Sibo, HIT, alergia na BKM a neustále chudnutie

martinamala123
25. nov 2024

Mam diagnostikovanu HIT, alergiu na mlieko a už aj SIBO. Momentálne uzivam antibiotiká Normix.

Trápi ma neustále chudnutie. Momentalne mam 160 cm A 45,5 kg.
Mam pocit, ze pri týchto diagnózach je nemožné pribrať. Uz sa mi podarilo pribrat na 47,6 kg, no mali sme brušnú virózu a schudla som zase. Odvtedy nie a nie pribrať.

Máte to podobne pri týchto problémoch?

simsalabim
25. nov 2024

@martinamala123 Sibo moze sposobovat chudnutie, takze preliecenie moze pomoct. A mozno zapisovanie do kalorickych tabuliek, aby si videla, ci jes dostatocne.

martinamala123
autor
25. nov 2024

@simsalabim zapisujem si ale veru velakrat mam problem dosiahnut 1200 kalorii, nieto este viac.

danielad9
25. nov 2024

@martinamala123 tak pri 1200 kcal nepriberieš. Prečo ti robí problém vôbec dosiahnuť tých 1200 kcal?
A ako sa píše vyššie, skús preliečiť sibo ale aj tak ak nebudeš dostatočne jesť tak žiaľ váha hore nepôjde

martinamala123
autor
25. nov 2024

@danielad9 lebo nemôžem zjest hocico, kedze musim jest len to co mi nerobi zle. A aj ked zjem viac tých určitých potravin, tak to dosiahne max 1200 1300 kalorii. Viac nie. A este viac jedla uz do seba nedostanem.

simsalabim
25. nov 2024

@martinamala123 tak to sa teda nediv, ze nepriberas! Skus mozno Nutririnky pit…

martinamala123
autor
25. nov 2024

@simsalabim no ved to, len neviem co s tym.
Neobsahuju nutridrinky mlieko? To ja nemôžem.

carduelis
25. nov 2024

A preco chces pribrat? Ja som mala rok dietu bez BKM + dalsie vyradene alergeny a schudla som na vahu o 3kg menej ako mavam bezne. Mala som 47kg pri 165cm. A nizsie to uz neslo, zastavilo sa to na tomto bode. Ak chces pribrat tak ti odporucam piect si kolace, tam bude dostatok sacharidov a z roho priberies. Ja som sa riadila veganskou kucharkou Slovegan. Ale viacero receptov som si musela upravit lebo nie vsetky suroviny som mohla. Ale hlavne to je bez mlieka.

simsalabim
25. nov 2024

@martinamala123 ak nemozes mlieko, treba zjest viac potravin, co mozes. Kukuricna ci ovsena kasa s medom, nahradou masla a podobne. Ak ta trapi chudnutie, musis si priznat, ze 1200kcal je pravdepodobne menej ako bazal a teda si poskodzujes zdravie.

martinamala123
autor
25. nov 2024

@carduelis doktorka a v podstate vsetci okolo na mna tlačia, že mám nieco so sebou robiť. A stále tie komentáre počúvať, tak okolo 50 kg keby mam tak by to bolo akurat.

martinamala123
autor
25. nov 2024

@simsalabim ano to priznávam a som si toho vedoma. Len po všetkých tých krcoch v bruchu a problémoch som bola nutena vela veci vyradiť. A citim, ze mám stiahnutý žalúdok a nevladzem toľko zjest. Ale chut do jedla mam. Dala by som si všeličo, len môžem to len z tých určitých surovín.
Nebavi ma hlavne počúvať od každého okolo ako hrozne vyzeram.

simsalabim
25. nov 2024

@martinamala123 tak si pomaly zvacsuj porcie alebo jedz castejsie.

carduelis
25. nov 2024

@martinamala123 akoze toto hej, ten body shaming co sa tyka chudych zien je otrasny, kolko som sa napocuvala, ze nevyzeram ako skutocna zena, ze mi chybaju krivky atd…:( ale ja to mam tak od narodenia ze mne vaha nad 50 nejde, jedine v tehotenstvach, a pre mna je hlavne, ze manzelovi sa pacim a nepotrebujem obliny. V nom mam podporu, co sa tyka stravy tak som si tu “vyzivu” nahradzovala inak, neviem co vsetkom mozes pri HIT, ale napr avokado je super a da sa z toho robit vela veci, orechy, namixovat si orechy na prasok a dat si ich do salatu, do ovsenych vlociek. Naozaj ti odporucam tu kucharku Slovegan, je od slovenskej autorky, ma 3 knihy a ma tam spracovane ranajky, obedy, vecere, slane, sladke, vianocne.

carduelis
25. nov 2024

Velmi dobra nahrada mlieka je ovsene “plnotucne” od Alpro - Milk not milk (tmavomodre)

martinamala123
autor
25. nov 2024

@carduelis ja som tiez mala max 50 kg, ale v tehotenstve pri oboch detoch som mala problem so stitnou zlazou a pribrala som asi 25 kg. Po porode to nešlo poriadne dole, max na 60 kg a ostala som opat tehotna a rovnaky pripad, opat som pribrala. A ludia si ma mna zvykli ze som taka pevnejsia. A potom sa mi ta stitna zlaza upravila, na kontrole bolo uz všetko v poriadku a zacala som mat problemy s týmito intoleranciami a islo to celkom rýchlo dole. Tak mi je to neprijemne stale pocuvat.
Avokádo mi praveze nerobí dobre a aj niektore druhy orechov sú problém.

simsalabim
25. nov 2024

@martinamala123 skusila si Fodmap dietu? Pri Sibo ju odporucaju. Drzi sa kratkodobo, tak 6 tyzdnov. Medzi “zakazane” potraviny patri aj avokado - asi preto ti robi zle.
https://www.gastroconsa.com/patient-education/i...

gabika0825
25. nov 2024

@carduelis tak alpro je najväčší kentus aký môže byt. Skús si prečítať zlozenie…

carduelis
25. nov 2024

@gabika0825 voda, ovos, slnecnicovy olej, vlaknina z cakankoveho korena, vapnik, regulator kyslosti, morska sol, prirodne aromy, stabilizator, vit D. Nezda sa mi to zlozenie nejake divoke. Kvoli comu pises, ze kentus?