Ahojte rozmýšľam čo skúsiť študovať. Zaujímajú ma obe ale nemám nejako extra bunky na chémiu
Psychologa u nas zohnat co hlada pracu je zazrak.. hladaju u nas v praci uz dlho. Ale ze to je teraz,neznamena,ze aj ked skoncis. Za to lekarov hladaju a budu hladat stale. Dalsia vec - plat. Ako psycholog cca 1200brutto , lekar cca raz tolko. Tretia vec - ako lekar robis od nevidis do nevidis (ano nasledne mzda kludne aj 3000)a ako psycholog vacsinou 8h a padla. Co sa tyka narocnosti - kazda praca je svojim sposobom narocna,uz len co ta bude bavit viac..medicina to je siiroky pojem
Ak nemas rada chemiu, tak psychologia bude lepsia 🙂
Bunky na chémiu určite na medicíne potrebuješ, ale keď by si ju skúsila tak čo tak skončiť pri psychiatrii? Napr. detských psychiatrov je na SK žalostne málo
Ak nemas bunky na chemiu, radsej tu psychologiu, na medicine je chemie kopa. Ale po vystudovani sa potrebujes dalej vzdelavat, kym mozes pracovat samostatne ako psycholog.
@katuskamala1 Ak ponukate psychologovi 1200 v hrubom, ani sa necudujem, ze ziadneho neviete najst. Sukromny psycholog po 40 na hodinu nejde a aj to je velmi lacny.
Medicína je podľa mňa odbor, ktorý majú šancu vystudovať tí, čo o inej možnosti ani neuvažujú a majú silnú motiváciu. Psychológiu doštuduješ, aj keď by sa ti veľmi nechcelo. Medicína je oveľa náročnejšia.
Medicínu ísť SKÚŠAŤ študovať, to je také.. Na toto štúdium musíš byť silne motivovaná a pripravená na to, že je to veľmi náročné štúdium.
Čo sa týka povolania, lekárov treba ako soľ, ale to aj psychológov.
@katuskamala1 aj psycholog moze robit od vidim do nevidim a zarobit 3000€. Velky prehlad o psychologoch teda nemas
Ak Ti nejde chémia, tak určite psychológia.Ale, ak chces byť dobra a k tomu adekvátny plat budú to roku študovania, výcvikov a pod..nemusíš robiť psychoterapeuticky výcvik môžeš sa zašiť niekde v škole, CPPaP , ale plat bude tabulkovy
Ale môžeš byť niekde v HR výber zamestnancov a pod...
@atinkaa ďakujem
@vanilkovazmrzka asi áno nemám k nej moc vzťah ale zas k biológii ano
@klara351 ďakujem s tým že je potrebné sa veľa a dlho vzdelávať počítam
@luccija nie skôr ma láka psychológia aj s atestaciou
Tak ja by som dala prihlášku na obe a keď sa dostanem, až potom by som hútala, čo si vybrať 😁😁😁.
@autorka uplatnenie najdes aj ako lekarka aj ako psychologicka, ale ako povedali damy vyssie - medicina je v podstate poslanie, musis to citit “telom aj dusou”, ze ti to v provom rade dava zmysel, ze tomu obetujes hrozne velku kopu volneho casu pocas studia, a mozno aj pocas dospeleho zivota. Psychologia je lahsia na studium, ale liecit dusu je rovnako zivotne dolezite, ako liecit fyzicke telo 🙂 nech si vyberies cokolvek, ked to budes robit s laskou a oddanostou, bude sa ti darit. Drzim palce pri vybere.
Zas aby si nemala skreslene predstavy o tej psychologii - dnes to studuje kadejaka nana, lebo to znie zaujimavo…ale po skonceni studia ta caka este dlha cesta k tomu aby si mohla mat svoju prax, asi preto je tych psychologov fakt malo…
@vanilkovazmrzka ďakujem pekne
@sissy27 mne je jasné že to je časovo aj finančne náročné
na medicíne je chemiééééé veľa. A prijímačky bývajú hnusné...Takže potom asi psycholog.
psychlogia nema atestacie
psychiater je lekar studuje na medicine vseobecne lekarstvo a totom robi atestacie
psycholog sa studuje na roznych fakultach a univerzitach po skonceni studia nie si lekar a ak chces mat prax ako psycholog a este aj zaradenu domsiete poslytovatelov tak treba vyrazne vela penazi ratas v tisicoch az desatisicoch do toho investovat plus roky atd
Medicína neni taký mordor ako to ludia niekedy prezentujú (hlavne takí ktorí medicinu nikdy neštudovali) ja som pri štúdiu mala čas na kamarátov,vzťah,fitko atď..tak isto to mali aj moji spolužiaci..ALE na to aby si sa na medicíne netrápila to musíš milovať a naozaj to chcieť a nie tam ísť len tak skúsiť..aj keď motyka niekedy vystrelí..my sme ale v krúžku boli všetci čo to mali doslova vysnené a nikto tam nebol len tak
Určite chod na medicínu, som študentka 4. ročníka mediciny UK BA a čo sa týka chémie tak podľa mňa dosť ľahka oproti farmacii ( mám tam sestru), takže ak si z gympla určite to zvladneš. Máme tu odosť ťažšie predmety ako chémia. A čo sa týka psychologie počula som už asi od 7 ludi, že ich to nebavilo, väčšinou iba samé biflovačky.
@larena ďakujem 😊
@veva011 a aké sú tie ťažšie predmety?
V oboch odboroch sa uplatníš ale ak nemáš nejakú špeciálnu túžbu byt psychologička alebo rste nevieš čo by ťa z toho viac bavilo vyber si najprv tú ťažšiu cestu a tou je medicína. Ak sa vieš učiť a na gympli máš maximálne dvojky tak chod na medicínu. Chémia je ťažká to je pravda ale určite je ľahšia ako na chemickej škole alebo farmácii. Alebo na prírodných vedách.
@mamina7070 psychologia klinicka ma rovnako atestacie ako medicina
@autorka, prepac, ze som venovala cely koment niekomu, kto ti pisal a nevhodne, no to podstatne pre seba tu mas - chemia ako taka na medicine je malinko, biochémia skuska, tusim treti rocnik vies pozriet knihu a predychat narocnost, na prijimackach asi bude od Prahy az po Košice stale, vies zistit a pripravit sa. Je to ako zjest zabu, toto bude neskor tvoj najmensi problem, ze pride cosi, co nemas rada.
Kazdopadne na psychologii chemia nie je, tam je najvacsia zaba pre vacsinu statistika. Drzim palce!
@atinkaa jej ďakujem veľmi pekne 🙂 momentálne sa asi viac prikláňam k tej psychologii, uvidíme čo to dá 🙂 na psychológiu som totižto prijatá, na medicínu by som šla ak by som sa tak rozhodla skúsiť až na rok
@atinkaa ty mas vystudovanu medicinu ? lebo tvrdit te biochemia je na medicine malinko je velmi odvazne povedzme
biochemia je po anatomii druha najvacsia vyradovacka 😉
@mamina7070 neviem aku mas statistiku, ja viem o anatomii, patologii ako o skúškach, po ktorych sa slo z kola von a je to ako to tu uz bolo napisane individualne, pre niekoho je narocna cela skola, niekto ju zvládne celu na prvy pokus. Ja vychádzam z ludi zo svojho blizkeho okolia a porovnaním biochémie na inych vednych odboroch napr farmacia. Pointa bola pre autorku, ze gro mediciny nie je chemia a pre teba, ze aj psychológovia maju system atestacii, rovnako na prd ako lekari✌️