa snazi. Mozno na papier sprav zoznam veci co bezne v domacnosti robis kazdy den/ tyzden/ mesiac alebo ako casto treba nech vidi kolko toho je. A proste mu to daj nech si vyberie nejaku cast kt bude robit on kedze nemoze byt vsetko len na tebe hlavne ked sa buduci rok vratis do prace. A pocas jeho najblizsej dovolenky teda bud niekam chodte spolu alebo mu nechaj dieta a chod niekam aspon na predlzeny vikend s kamoskami ty.

tosomja
8. jan 2020

Mne tiez nikdy nikto nepomohol. Byvaly muz mi stale hovoril, ze je to samozrejmost, navarit, upratat, postarat sa, este aj v posteli potesit...
Nikdy som sa nestazovala, vzdy som to zvladala, nepotrebovala som ani dceru "odlozit" , nikto mi nepomohol, nikde som nebola za cele tri roky.
Ked som nastupila do prace a na 12tky, vtedy zistil, ze ma aj dieta, ktore treba vybrat zo skolky, dat jej jest, venovat sa jej.
Po 3 mesiacoch ma donutil dat vypoved, lebo nezvladal vychovu, nasla som si pracu na pol uvazku a zacali chybat peniaze. Vsetko bolo este horsie, lebo "nas musel aj zivit"
Odcudzili sme sa, lebo on namiesto nas uprednostnoval robotu, triasol sa na kazdom cente, nezaujimalo ho, ze za cele obdobie s nami nebol nikde na vylete, nikde sa najest, ani doma sa s dcerou nehral a prestal si vsimat aj mna.
A tak plynul cas a preslo 13 rokov od svadby a ja som podala o rozvod. Lebo ci zit s muzom, ktory sa tvari ako duch, alebo bez neho a aspon mam nervy naporiadku, je uplne jedno 😉
Necakaj, ze sa zmeni. Musis najst sposob, ako zapojit dieta do svojich konickov. Ja som s dcerou aj rada nakupovala, aj sme chodili na vylety, aj do kaviarni...aj som dokazala zejlit, varit, ...aby mi nezavadzala.

fokuska
8. jan 2020

Teraz uz tazko... nechce sa mi verit, ze by predtym taky nebol. Pravdepodobne bol uz vychovany tak, ze doma nemusel robit nic...? Ja tomu nerozumiem, lebo take zaklady, ze poutieram prach, povysavam / pozmyvam, odlozim a umyjem po sebe riad, alebo nalozim do umyvacky a pod. - ved to by mal robit kazdy. A ak ho to nenaucili doma, tak vy ked ste spolu zacali chodit si to nevidela, ze nikdy nic neurobi?

Ked ste spolu zacali zit (ci uz pred alebo po svadbe) a hovorili o spolocnych predstavach o buducnosti, o fungovani vztahu a domacnosti - vtedy sa k tomu ako postavil? Nezladili ste svoje predstavy o fungovani? Alebo ste to vobec neriesili, len ty si stale robila vsetko a bola si s tym ok?

Ak ano, tak ho "chapem", ze doma to od neho nikdy nechceli, ty si od neho nikdy nechcela aby pohol prstom a teraz "zrazu" ma nieco robit?

ivkazba
8. jan 2020

Súhlasím čo píše fokuska a tosomja, teraz už ťažko muža prevychováš. Ak má už z detstva zakorenené, že muž nič nerobí, tak si to mala riešiť hneď v úvode vzťahu. Áno, chápem, že vtedy to tak nebolo cítiť, neboli deti, takže toho na tebe nebolo tak veľa. A hlavne, výčitky, krik, či podobné štýly komunikácie určite nepomôžu, to v ňom skôr ešte len podporuje jeho správanie. Takže buď sa s tým zmieriť a nedúchať zlú atmosféru tým že to od neho budeš vyžadovať, alebo odísť a mať svoj pokojný život a on nech si nájde inú slúžku. Napríklad môj partner je tiež zvyknutý nič z domácich prác robiť. Čo sa týka upratovania, varenia a pod. všetko robím ja (hoci možno aj preto, že ja som trošku viac maniak na niektoré veci), ale zase on je vďačný, dáva mi to najavo a viac krát mesačne mi to vráti (wellness, kino s večerou a pod). Tvoj to berie ako samozrejmosť a som realista a preto nemyslím, že sa jeho ponímanie sveta zmení.

catherine1989
8. jan 2020

Ono je to tak, že treba vždy myslieť aj trošku dopredu. My sme s mužom začali len spolu bývať a už sme si so všetkým pomáhali, mohla som sa naňho vo všetkom spoľahnúť, síce to bolo tak všelijako upratané, všelijako oprane, všelijako navarené, ale bolo. A po svadbe, synovi, sa na tom nič nezmenilo, stále pomáha ako vie, a tiež chodí do práce, dokonca aj dochádza autom cca 30km, aj to je samo o sebe únavné a nikdy sa nesťažuje, že má toho veľa a je unavený. Mali sme kamarátov, kde partner nepomáhal vôbec a už dávno nie sú spolu, len sa o dcéru naťahujú a na meno si nevedia prísť. Tak buď urob krik a upozorni ho, že nie si slúžka a potrebuješ jeho pomoc, inak si nájdeš takého, pre ktorého to nebude záťaž, ale samozrejmosť, alebo sa nadstav na to, že vždy budeš na všetko sama a on bude iba zarábať peniaze. Brrr, ale taky život by som najväčšiemu nepriateľovi neželala

vejuska23
8. jan 2020

Snúbenec pomáha i ked sa viidime fakt, ze málo. U nas to funguje tak ak jeden robi raňajky druhý ide so psom. Pri umývaní riadu od umýva a ja utieram a ukladam na miesto. Tak isto aj pri vareni 🙂 obcas mu sice musim povedat ale to len preto ze ma problem sa zorientovat este. Taký problém ako mas ty som mala s byvalym. Po 5 rokoch mi dal kopacky a vdaka bohu ze to urobil. Teraz vidim ze tk je proste maminkin maznáčik co sam nic neurobi. Ani ranajky si sam nevedel urobiz co cakal na mamu s tym. Cisty lajdak

fokuska
8. jan 2020

Ja inak este vobec nerozumiem tomu, ze muz MI ma pomahat.
To nie je MOJA domacnost, nie je to MOJ neporiadok, MOJA spina, MOJE pradlo, MOJA kuchyna... ze by to vsetko bola moja starost a zodpovednost a on len POMAHA.

Mne manzel nepomaha a ja nepomaham jemu.
Je to vsetko NASE a rovnakym dielom v tej domacnosti zijeme, rovako narobime neporiadok, rovnako sa uspini... takze my sme od zaciatku v nastaveni, nie ze JA robim a ty MI pomahas. Ale MY sa o domacnost starame.

Nevypocitavame si podiely, ze kazdy musi urobit presne 50% kazdej prace, ale kto vidi, ze nieco treba urobit a akurat je doma, ma cas, tak to proste urobi. To sa tyka vsetkeho od upratovania, prania, po varenie.
Ano, zehlenie mu velmi nejde, takze zehlim ja, on zas nosi obe auta do servisu, na stk...

Uz som to tu pisala a zopakujem to zas, ze mozem byt velmi dacna svokrovcom ako ho vychovali, ze je normalne starat sa o domacnost v ktorej zije, ze to takto videl aj doma.

autor
8. jan 2020

@fokuska Upratane mal,ked zil sam,co si pamatam.

eri444
8. jan 2020

Podľa mňa by si mala začať viac myslieť na seba, ísť niekedy s kamarátkami von a dieťa mu proste nechať. Nech si uvedomí, že aj ty máš právo na život a nie len na muklovanie v domácnosti.

autor
8. jan 2020

@eri444 Ano,viem.Len este najst tu kamaratku.Mam jednu,ta byva ale v inom meste a skor chodi ku mne domov teraz,aj za to som rada.No je to tak dva,trikrat do roka.

nairia
8. jan 2020

treba si sadnut a porozpravat sa, normalne bez utokov a emocii... je to aj jeho dieta, ty nie si povinna doma s nim sediet 24/7 zatial co on si chodi kade tade po vyletoch BEZ VAS... samozrejme, ze aj chlap potrebuje vypadnut, aj s kamosmi sam ist, ale taketo spravanie, ze co ty zase od neho chces, to by nemalo vobec existovat... neviem, preco si mnohi chlapi myslia, ze ked je zena s deckom doma, ze aku ma pohodicku, ale to, ze cely den sa mnohokrat nezastavi, tak to asi malokomu docvakava...

ledgerka
8. jan 2020

nemusis si najst kamosku na to aby si mala cas pre seba. Chod sa len tak prejst, alebo si zacvicit, alebo na kavu aj sama, zober knihu a sed tam 2 hodiny 🙂

eri444
8. jan 2020

Tak keď najbližšie príde k tebe, tak choď s ňou niekde von a nebudte len u Vás doma!

deximix
8. jan 2020

Tak sú vychovaný, nič nerobiť. Našťastie môj bol aj na vojen iné, aj žil sám. To sú tí chlapi co rovno od matkinej sukne k ze inej. Môj robí ťažkú fyzickú prácu. Ja som doma už nejaký ten čas, teraz som tehu. Som pred pôrodom ale pomáha vo všetkom, teraz je aj dcérka chorá a v noci sa staral on. Poriadí, nákupy podrobí okolo domu, opraví, navarí, veľa vecí spraví tak no nie podľa môjho ale tak nechávam ho. Potom na tajnasa to spravím 😁. Nevrátim sa mu okolo rite. Kamoška sa teraz rozvádza žiaľ lebo jej muž nič, lenivý jak hovädo, nezáujem o vlastný dom, mamin maznáčik. Roky sa snažila zmeniť ho.... Zial nič nepomohlo

autor
8. jan 2020

Dakujem za vsetky rady.

autor
8. jan 2020

🙂

autor
8. jan 2020

Velmi si cenim kazdu jednu.

sasa1310
8. jan 2020

a v čom ti má pomôcť? Máš len jedno dieťa, si doma. To ti má riad umyť alebo povysávať? Veď to sa dá všetko ľahko stihnúť aj s dieťaťom. Ak myslíš, venovanie sa dieťaťu to je niečo iné. Že si ho vezme, keď príde s práce a je s ním. Ale to nie je pomáhanie
Problém je skôr v tom, že časovo sa vám nevenuje. Tipujem, že sa s tebou nudí. Vezme si voľno a ide tam, kde ho to baví

autor
8. jan 2020

@sasa1310 To myslim.

autor
8. jan 2020

No moze byt,ale aj ked je doma,tak nie.

larazivago
8. jan 2020

No, môj muž má hroznu výchovu z domu, pomáhať s upratanim je niečo pod úroveň muža.. Škoda, že som si viac nevšimla jeho vzťah k matke, mohla som si ušetriť kopec problémov.

natycaga
8. jan 2020

@sasa1310 no už len tvoj komentár tu chybal 🤦 jasné, zeby mal pomôcť aj povysávať, aj poumyvat riad, veď to ziadna nechce každý deň... neznamená, že keď máš jedno dieta, svet je gombicka. Moj muz mi takto pomaha a neviem si predstaviť, zeby to nerobil. Neznasam povalacov, ktorym musi zena este aj jedlo načerpať...takto su väčšinou vychovavani chlapci na dedine. Aj v nasej rodine to vidim a ked ich za to kritizujem, som čudná..

deti95060810
8. jan 2020

máme spolu viac detí a pri každom pôrode som bola v nemocnici a on doma s deťmi...Ale aj to vydržal,
horšie bolo keď som s najmenším odišla do nemocnice a jemu zostali doma na krku niekoľko dní všetky deti....Do MŠ, do školy, jedno doma - všetky musel opatriť, navariť, plačúce utíšiť, menšie aj nakŕmiť.... Nevedel sa dočkať kedy už prídeme z nemocnice.... Vítal ma so slovami, tak toto ti vôbec nezávidím....😉

autor
8. jan 2020

@sasa1310 Z velkej casti mas mozno pravdu,ale zas to,preco odchadza,to neriesim,len to,ze som unavena a chcem mu nejak vysvetlit,ze chcem nejaky free time obcas len pre mna,nech resetujem,alebo ako to nazvat.🙂

baccio
8. jan 2020

No ak ide len o to aby bol s dieťaťom tak to ho musíš asi postaviť pred hotovú vec. Jednoducho dnes idem von a hotovo.Aj ty potrebuješ reset. To musí pochopiť.A kľudne mu povedz že ženy to zvládajú aj preto že im ten reset chlapi doprajú .Raz za čas to každá potrebujeme.

panelacikova
8. jan 2020

ja to vidím tak....

@eri444 hej, ona sa von dostane, aj si posedí, poklábosí... ale problém nevyrieši. všetka robota ju doma počká, plus nasratý a "unavený" muž a nervózne možno aj plačúce dieťa, ktorého bude mať jeho vlastný otec plné zuby. ja som takto fungovala kedysi dávno. chcela som ísť do posilovne? alebo sa len tak prejsť? áno, jasné, choď (aspoň to som mala jednoduchšie, že hodinu dvakrát týždenne vydržal s malou - vtedy už 3-ročnou), ale prišla som domov, decko hladné, mrzuté, on hotový (lebo sa s ňou musel hodinku pohrať), všade špinavé riady, všetko na hovno. všetko ma čakalo. vždy. keď som nastúpila do práce, ešte horšie. zo smeny na smenu, ako sa hovorí... takže nič tým nevyrieši, že odbehne, robota počká, nemá nohy a muž má zjavne ľavé ruky, poznám to z vlastnej skúsenosti. a plne súhlasím s
@ladyvi
@ivkazba
@fokuska a ostatnými babami, ktoré majú už čo-to za sebou, alebo majú v okolí takýchto podarených mužov, ako aj autorka, toto v dnešnej dobe NEMÁ šancu vydržať v zmysle "krásny a plnohodnotný vzťah".. neexistuje. ženy chodia do práce, pretože mnohé naozaj musia, rodiny majú hypotéky atď... žijeme rýchly, no nákladný život. a žena nie je vôl ani kôň, aby takto vydržala fungovať roky. a ak aj vydrží, potom je zo všetkého tak znechutená, že radosť zo života nemá takmer žiadnu. ak má šťastie, tak z detí, to je tak celé.

a autorke: žila som (aj mám dcéru s ním, bohužiaľ) 🙄 s takým nemehlom, ako máš doma ty. ak mal pred svadbou upratané.... hm... čo to znamená upratané? to si fakt sám pral, žehlil, umýval wc? umýval riady, podlahy? alebo žije v blízkosti matky, ktorá mu občas zbehla upratať? alebo bol schopný raz za mesiac si zaplatiť pani na upratovanie? lebo vidím len dve možnosti. buď to fakt nevie a nebol k tomu vedený, alebo to veľmi dobre vie a dokázal by to, ale vzťah, manželstvo a rodičovstvo ho absolútne nenapĺňajú, má toho plné zuby a nemá chuť doma ani pohnúť prstom.

pivonka6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jeliz59
8. jan 2020

Mne tiež ešte nik nepomohol.... akože potešilo by ma....ale nemôžem čakať na nikoho takže keď chceme čisto v celom byte mať navarené oprate a postarané o dieťa tak to musíme dať....a čo take zen co majú viac detí napríklad 5 a viac....a ešte aj záhradu ktomu aj chovajú a neviem čo....buďme radi že sme kde sme že máme práčky vysávače a vymoženosti....
Samozrejme nevravím že pomôcť netreba ano aj mne sa zišla pomoc ale čakať nebudem...to mi možno skôr brada narastie😂😂😂😂

lenka2710
8. jan 2020

Podľa mňa to začína už doma, ako bol naučený napríklad pomáhať aj doma, ak nebol a videl, že jeho matka všetko dáva a otec tiež nič nemusel robiť, tak nemusí ani on!
Môj muž je zo 4 bratov, takže ci chceli alebo nie museli, prali koberce, umyvali riad, vysavali, robili okolo domu! Takže mne tiež muž bez problémov povysava, umyje riad! Keď je doma samozrejme, lebo z prace chodieva až niekedy o 7 večer, v lete aj neskor! Keď mu poviem aj prach utrie, keď ma prísť napríklad návšteva a ja chystám pohostenie
Mame dcérku a jej sa tiež venuje nadpriemerne
Niektorí muži majú ešte v sebe zakorenené, že on zarába v práci a žena sa stará o domácnosť, lenže teraz žena aj v práci robí, potom ďalšia sichta čaka doma a ešte muž očakáva, že večer si cela šťastná lahne k nemu a bude celá zhava sexovať, by sme museli byť minimálne na baterky ale aj tie sa časom vybiju