Ahojte žienky...poraďte mi prosím..
Synovi diagnostikovali laktózovú intoleranciu. Logicky sme mu kúpili bezlaktózové mlieko...ale čím to ochutiť?
Nakoľko mi mlieko bez granka nevypil ani predtým. Pozerali sme frapko jahodovú, ale aj to obsahuje mlieko.
zalesi aku silnu ma intoleranciu, ja napr zvladnem sem tam nieco laktozove bez zakudocnych ťažkosti, aj kysle mliecne veci, vyskusajte a uvidite, 2 lyz. granka denne mu mozno vadit nebudu
Ved granko je len kakao a cukor. Akurat to zgranuluju. Cize bezlaktozove mleiko, kakao a cukor.
@simsalabim nemôže kakao a granko..tiež obsahuje srvátku a mlieko..a cukor už vôbec..laktóza je vlastne cukor, čo jeho telo nedokáže spracovať..nemôže ani sladkosti žiadne a nič čokoládové
@pixi35 ahoj ale to kakao nemoze kvoli pridanemu mlieku, nie? alebo aj v samotnom kakaovom prasku je laktoza? laktoza je cukor, ale mliecny. bezny cukor nie je laktoza.
@janetinka27 ahoj..neviem..bolo nám pivedané, že žuadny cukor, žiadne sladkosti, nič čokoládové..lebo to všetko súvisí..
@pixi35 skus si kuk dobre knizky o intoleranciach, a tu na koniku je skupinka https://www.modrykonik.sk/group/6958/
je to pre tych, co maju intoleranciu laktozy a alergiu na mliecnu bielkovinu.
je tam vela dobrych odkazov, zoznamy bezpecnych potravin atd
ano, treba davat pozor na mliecnu zlozku v potravinach, na srvatku atd, ak ma teda silnu intoleranciu ale samotny cukor nie je laktoza, iba ten mliecny
@janetinka27 inak napr.frapko jahodová obsahuje mlieko a srvátku..tak ani to nemôže, darmo to neobsahuje kakao alebo čokoládu..potrebujeme niečo, v čom neni mlieko, neni kakao a neni srvátka a moc cukru..fakt sme bezradní
@pixi35 niee 🙂 ved to beries z uplne nespravneho pohladu. skus si najprv kuk, co je to laktoza. a potom si pozri zoznamy bezpecnych potravin a rovnako budes citat obaly na potravinach v obchode. ved rastlinne mlieko s obycajnym kakaom (nie grankom) a cukrom moze, tam nie je ziadna mliecna zlozka.
vobec sa neboj, uvidis sama, ze moze kombinovat vela vela potravin, len treba davat pozor na tie kupovane, lebo srvatka byva bezne v cokoladach. ale kakao je ok.
@janetinka27 tak neviem..včera nás prepustili z nemocnice a doktory tak vraveli, že ani sladké kvôli cukru, nakoľko aj laktôza je cukor mliečny, tak to ma súvis..
@janetinka27 ďakujem..rozumiem..veď uvidíme..
@pixi35 je dobre, ze si opatrna, velmi to ocenujem. myslim, ze tak by to malo byt. zacinat opatrne a postupne zistovat, co je bezpecne 🙂
ja mam zas blizko v rodine opacny pripad, dieta alergia na kravsku bielkovinu, ekzem a u doktora mama pochopila, ze dieta moze vsetko s mierou a kupuju mu sem-tam nieco bezlaktozove. aj ked laktoza je uplne nieco ine ako bielkovina.
drzim vam palce 🙂
@pixi35 Obycajne kakao je bez laktozy. Konkretne toto je z Lidla. Klasicke kakao. ci uz holandske alebo orion...
Moja dcera mala alergiu na mliecnu bielkovinu, aj ja aj ona mame laktozovu intoleranciu a teda klasicke kakao naozaj nie je problem.
ponala si to uplne zle
v prvom rade granko vobec neobsahuje srvatku a ani ziadne susene mlieko, to kludne moze.
vysla mu alergia na kakao? lebo splietas jedno cez druhe....
to .ze nemoze sladke je uplna blbost, cukor nema nic spolocne so strebavanim laktozy🤦♀️
treba o tom nieco nastudovat
v prvom rade zacnete bezlaktozovymi potravinami, nech sa telo vycisti, ale hlavne ukľudní, tak mesiac az dva
potom das experimenty s kyslomliecnymi vyrobkami (cmar, acidko)
@lucik194 mas pravdu, teraz som si pozrela zloženie granka - Zloženie: Cukor, 20 % kakaového prášku so zníženým obsahom tuku, emulgátor (SÓJOVÝ lecitín), vitamíny [cholecalciferol (vitamín D), L-askorbát sodný (vitamín C)], jedlá soľ, zmes korenín, prírodná aróma. Úplne kľudne ho teda môže.
@pixi35 mozno bude stacit ked mu kuppis plnotucne bezlaktozove mlieko, to je samo o sebe je celkom sladke.
Dieta sa musi vyhybat jedlam kde je mlielo, srvatka, cmar.... vratane ovcich a kozich vyrobkov. Musis citat zlozenie potravin, alebo pred nevhodnym jedlom podat dietatu tabletku - Laktazan.
Najdes aj potraviny - sladkosti kde mlieko nie je a baopak najdes mlieko aj tam kde by si ho necakala
@pixi35 my sme sladili glukopurom
pri granku je napisany mozny alergen mlieko, cize moze obsahovat mlieko a laktozu
@janetinka27 to mnozstvo bude mikroskopicke, ak nema zivot ohrozujucu alergiu, nerobila by som si starosti. Oni tie "stopy" uvadzaju vtedy, ked sa vyrobok vyraba v tovarni, ktora spracuva aj tie alergeny. Cize napr. Granko vyraba Orion v rovnakej tovarni, ako svoje cokolady (aj mliecne). Pri laktozovej intolerancii to moze pokojne ignorovat, lebo to mnozstvo laktozy - ak tam nejaka bude - bude take malinke, ze to organizmus ani nezisti.
autorka - prvá chyba- laktoza je mliečny cukor, to s bežným cukrom - biely, hnedý, nemá nič spoločné . Sladkosti človek nemôže preto, pretože môžu obsahovať mlieko, laktozu a nie kvôli cukru. Sú aj bezlaktozové sladkosti. Veľa je takých, aj cukríky. Treba si o tom niečo naštudovať.
Kakaové maslo - to nie je klasické maslo. Neobsahuje laktozu. A výraz mmôže obsahovať znamená, čo napísala simsalabim.
Treba čítať žloženie výrobku. Alergény sú tučným písmom. S dcérou máme intoleranciu a kupujeme si bezlaktozové verzie a jeme aj sladkosti bez laktozy.
Pri nebalených výrobkoch - napr. pečivo, treba sledovať alergény. Kde je 7, nekupovať.
@viky173 nie každému sadne. Treba vyskúšať.
@simsalabim ano, rozumiem, viem ze je to z toho dovodu, skor pisem iba pre autorku, ze je tam mozny pritomny alergen, uvadza to tak vyrobca. pretoze vo vyssie spomenutych popisoch zlozenia sa to neuvadzalo - ale autorka sa s tym na granku stretne, ked sa zacita.
@kvetinka75 no ved jasne, ze nie, taktiez predavaju rozne "silne" laktazany, proste to treba poskusat, tiez som na sebe testovala
@kvetinka75 ono vacsinou ak "nesadne", je to preto, lebo ho ten dany clovek potrebuje viac ako je v tej jednej tabletke. Mne sa vekom laktozova intolerancia zhorsuje, pouzivam Laktosolv, ktory ma vacsi obsah laktazy (17 500 jednotiek oproti 9000 v klasickom Laktazane - i ked, uz dostat aj laktazan forte, 28 000 jednotiek). A niekdy musim uzit az 2 tabletky.
@simsalabim tak dopodrobna som to neskúmala. Ďakujem za vysvetlenie. Pre mňa je jednoduchšie vysadiť výrobky a hotovo. Dá sa našťastie už aj bez toho (bez mliečnych a laktozových).
Klasicke kakao+cukor? Tak nam robievala babka ako detom.