Aké práva má po rozchode otec dieťaťa ak ešte nebol súd?

chisanatte
16. aug 2019

Ahojte, rozišla som sa s priateľom. Odvtedy bol párkrát navštíviť malého v mojej prítomnosti. Súd ešte nebol a vyžaduje si zobrať malého von bez mojej prítomnosti, malý má rok a pol. Som povinná mu ho odovzdať ak si želá bez mojej prítomnosti, ak ja nesúhlasím?

amelia000
16. aug 2019

@chisanatte a preco nesuhlasis? Ved ma rovnake rodicovske prava ako ty.

draik
16. aug 2019

Ak je zapísaný v RL, má presne tie isté práva ako Vy, teda nemáte oprávnenie mu v ničom brániť

barbellka
16. aug 2019

@chisanatte pokial nie je z upsvaru predbezne opatrenie do trvania sudu , tak ma uplne rovnake prava ako ty

ydnew
16. aug 2019

@chisanatte ak len nesúhlasíš to ti moc nepomôže 🤨ak sa vie o dieťa postarať s zabezpečí mu starostlivosť kým neprebehne súd máš smolu bohužiaľ . Ešte aby sa to neotočilo voči tebe. Odovzdala by som mu dieťa a určila či čas a mala na to svedka ak ti ,,nevráti,, dieťa volala by som políciu
Chápem tvoje obavy

stanulienkat
16. aug 2019

Treba mu zakazat styk,najlepsie aj celej jeho rodine. Robit mu naschvaly a vypytat vyzivne minimalne 300€. To su znaky zreleho cloveka a rodica. Dieta moze ist s vlastnym otcom same vom az ked bude mat cca 12 rokov. Treba rozmyslat predtym ako si s niekym urobis ziveho tvora.

chisanatte
autor
16. aug 2019

Nechce mi na neho do súdu zaplatiť a preto sa pýtam či som teda povinná mu ho dať.. nejde ani o to, že by som mu ho nedala, ale príde mi trošku drzé, že nechce zatial na neho platiť, ale dožadovať sa kontaktu áno

veronikaszabova
16. aug 2019

@chisanatte vyzivne nie je podmienene tym, ci mu ho das, alebo nie

veronikaszabova
16. aug 2019

@chisanatte moze sa stat, ze ti sudom stanovene vyzivne nebude platit. No ty mu ho musis dat v case stanovenom sudom - su ro dve rozlisne veci.
Je otcom, ma pravo na dieta.

draik
16. aug 2019

@renatik91
Ktoré vety ktorého bodu v blogu? 😀

chisanatte
autor
16. aug 2019

Nehnevajte sa, ja som tu nechcela nastartovat nejake hadky... ja som mu ponukala bravat maleho na 2 dni domov aj to byva 100km od nas.. takisto som povedala, ze sa moze stretavat s malym kolko chce... on zacal robit naschvaly a chcel striedavu starostlivost, co samozrejme nedovolim a maleho este kojim... jemu nic nestacilo, on vyprovokoval, aby bol sud.. vychadzala som v ustredy najviac jak som vedela, ale nehnevajte sa, on mi robi totalne naschvaly.. platit mi nechce a pyta maleho pomaly kazdy den... ja nemozem na 2/3 dni ani na navstevu k nikomu ist, lebo on mysli len na seba... dovolujem sa stretavat; ale odtial potial, mam aj svoj zivot

veronikaszabova
16. aug 2019

@chisanatte ved poziadaj o neodkladne a hotovo.
Kedy mate pojednavabie ohladom uprav prav a styku s dietatom...??

ejanjelik
16. aug 2019

Zajdi si na kuratelu tam ti poradia

fkata
16. aug 2019

@chisanatte Má práva a povinnosti rodiča. Pokiaľ nemá obmedzený styk, niet o čom.

fkata
16. aug 2019

Aké výživné?! Máš rozsudok? Predsa sa nepľasnem po bruchu, že chcem 300 eur a plať.
Ak bude mať dobrého advokáta, tak Ťa vytočí jedna radosť s takýmto postojom.

chisanatte
autor
16. aug 2019

Ok, ďakujem za info

chisanatte
autor
16. aug 2019

Neviem kto tu hovoril o 300€.. ale ak už je taký starostlivý otecko, nech mu aspoň niečo na tú stravu dá.. ale chápem, že na to treba iba rozsudok.. samého by ho to napadnúť nemalo, že prispejem aspoň trošku na neho

ydnew
16. aug 2019

@chisanatte smiešne v našom state , že vidieť dieťa môže ale platiť nie . Take sú práva otca voči dieťaťu .hlavne , že má práva a povinosti !

mogaa
16. aug 2019

@chisanatte čo je na tom drzé? bude platiť koľko určí súd, teraz ti má dať koľko? 100eur?200? alebo 500?styk otca s dieťaťom je nezáväzný na tom či otec platí na dieťa ale nie....A pokiaľ nemá nariadené výživné súdom, tak naozaj ti nemusí platiť zatiaľ nič, lebo súd môže určiť výživné odo dňa podania žiadosti....

ukulela
16. aug 2019

@chisanatte no ale zasa odtial-potial. vy sa mate dohodnut. nie ze ty si prec a on rano zavola, ze pride ... preto tieto veci ries bud mailom, alebo cez smsky. aby si vedela dokazat, ze si bola ochotna ... ale v pohode chod ku vasim na vikend. a ked sa ozve, odpis, ze nedal vediet vcas a mate vlastny program.

mogaa
16. aug 2019

@ydnew otec má rovnaké právo ako matka a obaja rodičia majú vyživovaciu povinnosť....Pokiaľ sa ale o výške výživného rodičia nedohodnú - výšku výživného určí súd a môže ju žiadať odo dňa podania žiadosti....Len je rozdiel ak si matka predstavuje na 2ročné dieťa 250euro a ak chce otec platiť 50euro - preto je tam lepšie počkať na to aké výživné určí súd a žiadať to spätne

ydnew
16. aug 2019

@mogaa ale veď ja tomu rozumiem len sa pozastavujem , že ak súd bude o pól roka si môžu labu lízať kým to otecko doplatí spätne

kristina2412
16. aug 2019

@chisanatte ja by som mu zrejme posielala mailom aby si mala dôkaz ,vzdy" rozvrh" na nadchadzajuci týždeň, dni kedy môže dôjsť za synom,kedy budete doma atď. Nebránila by som mu,ale chápem ze aj ty máš svoj život,plány a nemozes sedieť stale doma na zadku . Syn je zvyknutý s ním tráviť čas?dokáže sa o neho postarať?

lujza123
16. aug 2019

@chisanatte skus mu navrhnúť mediatora (tretiu nestrannu osobu) a spísať nejakú dohodu o tom kedy si bude brat dieťa a koľko bude prispievať kým neprebehne súd. Bude to pre vás lepšie, aspoň nebude musieť toľko doplácať v čase súdu. Syna mu daj ak sa vie o neho postarať, je to jeho otec a je super ze javi záujem.

Viem aké to je dohadovať sa s idiotom. Co postvaral môj ex to by bolo na celý román. Výživné som celých tých 10 rokov nevidela, dokonca keď sme sa rozišli (dcérka mala rok) tak šiel odo mňa pýtať časť môjho rodicaku a prídavku na deti lebo dcérka u neho od cca 1.5 roka bola tak 4 x do mesiaca aj celý deň, neskôr aj s prespatim... Tak aby mal na plienky... Som nevedela či sa mám smiať alebo plakať.... Ale po rokoch aspoň platí všetky veľké výdavky... Detský tábor, školu v prírode, bicykel, lyže, nákup na začiatku školského roka... Pre mňa lepšie ako sa handrkovat každý mesiac o 30 e vyzivneho

Myslím ze vždy musí byť jeden múdrejší. Koli dieťaťu aby zbytočne netrpelo koli dvom rozhadanym.

mogaa
16. aug 2019

@ydnew tak ale to si mamička nepomôže ani keď bude mať nariadené výživné súdom a otecko 2-3mesiace nezaplatí alebo zaplatí len časť...preto je vždy najlepšie sa dohodnúť a nerobiť si prieky.....ale väčšinou je tam urazená ješitnosť na oboch stranách a odnesie si to dieťa

chisanatte
autor
16. aug 2019

Ťažko.. chcela som byť ústretová, ale zistila som, že s ním sa nijako nedá.. vravím, že som ponúkala na 2 dni k nemu + môže prísť hocikedy, ale nestaçí mu.. aj to som povedala, že keď malý bude väčší a prespí celú noc, môže aj na dlhšie.. ale ťažko sa dohaduje s niekym, kto je maximalne tvrdohlavý

ydnew
16. aug 2019

@mogaa áno to je pravda, ale ten kto bude mat dieťa v opatere by mal pozerať v prvom rade na dieťa aj čo sa týka peňazí, lebo bohužiaľ zo vzduchu sa žiť nedá. A je rozdiel nemať a rozdiel je nedať
A ak bude mat určené súdom a nebude platiť to sa už potom rieši inak a bude to len jeho vyzitka.
Viem aké je to nemať na mlieko a plienky a ocinko si chodí po dovolenkách

mogaa
16. aug 2019

@kristina2412 a prečo si myslíš že matka má byť tá ktorá otcovi určí rozvrh kedy si môže zobrať vlastné dieťa?🙂skôr by sa mali rodičia vedieť vzájomne dohodnú kedy to bude obom vyhovovať a bez hádok a nejakého rozpisu

mogaa
16. aug 2019

@ydnew tak je to tak že vždy ten kto má dieťa v starostlivosti ťahá za kratší koniec. Preto je možno niekedy lepšia striedavka, samozrejme ak sa vedia rodičia dohodnúť

ydnew
16. aug 2019

@mogaa nepoznám takých čo sa vedia dohodnúť , resp. By striedavka fungovala ako ukážkova. Na to je potreba dvoch inteligentných kt. chránia záujem dieťaťa
Striedavka je jeden nepodarený nedomyslený ,,projekt,,

chisanatte
autor
16. aug 2019

Na striedavu by som pristupila ak by byval v tom istom meste.. to som mu aj povedala.. ako si predstavujete striedavu starostlivost so 100km vzdialenostou? Ked pojde maly do skolky a do skoly ako?