Ahojte všetci. Rada by som sa vyrozprávala. Študujem na vš, všetky potrebné kredity už mám, ostáva mi iba urobiť štátnicu. Zistila som však, že som tehotná. S manželom sme sa o bábätko snažili skoro rok, preto by som rada obmedzila čokoľvek čo mi môže uškodiť. Škola mi celkovo spôsobuje dosť veľký stres počas celého štúdia. Štátnicu by som mala koncom apríla/začiatkom mája. Naozaj rozmýšľam či si nepožiadať o prerušenie štúdia na rok s tým, že si potom dorobím len štátnicu, ktorá mi chýba. Myslíte že je to dobrý nápad?
@lindous Jednu štátnicu už mám za sebou. Tú, ktorú potrebujem doplniť mám z predmetov, z ktorých obsahom sa bežne stýkam v práci a teda nepotrebovala by som sa tak 70-80% ani učiť, nakoľko to viem z bežnej praxe. A ak by aj náhodou áno, tak nič mi nepomôže že by som na štátnicu šla teraz, nakoľko tieto predmety sme mali 2 roky dozadu, nie je to čerstvé učivo.
Neviem aka skola. Ja som mala statnice v 5.-6.mesiaci tehu. Bolo to narocne. Celkovo aj skuskove. Aj este skola kedze mne bolo zle.
Na statnice som meskala lebo som este doma zvracala. Zle mi bolo. Ale dali sme to.
Ja by som si neprekladala, budes stale hladat preco nie... Tak ako teraz ja som mala dieta v druhom rocniku na VS, chodila som denne.. potom individualny a dala som vsetko s prehladom...
Určite by som neprekladalo. S dieťaťom to bude ešte náročnejšie
Ďakujem za názory.. budem to teda musieť ešte zvážiť, lebo naozaj ako sa poznám, ten stres bude neskutočný. Nerada by som aby sme niečo podcenili.
Študovala som na vš tiež tehotná. Nie, nedala by som si odklad. Nevieš aké bude bábätko. Chýbajú ti dva mesiace, to dáš. Ja som končila keď mala dcéra 1,5 roka, ale bol to teda zahul.
no tak ak sa s tým bežne stretávas, tak aký stres? si tehotná, nie chorá, nejdú ťa tam biť, budeš len odpovedať 🙄
Zo skúseností mojej mamy ti radím dokončiť školu skôr ako budeš mať dieťa.
Ešte len zbadáš, čo je stres,keď sa začneš učiť s dieťaťom.
@zuzanka.zuzu skrátka mi podobné situácie ako skúšky/testy/štátnice alebo iné dôležité udalosti spôsobujú neskutočný stres. Nie z toho že niečo nebudem vedieť, lebo učila som sa stále.. Neviem prečo to tak je, ale ako sa poznám, iné to nebude ani tentokrát.
A prečo ste sa teda snažili o dieťa v poslednom ročníku? Nejako mi uniká logika
Ved april je coskoro. To das, neoplati sa ti to odkladat. Keby to bolo o rok-nepoviem...ale to je uz o chvilu.
O dieťatko sme sa vyslovene "nesnažili", len som nevedela ako to mám inak napísať v úvode aby to bolo pochopiteľné. Dávali sme tomu voľný priebeh, nakoľko my sami máme v okolí veľmi veľa mladých párov, ktoré sa vyslovene snažia naozaj dlho a stále nič. Nechceli sme to odkladať ale ako vravím, ani sme sa vyslovene "nesnažili". Dali sme veciam voľný priebeh, obaja sme dieťatko chceli a napokon sa teraz podarilo.
@stanulienkat práve preto to riešim, že je to už takto o chvíľu. Všade čítam že tie prvé mesiace sú najviac zlomové, tak to mi tiež moc nepridáva na tom ísť do toho 😕 sama ešte neviem ako sa nakoniec rozhodnem.
čiže ty ani nemáš vyslovene žiadny zdravotný problém? 🙄 joooj moja áno, prvé mesiace sú náročné - ale prvé mesiace s novorodencom 😂 to budú bohovske štátnice 😉
Nie je to dobry napad. Urob si tu štátnicu a potom mas klud s babatakom, nebudes sa musiet ucit a mozes sa mu naplno venovat. Štátnice su zase neni taky stres, ze by to babatku uškodilo.
radsej statnice teraz, ked to cerstvo mas v hlave a dieta este v bruchu.
ked sa narodi, nebudes vediet kde ti hlava stoji a ver mi, budes dakovat, ze statnice mas z krku.
Nerada sudim, ked to uz aj tak nic nezmeni, ale cele zle, autorka. Ved to ste uz fakt nemohli pockat, kym dokoncis skolu a potom tomu dat „volny priebeh”?! Este ked si vedela, ze byvas taka vystresovana pred skuskami. Teraz musis riesit situaciu, ktoru by si inak nemusela… Vela ludi ti tu pise, ze by to neodsuvalo, ja tiez nie, ale na druhej strane poznam ludi, ktori naozaj zle zvladaju stres pred skuskami, nejedia, zvracaju, kolabuju, maju panicke ataky a aby sa aspon dostali na skusku, potrebuju lieky na uzkost… Ak si takyto nejaky extrem, tak by som asi v zaujme zdravia babatka tiez odsunula tu statnicu. Ale necakaj, ze to potom bude lahsie, hlavne, ak budes mat narocnejsie babatko.
@aeruginosa Mohli sme, nechceli sme. Bolo mi jasné že sa tu nájde veľa názorov o tom ako je to zle a neviem čo všetko.. Ale takto sme to cítili, tak sme to tak aj urobili. Ešte pred svadbou sme o 1 bábätko bohužiaľ prišli v prvých mesiacoch tehu.. Trvalo naozaj dlho kým sme boli obaja pripravení povedať si že to skúsime znova.. Ten pocit prišiel práve svadbou, preto sme to tak aj urobili. Z tých dvoch extrémov čo hovoríš som niekde medzi nimi popravde. Nemávam stres že by som vyslovene kolabovala alebo potrebovala lieky, skôr sa mi horšie dýcha, občas sa mi zatočí hlava alebo niečo podobné. Také ako to opisujem to bolo aj na prvej štátnici - tiež sa mi zle dýchalo a na chvílku som mala akokeby "tmu" pred očami, ale vďaka skvelej komisii som to celé zvládla. Viem že situácia nie je momentálne ideálna, ale pracujem s tým, čo máme 🙂
Výdrž, neprekladaj štátnice. Teraz si ešte vo švungu, o rok môžeš veľa vecí pozabudat
Jasne, chapem.
Ak teda nie si az taky extrem, tak ja by som to na tvojom mieste neodkladala. Nedajboh sa vam babatko narodi predcasne/budu nejake komplikacie, behacky po dr a potom to budes mat velmi narocne… Drzim palce.
Prekladat štátnice je veľmi, veľmi zlý nápad. Teraz zatiaľ stále stresujes len zo seba a za seba. O rok budeš vypadnuta z rytmu učenia, vyčerpana z bábätka, vystresovaná, či neochorie akurát na štátnice, nepôjdu mu zuby, s kým ho necháš a či neplače a navrch zostresovana za seba a za seba. Fakt nie. 99% deti je skúškou nervového kostýmu rodičov. Dať si do toho dobrovoľne ešte takú skúšku ako je štátnica, je hodne nedomysleny nápad. A to hovorím ako matka dobrého, spaveho a spokojného bábätka, ale aj tak ti to postaví život na hlavu (to druhé bolo potom kompenzácia prvého. Vlastne ešte stále je)
Naozaj by som si to neprekladala na tvojom mieste ja som sice nemala statnice ale studovala som rok specializaciu ked mal maly 4 mesiace a bol to masaker viem je to trosku ine ale aj tak nevies aku budes mat popri nom situaciu ake to bude dieta a proste popri babatku ss tazko uci. A zas to uz nemas take dlhodoby stres ze by si to nejako nezvladla
Ja by som to neodkladala. Bola som na tom rovnako . Prvé štátnice som mala v 7 mesiaci tehotenstva , druhé v 8 mesiaci , promócie som absolvovala už s mesačným synom. Tiež sme sa oňho dlho snažili a bol to náš vymodlený,vysnený zázrak. Práve preto som to chcela mať za sebou, nech sa mu môžem plnohodnotne venovať . Nič lepšie som nemohla urobiť.
@vroni presne tak. zatial ma na starosti len samu seba, a statnice. totalna pohoda, cas na co potrebuje, a kedy. to po narodeni dietata uz (dlho) nebude. zivot hore nohami. a predstavit si to nevie, to je absolutne neprenosna skusenost.
radsej statnice teraz, kym nic ine neriesi. s dietatom nebude vediet co skor
Podla toho co pises je lepsie a jednoduchsie to urobit teraz nez potom ked bude babo. Sama nevies ake babo bude a ci bude narocnejsie alebo kde ho polozis tam bude spokojne.
Dorob tu školu, keď sa dieťa narodí budeš mať iné starosti a školu už nedokoncis
Ja by som sa bála, že z toho vypadnem, teraz to máš všetko určite viac čerstvo v hlave… učiť sa s malým bábätkom po pauze, nebehnúť na to a stresovať sa ešte aj školou, keď budeš pravdepodobne nervózna z nedostatku spánku atď. tiež nie je podľa mňa výhra, dokonca sa mi to zdá horšie ako teraz…ale teda ja dieťa nemám, viem len z toho ako si moja mama robila VŠ, keď som bola bábo