Poradíte mi jedlo do škôlky pre syna s alergiou na sóju a histamínovou intoleranciou?

Zodpovedané
19. dec 2019

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom môjho syna, ktorému zistili alergiu na sóju, intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka a histamínovú intoleranciu. Tiež nám kázali vylúčiť bielok.

Syn má 4 roky a potrebujem pre neho nejakú náhradu, alebo niečo, čo by som mu mohla dať aj do škôlky na raňajky a olovrant.

Poradíte mi?

Aké pečivo môže jesť?

Ďakujem

Dobrý deň,

ťažko sa mi takto radí, keď nevidím presné výsledky.

Alergiu na sóju máte od alergológa cez IgE protilátky? Teda pravú alergiu?

V tomto prípade musí byť diéta veľmi prísna a dávať si pozor na obsah sóje vo všetkých výrobkoch, pretože hrozí alergická rekacia aj vo forme anafylaxie. Ak je alergia na sóju skôr ako intolerancia cez protilátky IgM, IgG, v tom prípade platia rovnaké opatrenia, len sa nemusíte obávať anafylaxie alebo podobných závažných reakcií. Podobne je to aj pri intolerancii na mliečnu bielkovinu, kedy nie sú vhodné žiadne živočíšne mliečne výrobky.

Ak máte vylúčiť bielok, tiež pravdepodobne vyšli určité protilátky ako pozitívne.

Ak bolo toto všetko zistené naraz, je vysoko pravdepodobné, že histamínová intolerancia vznikla ako syndróm a odpoveď na stav čreva po intolerancii týchto potravín.

Pečivo by som zatiaľ obmedzila len na írsky chlieb s vegan probiotickým kokosovým jogurtom. Z tohto receptu sa dá urobiť chlebík ale aj žemličky. Je nenáročný na prípravu a neprebiehajú v ňom kvasné procesy. Vhodné by bolo aj špaldové pečivo bez obsahu mlieka, sóje ale môže byť zase citlivý na kvasnice. Pečivo podávajte vždy jeden deň odstáňte. Nikdy nie čerstvé a teplé!

Raňajky môžete nahradiť obilnými kašami z vločiek z rôzneho typu (ryža, pšeno, špalda, ovos) v kombinácií s nejakým sirupom v malom množstve ( ryžový, datľový, kokosový). Nekombinujte s ovocím. Na desiatu je vhodné pečivo so zeleninovými nátierkami, alebo samostatné ovocie. Strava môže byť jednoduchá na kombinácie, dôležitejšie ako pestrosť v zmysle prekombinovaných jedál je pôvod potravín a spracovanie. To by malo byť čo najjednoduchšie.

Konkrétne rady a recepty si s Vami rada prejdem na konzultácií.


Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/