Pekny den, poradte. Moja
mala bude mat 1 rok a uz mliecko nebudeme mat
(kedze som odsavala a odlozila).
Este sice kojim, aj stale budem kojit. Ale vecer
jej davam stale plnu flasku mojho odsateho mliecka,
ktore vypije. Kedze zasoby sa uz minuli a ja uz v
ziadnom pripade odsavat nechcem (uz ani tolko
nemam mliecka, co som mala prve mesiace). Takze
moja otazka znie: vecer pre spankom, mam jej davat
uz kupene plnotucne kravske mlieko? Alebo umele?
Vravim len večer, kedze v kojeni chcem stale
pokracovat. Ďakujem.
Pred spánkom som už mlieko nedávala vôbec- - odporúčanie pediatričky
Počas dňa ako nápoj k jedlu a do varenia by som použila plnotučné
Moja dcéra ho odmietala, používala som 1,5 %
Od roku chcem dať plnotučné aj Sesterka dáva dokonca jej to doktor odporučil 🤷♀️Aj dcere staršej som tak zaviedla …už viac bude papať aj inej stravy teda dufam lebo moc tomu teraz nedávame s tým jedením
@motylik888 za mňa UM, má určite viac vitamínov ako kravské a pre ročné dieťa je vhodnejšie. Ale nejdem sa tu s nikým hádať, je to len môj názor.
@motylik888 normalne kravske od roka uz moze. UM je uprimne chutovo hnusne a neviem ci by vobec po materskom take chcel.
@motylik888 nastuduj zlozenie UM a kravskeho a budes mat dilemu vyriesenu. kravske mlieko ani z kilometra neobsahuje mineraly a vitaminy, ktore su potrebne pre rocne dieta a plnotucne zatazuje oblicky (aj tu pediatricka na MK odporuca len 1.5 %, v ziadnom pripade nie plnotucne). ja dojcim 11 mesacnu a pred nocnym spankom pije od polroka sunar premium. od roka chcem odstavit od dojcenia a davat len sunar
Mne vravel doktor že na pitie kravské až od roka a pol (do varenia kľudne skôr, od roka). Len teda ak tvoja doteraz umelé nemala, neviem, ci ju v roku na to presvedčíš...
Inak ja dávam keď tak polotucne mlieko, aj mne je plnotucne na pitie moc ťažké na žalúdok. Doktor mi vravel, ze to je jedno (ale teda až od toho roka a pol).
Podľa zloženia je um vhodnejšie, má vitamíny, minerály, denny prijem vit D, železa, primerany podiel tukov, bielkovín atď. Nám Dr odporučila kravské až po 2 rokoch.
Niektoré deti odmietajú určite druhy um, ale takisto niektoré uplne odmietajú kravske. Takže o tom nakoniec rozhodne dieťa. Jedine vyskúšaj. Zevraj kendamil ma dobrú chuť podobnú mm.
Z dôvodu fortifikácie minerálnymi látkami a vitamínmi je lepšia voľba UM. A taktuiež kvalita tej zafarbenej vody z obchodu 🥴
Radšej žiadne, stačí ak zabezpečis aspoň 330ml mliečnej zložky/deň pre dieťa po roku. Pričom napr 30g syra) = 100ml mliečnej zložky, 150g biely jogurt) = cca 200ml mliečnej zložky atď. Moja malá má 2 a pol roka a ráno fľaška UM musí byť 😃🙂
@motylik888 jedna vec je, ci dieta po roku moze kravske, druha vec, co je pre jeho zdravie vhodnejsie. UM je prisposobene detom, precitaj si zlozenie akehokolvek UM, kolko ma vitaminov, mineralov, zeleza. Kravske mlieko nic z toho nema. Vacsina zien, ktore davaju detom kravske ho dava len preto, ze je v porovnani s UM omnoho lacnejsie. A tu cudnu chut UM deti vobec neriesia, to len my dospeli mame chutove pohariky uz tak pokazene, ze dokazene povedat, ze UM je hnusne. Moja mala v pohode od 8mes.presla z materskeho na UM. Do dvoch rokov kravske vobec neplanujem davat.
@motylik888 Urcite umele. Kravske mlieko robi tolkym ludom problemy. Neviem ci sa pokazila jeho kvalit alebo je populacia uz nadmerne zatazana alergiami.
Nas syn bol dokrmovany umelym od narodenia a teraz ma 3 roky a pred spanim stale davam umele mlieko a budem davat dokedy bude chciet. Ponukla som aj kravske ale toho s ani nedotkne a pritom je skvely jedak a jogurty a syr miluje.
Urob si ako ti vyhovuje, vyskúšaj aj aj a uvidíš čo bude mala preferovať.
Len teda má tú zaráža logika, že kravske je otras hnus, už úplne uht, ale keď sa to iste mlieko vysusi a pridajú sa doň umelé vitamíny tak už je super. 😅 potom stačí dávať tie vitamíny nie?
zvazila si caj? mlieko uz nepotrebuje, a ak je to len o cucani flasky ako vecerny ritual, tak by som mlieko vobec neriesila.
@motylik888 hovori sa, ze po roku sa uz moze davat klasicke kravske (nie trvanlive a plnotucne), napriek tomu by som davala radsej umele. Ja som malu odstavila az ked mala mesiac po roku a pol a uz som mlieko po umyti zubov ani cez noc nedavala (odporucila nam to tak zubarka a mala po odstaveni mlieko z flasky nevyzadovala/nechcela alebo fakt vynimocne, vacsinou sa napila normalne z pohara v priebehu dna) Ja som mala kupeny kendamil bio a teda chtou aj kvalitou je velmi fajn.
@motylik888 mne pediater pri oboch detoch odporucil po zruseni kojenia kravske miesto UM (kedze ho nikdy nemali). Kojila som sice dlhsie 19m a 16m, UM som teda nedavala, kedze maju plnohodnotnu stravu pocas dna. Najlepšie zavolať pediatrovi a poradiť sa
Podla vlastneho uvazenia. Krabicove kravske mlieko je uplny hnus, ani ja ho nepijem, ani ho doma vobec nemame, ani ho nekupujeme, je nezdrave a malemu dietatu by som ho urcite nedavala . Su rozne pokracovacie UM 1 rok+, urcite by som isla do toho, aj pojdem a postupne po roku uz kludne mozete prejst na rastlinne mlieka, kupujem mandlove, ryzove, hrachove atd., so sojovym opatrne kvoli alergii.
@louboutins prečo je krabicove úplný hnus?
Tiež som to riešila pri malej, pije čerstvé plnotučné slovenske mlieko, ak je možnosť kúpim v bio kvalite alebo farmarske.
Americké centrum pre kontrolu ochorení odporuca pre deti od 12 mesiacov plnotučné pasterizovane (teda nie "surove") mlieko v množstve 1 a pol až 2 hrnčeky mliečnych výrobkov za deň
(pisu ze ak sa v rodine dieťaťa vyskytuje obezita, vysoky cholesterol, srdcovocievne ochorenia a pod.vtedy treba sa poradit s lekarom ci polotucne alebo plnotucne..aj ked teda viem si predstavit ze niektori lekari vo vyzive nevedia dobre poradit, preto radsej hladam odporucania odbornych vedeckych institucii)
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlern...
Inak že UM ma premyslený a intenzivny marketing, o tom niet pochýb...https://www.who.int/news/item/28-04-2022-who-re...
Krabicové mlieko je opradené rôznymi divnymi mytmi až niekedy zíram :D pre zaujímavosť nezávislé testy mliek (síce 8rocne video ale predpokladám ze situácia je ešte lepšia,väčšinu produktov keď hodnotili po rokoch tak vždy bolo este zlepsenie)
https://www.stream.cz/adost/a-dost_mleko-196102
Pediatricka z poradne MK napr tu
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
Ročné dieťa už ma pomaly jest rodinnú stravu, pestrú, takže vitaminy najlepšie získavať z prirodzených zdrojov, vit.D zvyknú prediatri takýmto malým deťom predpisovať takže vitaminy chýbať nebudú...
Urob ako myslíš ale normálne mlieko určite nie je zla voľba 🙂
Podľa našej pediatricky určite umelé, kravské mlieko neobsahuje toľko vitamínov čo dieťa potrebuje. Síce ja som bola vždy zástanca normálnej stravy bez umelých veci z obchodu v tomto prípade som uprednostnila umelé mlieko
@motylik888 moja bude mať 11mesiavov a chcem skúsiť plnotučné ale prevarene tak uvidím ako ho zvládne a či bude chcieť ale ešte mam jednu krabicu Um
Davam UM aj u rocneho aj u 2 rocnej. Ma viac vyzivnych latok ako krabicove 3,5%. Co sa tyka starsej davam jej max 1,5%. Ked som skusala viac krat 3,5% bolo jej spatne. Ak ste dlho kojili, resp dieta malo dlho sladke materske mliecko pedi nam odporucila znacku sunar. Aktualne sme na bebe koli nizsej cene ale rozdiel som nevidela. Len som im dala bebu a boli spokojni obaja 😀 tak isto aj po kojeni, len som prestala kojit a dala flasu, bez problemov.
@motylik888 záleží ci ti papa cez deň dobre a ma plnohodnotný prísun vitamínov 🙂ak áno dala by som kravské a ak nie tam um 🙂um ma predsalen viac vitaminov
Kravské? Veď to je dobre tak pre teľata
@motylik888 Od roka sa môže dávať kravské. Ale nie plnotučné (ako tu bolo už spomínané, je to záťaž na obličky). Ja som u syna dávala od roka polotučné (1,5%) UHT. U dcéry od roka a 2 mesiacov približne.
@misa11111 UM sa vyrába z kravského mlieka..
@luciaaaaa Sušené UM detské mlieko sa vyrába práve z toho nenavideného kravského UHT mlieka a minimálnu spotrebu ma tiež pekne dlhu 🙂
@lenkakravcova aspoň um ma vitamíny...
@misa11111 Aj v kravskom sú vitamíny ak ho niekto ešte neprevára. Moje deti iba boli cca od roka do 2 rokov na kravskom a nikdy im vitamíny nechýbali. Krvné testy mali v poriadku.
@lenkakravcova je to na každej matke čo da dieťaťu.
@motylik888 ja od roka dávam už klasické plnotučné, podľa mna sa už nemusíte vrátiť k umelému, veď už by mali dieťa postupne jesť viac klasickej stravy 🙂