Môže introvert študovať právo?

25. dec 2022

Mozem ako introvert ísť studovat pravo? Akoby som nevedela co k tomu treba, ake vlastnosti by som mala mat? Da sa byt pravnik aj taky co nie je na sude? Myslim tak, ze sa nezúčastňuje tych sudnych konani ako advokat. Alebo co vlastne taky advokat robi? Alebo nejake ine druhy pravnikov či existujú? Nechapem nejako tomu celemu. Mohol by mi to niekto objasnit?

liz_lemon
25. dec 2022

nechod na pravo, ked absolutne netusis, co to obnasa, a zjavne si to nevies ani vyhladat

thereisabear
25. dec 2022

Väčšina právnikov čo poznám nie sú advokáti, robia v rôznych firmách, bankách a pod.

viestta
25. dec 2022

MOzes robit pravnika na korporate a kontrolovat zmluvy, mozes robit v banke... Len male percento tych co skoncia pravo koncia v advokacii alebo na sudoch, pripadne prokurature

fkata
25. dec 2022

Dostať sa do AK je ťažšie ako si myslíš. Môžeš pracovať ako firemný právnik, na rôznym úradoch, takisto v banke, polícii. Právo má veľa odvetví. Inak mnoho absolventov práva si prácu v oblasti práva ani nenájde.

stannkas
10. jan 2023

Právnik a advokát sú dva odlišné pojmy. Právnikom je osoba, ktorá úspešne ukončila vysokoškolské štúdium práva II. stupňa (Mgr.) a vykonáva jednu z právnických profesií. Právnik sa môže po skončení štúdia zamestnať napr. v akejkoľvek firme ako interný zamestnanec v pracovnom pomere a stará sa o právne záležitosti firmy, vyhotovuje zmluvy, interné predpisy, radí príslušným oddeleniam v rôznych právnych otázkach. Situácie, kedy vás môže pred súdom zastupovať právnik presne ustanoví zákon a takéto zastupovanie sa môže robiť spravidla v občianskych veciach, alebo správnych konaniach, kedy právnik vystupuje v úlohe splnomocneného zástupcu či už podľa občianskeho alebo podľa správneho práva. Rovnako je to aj v prípade zastupovania pred súdom rôznych právnických osôb ako sú napríklad podnikoví právnici.

Advokát je právnik, ktorý skončil magisterské štúdium v odbore právo (II. stupeň), absolvoval koncipientskú prax (aktuálne trojročnú) a zložil advokátske skúšky. Ak zloží právnik advokátsku skúšku a Slovenská advokátska komora ho zapíše za svojho člena, môže zastupovať klientov tak v civilných, ako aj v trestných konaniach a pod. Advokát má špecifické postavenie v právnických profesiách, keďže v určitých typoch súdnych konaní môže účastníka konania zastupovať len advokát a nestačí zastúpenie inou osobou, resp. účastník musí byť povinne zastúpený advokátom.

Čo sa týka vlastností, aké by mal mať dobrý právnik či advokát, myslím si, že jednoznačne analytické myslenie, schopnosť pracovať pod tlakom, výborné komunikačné schopnosti, flexibilita a pod. Ako je zrejmé pri oboch profesiách je možné to, že sa nevyhnete tomu, aby ste sa ocitli pred súdom zastupujúc niektorého z účastníkov konania.