Ahojte chcem sa Vás opýtať či niekto študujete psychológiu externe(Bc.)? Rozmýšľam že si podám prihlášky ale taká možnosť je iba v TT na oboch školách a na Paneurópskej vš. Na Univerzite sv. Cyrila a Metoda je možnosť online výučby čo by mi najviac vyhovovalo, ale keďže to je bez prijímačiek a o psychológiu je veľký záujem tak mi povedali na študijnom že budú brať možno max do priemeru známok zo sš 1,5 (že min. rok to bolo nejako okolo 1,3) a ak má pravdu(čo sama nevedela) tak asi nemám šancu :D ale človek nikdy nevie. A na Trnavskej univerzite je test z čoho ste sa na to pripravovali? Nejaká rada z čoho sa učiť? Popr. študujete na Paneurópskej niekto?
Za akékoľvek rady/info budem vďačná.
@emma2782 včera som volala s jednou pani odtiaľ a povedala mi že jej neter chcela/chce ísť na psychológiu a pýtala sa tam na škole jedného profesora že z čoho sa učiť na ten test a ten jej povedal že nie su žiadne podklady na prípravu že to je test ako sú kognitívne funkcie a veci čo sú pri psycho testoch by som povedala, takže to bude ASI psycho test ako dostaneš u psychológov :/ viac som sa nedozvedela
@lienkashcj Ja som volala dnes na študijné, nie sú žiadne okruhy na prijímačky, zostavujú ich tak, aby videla ako prirodzene napíšeš odpovede a z toho si asi urobia nejaký obraz o záujemcovi. Mňa skôr zaujíma, ako často treba chodiť na výučbu do TT... nemáš info?
@flavia1 som zvedavá či ich potom opravujú oni alebo stroj(lebo ak stroj tak je to zbytočné podľa mňa, keďže ten funguje na princípe že správna je iba jedna odpoveď aj keď niekde by mohli byť možno dve správne ale záleží ako sa na to pozeráš :/ ale to je len môj názor :D) no na Trnavskej univerzite je vyučovanie každú sobotu myslím
INFO k testom na psychológiu TRUNI a priebeh prijímačiek:
Včera som bola na prijímačkach na psychológiu TRUNI a keď som sa snažila niečo zistiť predtým ohľadom testov tak bolo minimum informácií a ľudia čo tam aj študujú buď nereagovali poriadne na správy tu na MK(aj inde) alebo to boli také info no .... nič moc, reakcia na správy raz za Uhorský rok.....
Tak sa rozhodnem napísať čo to obsahovalo. A priebeh, pre niekoho do budúcna 🙂 hádam to pomôže.
Test je ako to oni nazvali "základné študijne predpoklady". Je to test A, B ako na zš ako sš(skupiny). Pripraviť sa naň úplne nedá ale doporučujem aby ste si pozreli ak testy SCIO(všeobecné študijne predpoklady) tak IQ testy. Test obsahoval 25 otázok a je naň čas 30 min. Oni povedia že budú informovať o čase po každých 10 min. ALE napíšu ho na tabulu a to je všetko a čas Vám povedia až keď bude 1 min. do konca. Takže ak človek dúfam že oznámia čas tak nie okrem tej 1 min. a keďže je len 30 min naň tak pozerať každú chvíľu na tabulu na to čas nie je. Tiež normálne na testoch býva že v odpoveďovom hárku zaškrtnete krížikom správnu odpoveď. (či maturity, scio alebo iné testy napr. aj na vš) ALE tu nie tu treba podľa hárku "vyfarbiť" celý štvorček čo zbytočne zdržuje hlavne aby to bolo pekne nie von z okrajov. Tiež na zadnej strane testu je prázdna strana ak si chcete zaznačiť odpoveď/alebo vypočítať niečo tam, tak sa môže stať že to potom nestihnete zaznačiť do hárku a ste nahratí rovnako ako keď idete otázku po otázke a rozmýšľate tak sa môže stať že test nestihnete celý lebo sa spoliehate na to čo povedia a beriete to tak že Vás upozornia na čas + stres. Aspoň na maturitách/scio alebo na inej vš upozornia na to(aspoň tam kde som zatiaľ bola ja to tak vždy bolo). Takže si na to dajte pozor, moc premýšľať sa neoplatí a na skontrolovanie tiež čas nebude(ale pokiaľ ste skvelý študenti ktorým ide všetko tak to Vás nebude musieť trápiť). Keď Vám pripočítajú body za sš(ale iba pokiaľ máte gympel +50 bodov, pedagogická alebo SZŠ + 40 bodov a iná stredná škola ako napr. OA alebo iné + 30 bodov, ALE ak máte SOŠ tak +0 bodov alebo inú školu ktorá nie je klasicky stredná škola a nemá to v názve, ale názov už je napr. tá odborná ste nahratí aspoň tak mi bolo povedané na študíjnom.). Riadne nefér, hlavne ak študujete odbor podobný OA(alebo takmer identicky) ..... Test má 150 bodov ale dolnú hranicu na prijatie určuje komisia.
Tak veľa šťastia(hádam toto niekomu v budúcnosti pomôže)
Dakujem, ze si to tak krasne spisala, kiezby bolo takych napomocnych prispevkov viac 🙂 Snad niekoho potesi, ze ja som sa tiez hlasila, ale nakoniec som na prijimacky nesla, cize o miesto viac 🙂
@dorottka mňa nevzali. Ale doplním nakoniec určili že min. treba 100 bodov(ale to sa môže rok od roka meniť). A uchádzača ktorý mal najmenej bodov ktorého zobrali mal/a 129 bodov. Bohužiaľ mne nebrali do úvahy ani body za SŠ (keďže SOŠ neberú do úvahy) a s priemerom dávajú body iba medzi 1,0-2,0(50b-0) mala som priemer 1,9....ale s tými SŠ to je dosť nefér. SŠ ako je OA alebo aj konzervatórium alebo Stredná umelecká škola za to body dajú ale študenti čo majú odbornú školu nedostanú nič, naozaj fér prístup...
Ahojte, prispejem aj ja. Súhlasím s nespravodlivým prístup a hlavne čo ja osobne nechápem sú silné kritériá na pomocné profesie, na technické univerzity často berú bez uvažovania a časom sa to vyselektuje. Ten, kto chce naozaj pomáhať druhým, šancu často ani nedostane. Pritom možno by bol lepší ako tí, ktorí dostali, len napr. na prijímačkách mal zlý deň, čokoľvek podobné. Ja som sa nakoniec neprihlásila na psychológiu, možno niekedy v budúcnosti keďže stále ma to láka. Tým, že som sa i vrámci psychológie chcela venovať hlavne deťom, rozhodla som sa pre špeciálnu pedagogiku a neskôr si možno na doplnenie vedomostí alebo väčšie možnosti spravím aj psychológiu.
@lienkashcj je mi ľúto, že ťa neprijali. Podľa toho ako sa už teraz snažíš pomôcť druhým a otvorene komunikuješ súdim, že by si potenciál mala. Avšak pozrime sa na to z druhej strany, ak je prístup na prijímačkách taký aký je, štúdium by tiež nebol najlepší. Všetko zlé je na niečo dobré a verím, že keď je nám niečo súdené, tak či onak sa k tomu dostaneme 🤗
@emma2782 ďakujem a som rada že nie som jediná kto si myslí že prijímanie na školu je nefér. A s technickými školami máš pravdu ja som tak v minulosti bola len 2 body nad čiarov a zobrali ma na informatiku do ZA. Dokonca sa hovorilo že zobrali aj nejakých pod čiarov. A áno prvý ročník bol sito. Ja som odišla po prvom semestri a nebola som jediná. Ale na psychológiu to majú prísnejšie a pritom sme externí študenti takže si to budeme aj platiť a fyzicky tam tiež stále nebudeme. Pani na študijnom mi hovorila aj tak po prvom ročníku odíde vždy cca polovica, takže ich prístup by mohol byť iný, ale čo už.... :(
Joj to je fakt blby system… za strednu skolu by sa nemalo diskvalifikovat nijak. A toto s vyfarbovanim a malo casom, to je velmi zvlastne fakt. Podla mna ale nezufaj, pravidla sa menia casto. Ja som velmi chcela ist na psych ako moju regulernu dennu vysku, ale vtedy boli zasa take prijimacky, ze okrem ineho celosvetovy rozhlad, to znamena, politika, historia, geopolitika, proste nutne sledovanie diania vo svete, na co sa vobec podla mna neda pripravit a bud ti otazky sadnu, alebo nie. Co vtedy nebolo take lahke, kedze internet sa nepouzival este tak vo velkom a vsetko bolo najma o dennom nakupovani kvanta novin a samozrejme predrazenych nizkonakladovych knih a aj tak to nemuselo stacit. Plus podpora rodicov v tomto nebola daka valna, tak som ani nesla na prijimacky a vybrala si inu skolu.
Psychologia ale bola vzdy moje obrovske hobby a maloco ma bavi viac. Externe ale nebolo dlhe roky vobec mozne a ked sa konecne objavilo, bolo studium take, ze cez celu republiku odo mna a studium v piatky, niekedy aj soboty, co bolo pri mojej praci nerealne a najma s vedomim, ze to tak bude 7 rokov kazdy tyzden. Az teraz cez covid konecne par skol napadlo, ze prednasky sa uplne ekvivalentne daju robit online a navyse konecne aj studium skratili na 5 rokov, cize konecne som dostala sancu zacat ist studovat - trvalo to len 20 rokov, ale predsa 🙂 Niekto si povie, ze dost neskoro, ale poznam osobne pani psychologicku, ktora tiez sla studovat az okolo 40tky a dnes ma vlastne centrum.
Cize nezufaj, ten cas pride, veci sa menia a ked to velmi chces, tak to pride, uvidis 🙂
Dobry den, mna gaujalo to externe studium a priemer zo sš 1,5. To plati pre akutalnych maturantov? Ci aj pre niekoho, kto je 20 rokov zo skoly? Ja som mala aj mensi priemer ako 1,5. Za mojej ery som musela robit vzdy prijimacky, potom sa to zvolnilo a zacali brat v uvahu priemery, len to ja som uz mala dostudovane. Tak ma zaujima, ze keby som chcela teraz ist stufovat, ci by som musela cez prijimacky, alebo stacia vysvedcenia z rokov 1995-99. Nemate niekto o tom info?
@canany Je to pre vsetkych, nezalezi, kedy si koncila - mna presne takto vzali teraz, za studijne vysledky 20 rokov dozadu. Stale som nadavala, ze naco som sa na gymku tolko ucila, ked vtedy nikoho na zaklade priemeru nikde nebrali, len prijimacky vsade, tak konecne aspon daka satisfakcia 😀
Ale na UCM brali toho roku na externe do 1.31
@canany na UCM by ťa vzali na psychológiu.
@dorottka k niečomu ten covid bol dobrý :D a vzhľadom k tomu že Bc stupeň je len teória, tak naozaj nevidím dôvod aby nemohli byť prednášky online aj im by to pri extérnych ušetrilo čas (a peniaze dostanú tak či tak) :D a čím viac zoberú tým viac peňazí dostanú :D min. v prvom ročníku (keď stále že školy nemajú dosť peňazí).
Ja som si podala ešte odvolanie na UCM keďže kvôli priemeru ma nezobrali, ale ja som ho mala horší aj za to že som veľmi veľa vynechala a ťažko sa mi to dobiehalo, bolo toho veľa a nemala som nikoho kto by mi pomohol(ani kamarátov som nemala, ale to som tam nepísala), ale napísala som odvolanie a ozrejmila som zdr. dôvody(či mi to poôže neviem :D ) kvôli ktorým som toho toľko vynechala a že tie známky neodzrkadľujú moje študíjne schopnosti :D ale či to zaberie neviem :D že či ma zobrali sa dozviem v druhej polovici júla :( no paneurópska to istí prinajhoršom ak rodičia nebudú mať problém zase dva dni pred nástupom do školy, keďže podľa nich vš nepotrebujem a vyučovanie je v piatky a soboty každý týždeň, čo je dosť blbé.... (len tam je treba do 15. júla zaplatiť školné a neviem či keby mi príde rozhodnutie z UCM že ma zobrali či potom pôjde tu platbu stornovať alebo či mi vrátia peniaze...)
Chcela som sa spýtať aký bol test na TRUNI na psychológiu boli tam príklady na počítanie, vybrať aké slovo sa hodí do vety, aký bude nasledujúci obrázok, aké číslo bude nasledovať, boli tam aj tvary a vy ste museli doplniť aký tvar bude nasledovať..... Chcela by som sa len spýtať z akých úloh sa skladal ten test. Ak by sa dalo či si nejaké otázky z neho nepamätáte a nerozpíšete ich, len ak by to bolo možné, veľmi mi tým pomôžete. O rok sa totiž chystám robiť prjimačky. Koľko bolo možností štyri a,b,c,d? Test sa písal na papier?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
@den234 no o teste som písala vyššie, ale áno boli klasicky 4 odpovede, hodil by sa Ti aj všeobecný prehľad(napr. jednu otázku si pamätám čo je Lichtenštajnsko a odpoveď je kniezactvo takže všeobecný prehľad) potom si pozri úlohy typu zlomky aby si vedela počítať môže tam byt aj niečo iné ale kalkulačka povolená nie je, tiež aké číslo nasleduje potom logické úlohy s kockami a máš na to iba 30min a keď povedia ze budu oznamovať čas po 5tich min tak ho nebudú hovoriť ale písať na tabuľu tak aj tu sledovať alebo si vezmi hodinky, testy sú A a B klasika, nemáš čas na niečo extra ako si najprv spísať odpovede na test zo zadnej strany a potom označiť v hárku keďže to nie sú kriziky ako na mature alebo iných testoch ale pekne vyfarbiť štvorček ale to uberá z času,
@lienkashcj Chcela som sa len spýtať, či Ti už prišla odpoveď na odvolanie z UCM a TRUNI? Priali Ťa na obidve?
Ďakujem za odpoveď
@den234 nie, zatiaľ mi nič neprišlo. Na TRUNI som si odvolanie nedala keďže som nesplnila podmienku na prijatie(dostatok bodov ale keby mi zaratali SŠ tak by som to splnila). A z UCM mi zatiaľ nič neprišlo keď som tam volala tak povedali posledný júlový týždeň budú chodiť rozhodnutia.
@den234 dnes mi prišlo odvolanie z UCM že ma aj tak neprijali.
@lienkashcj Tak to ma veľmi mrzí . Ale o rok to môžeš skúsiť znova. A čo ty vieš možno o rok bude menej uchádzačov a príjmu Ťa. Alebo ohľadom Trnavy ak budeš cvičiť iq testy, co sú na internete: nejake príklady internetových IQ testov: https://international-iq-test.com/sk?f=gs&zi=iq...
https://www.universaliqtest.com/sk
alebo si kúpiš knihu k iq testom- napr, Velký IQ a EQ trenér, IQ trénink - mozkový jogging, musíš si sama nájsť aká kniha by Ti vyhovovala. Tak rok je ešte veľmi dlhá doba, určite sa v tých testoch zlepšíš.A potom sa prihlásiš na TRUNI a príjmu Ťa. Len netreba strácať nádej.
@den234 ďakujem, na paneurópsku ma zobrali :D tak uvidím či tento rok budú rodičia súhlasiť(aj keď vzhľadom k môjmu veku je to trápne, ale čo už...) :D zatiaľ to nevyzerá ružovo uvidíme(platím si to sama podotýkam) :D a IQ testy som si robila https://www.treningmozga.com/sk/iq/iq-test.php (+ iné stránky) tam mi vychádzali naozaj dobré čísla, takže som si verila a aj tak ma tie otázky zarazili ...
A aké otázky boli napríklad na teste na TRUNI ak si ich pamätáš? Dosť by si mi pomohla.🙂 Boli tam aj otázky z iq testov napr. aké číslo nasleduje za tým číslom aký obrázok nasleduje a aké tam boli úlohy s kockami?
Ďakujem za odpoveď.🙂
@den234 o tých testoch som písala vyššie. 👆 A áno boli úlohy resp jedna úloha aké číslo nasleduje. Kocky akoby daná kocka vypadala z inej strany alebo zrkadlovo. Potom tam bolo to Lichtenštajnsko(pozri vyššie) zlomkovy príklad(niečo typu ako všeobecne študijné predpoklady SCIO). Bol to taký mix scio a iq testov
@lienkashcj ešte by som mala takú otázku ten test na psychológiu na TRUNI bol podobný týmto testom, posielam linky: https://international-iq-test.com/sk?f=gs&zi=iq...
https://www.treningmozga.com/sk/iq/iq-test.php
https://www.iq-tester.sk/iq-testy/vrodena-intel...
https://iqboost.mobi/en/usd?gad_source=1&gclid=...
https://www.123test.com/iq-test/
https://www.dobrytest.cz/zakladni-iq-test
Ja len chcem vedieť či to bolo podobné ako tieto iq testy alebo niečo celkom iné.
Ďakujem za odpoveď.
Pomôže mi to si trošku predstaviť aký bol ten test.🙂
@den234 všetko čo si pamätám som napísala v komentároch vyššie
Ahojte, tiez zvažujem externé štúdium psychológie, sa sa ale na Slovensku študovať externé aj Mgr.? Na panoeuropskej som našla len bakalára externé. Co sa týka prijmaciek? Robila som si IQ testy cez mensu ze ci ten nepostačuje.
@bodka1234 nie IQ test cez mensu nestačí. Bud prijímačky alebk výsledky zo SŠ alebo bez prijimaciek
@lienkashcj pripnem sa, tiež uvažujem podať prihlášku tento rok