Pomaturitné štúdium odbor praktická sestra

dia266
11. okt 2019

Ahojte, nevie tu nahodou niektora....? Ked si robim pomaturitne vecerne studium, odbor prakticka sestra, da sa ist potom na vysku a dorobit aj specializaciu? Alebo prijimaju len tych z denneho studia?

era777
11. okt 2019

@dia266 Prakticka sestra nie je 100% sestra , specializaciu si mozu robit len ,,naozajstne,, sestry 😉

dia266
autor
11. okt 2019

@era777 ano, ja viem :D .. a preto sa pytam, ci je mozne po vecernom pomaturitnom studiu ist na vysoku, a dorobit si specializaciu.. lebo som niekde pocula, ze na to, aby ma prijali potrebujem denne studium ukoncene maturitou na strednej zdr. skole.

era777
11. okt 2019

Neprimaju ani z denneho ani z externeho ... Dokonca Ps nemoze sluzit napr. Nocnu sama ako normalna sestra, musi mat stale pri sebe sestru .. nemoze robit ani na JIS , OAIM, na operacke atd atd. Ak si urobis VS budes sestra a v tom pripade uz na specializaciu ist mozes ... Zalezi od toho aky odbor chces prv musis odrobit v danom odbore prax napr. 2 roky odrobit na chirurgii a az potom sa mozes prihlasit na specializaciu ... Tusim na kazdu specku je min 2 roky praxe napr Oaim specka ma viac rokov praxe...

era777
11. okt 2019

@dia266 S tym dennym studiom to nieje pravda, poznam baby starsie co boli vecerne ZA po starom a sli na dennekombinovane na Vs, ale to sa da tusim len Na VSZaSP ... Inak musis mat denne studium na VS ... Externe mozu studovat len tie, co maju SZs v odbore vseobecna sestra ...

era777
11. okt 2019

Skoncis maturitou, pojdes na VS na 4 roky Bc. Pak do praxe a po dvoch odrobenych rokoch sa mozes prihlasit na specializaciu 🙂 drzim palce

dia266
autor
11. okt 2019

@era777 ahaa.. Dnes som sa uz zlakla ci to nerobim zbytocne, ked mi bolo povedane, ze vecerne pomaturitne studium neuznavaju a na vysoku ma s tym nevezmu. Dakujem 🙂

martinocka255
11. okt 2019

@dia266 dokoncis prakticku sestru, zacnes studium na vysokej skole, neviem ci denne alebo externe, lebo tam je potom rozdiel v dlzke studia... a az po Mgr. mozes ist na specializaciu 🙂 ale co ja viem tazko sa dostat na specializaciu, ale istotne ťa neodhovaram 🙂

era777
11. okt 2019

@dia266 To som este nepocula ... Akurat to,ze na ziadnej Vs sa neda studovat osetro externe ... Vsade iba denne studium, kedze ci uz zdrav.asistent, alebo nove pomenovanie prakticka sestra nieje sestra ... Musi sa ist denne, ako keby ides z gymla ... Iba na jedinej skole sa da dennekombinovane, ale musis byt zamestnana v nemocke, a budes chodit na prax ako denny studenti, akurat to bude menej s tym, ze pracujes , ale predmety su to iste co na dennom 🙂 a 4 roky teda po novom ... Tak sa este coto nastudujes 😉

anickalieskovska
11. okt 2019

@era777 ...skončila som externe prakticku sestru...a bola som prijata na externé ošetrov.až na 2 školy...

era777
11. okt 2019

Tak neviem ako si to upravili ... Asi si skoncila Zdravotnickeho asistenta premenovaneho na prakticku sestru, kedze PS studium je az od septembra ... Ak ta prijali fajn ja sa nehadam, ale asi to nieje celkom koser 😉

anickalieskovska
11. okt 2019

@era777 ani ja sa nehádam...iba píšem ako to je...😏

era777
11. okt 2019

@anickalieskovska A podla akej vyhlasky pracuju PS ?

era777
11. okt 2019

@martinocka255 Na specializaciu moze ist po Bc. Specializacia nerozlisuje bc.mgr. ...na specku mozes ist aj ked mas szs ukoncene v odbore vseobecna sestra ... Staci ze si sestra (nie prakticka) a ci je to bc, mgr, alebo VOV ....

janinah
11. okt 2019

Dobre si to rozmysli....urob si praktickú sestru,zamestnaj sa a uvidíš...PS robí skoro všetko čo klasická sestra,má menšiu zodpovednosť a veľmi slušný plat,len máličko menší ako klasická sestra,ktorá tú praktickú kontroluje a riadi a má za ňu zodpovednosť.ďalšie štúdium je kopa času a peňazí.Neodhováram ťa,ale systém je nastavený ako je ,všetko smeruje k tomu,že na 90% práce postačí praktická sestra.Ak potrebuješ byť klasická sestra alebo máš ambície mať špecializáciu,či funkcie tak nechsapáči.PS pracujú všade,aj na oper. sálach ako obiehajúce sestry,nie inštrumentárky /padla tu o tom mýlna info/./plné info ti poskytne Komora sestier,kontaktuj ich,aj tak figu robia,počuť o nich,len ked poplatky pýtajú.

dia266
autor
12. okt 2019

Dakujem za odpovede.
@janinah Ano, je to kopa casu, to je pravda. Ale mne zas bolo povedane, ze ako PS ma daju robit vsetko ako keby som bola sanitarka a tak budem aj ohodnotena, max o cosi viac. A ze ma nenechaju robit ani tie nove kompetencie, ktore PS ma.

era777
12. okt 2019

@dia266 Radsej si urob skolu, lebo to s PS este nieje doriesene, urcite sa to bude menit, je to na Eu sude , pretoze v zahranici je prakticka sestra sestra Mgr. Vzdelanim a neviem akou dlhou praxou . .... Takze toto sa este bude riesit urcite, a ked sa pojde podla zakonov a predpisov zmeni sa to ... Treba aj dalej pozerat ... A ano nie v kazdej nemocnici je to tak ako sa pise vyssie vo vacsine nie , to ze ZA premenovali na PS neznamena ,ze je to tak aj v praxi ... Ved sa popytaj ak niekoho poznas, dokonca su oddelenia kde takuto profesiu nezamestnavaju, pretoze to neni ani ani ... PS sa najviac vyuziju na ambulanciach aby lekari mohli platit takej sestre menej, uplatnia sa na ldch ,dome dochodcov .. bed si pozri kam to smeruje uz si otvorte oci baby ... A za dva ak by si chcela ist pracovat von toto vzdelanie ti nik neuzna ... dnes je bezna prax, ze jedna sestra je v sluzbe napr. nocnej, naco budu zamestnavat PS ked nemoze ostat sama v sluzbe ? Sak uz rozmyslajte troska ... 2+2 su stale 4 ... Uvidis, co bude, ale toto este nieje doriesene ... Idu volby nevieme kto tam bude, ak tam bude niekto normalny zmeni to nazad, lebo to premenovanie bol nezmysel ... A sme v EU musime sa drziat aj ich predpisov ...

era777
12. okt 2019

Obiehajuce p. sestry robia co ? Zbieraju popadane veci, podaju co treba ? ..... dakujem pekne sestra tam stoji a podava instrumenty sestra tam stoji a asistuje pri anesteze nie prakticka sestra... Kazdy vie, ze v praxi sa zdr.asistentom zmenili na menovkach funkcie na PS ale robia dalej co robili, lebo vrchna neda, cloveka co nevie robit sestersku robotu zrazu robit ps len preto, ze niekomu vyhovovalo to premenovat ... Ja by som to uzavrela, nebudes ani sanitarka ani sestra ale daco medzi 😉

era777
12. okt 2019

A uz mi tu prosim niekto napiste cislo vyhlasky o kompetenciach PS .... Lebo taku neviem najst ☺️ vsade stale vidim, len vyhlasku o rozsahu kompetencii ZA ... Ved ak ste PS musite mat vyhlasku podla, ktorej sa riadite, co mozte robit a co nemozte ...

bielavlcica
12. okt 2019

@era777
@dia266 ahoj ja som pracovala rok uz ako prakticka sestra. Robila som na urologii vo FN. Poviem Ti takto. Kazda nemocnica ma PS inak zaradene. Ja som z novych kompetencii nesmela nic aj ked som mala papier, ze mozem odoberat krv podavat lieky krmit cez sondu cez PEG. Realita bola taka, ze nic z toho na oddeleni mi nedovolili robit. Teda lepsie povedane nasa stara vrchna mi to nedovolila. Stanicna bola suprova vsetko ma naucila co som nevedela a potom zalezalo aj od bab sestriciek. Mali sme tam mladsie az po najstarsie. Podla mojho nazoru s najstarsimi bolo najhorsie robit. Nezaujimalo ich ci si ZA proste pre nich si bola kvazi sestra takze si mala robit to co oni a nezaujimalo ich, ze to nevies ( riedenie,arabanie infizii) alebo ze na to kompetencie nemas. Rozculovali sa,ze ako PS mame vyssi plat ako oni ( hahaha to nech hovoria inym) a nevedeli si to dat vysvetlit. Potom tam boli mladsie sestricky ktore ta naucili, ukazali, vysvetlili. Ale ako si spominala praca na oddeleni taka,ze ta prehanali ako zdutu kozu nestihla si dorobit jednu robotu a uz Ti navalali dalsie 3. Dokonca nam ako PS rozkazovali sanitarky co je uz fakt sila. Kvoli tomu som sa aj pohadala s nimi, ze ja pocuvam iba sestry alebo lekarov. Nastastie mna ale zadelili do ambulancie kde som bola spokojnejsia. Mam rok praxe v ambulancii a teraz sa mi risuje praca tiez v ambulancii ale u sukromnika skoro za rovnake peniaze. Ja osobne uz do FN sa vratiti nechcem.

Este som zabudla dodat,ze som si podala aj prihlasku na dennu formu osetrovatelstva ale dala som si odklad ale prestupim na inu skolu kde maju externe studium.

era777
12. okt 2019

Je to tak ako pises 🙂 proste zalezi, od nemocnice ... Pokial ale viem PS sa stale riadia podla vyhlasky 28/2017 o rozsahu kompetenecii ZA zatial som nikde nenasla novu ... Premenovali nazov ale ine nie ... Takze v praci sa vzdy riadis vyhlaskou o kompetenciach zdr.asistenta ... Takze tak je to aj v praxi, niekto nedovoli a niekomu je to jedno ...otazka znie .. co je a co nieje v sulade zo zakonom , pretoze ty mozes robit co ti niekto nakaze , potesit sa wau dali mi to urobit, aj ked som PS ale ked sa nieco dodrbe, ma vine si ty a ver, ze nikto sa ta nezastane a nepovie, ze ti to on kazal ... Vzdy sa riad len tym naco mas opravnenie podla vyhlasky ! A na druhej strane sestry su uz zmagorene z toho co ZA teda PS po novom mozu a co nemozu robit ... PS bola urobena vylucne preto , aby lekari na ambulanciach mali ,,lacnejsiu pracovnu silu,, lebo na ambulancii teoreticky staci aj PS , ale napr. Nemoze robit u pediatra na ambulancii , to bola politika pre lekarov lacnejsia pracovna sila a na verejnosti akoze povedia mame 1000 sestier a 1000 prakt.sestier ten laik nevie aky je rozdiel sestra tak sestra ... Takze na konci roka sa postavy ministerka a pochvali sa ako sa zvysil pocet sestier ... Ale to je blud ved je to len politika to musite vsetci vidiet ... a doplatia nato studenti PS ... Lebo tí si myslia ako pojdu robit sestry ale ked pridu do praxe tak ich realita prekvapi nemilo ... a verte, ze je viac odd. Kde prak.sestru nechcu a vobec nemaju .... A ked chcu tak na robotu, ktoru robili za predtym ... Zanasat odbery do labaku, prezliekat postele, merat tlak, odber mocu stolice, dezinfekcia stolikov, rozdavanie stravy ... Atd atd ved sa opytajte bab co robili ZA a premenovali ich na PS co je ich napln prace ... A ked im aj poviete ved pod zober krv, tak povie ze nechce, ze ona to nevie ....

kvetinka75
31. okt 2019

@era777 hm, zaujímavé, mám kamarátky, ktoré skončili externé štúdium - praktická sestra a robia sestry. Buď v nemocnici alebo v ambulancii. Robia aj odbery aj krv. A nikto nikde neupratuje a nevymieňa postelné prádlo.

era777
31. okt 2019

@kvetinka75 Ja som nepisala, ze niekto vymiena iba pradlo ... Prakticka sestra nieje sestra a ak sa niekto ktomu chce vyjadrovat nech si nastuduje zakony a smernice 😉 ja mam kamaratku, co robi doktorku a nema skoncenu medicinu ... Rozsirili sa kompetencie ale krv mozu odoberat len pac.od 18.rokov ... Nemozu brat krv detom... Nemozu robit na jiske ... Nemozu robit na operacke, ma Are atd to mozu len SESTRY ! Kde je vyhlaska o kompetenciach praktickych sestier ? Hm ? Ked si taka mudra prosim napis mi cislo vyhlasky, pretoze kazde zdr.povolanie ma definovane podla vzdelania co moze a co nemoze robit , rozsah kompetencii... Prakticka sestra nikdy nebude sestra bez VS ... Nemoze ani sluzbu tahat sama ...musi mat pri sebe sestru .. ale to ti asi uz kamosky nehovoria 😁 to ze sa dnes asistentky hraju na sestry je jedna vec , lebo sak laik nevie aky je rozdiel vidi v nazve sestru a mysli si ze je to sestra, ale nieje to tak ... Tak si dostuduj problematiku, zakony, vyhlasky, o zdr.pracovnikoch a potom sa mozme bavit co je a co nieje, ja tiez mozem operovat aj bez skoncenej mediciny, ale to neznamena, ze je to košer zo zakonom 😉 prakticka sestra nikdy nerobi sestru, lebo to nieje zakonne ! Sestra je sestra, a prakticka sestra je prakticka sestra... Hold skoda, ze laicka verejnost nevie rozdiel ...

janinah
31. okt 2019

@era777 samozrejme ,že PS robia aj na operačke,samozrejme nie na pozícii inštrumentárky...a s tou kamoškou doktorkou čo robí dr. bez ukončenej medicíny si to zabila...prestaň tu zavádzať prosím...
a vy si dievčatá kontaktujte komoru sestier alebo námestníčku pre oš. vo vašej nemocnici a informujte sa,lebo je to ozaj neprehľadné...čo ja viem naisto je to,že PS majú celkom slušné platy,len máločo menej ako klasické ZS

martinocka255
31. okt 2019

@janinah to ano, možno o nejakych 50-60 eur menej než ma sestra 🙄 platy dosť podobne ale zodpovednosť ma vždy sestra mnohonásobne vacsiu

era777
31. okt 2019

@janinah Ja nezavadzam, len ma irituje ak niekto pise, ze prakticka sestra je sestra a robi vsetko co sestra pretoze, je to blud !!! Komoru sestier asi tazko, kedze prakticke sesty ani do komory sestier nevezmu..pretoze, je jasne definovane ake vzdelanie ma splnat na poziciu sestra ... A teda vzdelanie PS to nieje 😉 ked chce niekto polemizovat , nech si nastuduje zakony a vyhlasky to jedine je smerodajne ... Nie to kto co robi, aj nad rozsah zakona, pretoze vieme ako to funguje .... Robia na operacke hej, ale co ? 😁 Dokonca je viac oddeleni, kde ps ani neprimaju lebo bud primu sestru, alebo nic ... Ps nechcu a hlavne preto, pretoze nemoze sama potiahnut sluzbu atd. PS su premenovany asistenti, ktory pokial mam dobre info a nic sa nezmenilo sa riadna rozsahom kompetencii ZA aj, ked ich premenovali na PS maju tam akurat nieco pridane naviac co mozu to je cele ... a ten co tvrdi ze prakticka sestra je sestra tak jedine ten zavadza ....a mal by si dostudovat realne problematiku 😉

era777
31. okt 2019

A aj ked ZA premenovali na PS v praxi sa vo vacsine pripadov zmenila menovka a ludia robia to co robili do teraz ... Pretoze asi neda vrchna co mala na oddeleni 5 rokov ZA zrazu mu robit odbery, len preto, ze tam hore si niekto splietol dojmy s pojmami, a ten clovek to realne nevie 😉

era777
31. okt 2019

Treba si sem tam pozriet aj profesiu, a precitat si napln prace, ked zhanaju PS a napln prace, pri klasickej sestre ...

kvetinka75
1. nov 2019

@era777 pracujem momentalne v tej oblasti takze vidim kto kde pracuje a aku ma skolu. Zakony a prax su niekedy 2 rozne veci

kvetinka75
1. nov 2019

@era777 zbytocne sa tu ohanas zakonmi ked prax a zakony su niekedy uplne odlisne. Kopa veci ru nie je doriesenych. Nemusim si nic dostudovat aby som vedela ako to tu chodi

anickalieskovska
1. nov 2019

@kvetinka75 realita a kompetencie sú dve rôzne veci,pochopí to len ten kto v tej oblasti pracuje😏