Zdravím rada by som sa informovala ohľadne uplatnenia sa, čo sa týka absolventov doplňujúceho pedagogického štúdia (pre odb. sociálna práca).
Kde sa dá uplatniť po nadobudnutí pedagogickej spôsobilosti v tomto obore? Má niekto nejaké skúsenosti z praxe? Dá sa zamestnať aj ako učiteľ nejakých príbuzných predmetov? V akej platovej triede je zaradený absovent s takýmto vzdelaním? (t.j. Mgr. sociálna práca + doplňujúce pedagogické štúdium pre odb. sociálna práca).
Ďakujem za infošky a usmernenie.
keď absolvuješ doplňujúce pedagogické štúdium, môžeš učiť na strednej odbornej škole predmety ako metódy sociálnej práce, sociológia, sociálno-právna ochrana a podobne
@slniecko1992 Ďakujem za info, čiže jedine stredná škola s týmto zameraním, VŠ asi nie, že?
@aaadkaaa Vďaka za info, no ja som VŠ skončila 2005, mám vyše 11r. praxe a teraz uvažujem nad nejakým vzdelávaním v pedag.prostredí. Bavila by ma psychológia, ale bohužiaľ z nej štátnice nemám, čiže dumem, že so sociálnou prácou kam ma zoberú a či to má zmysel, kedže veľa tých škôl zasa nie je.
@petrafit no veru vela ich nie je, ja mam tiez presne toto vzdelanie a robila som asistentku a teraz robim soc.pedagoga, ale na to nepotrebujes ani dps, staci ti diplom zo soc.prace 🙂 ale zase ked mas dps a zapacilo by sa ti ucenie, mozes si urobit rozsirujuce studium hocijaky predmet, trva to dalsie 2 roky a mozes kvalifikovane ucit
@aaadkaaa Práveže som chcela tú psychológiu a nemôžem, môžeš DPS iba z predmetov z ktorých máš štátnicu. No a našla som také v Prešove, len neviem, kde to použije človek. Lebo psychola by sa dala učiť i na pegečke i na zdravotnej škole, aj na gymnáziu napr., no sociálna práca- neviem. Preto ma to zaujíma, či majú skúsenosti s týmto odborom s pedagogickou kompetenciou. Na konkrétnych školách, alebo predmetoch, alebo i mimo pôsobenia na škole.
@petrafit ano, ale ked uz budes mat dps, tak potom si mozes urobit rozsirujuce studium. Ale ci sa da rozsirujuce psychologie, to ti neviem povedat. Ale to az ked budes mat dps. Len cisto s dps mozes ucit len to, co som napisala. Na zs uplatnenie nemas, iba ako asistent. Na ss na tych pedagogickych socialne odbory, inde asi take odbory nie su.
V Prešove.
@petrafit pretoze podla novely zakona o odb.a ped.zamestnancoch sa vyzaduje na poziciu soc.pedagoga studium soc.pedagogiky od r.2019, dovtedy staci aj soc.praca. vies co, presne, kazda skola to ma inak. U nas som vlastne ja prvy soc.pedagog a tak to malo vyhodu, ze som si to mohla "zariadit" podla seba. Ale skontaktovala som sa s inymi soc.pedagogmi, mali sme aj nejake online stretnutia a tak som zacala fungovat. Je to praca s problem.detmi, ak nieco vyvedu v skole, alebo ak maju nejake problemy (mame aj psychologa, ale pri dnesnej mladezi je jeden clovek malo), praca s rodinou deti, robim pohovory s rodicmi, ked su nejake problemy. Alebo chodim do rodin, hlavne romskych, ked sa nevie skola s nimi nijak spojit a treba riesit. Niekde maju v kompetencii aj komunikaciu s upsvarom, ale u nas ma poverenie uz roky vych.poradkyna, takze so socialkou som ja osobne nekomunikovala. A ked treba a stiham, tak aj "doucujem" deti ako asistentka, roky som tam robila asistentku najskor, tak mi to tak nejak ostalo a tie deti to potrebuju, ale prioritne som sa zamerala na deti zo soc.znevyhodneneho prostredia, teda viac-menej romov.
@petrafit v mojom okoli s tymto vzdelanim ludia robia asistentov ucitelov na beznych Zs