Je titul Bc preceňovaný?

3. feb 2022

Ahojte. Rada by som si prečítala názory ohľadom titulu Bc.
Ide o to, že síce som iba v 1. ročníku Bc stupňa, študujem externou formou, no už teraz viem, že ďalej ísť na Mgr nie je môj plán. A prečo? Pretože viem, že vysoká škola mi moc veľa toho nedá, maximálne budem odolná voči stresu, zlepším si iste skills, naučím sa sebadiscipline, no prax neziskam a aj tie vedomosti si musím sama ešte samostudiom dopĺňať a hlavne z tejto doby, nie z doby ešte socializmu.... Chcela by som ísť namiesto strácania 2 rokov na Mgr, radšej do jazykovky , ktoré mi pomôžu a dajú niečo do života. Veľa ľudí podceňuje a dehonestuje ľudí s Bc, no je to smutné, pretože aj prvý stupeň je dostačujúci, ak človek vie, co ma ďalej v pláne. Ešte ma zaujíma jedna vec, ti, ktorí ste skončili pri Bc, ľutovali ste to niekedy? Píšete si Bc aj pred meno? Alebo radšej nie, lebo pre veľa ľudí je to trápne... Ďakujem za vaše názory.

dskjhfdlkdjhl
3. feb 2022

Ak si Ty spokojna s tym, ze skoncis s bc, tak potom Ti moze byt uplne jedno, ci to niekto podcenuje, alebo nie. Ved ak Ti v praci staci bc (nie vsetkym to staci na vykonavanie prace), tak potom sa zariad podla toho.

pribinak
3. feb 2022

Urobiť si 2. stupeň VS vzdelanie je strácanie času? No neviem, nevidím to rovnako.
Ale ak si ty spokojná, tak ok.,

barbora0308
3. feb 2022

Ja osobne som nedokoncila ani Bc 😉 vyska mi robila stresy a rozhodla som sa fokusovat radsej na jazyk a karieru. Zdokonalila som si anglictinu a vramci prace som sa postupne vypracovala na manažérsku poziciu. Titul nie je vsetko a mozem ta uistit, ze zamestnavatelov zaujima radsej prax ako studium 👍 Urob tak, ako uznas za vhodne, ak je clovek odhodlany na sebe pracovat, tak uspesnu karieru spravi aj bez vysokej skoly 😉.

surama
3. feb 2022

Ahoj, ved brigadu mozes mat aj popri skole 🙂 Je to makacka, ale ked skoncis skolu, budes mat aj skolu aj prax a tym padom super odrazovy mostik. Ci ti Bc. bude stacit si zisti v oblasti, v ktorej chces pracovat. Ak tam 2. stupen nepotrebujes, tak sa netrap skolou a chod pracovat. Ale pre mna osobne Bc. nie je plnohodnotny titul. Je to take...nieco nedokoncene. Uz ked si na vyske, tak uz dokoncit Mgr./Ing. Ale vravim, ak ti to neovplyni plat v buducom zamestnani, tak chod asi radsej pracovat.

stary_ujco
3. feb 2022

Ako keby sa popri Ing nedala stíhať aj jazykovka... Co budes tie 2 roky po bc robiť? Iba si zlepšovať jazyk? Alebo uz budes aj riadne v robote...

janai1
3. feb 2022

Tak preceňovaný alebo podceňovaný?

panelacikova
3. feb 2022

Bc. titul, pri všetkej úcte, fakt neznamená nič. Napríklad mala som rovnakú pozíciu ako kolegyňa. ja VŠ, ona Bc. obe pedagogické zameranie. obe rovnaká funkcia, povinnosti, všetko. ja som mala plat o 2 triedy vyšší. to len toľko k tomu preceňovaniu a podceňovaniu. je to čisto tvoja vec, ako píšu aj vyššie niektoré baby, ale som názoru, že už keď máš za sebou tri (tri?) roky Bc, tak dorobiť si dva na úplne VŠ vzdelanie je dosť rozumná vec. jazyky sú fajn, bez nich sa dnes už takmer človek nepohne, avšak dajú sa študovať aj potom. no keď prerušíš Bc. a rozhodneš si tie dva roky dorobiť o pár rokov, veľmi ťažko sa ti bude opäť vracať do toho kolotoča... nehovoriac o tom, že sa dostaneš medzi iných ľudí, do inej skupiny, možno iní vyučujúci, atď...
@janai1 preceňovaný z hľadiska bakalárov a podceňovaný z hľadiska vysokoškolsky vzdelaných, tak som to napríklad pochopila ja. alebo zase sa admini hrali s nadpisom témy 😀

nelca84
3. feb 2022

Takze Mgr. studium ti toho vela neda, ale Bc. studium sa podcenuje? Asi nerozumiem tvojmu uvazovaniu.

macekovam
3. feb 2022

Bc. By som si pred meno určite nepísala... Máš ho... Zamestnávateľ ti ho určite písať bude... V praxi ho na očiach budeš mat.. Ale inak v živote asi ne písať.. To je ale môj názor.... Niekto titul Bc. podceňuje.. Iný ho zasaprecenuje😁ale to je tiež len môj názor... Môžeš pokojne skončiť a 2.stupen si do končíš kedykoľvek budeš chcieť... Lebo len to ti k tomu stačí.. Chcieť.

judit47
3. feb 2022

Bc titul pre mna znamenam ze ten clovek sice chcel mat Vs ale s odretymi usami si spravil Bc a tak dalej vedel ze nato nema tak ani nesiel…

Je to ako ked si hladna ides do restiky a das si polievku a budes tvrdit ze ti to staci lebo hlavny chod sa precenuje🤦‍♀️

nominativ
3. feb 2022

Ja mám Bc. a nemám pocit, že by ma niekto dehonestoval a podceňoval, pretože na výkon mojej profesie v školstve je to dostatočný a vyhovujúci stupeň. Keď budem chcieť ísť na vyššie miesta, budem potrebovať aj vyššie vzdelanie.

Takže za mňa - je jedno čo si, pokiaľ vyskakuješ do výšky svojho odboru, skúseností a vedomostí, nemá ťa kto dehonesovať. A to platí, či už máš len ZŠ alebo Ing.

...na druhej strane, týmto titulom sa nikde nechválim, minule mi jeden doktor za to dohováral, prečo ho "zatajujem", keď mi vypĺňal údaje... :D

cyberk
3. feb 2022

praveze ak studujes jazyky mala by byt VS pre teba ruzova zahrada, takze potiahnut Mgr by nemal byt problem.. a este k tomu externe .. vsak to mas kopu casu ziskat aj prax cez tyzden 🙂 !
a davat si Bc pred meno ... ano je to trapne :D ja ked to vidim tak sa len smejem a lutujem toho cloveka 😝

mpg
3. feb 2022

Titul Bc. nie je ani podceňovaný, ani preceňovaný, ale v tejto dobe je toľko absolventov s Mgr., že radšej zoberú do zamestnania s Mgr. ako s Bc., keď si môžu vybrať.

nominativ
3. feb 2022

@mpg ako kde. Ja učím v MŠ, keby mám mgr.z predškolskej pedagogiky, stojím školu viac peňazí a vezmú tu s menším vzdelaním.

mikadooo
3. feb 2022

Ahoj ja mám Ing a titul si neuvádzam. Načo... Nie je dôležitý titul, ale čo mám v hlave, resp. viem. Ak ide o jazyky, jednoznačne si myslím, že lepší postup je jazyková škola, kde dostaneš certifikát s úrovňou znalosti jazyka a to pri hľadaní ďalšieho zamestnania dokonalé stačí. Ak teda nechceš robiť PhD. alebo tak...

marca12
3. feb 2022

Naopak ja si myslim,ze studium 2.stupna ti da vela. Profesori ta uz beru inak a ze si musis info dohladat,no ved si na vysokej,nemozes dostat vsetko pod nos.

pbra40
3. feb 2022

Ja neviem ako na inych skolach, ale ja mam VS technickeho zamerania a Bc. bol len zaklad. Specializaciu som ziskala az na Ing., kde boli uz priamo predmety zamerane na odbor.
A taktiez, prve roky boli najtazsie a najvacsie sito, takze ked uz si urobis Bc., tak druhy stupen uz bude (pravdepodobne) malina.
Sestra ma len Bc., nejako ju to v zivote neobmedzuje, ale ked si chcela dokoncit Mgr., tak zistila, ze uz pokracovat nemoze, tusim max do 3 rokov po prerusebi studia, ani skusky by jej neuznali vsetky, takze by musela ist od zaciatku.
Ja netvrdim, da sa vybudovat sikovna kariera aj bez titulu, ale nie je to skoda? Ked na to mas hlavu, cas, a uz prvy stupen budes mat ukonceny, nie je lepsie to uz dotiahnut do konca? Nikdy nevies, co ti zivot prinesie, titul ti uz nik nezoberie. Aby si nerobila v 50tke VS nanovo, ked bude treba nejako obhajit poziciu v praci.

alexk12
3. feb 2022

Len aby z nej o rok nebol expert s titulom Bc Mgr. Už som videla aj Mgr. Mgr. 🤦🏻‍♀️

baboobchod
3. feb 2022

Môj titul Ing. bol nedávno konečne užitočný. Knižnica Slovenskej akadémie vied v BA umožňuje ľuďom s titulom mať knihy vypožičané nie 1, ale až 3 mesiace 😂

lenka_xy
3. feb 2022

Vysoká škola ti toho moc veľa nedá? Tak to potom asi študuješ nejakú hlúposť 😀 Podstatné je čo vyštuduješ, nie samotný titul.

simca06022011
3. feb 2022

Nepíšem si bc a nepisala by som si ani iny titul, ani moji rodicia tituly nepíšu takmer nikde a proste nevidim v tom dôvod. A teda k prispevku, pises ako mlady clovek, bez skúseností. Ked ti je vs na nic, tak prestan studovat hned. Ved Bc titul ti je tiez na nic a 3r zabijes v skole. Chos. Do jazykovky ☺️
A inak ja napr. Lutujrm ze som sa nezatala a ten ing nedokoncila (ja som vedela ze ho budem chciet ale to bolo divoke obdobie tej skoly, zrusili fakultu /pomenili/ zrusili odbory atd). A k tomu "dokonci sa neskor" nedoslo 😁

lelia
3. feb 2022

Na Bc. je to studium skor vseobecne, na 2.stupni na Ing. resp. Mgr. sa uz viac zameriava specializuje na odbor, ktorysu si sa dla studovat. Nemyslim, ze je to strata casu.

janka_266
3. feb 2022

Bc. Titul je nič, škoda študovať, možno v it sfére by stačil, keď by ste mali praktické skúsenosti a prácu dostatočne ohodnotenú, pripadne v statnej/vejrejnej správe, ale aj tam platí, čím vyššie vzdelanie, tým viac peňazí 😃takze otázka je čo sa chystáte študovať

didi2102
3. feb 2022

Bc je postačujúci ale záleží v akej oblasti, tam kde je tabuľkový plat to najprv vie urobiť dosť rozdiel, napr školstvo alebo napr môžeš ostat nekvalifikovana kvôli tomu, zato taký šikovný itckar si vystačí aj s Bc a dokonca aj so strednou školou,druhá vec je napr , pozícia na neaku sekretárku s povinnosťami viacerými ako nosiť kávu, prihlási sa bc a.mgr., no koho asi vezmú ? Nezachytila som aký odbor študuješ , ak ťa VŠ nebaví tak odíď na inú VŠ,veď teraz sa podávajú prihlášky, zbytočne si robiť aj bc keď ťa.to nebaví nevieš.co nevidíš zmysel,môj švagor konci bc ako itckar , jemu by to stačilo no jeho to vôbec nebavilo a nevie doslova nič,ledva to skončí, zbytočne zabite 3roky a ide robiť do firmy kde robia okná ako robotník
Ja mám Mgr a nikde si ho nepíšem,som NATO pyšná skončila som s.cervenym ,mám pozíciu vďaka VŠ ale nepríde.mi podstatne si písať titulpred.meno,všetci okolo mojej práce vedia že.titul musím mat

janulka182
3. feb 2022

@alexk12 anooooo 😀 mame jednu taku v rodine, co studovala pomaly 10 rokov, potom, ked sa zazrakom dostala ku statniciam si nechala pouznavat skusky na takmer rovnakej skole, na tej druhej iba isla na statnice a teraz si pise Ing., Ing. veselo sa na tom zabavame 😀

a ano Bc. je take, ze dalej som sa nedostal... je fest mile, ked si to ludia vsade uvadzaju. dokonca aj v konikovskom bazare 😝

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkusik
3. feb 2022

@judit47 Je mi ľúto že to takto vidíš ale nemáš pravdu. Mám titul Bc. na technickej univerzite a už v prvom ročníku prebehlo sito zo 60 študentov ostalo v druhom 20. Už od druhého ročníka sme mali odbor a zameranie. Štúdium sme ukončili normálnou diplomovkou a statnicami a bolo to rovnako ťažké ako ukončenie inžinierskeho štúdia. Prednášať nam chodili lektori zo zahraničia. Za titul sa vôbec nehanbím a som za to vďačná a píšem si ho s rovnakou hrdosťou ako ktorýkoľvek inžinier. Osobne si myslím že nie titul ale osobnosť a pracovné nasadenie dokáže viac ako ktorýkoľvek titul. Pracovník s I. Stupňom štúdia môže byť pre zamestnávateľa užitočnejsi ako inžinier. Vysoká škola ti dá veľa do života a naučí ťa vlastnej sebadisciplíne. Bohužiaľ v našom prípade sa nedalo ďalej pokračovať v štúdiu, ak by to bolo možné tak si dorobim ešte 2 roky ale nie kvôli titulu ale kvôli študentskému životu. Nepodceňujte sa a buďte hrdí za každý úspech a nasadenie, stačí málo aj titul Bc. je ukončený rovnakým procesom ako Ing. a píše sa pred menom ako aj iné.

judar
3. feb 2022

Napisem ti to narovinu :D zariad sa ako to ty citis....titul ti aj tak nic nezaruci ani len stabilnu pracu a to sa staci pozret na nasu vzdelanuuuu vladu s Mgr. titulmi co za "vzdelane" vykvety su tam...nedavno som inak pocula historku o jednej vzdelanej hviezde ktora nastupila do prace a za prvy den stihla vsetkych tam znechutit tym ze vsade aj na obycajne zapisne listy pred podpisom si capla Ing. a kazdemu rozpravala ze aka je ona vzdelana inzinierka 🤣🤣🤣 priamo od nadriadenych dostala sprcanie ze ma zakazane pisat do akychkolvek pracovnych papierov titul a ze tam titul absolutne nehra rolu.....takze to ze mas Bc. ale ze absolutne neznamena ze nemas na viac ani ze by si bola nejak stym degradovana ako nevzdelana ci co ...a si zober ze kolko je takych Mgr. co maju titul a bukvice prazdne, niektori dokonca nevedia ani pravopis ci korespondenciu a ani len trojclenku vypocitat :D a to takych realne poznam dost

simca06022011
3. feb 2022

@janulka182 no ake zase su ludia co aj bez akehokolvek tituku vedia viac ako ti ing/mgr co študovali v baroch a diplomovky "vybavili". Ja napr na pohovoroch tituly vobec nepozerám. Vôbec. Mozno nas takych nie je veľa, ale myslim ze éra nejakej "nadradenosti inžinierov" skončila (Uplne bez urazky, určite nevravim ze vš je zbytočnosť, su ľudia ktori sa studiu aj naozaj venuju). Za co mozu kauzy a kvalita nasich vš a to, ze dnes uz fakt moze dostudovat vs každý a pomaly aj na pokladnicku pozaduju vs 😂🤦🏻‍♀️ na co potrebuje sekretárka, asistentka, ale aj bezna ekonomka VS? No na nic. Teraz je skôr éra "akcnych ľudí" nie ich titulov.
@lenkusik ono velmi zalezi na vš, tiež sme to mali "také" ako vy.. 120 v prváku, 20-30 (?) na štátniciach.

nerya
3. feb 2022

Záleží na Tom, na akej si škole a na tom čo chces robiť. Ja som sa rozhodla neísť na Mgr, aj keď som už mala všetko vybavené, ale proste som nezaplatila a nenastúpila 😬 a skončila som len pri Bc. Keďže prácu som mohla začať vykonávať už s Bc titulom a za Mgr by som nemala žiadny príplatok 🤷 tak mi to prišlo zbytočné.