Mam diagnostikovanu HIT, alergiu na mlieko a už aj SIBO. Momentálne uzivam antibiotiká Normix.
Trápi ma neustále chudnutie. Momentalne mam 160 cm A 45,5 kg.
Mam pocit, ze pri týchto diagnózach je nemožné pribrať. Uz sa mi podarilo pribrat na 47,6 kg, no mali sme brušnú virózu a schudla som zase. Odvtedy nie a nie pribrať.
Máte to podobne pri týchto problémoch?
@simsalabim zapisujem si ale veru velakrat mam problem dosiahnut 1200 kalorii, nieto este viac.
@martinamala123 tak pri 1200 kcal nepriberieš. Prečo ti robí problém vôbec dosiahnuť tých 1200 kcal?
A ako sa píše vyššie, skús preliečiť sibo ale aj tak ak nebudeš dostatočne jesť tak žiaľ váha hore nepôjde
@danielad9 lebo nemôžem zjest hocico, kedze musim jest len to co mi nerobi zle. A aj ked zjem viac tých určitých potravin, tak to dosiahne max 1200 1300 kalorii. Viac nie. A este viac jedla uz do seba nedostanem.
@martinamala123 tak to sa teda nediv, ze nepriberas! Skus mozno Nutririnky pit…
@simsalabim no ved to, len neviem co s tym.
Neobsahuju nutridrinky mlieko? To ja nemôžem.
A preco chces pribrat? Ja som mala rok dietu bez BKM + dalsie vyradene alergeny a schudla som na vahu o 3kg menej ako mavam bezne. Mala som 47kg pri 165cm. A nizsie to uz neslo, zastavilo sa to na tomto bode. Ak chces pribrat tak ti odporucam piect si kolace, tam bude dostatok sacharidov a z roho priberies. Ja som sa riadila veganskou kucharkou Slovegan. Ale viacero receptov som si musela upravit lebo nie vsetky suroviny som mohla. Ale hlavne to je bez mlieka.
@martinamala123 ak nemozes mlieko, treba zjest viac potravin, co mozes. Kukuricna ci ovsena kasa s medom, nahradou masla a podobne. Ak ta trapi chudnutie, musis si priznat, ze 1200kcal je pravdepodobne menej ako bazal a teda si poskodzujes zdravie.
@carduelis doktorka a v podstate vsetci okolo na mna tlačia, že mám nieco so sebou robiť. A stále tie komentáre počúvať, tak okolo 50 kg keby mam tak by to bolo akurat.
@simsalabim ano to priznávam a som si toho vedoma. Len po všetkých tých krcoch v bruchu a problémoch som bola nutena vela veci vyradiť. A citim, ze mám stiahnutý žalúdok a nevladzem toľko zjest. Ale chut do jedla mam. Dala by som si všeličo, len môžem to len z tých určitých surovín.
Nebavi ma hlavne počúvať od každého okolo ako hrozne vyzeram.
@martinamala123 tak si pomaly zvacsuj porcie alebo jedz castejsie.
@martinamala123 akoze toto hej, ten body shaming co sa tyka chudych zien je otrasny, kolko som sa napocuvala, ze nevyzeram ako skutocna zena, ze mi chybaju krivky atd…:( ale ja to mam tak od narodenia ze mne vaha nad 50 nejde, jedine v tehotenstvach, a pre mna je hlavne, ze manzelovi sa pacim a nepotrebujem obliny. V nom mam podporu, co sa tyka stravy tak som si tu “vyzivu” nahradzovala inak, neviem co vsetkom mozes pri HIT, ale napr avokado je super a da sa z toho robit vela veci, orechy, namixovat si orechy na prasok a dat si ich do salatu, do ovsenych vlociek. Naozaj ti odporucam tu kucharku Slovegan, je od slovenskej autorky, ma 3 knihy a ma tam spracovane ranajky, obedy, vecere, slane, sladke, vianocne.
Velmi dobra nahrada mlieka je ovsene “plnotucne” od Alpro - Milk not milk (tmavomodre)
@carduelis ja som tiez mala max 50 kg, ale v tehotenstve pri oboch detoch som mala problem so stitnou zlazou a pribrala som asi 25 kg. Po porode to nešlo poriadne dole, max na 60 kg a ostala som opat tehotna a rovnaky pripad, opat som pribrala. A ludia si ma mna zvykli ze som taka pevnejsia. A potom sa mi ta stitna zlaza upravila, na kontrole bolo uz všetko v poriadku a zacala som mat problemy s týmito intoleranciami a islo to celkom rýchlo dole. Tak mi je to neprijemne stale pocuvat.
Avokádo mi praveze nerobí dobre a aj niektore druhy orechov sú problém.
@martinamala123 skusila si Fodmap dietu? Pri Sibo ju odporucaju. Drzi sa kratkodobo, tak 6 tyzdnov. Medzi “zakazane” potraviny patri aj avokado - asi preto ti robi zle.
https://www.gastroconsa.com/patient-education/i...
@carduelis tak alpro je najväčší kentus aký môže byt. Skús si prečítať zlozenie…
@gabika0825 voda, ovos, slnecnicovy olej, vlaknina z cakankoveho korena, vapnik, regulator kyslosti, morska sol, prirodne aromy, stabilizator, vit D. Nezda sa mi to zlozenie nejake divoke. Kvoli comu pises, ze kentus?
@martinamala123 Sibo moze sposobovat chudnutie, takze preliecenie moze pomoct. A mozno zapisovanie do kalorickych tabuliek, aby si videla, ci jes dostatocne.