Ako sa dostať do zdravotníctva?

4. dec 2023

Ahojte, počula som o možnosti ísť študovať na dva roky na strednú školu zdravotníctva a viem sa hneď dostať pracovať do zdravotníctva, je to pravda?? Štúdium by bolo diaľkové... Nechce s vami totižto ísť na vysokú školu, keďže mam už vyše 30 rokov... Mam len gympel čiže v podstate nič. Stačilo by mi robiť abycajnu sestričku. Ďakujem za akúkoľvek radu

kate211
4. dec 2023

To su dnes temy. Ako najst poziciu s minimalnym a casove nenarocnym kurzom, ako sa vtrepat do zdravotnictva po 2 rocnej strednej... A tebe ide o co? Naozaj chces pracovat ako sestricka v zdravotnictve a bude ta to naplnat? Alebo ta chlap/rodicia poslali, nech uz konecne nieco robis, po 10 rokoch si sa zobudila a hladas akukolvek nefabrikovu pracu, kde je treba vynalozit co najmenej usilia na studium, ktore je potrebne pre vykonavanie tejto prace?

lucka_ke
4. dec 2023

áno, dá sa študovať pomaturitné externé - praktická sestra, na stredných zdravotných školách, pozri skupinu https://www.modrykonik.sk/group/12752/

domka222
4. dec 2023

Ak chceš len na dva roky,tak to bude max pozícia sanitár

kimina21
4. dec 2023

@kate211 tento koment je uplne zbytocny.co je koho do toho, z akeho dovodu sa to pyta.

lucka_ke
4. dec 2023

@domka222 nemáš pravdu, sanitár je ročné štúdium, 2-ročné je praktická sestra-asistent (najnovší názov podľa nového vzdelávacieho programu)

macekovam
4. dec 2023

Aj ta najobycejnejsia sestrička študuje VŠ

domka222
4. dec 2023

@lucka_ke ja som to tiež pozerala,lebo som chcela začať. V našom okolí mi síce našlo, že praktická sestra. Ale tam sa musí osobne chodiť min dva krát do týždňa

lucka_ke
4. dec 2023

ľudia to odkiaľ čerpáte takéto info? diplomovaná všeobecná sestra sa študuje na stredných zdravotných školách, denné štúdium, alebo potom na VŠ odbor ošetrovateľstvo 3 roky BC, 5 rokov Mgr.
ale existujú aj praktické sestry, ktoré študujú 2 roky externe a na toto sa autorka príspevku pýtala

lucka_ke
4. dec 2023

@domka222 no áno, lebo okrem teórie musia mať aj prax v nemocnici

autor
4. dec 2023

@kate211 tak v prvom rade, nie nikto ma neposiela do prace, keďže som na rodičovskej a nastupujem na ďalšiu materskú a nechce sa mi len tak doma kysnúť 3 roky a mat stále len gympel. To ta asi nenapadlo ze?? Pred tým som študovala na fyzioterapii, ktorá má ale až tak nenapĺňala a preto by som sa chcela dostať do zdravotnícka zatiaľ aspon ako zdravotnícky asistent, alebo praktická sestra a potom sa uvidí, ci by som študovala niečo ďalej... Nemám síce pocit, ze som ti to bola povinná celé vysvetliť, keďže inteligentné ženy pochopili otázku a nemali potrebu si rypnut, ale očividne ti tým asi uľahčím a skrášlim deň 😉

tibor79
4. dec 2023

@kate211 ty si vstala lavou nohou dnes? Je to uplne bezne studium, takto si doplnaju vzdelanie aj opatrovatelky, aby sa trochu posunuli.

autor
4. dec 2023

Ostatným dievčatám ďakujem za adekvátne a pre mňa postačujúce odpovede. Pekný deň ❤️🍀

luteam
4. dec 2023

Ahoj len ta chcem povzbudit, ked ta to zaujima chod do toho je to pekna praca aj ked dost obetava. Ludi v zdravotnictve je malo kazda posila dobra. A naozaj je to tak ze budes prakticka sestra po skonceni strednej skoly tie dva roky su to preto, lebo to su zhustene 4 roky odbornych predmetov a praxe do 2 rokov kedze uz jedny maturu mas nemusis mat predmety ako slovencina atd...tie vseobecne budes sa ucit cisto odborne veci

kate211
4. dec 2023

@tibor79 Je pekne, ze si opatrovatelky takto doplnaju vzdelanie. Velmi pekne. Ked chce niekto vykonavat nejake povolanie a citi, ze ho bude naplnat, tak snad ani len nepremysla, ze prva otazka by mohla byt - ako najrychlejsie, najpohodolnejsie spravit kurz/strednu. Idealne externe s minimom casu. To co Slovensko vyprodukuje za odbornikov? Za chvilu bude - spravila som si opatrovatelsky kurz - maly plat, musim do zahranicia - nechcem to robit - aaaa chcem robit v skolstve - ako najrychlejsie?

luteam
4. dec 2023

@kate211 a ty o com tocis? Oni za tie dva roky stihnu prejst vsetky ODBORNE predmety a maju aj prax. Ako to potom ze kedysi stacila sestram stredna skola a boli to kvalitne sestry? Keby si vedela kolko debilin nepotrebnych prr prax sa uci na takej vyske

kimina21
4. dec 2023

@luteam 👍

daniela2202
4. dec 2023

@kate211 ale si jej naložila.... vieš koľko nevzdelancov drží dôležité alebo nenáročné pozície ? Ja jej držím palce... smelo do toho 👉 ona má záujem sa aspoň vzdelávať

autor
4. dec 2023

@luteam kľud ženy, pani si očividne potrebovala rypnut, verím ze jej to aspoň pomohlo a vyventylovala sa a bude aspoň misia na svoje reálne okolie 😉 ja tu ďakujem za akúkoľvek podporu, viem, ze to bude na metrskej náročné, ale verím si, ze to dám a budem konečne pracovať v obore ktorý má baví a bude ma napĺňať.

kimina21
4. dec 2023

@kate211 aj keby to tak bolo,tak co ta je do toho.su take moznosti,tak preco by to nemohli studovat.vsak aj ty chod.

lucka_ke
4. dec 2023

@kate211 ani netušíš koľko praktických sestier je v ambulanciách a nemocniciach a sú to kvalitné sestry

summer23456
4. dec 2023

Baby ja sa opýtam... Kedysi bola stredná zdravotnícka škola a vyšli odtiaľ zdravotné sestry. Teraz ak chce byť človek zdravotná sestra,musí ísť na VŠ minimálne trojročnú a potom bude čo z neho? A keď dnes človek nejde na VŠ, čo je vlastne po skončený strednej?
Tiež nerozumiem,že keď je táto dvojročná stredná čo spomína autorka,to sa ráta ako klasická denná štvorročná? A na to môže ísť študovať hocikto s hocijakou strednou školou? Ďakujem pekne ak mi to niekto vysvetli

domka222
4. dec 2023

@kate211 áno, ako najrýchlejšie a najpohodlnejšie, keďže ako píše, je doma s dieťaťom. A kde je napísané, že bude "nekvalitná ". Ak ju to vážne baví, určite sa bude zdokonaľovať praxou a veľmi rada sa naučí nové veci

tibor79
4. dec 2023

@kate211 na klasickú sestru treba vš vzdelanie a tomu voľačo predchadza. Takže rychlo to nejde. Je to o postupnych krokoch, vzdelávaní. Tak co je na tom, ak sa chce autorka postupne vzdelávať, posunúť? Každý snáď vie, ze po dvoch rokoch z nej sestra nebude

lucka_ke
4. dec 2023

denné štúdium na strednej zdravotnej škole - po skončení bude všeobecná diplomovaná sestra, ktorá už na vysokú školu ísť nemusí
VŠ vzdelaná diplomovaná sestra - na VŠ môžu študovať aj tie, ktoré majú strednú zdravotnú, ale aj tie, ktoré majú inú strednú školu s maturitou, študujú odbor ošetrovateľstvo buď Bc. alebo Mgr.
praktická sestra je 2-ročné externé štúdium, kde je potrebné mať maturitu, z akejkoľvek strednej školy, praktické sestry majú nižšie kompetencie ako diplomované, ale odd. v nemocniciach ich tiež veľmi potrebujú
@summer23456

trgypadl
4. dec 2023

@lucka_ke po 4 rocnej dennej forme nie je nahodu vystudovana prakticka sestra/tzv zdravotnicky asistent?

kate211
4. dec 2023

@tibor79 Otazka nebola o postupnych krokoch a vzdelavani. Otazka bola,ze ci po dvoj rocnej externej strednej sa vie hned dostat do zdravotnictva a stacilo by jej robit 'obycajnu sestricku' ....

trema
4. dec 2023

@summer23456 ziaci co nastupia na strednu ako 15r budu prakticka sestra. Potom moze ist studovat ktokolvek kto ma maturitu za diplomovanu sestru (studuje sa na strednej 3 roky), za prakticku sestru (na strednej 2 roky), alebo na vyske 3 roky bc. (moze samozrejme aj dalej mgr.)

tibor79
4. dec 2023

@kate211 tak autorka sa v tom celkom asi nevyzná a chcela radu a nie hneď negativizmus

kate211
4. dec 2023

@tibor79 To, ze sa nevyzna som pochopila, ale to vobec nevadi. Otazka znela tak ako znela. A to tak, ze ci po dvojrocnej externej (asi cez vikendy alebo kazdy druhy vikend) strednej sa moze hned dostat do zdravotnictva a robit tam 'obycajnu sestricku'.

trema
4. dec 2023

@kate211 nie je to cez vikend, normalne pocas skolskych dni + prax. Preco sa zapajas, ked o tom nic nevies?