Ahojte, viete doporucit na koho sa obratit? Potrebovala by som zostavit nejaky vzorovy jedalnicek s obmedzeniami - zvysena pravdepodobnost HIIT a intolerancia mlieko a bielok.
MAM HIIT aj ciastocne intoleranciu na laktozu a poviem ti, ze najma co sa tyka HIIT - nie je to diagnoza. Je to len prejav toho, ze nieco ine ti v traveni nefunguje.
Realne staci jest hlavne kvalitne potraviny a podstatne menej spracovavanych potravin. Pri zdravej, vyvazenej strave a pohybu sa mi stav vyrazne zlepsil a to dlhodobo.
Ked citam na FB ako baby jedia "mrkvu s ryzou" cele tyzdne, mesiace, potom daju si nieco ine a cele zle... toto je cesta do zahuby.
Zdrave veci a vsetko v primeranej miere.
@tykat jedine na mieru podľa výsledkov. Pravdepodobnosť na HIT? bud mas alebo nemáš, zistia to z krvi.
Ja mam tiež HIT a niektoré odporúčané potraviny aj tak nemozem, lebo mam ešte aj na ne alergiu.
Detto mlieko. Aká konkrétna bielkovina ti vadi? Lebo aj to sa lisi. Bielok? To uz je kategória sama o sebe.
Ešte tu napis aj lepok a potom môžeš akurat tak vodu a maces (myslene v dobrom, nie ironicky).
A ešte dodám, urcite by som to nedávala zostavovat trénerovi... ked uz tak niekomu kto sa vyzna v alergenich a alergiach, nie ako schudnúť.
@lienka.7 ...je to uz vysledok z krvi - zvysena pravdepodobnost (8,67)
0-3 je HIIT, 3-10 je zvys.pravdepod.HIIT, nad 10 nie je HIIT. Intolerancie su tiez z krvi.
@pre_ostatne , prave o to mi ide ze nie niekoho z MK ale niekoho kto s tym pracuje.
Prejavy su dlhodobe... brusne krce, nafukovanie, bolest hrdla (GER?), usi, hlavy, dlhodoby drazdivy kasel. Vsetky vysledky OK az sa islo po tychto parametroch co pisem vyssie a tam sa ukazalo ze je problem. Mlieko vysadene cca mesiac, bielok tiez (ale tam je to tazsie kedze potraviny su bud bezvajecne alebo s celym vajcom). Nastalo zlepsenie ale potrebujem nejaky jedalnicek alebo zoznam jedal (ranajky, obed, vecera +vhodne mnamky). Nejde o mna ale syna (16r)
Idealne by to bol vegansky zaklad ale s tym, ze maso sa je bezne cize nepotrebuje doplnat tieto ziv.tuky a bielkoviny.
@lienka.7 mlieko - vadi kazein, lepok je OK
A problemy ma odmalicka vid vyssie (este mal migreny - tie nastastie pominuli vysadenim napr dopekaneho sladkeho peciva)
Vysadenie mlieka a nasadenie prisnej nizkohist.diety uz raz pomohlo pred 6 rokmk, vtedy mal velke mnozstvo hlienov, dusivy kasel. Teraz to je dusivy drazdivy kasel, bolest hrdla, usi, denne krce, naduvanie, pridal sa GER.. po vysadeni mlieka a nizkohist.diete zlepsenie.
@zmrzlinka2021 ved to ze ked dohliadam a prisuvam zdrave jedla tak to ide, len uz nejako dochadza fantazia a synovi velmi chybaju syry/jogurty a vajicka, vadia mu aj bezlaktozove vyrobky kedze nemoze kazein, a prazenica len zo zltka, nic moc.
Tak hladam nieco co by mal po ruke namiesto syra, jogurtu, dezertu.. nejaky zoznam povolenych potravin.
Popravde mne sa velmi nepacia tie nahrady syra, hladam bez soje, ale aj tak to je hlavne ochuteny skrob. Jogurty tiez by som najradsej bez soje. Orientujem sa na veganske vyrobky. Mozno pozriem Raw tycinky, nech ma co zahryznut, lebo vsak chalan vo vyvoji. On chudnut vobec nepotrebuje (186cm a 68kg). A zje vsetko, nevymysla. Najlepsie mu robi doma uvarena strava (davam minimum prisad, vsetko cerstve). Miluje akukolvek zeleninu na pare, polievky z nej,strukoviny, maso, ryzu, zemiaky, cestoviny, zel.salaty, domace kolace s ovocim...Len ja tiez nemozem stat cele dni s varechou pri sporaku.
@tykat staci si nastudovat knihu o HIT a zistis ktore suroviny su nevhodne a ktore vhodnejsie a postupne skusat vysadzat a nasadzat tie nevhodne aby si videla co ti skodi a to co ano tak uplne vysadit z jedalnicka popr. vysadit vsetko na par mesiacov, rok(ov) a ked sa k tomu vratis organizmus sa nauci tolerovat danu potravinu lepsie. my takto fungujeme uz niekolko rokov deti maju HIT, aj ine alergie na potraviny (kazde dieta ine) takze varim z toho co im nerobi zle a fungujeme. nie je to o tom, aby ti niekto nastavil jedalnicek ale pri HIT ty musis zisit co ti skodi viac a v akom mnozstve
@kacena4 ano, len je tam.kombinacia s intoleranciou mlieka a vaj.bielka. Lebo mlieko je pri HIT casto dobre tolerovane tak vela receptov na HIT je s mliekom co on nemoze. A to uz by som asi potrebovala aby niekto zostavil jedalnicek. Alebo aspon tipy na vyvazene denne jedla. Moja predstava je ze napisem co syn urcite moze, co nemoze a z toho mi niekto vysklada tipy na ranajky, obed, veceru.
Preto sa pytam ci niekto nema skusenost, kto by mi taky jedalnicek zostavil. Alebo aj tipy na potraviny, jedla.
@tykat pri hit musíš ísť proste ako pri malom dieťati keď zavdzas prikrmy a tak zistíš čo ti vadí pri hit má kazdy iné prejavy a každému robí zle niečo iné ...dcérka mala len 0,3dao funkciu a množstvo 0,6 ...takže ešte horšie plus tiež hraničné mlieko a lepok, na lepok jej robili aj genetické testy tak vraj tam nieje nábeh na celiakiou...ja už sa s ňou bojim chodiť na rozbory stále jej zistia nieco
@slavomira236 dakujem za odpoved, a ako je na tom dcérka? Dodržiavate prísnu diétu? Syn skúšal aj Daosin ale mal po nom kŕče, neviem ci tiez neobsahuje laktozu.
@tykat ja mám tiež potvrdenú HIT a mne alergológ povedal, že sa nedá vyradiť všetky potraviny, ktoré sú v zozname, ale že si mám odsledovať čo mi vadí a to vyradiť. Ja mám okrem toho skríženú potravinovú alergiu, takže by som nemohla jesť skoro žiadne ovocie. Skús mu najprv všetko vyradiť a potom postupne skúšať čo mu bude vadiť. Po jednom. Aby ste mu zbytočne neochudobnili jedálniček. Ja by som napríklad nemala jesť banány, ale jem ich, lebo mi vadia z ovocia najmenej.
@tykat práve týmto postupným závad,anim sme zistili že nemôže nič kvasene ako kyslá kapusta nič kde je ocot nič zavárané žiadne tropické ovocie citrusy a rybacie konzervy napríklad pri hit sa neodporúčajú paradajky jej nič nerobia...takže len skúšať a vyradiť dávať pozor napríklad na obed je v jedle histamin tak večeru raňajky už bez...daosin nikdy nebrala berie pyridoxin quercetin probiotiká aerius to všetko dlhodobo ....ona má od 2rokov bude mať 6takze uzvie čo môže čo nie ..
Treba dávať pozor na sirupy ATB lebo niektoré nerobia dobre zvyšujú histamin iné zas znižujú dao
@tykat namiesto Daosinu mozete skusit toto.
Muz mal velmi zly stav ked sa na to prislo. Po prvych vysledkoch mu volala doktorka, ze urgentne musi vylucit niektore potraviny, lebo ma extremne zle hodnoty. Zvysne vysledky dosli az o mesiac.
Okrem histaminky nesmie lepok a mlieko.
Na ranajky si dava kukuricne chlebiky (tie stlacene kolieska) zeleninu.
Kamoska jedevala aj sunku ale vakuovo balenu, ze otvorila, zjedla a bolo v pohode. Keby odlozila otborene do chladnicky a zje neskor uz by jej bolo zle.
Obedy vacsinou cerstvo urobene maso, ryba, ryza, zemiaky a salat.
Treba stiahnut zoznam, ktore potraviny aku maju histaminovu naloz a skusat.
Ak mu sadnu lieky co som ti poslala, treba ich pred jedlom uzivat.
Niektore potraviny su aj take, ze pomahaju spracovavat histamin v tele.
@slavomira236
dakujem, my sme si uz tym presli pred 6 rokmi, on vie co cca moze a co nie. Len vtedy som sa fakt venovala denne jeho jedlu (cerstve, prisna nizkohist.dieta). Po 2 tyzdnoch mu bolo lepsie. Teraz na to velmi nemam cas, plus uz je na SŠ, sme rozbehani, horsie sa to dodrziava.
Histamin poznam, viem ako sa pocas dna hromadi v tele, ze moze byt cely den ok a napr.vecerou sa presvihne hranica co telo toleruje a uz je problem. Plus teda musime vylucit komplet mlieko a bielok (=vyrobky s vajickom).
No budeme musiet nabehnut znova na nejaky rezim. Asi sama urobim zoznam potravin co moze a co si moze kupit. Nech to ma pri sebe. Casom si zvykneme.
My máme presne tieto iste alergie a hit. Bielok, mlieko, sója, lieskový orech, plno peľových a roztočovych alergii, nemal by ani múku, lebo v nej sú zas múčne roztoče... Ono, nedá sa všetko nejesť. A môj syn nie je z tých, co vie dodržiavať dietu.... Radšej sa naje, co mu chuti, a potom mu je zle, akoby mal nejesť alebo jest, co mu nechutí 🤦♀️ Napíšem len to, čo nám pri Hit pomohli najviac. Začala som kupovať len čerstvé mäso od masiara, ktorý má zdroje a 2x do týždňa mu dodajú čerstvé domáce kuracie, uplne žlté, žiadna Hyza. Chutovo iné kuracie ako z obchodu. Dovtedy som vždy šetria a kupovala vákuovo balené lacnejšie. Odkedy som kupovala drahšie u masiara, bolesti brucha evidentne ustúpili do úzadia.... Ano, ide to do peňazí, ale zas nemusíme toľko liekov užívať.... Čiže čerstvé mäso ako prvé. Žiadne jogurty - aj keď su nemliecne. Aspon, kym sa mu stav neustáli. Vajíčka - doktorka mi povedala, ze ked dám do bublaniny 4 vajíčka a syn z plechu zje 4 kúsky, ze takýto pomer bielok môže.... Nedodržiaval to, ale bezprostredne nejedol čisté vajcia kde bol bielok... A po 2 rokoch je hodnota alergie v norme. Co sa tyka mlieka, skúšala som všelijaké nahrady. Najviac sa osvedčilo ovsené mlieko. To používam vždy a všade, dokonca z neho varím ore celú rodinu, palacinky, polievky a tak, vsade len ovseny napoj. A uz ostatní v rodine nevnímajú rozdiel a celkovo sa stav všetkých zlepšil. Lebo to len jeden mal potvrdenú alergiu na mlieko, reálne ju mali viacerí....
Samozrejme, len tak zobnut, nevarene, je problém. Ale začala som variť každý deň, syn si dá aj na večeru... Momentálne už toleruje aj bezkakto mlieko, cize dá su coko gulicky cerealie, müsli s mliekom a je dobre
Ešte dodám, ze synovi diagnostiovali aj DNU. Zakázali jest údené, červené mäso (hovädzie), aj sušené strukoviny. Mohol len čerstvé (lusky, hrasok mrazeny).... Predtým som varila strukovinovu polievku casto. Teraz redšie, raz za mesiac cca. Možno aj to pomohlo. Viem, ze na HIT sa ani niektoré strukoviny nemajú jest
@ajsha123 to som tiez kupovala ale syn radsej kuracie nebude jest akoby mal jest to zlte farmarske, nechuti mu to. Takze kuracie prsia sme vylucili. Ostatne maso kupujem cerstve. Parky salamy, pastety a pod. syn vobec neje, nechutia mu cize aj toto je OK. Sunku obcas zje, kupujem cerstvu u nas v potravinach, nakraja ju predomnou.
Len tie vajicka a syry a jogurty mu fakt chybaju tak hladam nejake veganske nahrady, recepty. Zrazu nemoze mlieko a uz sa kruti okolo chladnicky co si dat. Predtym si urobil prazenicu alebo nakrajal mozzarelu, kopec zeleniny, pecivo, teraz nema velmi co. Ani ten jogurt si nemoze dat.
Alebo cestoviny, osmazil mlete maso, paradajky, zasypal syrom. Teraz len cestoviny s masom nezje. Skusame rozne pesta, ale bez parmezanu to nie je ono.
Ale tak pomaly to nejako nastavime aby mal po com siahnut. Len sa musim zorientovat nech len nevylucime mlieko histamin a bielok a ostanu mu suche rozky so zeleninou.
@ajsha123 ved to ze nemoze mlieko, syry, vajcia tak zje viac masa (cerveneho) tak tiez viem ze je riziko DNY ale nastastie mu maso az tak nechuti ze by to prehanal.
A aj tie strukoviny, syn miluje a pri HIT sa nedoporucuju. Chcela som hummus, rozne dhaly, chilli con carne a pod. Ale teraz s HIT neviem. Aj ked ma len zvysenu pravdepodobnost ale prejavy ma (migreny, krce, kasel...)
Mna najviac mrzi ze syn je fakt super stravnik, je velmi malo veci ktore nezje (huby). A teraz taketo striktne opatrenia.
@tykat úplne chápem. Začiatky diéty sú ťažké. My napr.cerstve paradajky môžeme. A vraj, ked su odtrhnuté z rastliny a zjedia sa do 10 minut, ze su aj bez HIT... Vraj. Rada od alergologicky... To je skôr rada na leto. Ovčie, kozie syry by nezvládol? Ci ani to nemôže? Lebo niektorým to lekár dovolí.... Uvidíte podľa výsledkov.
Chilli by som teraz nedávala.
A, ono to väčšinou nebude na celý život. Veľakrát sa HIt alebo potravinová alergia "len" získa. Vďaka tomu, ze sa konzumujú potraviny, na ktoré je človek fakt alergicky... A tym padom sa pridruzia ďalšie alergie. Od tých sa dá "uzdraviť" dočasnou diétou....
@ajsha123 paradajky miluje, to si trosku da (cherry na stopke, alebo v lete nase zo zahradky). Ale teraz vobec.
Mlieko vobec,ani ovcie ani kozie, hned krce. Nema alergiu ale intoleranciu.
Najhorsie mu robil kecup, chipsy, dopekane sladke pecivo. To uplne vylucil uz pred rokmi.
Teraz si dava ako snack kukuricne placky, nieco ako kuk.chrumky ale je to zlta placka, cista kukuricna muka. Take krehke, chrumkave, maju to v bille.
Nepotesim ta, takyto jedalnicek ti asi nikto nespravi. Napisem ti ako som sa dostala z hit ja. Mam hit a laktozovu int, alergiu na vajcia. Mne kazein nevadi - to asi mlady nema intoleranciu, ale alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. Nemyl si to, lebo potom ti ludia nebudu radit spravne.
V prvom rade dodrzuj bezmliecnu dietu. Dodrzovanim bezmliecnej diety plus nejake zaklady hit diety som sa z hit “vyliecila”. Ale ak sa clovek zle stravuje, vrati sa to. Hit potraviny to je cele velka tema. Pretoze jeden moze vsetko (napr ja okrem cokolady) a niekto pomaly nic z tych viachistaminovych potravin. Takze musis ist podla seba. Teda podla syna, co mu vadi. Ale v principe potrebuje zdravu stravu. Minimum cukru, minimum konzervovanych potravin, nie celu pizzu, ale kusok, nie vela rajcin ale zopar, ak sladke tak radsej domace, nie eckove. Probiotika, zeleninka, co najcerstvejsie uvarene jedlo. Nejde o ohrievanie ako si mnohi mylne myslia. Ide o to aby jedlo dlho stalo. Ak odkladaa do mraznicky/chladnicky, tak cim skor.
Co najcerstvejsie masko. Radsej morcacie ako kuracie. Aj mliecne nahrady zvaz a pozeraj zlozenie. Hit nie je ako taka diagnoza, je to odpoved organizmu na nieco, co mu vadi.
No a vajce? Nam dr povedala ze ak nemame jednoznacne prejavy po zjedeni, nech to nechame tak. A nechali sme, jeme to. Ak to chces vylucit, pozeraj veganske recepty, alebo nastuduj nahrady vajec, alebo pouzi prepelicie. Toe pravdepodobne moze.
Ak chces bezmliecne recepty napis spravu, poslem ti nazov mojho ig a stranky, kde mas vsetko bezmliecne recepty na nacerpanie inspiracie. Recepty tam mam aj bezlepkove, ale to si lahko premenis na normal, poslednu dobu uz pridavam klasicke lepkove s bezlepko variantou.
Tak vela zdaru, aha a este odporucam na FB Andrej Medved, spojit sa s nim.
@liv1 dakujem za dobre tipy 👍
"...Mne kazein nevadi - to asi mlady nema intoleranciu, ale alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka..."
Praveze alergiu nema na nic, aspon naposledy nezistili. Toto su vysledky potravinovej intolerancie z krvi. Najviac vyskocilo komplet mlieko a vyrobky z neho, aj kyslomliecne. Potom vaj.bielok a kava (toto neriesim). Este mu dala robit testy gastro dr. Tak uvidime. Plus HIT mu otestovala este detska dr. na jar.
Teraz cca mesiac co dietuje mu uplne zmizli prejavy (10tyzdnovy dusivy kasel, krce v bruchu ...uz len obcas asi ked nieco neustrazime). Musime to udrzat nejako dlhodobo. Varim denne, cerstve, malo ingrediencii nech nemixuje vela potravin dokopy.
@liv1 hadicu asi nie, vsetky ostatne vysledky ma ok, tak neviem. Gastro nespominala. Len na stolicu mame cca 5 skumaviek a 1 na moc. To este odnesiem. A potom kontrola.
@marca12 ja som ho objednala do Imunovitalu (sukromna klinika) lebo vsade inde bud nezoberu alebo terminy o polroka, aj gastro mame sukromne Assiduo lebo tiez nikde volny termin. Musela som ASAP riesit ten dlhodoby dusivy kasel, uplne zachvaty, skoro cely den,v noci. Pridala sa bolest hrdla, obidve usi. Nic nezaberalo. Plucne, ORL bez nalezu. Od konca septembra to trvalo. Uz sme boli zufali.
@tykat a ten dusivy kašeľ má teda ako prejav HIT? Viem, ze to môže byť... Len sa pýtam.... Náš 15 ročný, jemu ale alergolog zistil alergiu na altenariu, roztoče... Mal by užívať antihistaminika, ale keďže vieme, kde je problém a vedome sa vyhýba prostrediu, kde je altenaria rozšírená, tak kašle menej, skoro vôbec.. Ale teraz je v dobrom prostredí, no zas ho počujem drhnut... Tak uvažujem aj nad tou HIT, co si pisala.... Ci to u nás tiež nemá súvis...
@tykat ahoj, zaplať si kvalifikovaného trénera nenechávaj si spravit jedálničku od niekoho z MK kto ta nevidel a nepozná. TO SA NEDÁ baby pochopte to už!