Ako veľmi náročné je štúdium Slovenského jazyka a literatúry na VŠ?
Ja som mala v kombinácii s NJ a slovenčina bola ľahšia. Takže je to relatívne.
Ja som mal slovenčinu s angličtinou na FiF UK. Slovenčina bola náročnejšia. 😉
tak ak milujes gramatiku aj čítanie literatury, tak to zvládneš....len sa priprav, že okrem skúšok z jazyka a lit., písania esejí, seminárnych prác či diktátov, sa hlavne veľa číta (to je overované na skúške podrobne...), cca. 50 diel na semester sme mali....
Ja som študovala SJL s matikou a štúdium bolo dosť náročné. Povinná literatúra je samozrejmosť, skúšajúci sa pýtajú detaily z diel, takže hneď zistia, či máš fakt prečítané. Hneď v prvom ročníku ťa vystrašia fonetikou a fonológiou (nás učil sám veľký pán profesor Sabol, kto spravil u neho za jedna, bol poloboh - podarilo sa mi 😊). Sú to dni odsedené nad množstvom kníh. Teda pred 23 rokmi to tak bolo.
@sorciera24 no mňa skôr baví literatúra,celkom rada sa ju učím, rada aj píšem aj čítam knihy ale tá gramatická časť to až tak nemusím :/
ja som mala v kombinácii s NJ. 5 rokov som bola zaborená v knihách. štúdium hodnotím ako mimoriadne náročné. ale dnes sa tým živím a výber VŠ hodnotím ako jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote. ale ja som "grammar nazi", ja som sa v jazykovede našla a na tie kvantá literatúry som sa proste hecla. učitelia rýchlo spoznajú, kto na to má a kto nie. ale kto vie, ako to je teraz 🙂 čo som sa s niektorými učiteľmi z výšky skamarátila, počúvam iba, aká je to tragédia a že študenti už dávno nevedia to, čo sme vedeli my :D
@zuzanockamt Ja som mal zasa na štylistike Mistríka, na dejinách Krajčoviča, na syntaxi Bajzíkovú, na literatúre Zambora, Števčeka, Vilikovského, Hochela... To bolo ale pred takmer 30 rokmi, končil som v r. 1995. 😁
autorka, veď každý, kto študuje sj s lit má preferenciu, čo ho baví viac. ale nemysli si, že je to len o čítaní kníh, mne vš knihy do veľkej miery znechutila a čítala som skutočne iba to, čo sa nedalo obísť... štúdium literatúry je ďaleko rozsiahlejšie
@lazzo Ja som študovala v BB, tam boli iné mená a končila som o 10 rokov neskôr 😊
@tanuuulka áno,ale nemyslím si,že som v gramatike a v takých veciach ako syntax a pod. dobrá😅
@sheila121 Ja som práve toto milovala 😂 A syntax je moja srdcovka doteraz.
ale veď kým prídeš do časti morfológie a syntaxe, ver mi, že už budeš mať za sebou úvod do štúdia jazyka, fonetiku a fonológiu, takže budeš do veľkej miery v obraze... :D
@zuzanockamt ja som tiež syntax najviac zbožňovala, aj v slovenčine, aj v nemčine, ešte aj historické gramatiky ma úplne fascinovali :D ... stále vravím, syntax je ako matika. buď ju tam vidíš, alebo nie.. :D
@zuzanockamt
@tanuuulka aj moja, syntax je top (pre mna zas ako kížovky:D), potom morfologia, najtazsia bola fonetika/fonologia...
Počas štúdia objavis oblasti jazykovedy, o ktorých si doteraz netušila. A možno počas štúdia pochopíš napr. tú syntax, a zapáči sa ti. Ja som taktiež syntax nemusela, i keď intuitívne som to vždy dala správne. Až počas štúdia som pochopila zákonitosti. A teraz moji žiaci syntax dávajú najlepšie. 🙂
Čo sa týka literatúry, pocitaj, že budeš čítať i autorov či žánre, ktoré ti nebudú sedieť, aj sa vrátiš k detskej literatúre. Vo vlaku okolo mňa všetci nosy v skriptach, a ja rozprávky. 🤭
Ja mam SJL a NOS ( chodila som na VS, kde koncept studia NoS postavili takmer vylucne na filozofii) Sjl asi bola narocna, ale ja som mala k nej lepsi vztah ako k filozofii, takze pre mna bola zaujmavejsia. Aj ked som uz ucila, tak som ucila vzdy najmä SJL. Je to ale individualne. Mala som spoluziakov, ktori mali AJ-SJ a so slovencinou sa pasovali dost s tazkostami, ale aj takych, co mali napr. SJ - NEJ a nemcina bola narocnejsia.
Este chcem dodat, ze mna vzdy viac bavila literatura, hlavne novsia - mala som diplomovku na temu Typologia zenskych postav v diele L. Mňačka. Mna nebavila jazykova cast - syntax, morfologia bleee 😁
@scorpionflower1 Ja som mal tiež literatúru radšej. 😉
Koncila som pred 6r, presne SJ a literatura, pomerne narocne, nedaju predmety zadarmo, niektore chcu ozaj dost vela studia - morfologia, syntaz, fonetika, fonologia... da sa to ale zvladnut, ked sa proste naucis. na literature dost vela memorovania (musela som vedie t presny datum narodenia a smrti autorov, konkretne skoly, kam chodili (aj zakladne a stredne) a tak...
@missviolet mozem vediet na ktorej VS si studovala?
@zuzanockamt skusky so Sabolom boli najlepsie. Z akejkolvek temy dokazal premostit na definicu slabiky 🙂 akademickym zivotom ma sprevadzal asi najdlhsie, ucil ma viacero predmetov, mala som ho v komisii na statniciach a bol aj mojim oponentom pri zaverecnych pracach. Som rada, ze som mala tu cest spoznat ho, je to neskutocne mudry clovek, z ktoreho srsi pokora a pokoj. Ucila ma aj jeho manzelka, ta pred par rokmi zomrela. Z nej sme mali vsetci strach, u nej bolo na literature velke sito 🙂
Autorka, studium slovenskeho jazyka a literatury je narocnejsie, nez by sa mohlo zdat. Dost narocne najma na cas, kedze je potrebne vela citat, vypracovat eseje a pod. Ale nie je to nic, co by sa nedalo zvladnut.
@scorpionflower1 UKF 🙂
@missviolet myslela som si 🙂 ja som bakalara spravila na UCM, potom som na Mgr. isla na UKF. Bolo to uz pred 11 rokmi. V pristupe na SJL (hlavne v literature) bol velky rozdiel. Osobne mi viac vyhovoval styl na UCM. Neucili literaturu tak encyklopedicky, viac sme si citali a analyzovali texty (ucilo ma tam vela ucitelov z bratislavskej UK, pendlovali medzi BA a TT, vtedy sa to este mohlo, potom to zakazali) Ucil ta nieco Dr. Teplan?
@scorpionflower1 keď môžem vstúpiť, ja som tiež študovala SJL na UKF a teda Dr. Teplan bol od začiatku riadny strašiak. Ja som dokonca pred prvou skúškou z Teórie Literatúry totálne spanikárila a ušla som odtiaľ 😅 ale musím povedať, že ďalší termín bol bez problémov a práve on sa napokon (aspoň čo sa mňa týka) ukázal ako ten, čo sa snažil študentov posunúť ďalej a nehádzal im polená pod nohy ako to robili iní vyučujúci, o ktorých by som to zo začiatku vôbec nepovedala.
@zuzanockamt nikdy nezabudnem na prvu prednasku pana profesora.teda riadny sok na zaciatok akademickeho zivota.bola to prednaska o slovenskom jazyku a ja som mu nerozumela ani slovo😃bol uzasny
@mima1608 mna ucil len 2 roky a prisla som aj so zopar spoluziakmi z inej univerzity, takze nam to tam davali pocitit. No mne sa jeho styl nepacil. Nie preto, ze bol narocny, ale bolo v nom vela zbytocnosti. Nevidim zmysel v tom, aby student literatury sa bifloval, kde sa narodil a zomrel nejaky spisovatel, ked to uzko nesuvisi s jeho tvorbou. Pamätam sa ako nas skusal na hodinach ako deti na ZŠ 😁Vdaka nemu som si ale napr. oblubila celkom Jana Stacha, robila som seminarku na jeho predmete. Statnice z literatury som tam nakoniec urobila na Acko, sadla mi otazka. Potom som zacala ucit na gymnaziu a 2/3 informacii mi boli nanic, naopak, ine mi chybali. Ale praxou som sa naucila.
Mna na UCM predtym ucil velmi podobny predmet ucitel v Teplanovom veku (ucil aj na UK) a ucil uuuplne inak. To bola forma diskusie, bolo to ovela lepsie. To som na UKF nezazila, tam sme len recitovali z odbornej literatury. Z UKF si nic nepamätam len same biflovanie, z UCM si pamätam ako sme rozoberali konkretne texty a aj tie kontroverznejsie (Mitana - Kiki a Viki).
Ja mam dobre spomienky z NR na Hochela (bol moj skolitel na DP ) a este na zopar ludi odtial, ale inak to 2-rocne studium nepovazujem za prilis dobru spomienku. Ale mozem povedat, ze NoS bola na UKF lepsia ako na UCM, koncept bol zaujmavejsi.
@scorpionflower1 s Teplanom som mala vela predmetov a bol aj moj veduci bakalarskej prace :D aj Hochela som mala, Kerulovu, Macha....