Ahojte. Chcem sa vas opytat mam 3 mesacnu dcerku doteraz bola plne kojena a nemala som s mliekom problem. Ale mam pocit ze uz zacinam stracat mlieko. Volakedy som aj odsavala ale uz vobec nemusim. Pijem aj dostatok tekutin aj tie caje pre kojace matky ale mam pocit ze uz to nie je ono. Este rano a cez den mam pocit ze to malej staci ale vecer mi je aj tristvrte hodinu a o pol hodinu si pyta zase a toto sa nam niekedy opakuje aj tri krat pred tym ako konecne zaspi. Dnes som jej dala mlieko z flasky (moje) aby som videla kolko vypije a vypila skoro 150ml a hned potom zaspala. Myslite ze mam teda zacat aspon vecer prikrmovat umelym mliekom? Dakujem za odpovede
ahoj ked pribera netreba prikrmovat.a mlieko sa upravuje po čase neteče same ako zo začiatku.davat kolko krat pyta
@martinka117 je normalne, ze prsia uz nemas naliate. A to, ze vecer na Tebe visi, a pyta viackrat za sebou, to je tiez normalne. Chce Tvoju blizkost, to robia kojene deti. Tym, ze prikladas na poziadanie, sa Ti bude tvorit dostatok mlieka. Ak budes davat flasu,je velke riziko, ze sa Ti odstavi. Nemas dovod momentalne prikrmovat.
@martinka117 - ahoj, tvorba mliecka sa upravuje podla potreby, kolko babo pije, tolko sa tvori (zjednodusene povedane). Cize cim viac budes prikladat a malicka Ti bude efektivne sat, tym viac mliecka sa Ti vytvori. Plus 3. mesiac je obdobie tzv. rastoveho spurtu, babo rychlejsie rastie - potrebuje viac papat, preto mozes mat pocit, ze chce kazdu chvilu len jest, neboj sa, to sa upravi 😉 Neprikrmuj (ak teda nemas pocit, ze by bola naozaj nenajedena a plakala od hladu a nemohla sa nasytit), davaj jej tolko, kolko si pyta, je to prechodne, zase sa to upravi (viem, je to unavne, ale naozaj to prejde). A ked vecer pije, tak ozaj pije? Ci len si cucka prsnik? Mozno sa naozaj len potrebuje pred spankom ukludnit.
@martinka117 Martiikk suhlaam s dievcaaami 3. meiac je dalsi rastovy spurt a par dni trva kym sa upravy mlieckona potreby babatka.Len vydrz a o par dni bude lepsie. A vecer to moye bzt naoyaj o tvojej bliykosti.Len naoyaj nekup umele mliecko kym ho naozaj nebude treba lebo to je prvy krok k odstaveniu.
@martinka117 U nás to je doteraz tak, že večer si pýta častejšie 🙂 Ale mne to vôbec nevadí, sú to naše chvíľky a tak ako si to užíva malá, si to užívam aj ja. Večer sa poriadne napapá, ale potom mi krásne pospí celú noc.
@katrinka8 keby som vedela ci pije alebo cucka :D ale tak zo zaciatku urcite pije ale ked uz kojim tristvrte hodinu tak niekedy si nie som celkom ista uz potom mam pocit ze je to take vselijake..
A zase je pravda ze mne prespi vzdy celu noc aj ked teraz mame problemy zaspat niekedy fakt zaspi az o polnoci to uz som fakt zufala ale tak.budi sa az rano takze aspon ze to..ale dnes zas napriklad cez den skoroo vobec.nejedla.aj 4 hodiny a inokedy papa aj kazdu tak ja neviem.od coho to zalezi..
@martinka117 - no, veru ako baby pisu, moze to byt aj rastovy spurt 😉 Ale ak cucka, aj tym sa moze ukludnovat a uspavat. Nas 2-mesacny syncek sa tiez takto upokojuje. Proste sa nacucne a cucka si, nechce ani cumlik na to. Robi to vsak najma vtedy, ked sa mu neda zaspat. Sice nie kazdu hodinu, ale robi to takmer pri kazdom jedeni. Dcerka mi to nerobila, ona sa proste na prsniku najedla, odpojila a "dovidenia", venovala sa svojim veciam, prsnik bol na jedenie 😀 A to som ju kojila 26 mesiacov, nikdy sa na prsnik nechodila ukludnovat - tento moj prisavnik bude asi ine kafe 😀
No dnes sme boli aj u doktorky vravela ze krasne pribera ze to neme riesit a ze priipadne ked tak potom zacat od ukonceneho stvrteho mesiaca uz prikrmovat zeleninkou atd 🙂
ahojte maminy, ja mám tiež podobnú otázku. Môj malý má 5 mesiacov a týždeň, je kojený od minulej stredy mu dávam pred obedňajším kojením príkrm - ale len tak za 4-5 lyžičiek ( to mi odporučia pediatrička), lenže mám pocit, že malému už moje mlieko nestačí. Od 2,5 mesiaca sme na tom tak, že som kojila tak 6-7 krát za 24 hodín - z toho však malý spal od večera od 19,30 do 5,00 hod. Teraz sa mi zdá, že večer si už nevie vytiahnuť toľko ako predtým lebo od minulého týždňa ho kojím už 9-10 krát a to sa mi po večernom kojení zobudí o 02,00 a je hladný. Otázka je, či môžem večerné kojenie nahradiť umelým mliekom.
@marcela1702 ahoj no ja som tu sice pisala ze sme to uzavreli ze nedavame umele lenze moja mala tiez spavala celu noc a zrazu sa budila kazdu pol hodinu zaspala o druhej.v noci a potom sa zobudila o siestej ja ze stacilo :D tak sme dali umele najprv som jej dala mensiu davku ako bolo napisane aby si zvykla a ked tak som ju dokrmila mojim toto krasne fungovalo a nebehli sme na normalne na tie davky ktore.maju iba vecer teda a spinkala krasne od pol 9 do siedmej rano 🙂 leenze teraz mam aj ja problem posledne dva dni vecer dam sunar a zobudi sa mi aspon 3-4x za noc a trochu si cucne odo mna a spi dalej ale nechapem preco ked doteraz bolo vsetko ok???
@martinka117 my sme pred asi 6 dňami začali s umelým mliekom, ale len večer - dávam malému nutrilom 1 - tku, začala som s menšou dávkou ako bolo písané, ale teraz po týždni dávam tak ako je písané, malý si však vytiahne tak 180 ml. večer zaspí, ale mala som mylnú predstavu o tom, že potom bude spinkať až do rána do 7,00 hod. Je pravda, že búva tak od 20,00 do 05,00 hod., ale stane sa a to tak každý druhý deň, že sa zobudí o cca 3,00 hod. a musím ho nakojiť. Takže mi z toho vyplýva, že to nebude asi v tom, že sa večer málo napapal. Deti asi niekedy prespia noc a niekedy nie. To, že sa ti malá budí 3 - 4 krát je podľa mňa normálne. Môj malý takto fungoval skoro ,do troch mesiacov. Neviem či to cuckanie nie je len také potešenie pre drobcov 🙂)))))))
@marcela1702 ved uz aj ja zacinam mat niekedy pocit ze len vymysla ale je mi divne tto co robi teraz ze sa budi rano o piateh siestej siedmej no porazit ma ide :D
@martinka117 asi nebolo potrebné dokrmovat. Môj maly bude mať o pár dní 6 mesiacov, je kojeny. A od konca 4. Mesiaca mu dávam prikrmy. V noci sa budí dva krát. Staršia dcéra mi celú noc prespala ako dvojročná. A to bola od narodenia dokrmovana umelým mliekom. Každé dieťa je iné, každé neprespi od 3 mesiacov celú noc.
@marcela1702 to môže byť aj tým,že pomaly je zrelý na nutrične výživnejší nutrilon 2.
@augustovkaa hej to aj mne vravela doktorka nech od konca stvrteho zacneme s prikrmamy 🙂 ty si zacala kedy a s cim? Lebo inak moja odmieta aj cajik:D nechuti jej :D
@martinka117 ja som začala na konci štvrtého dávať uvarenu mrkvu, zemiak, mrkva plus zemiak, postupne ďalšia zelenina. Od piateho mesiaca dávam ovocie a večer kašu. A teraz sme už začali dávať mäso. Pije čistú prevarenu vodu.
@augustovkaa dakujem ved uvidime aj my co a ako za dva tyzdne mame 4 mesiacr 🙂
@martinka117 Presne to isté riešim ja :( V noci a cez deň sa to dá, večer reve od hladu...
Tak už viac ako mesiac večer pije odstaté z fľašky. Dúfam, že do 4 mesiaca vydržíme, ak nie, začnem dávať večer UM, už som sa s tým zmierila, aj keď s ťažkým srdcom.
@leanny ved aj ja som nrchcela ale to umele predsa len.viac zasyti a ja neviem sak cely den.ju inak kojim takze to berem v pohode 🙂
akurat pozeram co si tu tak pisete ja som porode 6 den pijem vela caje vsetko mozne a mlieko sa mi tvori ale velmi malo......fakt nechapem....od coho to je....
@sportpark hlavne veľa pi, často prikladaj, malo by sa rozbehnúť🙂
prikladam len on ked je hladny a zisti ze tam nic nie je tak reve a trha so sebou a nechce....
Baby neska sa mi stala taka vec ze uz aspon tyzden papkame vecer sunar a dnes si cucla z neho asi tak 30ml a ptm si pytala odo mna..to som nechapala ze doteraz s nim nemala problem a dnes zrazu hej..?
@sportpark toto ja presne nepoznam ale ja kym som este nemala mlieko iba mledzivo tak tiez bola mala nervozna ale to rozpoznas taky plac od hladu vtedy som v porodnici pristupila na dokremenie to sme urobili jednu noc a na druhu uz som mala mlieko a bola spokojna..zaklad je naozaj zo zaciatku pit 3l vody denne ptm ked uz mas mlieko staci 1,5 ale fakt len vodu a tie kojenecke caje..no a hovori sa ze treba vydrzat a aj ked maly protestuje co samozrejme bude ak je malo mliecka tak treba stale prikladat a napriklad pomaha aj odsavacka ked mu das papat tak ak dopapa hned si skus vysat zvysok prsnika odsavackou to tiez podporuje tvorbu mlieka a pripadne rovno to odsate si odloz a ked tak mozes dokrmovat cez striekacku (vies ako?) a aspon bude mat tvoje nie umele 🙂
@martinka117 ahoj, neviem ci je tato tema este stale aktualna pre teba,ale moze byt,ze na noc sa potrebuje poriadne najest,mne hovorila laktacna, ze sa deti vedia takto"natankovat" aby dlhsie prespali..
@veriiii ja uz som z toho uplne zmetena ona spavala cely cas super az na toto obdobie potom sme na vecer zacalu davat sunar spala prvy tyzden super druhy tyzden sa mi budila aj 5x za noc a teraz sa mozno zobudi raz v noci a raz nadranom..neviem uvazujem ze ked skoncime stvrty mesiac zacnrme s.tou ryzovou kasou na noc namiesto sunaru (to mi aj ddoktorka odporucila)
Kojila som malu 2,5 roka žiadne umele mlieko žiadne kase len od 6 mesiaca prikrmy. Malého kojim 7 mesiacov sem tam pár lyziciek prikrmy keksik ci ochutnava z nášho jedla ale napr. Dnes len trochu pagaca inak čisto mlieko. Cez den ledva pije no ale večer ťahá ze z oboch pŕs do dna a aj sa mi v noci budieva ale to nie je od hladu lebo zaspi hned ako si ho prilozim do minuty. No a maly ma na 7 mesiacov 9,4 kila a 75 centi. Nic ine vôbec nepije len moje mlieko. Mala tiez začala piť z fľaše az ako 8 mesačná dovtedy nevedela maly pil z fľaše zatial 3 krát co som bola prec 😀
Mate určite dost mlieka a pokial deticky preberajú nerieste zbytočne umele mlieka. Je to umele a drahé jak slak 😀 hlavne buďte kľudne a budu aj deticky.
@ladydasha ahoj aj ja mam to takisto ako ty myslim ze na noc sa napapa viac aby mal tzv zasoby na noc a spinka celu noc vlastne takmer celu niekedy sa zobudi na hlad a prebalenie tak o 5 aj viac hodin a niekedy ho zobudim sama na to len neviem teda ci mam aleboho mam radsej nechat spinkat ked sa mi zda dlhsi cas to este neveimm co je lepsie , a mam este inak mensi problem s jednim prsnikom ze mi zrejme tecie mlicko tazsie a neviem co mam robit v tejto situacii aj si potozku odsavam tym aby sa mi vytvaralo viac mliecka ale nevie ci je to spravne kedze mi maly nevytaha ale neviem co robit lebo zda sa mi pri tom prsniku taky nervoznejsi ze mu ide tahsie
@martinka117 Ahoj, podlľa mňa sa ti teraz upravuje tvorba mliečka na potreby malej. Ja som predtým tiež mohla nakojiť dalšie dieťa a zrazu prsia splaskli, prestala som potrebovať vložky do podprsenky...Teraz už neodsajem nič, ale malý si vytiahne kolko potrebuje...Možno ťa pred spaním potrebuje cítiť, ukludniť sa a nabrať zásoby, nevzdávaj sa 🙂