Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?
Ja nemam rada, ked rodicia tlacia taketo deti k normalnym, len aby si povedali, ze vsak je ich dieta ako kazde ine 🙈 nie nie je. Tisic ulav, lebo bez nich by si ani neskrtol. A uz vidim zamestnavatela, ktory by musel dobre, ze nie prosit, aby jeho zamestnanec na xty pokus dokoncil pracu.
@cyberk Naopak... moje dieta nie je ako kazde ine... ma tak hlboke vedomosti, ze si ine deti v tom veku ani neskrtnu v urcitych oblastiach... robi ako stvrtak matiku pre 6-7my rocnik, inak by sa unudil... robi projekty a experimenty navyse... nastastie mu vyjdu v ustrety a zamestnaju ho v skole... to nie je o ulavach, ale o pristupe... rovnako nemam problem s detmi s dislexiou, disgrafiou ci problemom s komunikaciou, ktore v triede su a dostavaju inu pomoc... vdaka Bohu, ze dnes je to takto a pristupujeme k detom individualnejsie a neprevalcujeme ich nasimi predsudkami "vsetci ako jeden" a norma... aka norma, ked na konci vyjde z jednej triedy - 30 deti s 30 roznymi specializaciami a zamestnanim? Co je pre teba normalne dieta? Cisty jednotkar, co dokazde sediet ticho a slusne na zadku a pocuva ucitelku na slovo, to je ciel? Takto to ale nefunguje... ak vylucime kazde jedno "ine" dieta a nepomozememe mu - ostane nam 1/3 frustrovanych nezaraditelnych psychicky zranenych dospelych, co im cely zivot niekto tlacil kaleraby do hlavy, co nevedia a nikdy vediet nebudu... pritom to ani nepotrebuju, ale ta psychika...
@cyberk na jednej strane máš pravdu, ale nie je autista ako autista. Na každého sa treba pozerať osobitne, každý je iný. Veď ako aj ostatní ľudia. Možno má v hlave, čo sa týka technických veci viac, ako niektorí iní, možno si pobúcha 10x po hlave a príde n a niečo, na čo by druhý, ktorý nemá také prejavy neprišiel. Neohrozuje seba a ani okolie. Koľko máš takých ľudí, že si napr. žmolia , krútia vlasy keď sú nervozni alebo majú iné prejavy. Len toto je trošku taký extrém, že to môže vyrušovať aj ostatných. Pokiaľ on na to má, treba ho podporiť. Iné je, ak je tam taký stupeň autizmu, že to nedá a rodičia ho zbytočne niekam tlačia. Ale to je aj s ,,normálnymi,, deťmi. Koľko detí trojkárov tlačia na gymple, alebo do rôznych súťaží, krúžkov lebo.....
@ibatanecnica suhlasim 🙂
Na vysoku skolu nedavaju rodicia svoje deti. Je to dospely muz, rozhoduje sa predovsetkym on, pripadne s pomocou. Existuje aj Centrum pomoci pre studentov so specialnymi vychovno vzdelavacimi potrebami. Vedia poradit, pomoct, nasmerovat.
Ak sa jedna o Teba, tak si to s rodicmi vyries, ak sa jedna o niekoho ineho, tak nech si to vyriesi on, Teba v takom pripade do toho nic nie je. Ucim na VS a ano, mame tu iste (velmi male) percento aj autistov a ich uspesnost je podobna ako u beznych studentov-niektori to zvladaju a niektori nie. Ale nemaju ziadne terminy navyse, max. maju na skuske viac casu na vypracovanie pisomky.
Porucha autistického spektra je široká. Rodičia určite za svojho syna zápočty ani skúšky nerobia. A ak to on zvláda (nepodstatné s akými prejavmi, na koľký pokus - zrejme je stále v nejakom "limite"), tak na VŠ rozhodne patrí. Podľa mňa je dobré, ak sú ľudia zdravotne určitým spôsobom znevýhodnení začlenení do kolektívu ľudí bez obmedzení. Učí to okrem iného vzájomnej tolerancii, porozumeniu a pomoci... Takže za mňa určite áno. A chlapcovi fandím - nech sa mu v živote darí...!
@cyberk Neviem, či máš osobnú skúsenosť. Možno áno. Len na margo toho "prosenia" - včera tu bola téma, ako kolegyňa v práci nerobí, ako to jej nadriadená prehliada a nerieši a ako to vnímajú kolegovia... So zdravotným obmedzením to nemá nič spoločné. Poznám autistu, ktorý je špička vo svojom odbore a v kolektíve je obľúbený. Je precízny, svojim spôsobom puntičkár a dodržiavanie termínov je pre neho "životná istota". Mal to šťastie, že jeho kolegovia sú ľudia, ktorí jeho neštandardné prejavy tolerujú a akceptujú ho taký, aký je.
Neporadim ale ja som si spomenula na seriál Dobry doktor, tam tiež hlavná postava má autizmus a má vyštudovanú medicínu
@cyberk aha,takže všetky takéto deti máme vyslať na inú galaxiu a tam nech si žijú? Nie je každý s autizmom rovnaký. To ako keby si vozičkárovi povedala,že nepchaj sa nasilu do toho obchodu,lebo sú tam schody. Ale on tam aj napriek tomu chce ísť, lebo tie potraviny sú od farmára a on si zakladá na zdravej strave.Dúfam, že takýto vzor správania nedávaš svojmu dieťaťu.
@domka222 keby sa to tak dalo. Možno by to bola konečne normálna planéta a nie ako tá naša
@domka222 vidím že si to zle pochopila. Skús si to prečítať ešte raz a s porozumením
@ibatanecnica áno, prepáč 🙂 možno polovica z nás by chcela bývať s nimi
@domka222 v pohode.
Nie je to priemer, ale veď to môže byť úžasný študent a odborník aj keď zápočet nenapíše hneď na prvý krat a má takéto skraty. U nás v škole sa tiež občas stalo, že to niekto psychicky nedal na skúške, akurát to vyzeralo ako nervové zrútenie neurotypického človeka. Hlavne ak je v prvom ročníku a ešte nie je na ten systém adaptovaný. Podľa mňa treba takýmto ľuďom dávať šancu sa uplatniť, nie je to len záťaž, ale môže to byť aj veľký prínos. Veď keď tú školu nebude intelektuálne zvládať, skôr či neskôr sa to prejaví a vyrazia ho. A tak ti poviem. Na prvý pokus skúšky nejde veľa ludi 100% pripravených. Keď som išla na posledný pokus par krát za štúdium, bola som tak nadrvená ako nikdy a tie informácie si pamätám omnoho lepšie ako po skúške na ktorú som sa učila týždeň a nejak som ňou prešla. Keď doštuduje, proste sa uplatní v smere, kde nie je veľa ľudí a tieto výstupy nebudú nikomu prekážať. Moja spolužiačka mala ťažké adhd. Na prednáškach a seminároch to vyzerala, že nikdy nedáva pozor. Hrala hru na mobile, musela sa zamestnať aj inak lebo sa jej mozog nudil. Vyučujúcim to časom už nevadilo, lebo vedeli o jej diagnóze a jej študijné výsledky boli nadpriemerné. Je takých ľudí čím ďalej tým viac, keď ich budeme zatvárať za dvere ústavov ako spoločnosť môžeme prísť o veľa si myslim. Veď sú aj teórie, že je to evolúcia, nie krok vzad.
Vyjadrím sa ako špeciálny pedagóg. Pre takýchto žiakov funguje centrum pomoci pre študentov so ŠVVP. PAS je široké spektrum, pokiaľ ma normointelekt (pripadne často aj vyšší u AS, vysokofunkčných) nevidím vôbec žiadne obmedzenie pre to, aby úspešne ukončil VŠ. Tie prejavy správania sú typické pre osoby s PAS, keď sú pod tlakom.
Treba ale mať na pamäti, že jeho vyučujúci na fakulte nie sú špeciálni pedagógovia, a teda sa môže stať, že na jeho správanie aj pri najlepšej vôli nebudú reagovať vhodným spôsobom.
@janulik2008 presne, aj ja
Nemyslim si, ze autista vypocita priklad, lebo sa ho nabiflil. Ako sa da nabiflit priklad, ktory vidis prvy krat na skuske? To ta tak rozculuje, ze “postihnuty” clovek je chytrejsi nez ty?
Nechápem čo rieš. Nech je autista a čo. A ak je svojprávny rodičia mu nemajú čo diktovať čo pôjde či nepôjde niečo študovať. Koľko je zdravých nezvládnu VS a odídu sami. To že je autista neznamená že neskonči školu. Tak nech ťa to neserie. Kto TI bráni môžeš začať študovať aj TY.
@anjelicek26 Že z autistu bude dobrý inžinier, vedec, technik už dávno neplatí. V týchto oblastiach sa dnes pracuje v tímoch a ľudia, čo nevedia spolupracovať maju problém udržať si miesto. Asperger to dá, aj keď svoju inakosť musí kompenzovať vysoko nadpriemerným výkonom, ale autista, čo sa pri drobnom neúspechu začne trieskať do hlavy, je v týchto oblastiach extrémne ťažko uplatniteľný.
Každý človek má právo študovať, vzdelávať sa. Smola v našom štáte je, že na týchto ľudí sa zvysoka kašle a na VŠ nemajú žiadnu alebo slabú podporu. Pritom sú vysoko, často nadpriemerne inteligentní. Chlapec by potreboval pomoc asistenta, ktorý by mu pomohol situáciiu zvládnuť. Žiaľ financie na také niečo sa v našom štáte nenájdu a buď sa obetuje 1 rodič a tým pádom rodina zostane bez príjmu alebo študent po čase zlyhá. Je to veľmi smutné. A ešte smutnejšie je, že ostatní ho odsudzujú namiesto toho, aby mu nejako pomohli.
@1ryba Asistent pre autistu na vysokej škole je číra absurdnosť. Štúdium na vysokej škole má preukázať, že človek je schopný samostatnej odbornej práce. Asistent pre základné školy je prinosná vec, ale preboha vysoká škola?? A súčasne s týmito absurdným nápadmi začnime kritizovať, ako upadá hodnota vzdelania a aká mizerná je úroveň našich vysokých škôl...
Aj ked je autista, taketo rozhodnutia uz musi spravit mlady muz sam... nie "daju ho rodicia" a nie "chlapec", ale mlady samostatnym muz, ktory zmaturoval a bavia ho technicke smery...
A ano, samozrejme, ze aj taky clovek patri na vysoku skolu, to, ze ma ine prejavy znamena co? Myslis, ze sa ako zamestnanec neuzivi? Ze z neho nebude dobry inzinier, vedec, technik? Ze vsade bude v priamom kontakte z ludmi, ze vsade bude toto problem? Poviem ti pravdu - nebude. Su kolektivy a zamestnania, kde toto nikto neriesi a autistov dokonca preferuju, pretoze myslia "out of the box" a vsimaju si detaily, ktore inym uniknu...
Ludia by sa mali byt naucit tolerantnejsi a to sa tyka aj skolskeho systemu... syn je auti, po triede chodit moze, predychat to moze, ucitelka absolutne neriesi... pozna jeho, on pozna ju, spoluziaci vedia... uci sa vyborne, predpokladam podobny scenar do buducna, veda, technika, neskutocne ho zaujima medicina a chemia... z ludmi to vie, je az prehnane empaticky...