Ako by ste sa, žienky v mojom veku (po 40) vyrovnali s tým, keby váš syn musel na vojnu? Nezmení to potom takého človeka? Bojím sa, keby sa náhodou stalo, že vojna bude pokračovať a nejako to zasiahne aj nás, že by som tam musela poslať svojho syna. Je dosť citlivý a neviem, ako by to zvládol. Nemáte niekedy takéto myšlienky?
@elie09 podľa mňa by to mužom len pomohlo, zmužneli by a doleginkovali 😶
Na tvojom mieste by som sa ale netrapila tým, čo nie je.
@diamond007 Je ine poslat syna na vojnu ako taku co byvala,a poslat ho realne do vojny ako je na ukrajine.
Ale neviem co by teda chalanom pomohlo keby museli realne do vojny bojovat zabijat,vidiet mrtvych atd.
@elie09 Radsej na take veci ani nemyslim. Tiez mam syna na VS studuje pedagogiku a neviem si predstavit, ze by musel ist bojovat ma odpor k vsetkym zbraniam. Lutujem tie zeny co utekali z krajiny a synov nad 18r. museli nechat doma. Ved 18r. chalan je este len 3 na SS. Vidis toto su realne problemy a nie co sa tu dnes jedna pytala, ze ci moze upratovat na bielu sobotu
@diamond007 Ved aj zeny mozu. Pojdes? Ci len muzov hrdinsky posielas?
Rychlo by sme sa snazili zmenit trvale bydlisko do ineho statu…nikdy by som nedovolila odist synom alebo muzovi na vojnu. Nikdy.
A kto by doprial muzom, aby bola povinna vojencina, aby “zmuzneli”, by sa mal dat liecit.
Radsej by som tu brala “leginkovych” muzov s tuzbou po mieri ako tvrdych chlapov, ktori si potrebuju honit ego zabijanim
Máme profesionálnu armádu a sme v NATO. Ak by nás niekto napadol, bojovať tu budú vojská NATO. Nie naše deti a naši muži. Takže ozaj nechápem, prečo sa nad týmto zamýšľať a robiť si stres z niečoho nereálneho. To je aký masochizmus toto si robiť?
@diamond007 ono kedisy bolo dobre ze chodili na vojnu ale bolo to len tak ze ich naučili mali cvičenia všetko možné ja som keď som bola malá len kukala ako z kasární vykukuju a sa mi to páčilo ze aj ja by som išla na výcvik len toto je úplne o inom len tak povolať nikto by pri tomto nezmužnel iba by mali traumu je iné realita a výcvik nedá sa to porovnávať
@hederamonstera a ty si myslis ze sa take nieco sa da bez papalaskych konexii?...cakom pak by vas vyhostiti z ineho statu a doma obvinili z vlastizrady kedze v takom stave rychle snazenie sa zmenit si trvale bydlisko v inom state mozne len tak nieje 🤦... to uz rozumnejsie je aby sa hlasili a schovali sa z frontu kamuflovane, takto isto to robia aj decka na Ukrajine ze idu "bojovat" v uniformach so samopalmi a zrazu po nich ani signalu 🤷...kym si ini myslia ze je po nich, oni trcia niekde v pivnici ci v lesoch kde sa nebojuje a chytaju si ryby v potokoch na veceru....alebo utecu, urobia si strelne ci rezne zranenia aby ich kazdy lutoval ako tazko bojovali
@dada0902 no tak to máš veľmi skreslené predstavy o povinnej vojenčine, môj muž by ti porozpraval, ešte bohužiaľ zažil. Väčšiu pakaren si ani neviem predstaviť.
Ak by sa schyľovalo k povolavaniu do vojny, buď okamžite meníme trvalý pobyt, alebo úplne bez mihnutia oka zaplatíme pokutu. Ani omylom by chlapi nesli bojovať. Bojom sa totiž mier nebuduje. Na to akosi všetci súdruhovia zabúdajú.
@vamajka presne aj moj dedko. Nikdy nehovoril o vojne! A to bol aj v koncentraku. Len ticho a pil :( hrozne hrozy tam museli zazit…….
@elie09 už som tu viac krát písal ešte pred vojnou že na konvenčnú vojnu typu tej druhej svetovej nemajú krajiny dosť ani armády ani zbraní. Rusi si urobili druhý Afganistan v ktorom zomrelo 14 tisíc mladých chlapcov a trvala niekoľko rokov. Ženy Rusky v Moskve, čo mali synov v braneckom veku sa v 1982 roku hrozne báli že im povolajú synov do Afganistanu. Všetko vlada tutlala a aj tak sa to Rusi dozvedeli a báli sa tej vojny kvôli vysokým stratám. Ak je pravda že už teraz o toľkých prišli tak to je hrozne. A na oboch stranách. Ukrajina mobilizovala to znamená, že pre nich je to totálna vojna. Ale majú malo zbraní. Ak sa rozhodne mobilizovať aj Putin, pretože len on rozhoduje o všetkom, tak potom sa rozšíri vojna aj k nám a Rusi pôjdu aj na Nemecko. Nemecko ma slabšiu armádu ako Poľsko. Vtedy budú mobilizovať aj u nás a pôjdu všetci muži od 18-55 rokov do vojny. Bez ohľadu na to či boli na vojencine alebo nie. Budú musieť však aspoň nejaký výcvik absolvovať inak budú hneď mŕtvi. Aj v tanku jazdiť a strieľať sa treba učiť aspoň pár týždňov. Rusi však nemajú na konvenčnú vojnu dosť zbraní. Všetko vrážali do jadrových zbraní. Preto si myslím že tá vojna ďalej pokračovať nebude. No možno sa obnoví povinná vojenská služba alebo viac peňazí pôjde na armádu techniku aj personál. Vždy som bol pacifista ale už nie som. Minimálne cvičiť armádu a byt vyzbrojený voči “bratským” susedom je treba. Aby sa báli vás napadnúť. Svajciarsko je najbezpečnejšia krajina na svete a to je obklopené silnými hráčmi. Lebo je vyzbrojené a pripravené bojovať. A ma dobre geografické podmienky na obranu. Nie je to vôbec neutrálna krajina. Rusi pokladajú úsmev za slabosť a slabými opovrhujú. Silných sa boja. Preto sú odsúdení furt bojovať a nechať sa riadiť diktátormi. A preto furt majú paranoju z prehnitého zapadu ktorého životný štýl by tak radi mali. Ale bez námahy. Aspoň za ropu ak už inak to nejde. Sorry môžte môj príspevok zmazať ak je to veľmi politické.
@beata_k jasné že pôjdem. Mužovi dám prsa aby mohol kojit 🤣🤣🤣🤣🤣
@diamond007 Su aj flase 😉
@dada0902 vojencina za socializmu bola hlavne o buzeracii a šikane. Tvrdý výcvik treba ale gumy si to uľahčovali tým že nechali šikanovať mladších staršími. To nemá s výcvikom nič spoločne. Ak by veliteľ ziapal po mladých aby trénovali tak to áno. Ale nie že vidím ako vo vlaku šikanujú vojaci iného vojaka brnkajú mu po ušiach a musí vyskakovať meter nad zem keď ide tunel alebo priecestie. Potom keď budú postrelení tak ho budú prosiť aby ich odvliekol z bojiska. Len či toto ich učili. Vojna nie je o strieľaní. Vojna je hlavne obrovské utrpenie odtrhnuté končatiny roztrhnuté bruchá znásilnené ženy aj deti psychické problémy traumatické poruchy psychosomaticke choroby, vraždy hlad na umretie, smäd choroby ktoré bežne už nepoznáme, mučenia nedostupnosť liekov aj základnej zdravotnej pomoci, smútok, pocit prítomnosti zla, nemožnosť spravodlivosti, zúrivosť, odlúčenie s neistotou návratu, horenie za zíva v tanku alebo v budove utrpení udusení, atd . Tato generacia sa malo boji vojny pretože ju nezažila a malo sa o nej učila. A bojové filmy v telke sú už take okukané. Ale Rusi po druhej svetovej vojne boli síce stále militantní no vojny samotnej sa tak báli že do takej akcie akú urobil teraz Putin by nešli. Aj do Poľska sa báli ísť v 80tych rokoch a padol im kameň zo srdca keď to všetko prevzal Jaruzelski. Do Československa poslali 600.000 vojakov. A teraz na Ukrajinu pošlú 200.000? To nemajú rozum? Pýcha predchádza pád. Buďme vďační za udatnosť Ukrajincov a amaterizmus Rusov. No nemyslíme si že sme na tom lepšie. Pritom naša krajina sa dá skvelo brániť. Niekde dávno som kdesi čítal že my Slováci a Česi sa mame vždy pozerať na to čo sa deje s Poľskom. Bojové fronty pôjdu vždy najprv na Poľsko a Maďarsko až potom na Slovensko. Z geografickeho hľadiska. Ale obavám sa že keď napadnú Rusi Polsko už sa von nedostaneme a budeme povolaní zomierať aj víťaziť no prežívať pritom všetko toto hore spomenuté.
Nezvladla by som to. Na to som syna neporodila a nevychovala. Aby pre rozmary inych zahynul vo vojne. Utiekli by sme do ineho statu. Alebo radsej nech do basy ide 😔 hrozna predstava
@mamula20 nesúhlasím. Myslíš že Ukrajinci chcú bojovať? Že všetci tak zbožňujú Zelenského? Alebo Rusi idu do vojny za Youtuna? V noci bez varovania ti (nám) zabúchajú na dvere traja ozbrojení muži a buď pôjdu synovia bojovať alebo guľka. My nemáme za čo bojovať? Nech sa páči nezaklopú na dvere vojaci z Nato tak zaklopú Rusi. Len najprv to zbombardujú a dajú našich synov do prvej línie proti Nato.
@elie09 nemam, lebo mame profesionalnu armadu a len tak niekam nasich synov posielat nebudu. Zato mam manzela vojaka, ktory mi moze odist hocikedy. Ale viem do coho som isla a nepripustam si to.