Intolerancia na BKM, glutén a slepačie vajíčka

10. júl 2023

Ahojte,
mám čerstvo detekovanú intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka, glutén (lepok) a slepačie vajíčka. Začínam s diétou, avšak chcem sa spýtať, či existuje nejaká šunka či saláma, ktorú by ste mi vedeli odporučiť? Taktiež mám problém aký chlieb, pečivo kúpiť... všade je obsiahnutá aspoň jedn zo zložiek. Máte niekto podobnú kombináciu? Ja už neviem čo jesť hlavne na raňajky, sóju mám tiež obmedziť.

cookie29
10. júl 2023

no najjednoduchsie je doma, pretoze v kupovanych vyrobkoch vzdy nieco je. Ale je to otazka casu a trpezlivosti. Ja som bola 2 roky na eliminacnej diete, lebo som dojcila dieta s alergiou na BKM, soju a podozrenie bolo aj na vajicka. Ak mas len intoleranciu, tak je sanca, ze male mnozstva znesies. Casom. Najjednoduchsia vec, ze zmenit komplet cele stravovanie, nehladat "nahradu" za vyrobky, ktore si doteraz pouzivala, ale skor najst nove recepty. Ale je to fest tazke na zaciatku. Drzim palce

miskajerry
10. júl 2023

Ahoj, som na tom presne, ako ty- kazein-mliečna bielkovina, lepok a vaječný bielok. Som z toho prekvapená, pretože príznaky intolerancie som nemala žiadne, skúšam fungovať tretí mesiac, no je to veľmi ťažké. Ja moc mäso nejem, tak s tou salamou ti neporadím, ale chlieb kupujem v DM značka Schar Pan multigrano, tam si kupujem aj natierku zo sladkých zemiakov a cukety, prípadne si natieram nátierkami Lunter, ale vždy čítam vzadu zloženie, tiež si natieram ramou, florou a robim si zapekanky s veganskym syrom z Kauflandu. Namiesto smotany na varenie do polievok, omáčok používam rastlinnu smotanu Rama, maju ju v Bille, jedna je na varenie, jedna na šľahanie. Tiež to veľmi ťažko znášam, je to veľmi zlá kombinácia, a tie veganske náhrady väčšinou obsahujú sóju. Objavila som halušky bezlepkové v prasku, tak som si urobila s kyslou kapustou, jedávam zeleninové rizoto, ryžu, zemiaky, ryžové rezance používam. Hádam som ti s niečím pomohla, skúšala som dvakrát neúspešne upiecť koláč z bezlepkovej múky, kedže nemôžeme vajce, je to ťažké, našla som aj práškovú náhradu vajca, ale nevyšlo to, takže piecť ešte len skúšam. Kedže nemôžeme mliečnu bielkovinu, tak ani ovčie a kozie výrobky, bryndzu...Prajem ti veľa trpezlivosti a keď nejaký výrobok objavíš, budem rada, keď sa podelíš.

marianeta
10. júl 2023

Môžem sa spýtať ako sa prejavuje intolerancia na vajíčka?

autor
11. júl 2023

@miskajerry Ďakujem ti, tam v tých chleboch nie sú vajíčka? No ja si mám dávať pozor aj na kvasnice, takže ja nemôžem naozaj nič :(((((

autor
11. júl 2023

@marianeta ja netuším po čom mi býva zle, mne vyšlo viacero vecí a mne býva nonstop zle, či mám diétu alebo nie... idem na gastro, nech sa na to pozrú, lebo moje telo je total nevyspytateľné...

cookie29
11. júl 2023

@miskajerry vajicko mas viacero moznosti nahrady, napriklad lanove semienka, jablkova presnidavka a podobne... zalezi na tom, na co potrebujes. Na sneh sa pouziva aquafaba, voda z ciceru. Ano je to takze, najma prve mesiace, ale potom sa da; len teda spolocensky zivot ide na nulu, lebo vsade musis nosit so sebou krabicky s jedlom

miskajerry
11. júl 2023

vajíčka tam nepíšu, ale droždie áno

mackamosna
2. máj 2024

Ahoj, dnes som sa dozvedela presne to iste.. Môžeš mi v skratke poradiť co jedávaš?budem vďačna za každú radu
Asi v tom budem mat chvíľu gulas 🙈🙄mam nakazanu diétu do novembra, potom sa uvidí (neviem co tym dr myslela, pri toľkých info som sa nespytala ci mi budu opakovať testy)
Vopred ďakujem za odpoveď

mackamosna
2. máj 2024

@miskajerry a sója sa nemôže pri tejto diéte?