Ahojte, dcera je v 3rocniku na gymnaziu a nevie kam dalej. Bud zubne alebo medicina. Ona sa nevie rozhodnut, po zubnom uz moze ist rovno do roboty, 5rocne studium, netreba ziadne atestacie, lepsi plat. Na druhej strane medicina 6r studium plus atestacia, mensi plat nez zubar… Celkovo jej to ide viac na pocitaci ako manualne (trasu sa jej ruky) ale ona vobec nevie plus jej sebavedomie je na tak nizkom bode ze si neveri, ze ju vobec niekam vezmu. Uci sa na same jednotky. Co mam s nou robit? A co by ste si vybrali skor, zubne alebo medicinu?
aj zubar 6 rokov, alebo chce ist do ČR?
@trema kebyze si ma vybrat zubne tak ide do CR, medicinu kludne aj na sk kedze aj v cz aj na sk 6r
Keď sa jej trasu ruky, tak zubár je nevhodný. Ako lekár (bez potreby chirurgie) sa môže zašiť neskôr v ambulancii. Uvažovala by som vôbec či je pre ňu medicína vhodná.
@gemerka17 ja neviem, preco myslite, ze by pre nu nebola vhodna?
Podať prihlašku aj aj (na jednu fakultu aby mala jednoduchšie učenie na prijimačky) a uvidi ako ju vezmu. Uplne zbytočne riešiť teraz🙂
naco riešite zbytocne dopredu? najprv sa tam musí dostať…rozmyslat môžete po tom ako sa dostane na obidve. keď sa bude učiť na medicínu, otázky sú rovnaké, len na zubne treba takmer 100%, takze nech sa učí a uvidíte či to zvládne
Keďže nie je manuálne zručna a trasu sa jej ruky, tak preboha nech skalpel a ihlu do rúk neberie + nízke sebavedomie k tomu. Velmi nešťastná kombinácia. Na medicíne si treba veriť. V zdravotníctve to nebude prechádzka ružovou záhradou, či už počas školy, atestácie, v nemocnici. Treba trošku zabojovať. Ešte ma čas, aby dospela. Zatiaľ nech sa pripravuje a učí, je náročné sa na školu dostať.
Ja viem, kedze som zubarka, vedela by som ju na zubarinu pripravit, ale to ona silou mocou chce a nemyslim ze by to bolo vhodne, mala som spoluziacku na zubarine, ktorej sa triasli ruky a so studium skoncila v 4rocniku pretoze to dalej neslo s trasucimi rukami, no dcera si neda povedat
Ja mam z tohto prispevku pocit, ze za zubarku ci doktorku ju chces dat ty a nie ona. A viac by ti vyhovovala zubarka kvoli € 😆🫣... a ako bude vrtat ked sa jej trasu ruky?
Ak niesi trol, radsej sa porozpravaj s dcerou, ze su aj ine prilezitosti...
@gemerka17 prijimacok sa neboji, ja som tiez chodila na gymko a prihlasky som davala na farmaceuticku skolu, medicinu a zubarinu, prijali ma na vsetky, ale vybrala som si zubarinu, pretoze od mala ma to fascinovalo, zubarov som sa nikdy nebala. Chodila som do cz a prve dve roky na zubarine boli viac teoreticke, no tie tri boli skor manualne, ako napr. praxe atd… vlastne na medicinu, farmaciu a zubarinu su tri najhlavnejsie predmety a to biologia, fyzika a chemia. Ju tieto predmety bavia, no ja uz zacinam uvazovat, ci ju netaha zubarina a medicina kvoli peniazom, ja uz lutujem ze nesla na nejaku odbornu skolu kadernicku, kozmeticku, alebo na zdravotnu lebo uz neviem co s nou🤦♀️
@banalu nie, vzdy som chcela aby sa moje deti rozhdovali sami. dcera chcela ist sama na 8r gymko, tak isla. Teraz nevie co dalej, chce bud medicinu alebo zubarinu. Ja ju od zubariny nie odhovaram ale upozornujem ze je to viac manualnejsie, ale neda si povedat
V medicíne si môže viac vyberať co ju bude baviť a potom sa podľa toho orientovať.
@banalu mam aj tusenie, ze si ona nevie predstavit, ake je studium tychto oboch odborov narocne, ale vsak ked som jej to povedala, tak mi povedala ze: Nevadi, ved ty si to studovala, tak mi to vysvetlis. Neviem ona si mysli ze to je prechadzka ruzovou zahradou
nejak nejde uverit ze ty si zubarka a mas vystudovanu medicinu 🧐
Však ju nechaj, nech urobí prijímačky. Len nech aj dopredu ráta s tým, že v 3,4 ročníku to už nezvladne. Potom s gymnaziom veľa na trhu práce neurobí. Ak ju to ťahá do medicínskeho prostredia tak určite nech ide na medicínu. Môže ostať aj všeobecná lekárka a netreba atestáciu. Pacientov bude mať aj tak dosť. Ono sa ešte určite bude formovať. Ak si zubárka, tak ju zaved do ordinacie a nech si obchyta všetky nástroje.
Za mojich mladých čias bol taky fór ze keď medik dostane večer skripta tak do rána sa ich naučí 😉
@mamina7070 nepochopila si, nemam vystudovanu medicinu ale zubne lekarstvo
viac manuálne? drvivá väčšina dňa zubara je len manuálna robota. veď keď si zubarka tak ju zober do prace so sebou nech to vidí aj sama a nech sama rozhodne či na to ma podľa nej, keď sa jej trasu ruky.
@kristinka92 zjavne to budem musiet urobit, aby jej doslo, ze s trasucimi rukmi, to je nemozne
A prečo sa jej trasú ruky?
Ak sa jej reálne trasú ruky tak ju od toho preboha odhovor. To pomaly ani sestričku nemôže robiť.
@drake122 keby som ja vedela. stale stresuje, kebyze jej teraz povies nech nastavi ruky, tak sa jej trasu, no proste stale stres, nevie byt v klude. obavam sa ze vobec medicina je pre nu vhodna. ked som studovala zubne, mali sme praxe a stale sme sa striedali, mali sme napr pacienta, ktory mal zubny kaz a isla som mu ho opravovat a profesorka nadomnou pozerala, bolo to samozrejme stresujuce, tak moja dcera neviem co by robila, asi by odpadla normalne. a tak kazdy student sme sa vystriedali a potom nasu pracu ohodnotila profesorka. uvazujem nad psychologom, ale podla mna by mi to neschvalila a okrem toho ma 18 takze
Tak ju skôr nauč zvládať stres a zlepšiť sebavedomie... potom aj tras zo stresu odíde... odhovárať od toho, čo chce robiť na psychiku nepomôže, však si to vysvetlí, že na to povolanie nie je dosť dobrá... potom keď je tak labilná, tie skúškové obdobia vo vyšších ročníkoch ju zložia.
Ja som bola pred rovnakou dilemou a vybrala som si zubné. Neľutujem, zuby sú láska. Toto je momentálne zbytočne riešiť, dôležité je sa tam dostať a minimálne na zubné je veľký natresk. Čiže zbytočne možno riešite dilemu, pred ktorou možno ani nebudete stáť.
No lebo s traslavymi rukami by uz len bola skvela kadernicka, kozmeticka ci cokolvek ine manualne 🤦🏼♀️
Sebavedomie u deti sa buduje odmalicka v prvom rade v rodine… takze na tom jej nizkom sebavedomi mas svoj podiel viny… to sa tak strasne bojis konkurencie? Mozno prave to, ze sa dostane na vysnivanu a narocnu skolu, bude jej prvym krokom k lepsiemu sebavedomiu a prestanu sa jej aj ruky triast. Inak mam kamaratku, ktoru cely zivot mama podcenovala, tiez nebola dost dobra, tak natruc vystudovala medicinu a dnes je primarka. Takze ja drzim tvojej dcere palce, aby vystupila z tiena svojej “dokonalej” matky a splnila si svoj sen. Ci uz to bude zubarina alebo medicina.
Pokial sa jej trasu ruky, tak neviem, ci vobec medicina je vhodna ako taka... Ved kazda specializacia musi pichat injekcie a nejake robit nejake zakroky. Vratane psychiatrov na oddeleni...nie iba chirurg, atd. Neviem si predstavit, zeby sa zubarovi trasu ruky, ved ta vrtacka je potom zbran... Akoze sorry, ale je potrebne aj rozmyslat, nie iba chciet...
@sissy27 nepochopila si🤦♀️ s manzelom ju plne podporujeme vo vsetkom, nehadame sa, mame dobry vztah, mam ju nadovsetko rada. sen stat sa zubarkou bol od mojich 12rokoch, nemala som ziadne sebavedomie, aj ked som sa ucila na same jednicky, proste som to sebavedomie nemala pri tom rodicia ma plne podporovali vo vsetkych mojich snoch. neverila som si az tak, ze som prihlasky na vysoke skoly podavala na 2 farmacie, 2 mediciny a 4 zubne lekarstva, nakolko je velky zaujem a vezmu mozno tak 40. proste tiez som to sebavedomie nemala a chapem ju, ze sebavedomie nema. preco by som sa bala konkurencie? za svoju dceru by som zivot polozila, neviem ci ty mas deti, ale nechapem vazne… bola by som iba stastna keby nasledovala v mojich krokoch, kludne aj keby bola 1000x lepsia zubarka ako ja bola by som iba stastna. ja svoju dceru nepodcenujem, to ze som ju upozornila na to, ze traslave ruky su pri praci zubara nebezpecne, neznamena ze ju nepodporujem. zubarka nie si, ale mozog ti da, ze asi zubar traslave ruky mat nemoze, pevne verim, ze stres porazi a nebude sa jej pri stresovych situaciach triast ruky. ked nevies ako to je, radsej nepis a nehraj sa tu na mudru;) dakujem
Ja zubné, ešte môže porozmýšľať informatiku, tam sebavedomie až tak nepotrebuje.