Je zloženie niektorých umelých mliek bezpečné?

zuz2712
6. okt 2014

Ahojte, som na MK nova a nemam este precitane vsetky diskusie ohladom UM (ak to vobec bude zvladnutelne), ale doposial som nenasla ziadnu ohladom zlozenia UM.
Ide mi najma o prvky siran mednaty, zinocnaty a zeleznaty, ktore su chemickymi zluceninami a nie velmi bezpecnymi latkami.
Napriklad siran mednaty je znamy aj ako modra skalica, ktora sa pouziva na: materiál pro výrobu minerálních barev, impregnace dřeva proti hnilobe, konzervování vycpanin, moření osiva, připravuje se z ní bordoská jícha (směs roztoku modré skalice a vápenného mléka) - prostředek k hubení škůdců rostlinných kultur, součást poměďovacích lázní, barvení kůží, svíravý, leptací a dávicí prostředek v lékařství, jako veterinární léčivo či jejich součást (například v akvaristice) - zdroj internet.
S tymto chemickym prvkom mam dokonca aj vlastnu skusenost - liecili sme s nim rybky v akvariu a rano boli vsetky hore bruchom ☹
A konecne teda moja otazka - preco sa do niektorych umelych mliek davaju vyssie uvedene latky, ak maju taketo ucinky a pouzitie? Neriesili ste niekto podobnu dilemu? Je to pre vyvijajuce sa babatka prinosom, ak to prijimaju, sice s minimalnych mnozstvach, ale predsa, niekolko rokov niekolkokrat denne?
Dakujem za vase postrehy a uvahy, uz mam rozpisany mail priamo na vyrobcov tychto mliek, ale neviem ci dostanem odpoved...

bonaqa2013
6. okt 2014

Maminka, mám 4 deti ale s týmto som sa vobec nezaoberala. Myslím, že s tým ani nepohneš. Všetky deti som kojila, niektoré dlhšie 11mes., niektoré kratšie 5 mesiacov. potom sme postupne prešli na UM. vyskúšali sme viaceré druhy, ale všetky deti nakoniec skončili na Sunare. Najlepšie im pasoval. a zloženie som vobec nepozerala, skor som to nechala na kompetentných. Myslím si, že takéto produkty sú dosť kontrolované, výrobca si asi nedovolí len tak niečo odfláknuť.

kofoluska
6. okt 2014

@zuz2712 Vies o tom, ze napriklad taky hlinik okrem vakcin ci starych riadov prijimas aj bezne v potrave? Ze ho Tvoje dieta bude prijimat materskym (a aj umelym) mliekom spolu s dalsim kopcom kdejakych latok?
Inak povedane, kazdy chemicky prvok, kazda chemicka zlucenina ma v roznych formach a koncentraciach rozne vyuzitie. Aj obycajny bylinkovy caj Ti moze sposobit napriklad epilepticky zachvat, ak sa nim predavkujes (je tym znama salvia), pripadne svetloplachost, ak ho pijes dlhodobo (trezalka aneb lubovnik bodkovany). Tak isto su latky a zluceniny, ktore su toxicke len pre urcity druh zivocichov, no pre iny nie (nieco je toxicke pre ryby, ale cicavce s tym nemaju problem ap).
Samozrejme chapem, ze mas o svoje este nenarodene dietatko strach. No myslim, ze sa stresujes prave v tejto sfere uplne zbytocne. Suhlasim s bonaqou, produkty pre dojcata a batolata su prisne kontrolovane a vyrobcovia si nedovolia len tak nieco odflaknut a len tak pridavat do svojich vyrobkov nejake svinstva. 🙂

sharlotta
6. okt 2014

Ak budes svoje dietatko dojcit, ta to voooobec nemusi zaujimat, ake sajrajty davaju do umeleho mlieka. 😉

sharlotta
6. okt 2014

@kofoluska suhlasim. Aj ked tam davaju vselico, urcite v takom mnozstve, ze to to telicko znesie.

monkabr
6. okt 2014

@zuz2712 Ahoj, najdes aj mliecka bez tychto latok, ale je pravda, ze hodne mliecok ich obsahuje.

Su to v podstate mineraly-kyslikove soly, ktore su skodlive vo vysokych davkach. Prirodzene sa vyskytuju aj v ludskom tele v malickych mnozstvach. V malych mnozstvach su neskodne, alebo aj zdraviu prospesne, ale vo vacsich prave naopak.

Tak napr. mliecka babylove.
https://www.modrykonik.sk/umele-mlieko-babylove/
Alebo nutrilon
https://www.modrykonik.sk/umele-mlieko-nutrilon/

Dietatu by som dala mliecko radsej bez tychto latok , sice su v malych mnozstvach neskodne alebo aj prospesne, ale radsej bez nich. Su tam uplne zbytocne, netreba ich doplnat.
A vobec sa necudujem, ze dieta naduva, prehana a ze zvracia ak uziva taketo miecka pravidelne, urcite tu mate taketo skusenosti mnohe.... Tieto latky sa vyskytuju hlavne v mineralnych vodach, ktore maju prehanave ucinky.

Ked si clovek precita toto, tak sa musi vystrasit 🙂 Ale klud, to su uplne ine koncentracie, ale aj tu vidiet, ze hlavne ucinky tychto latok su zvracanie, prehananie,...
Napr. siran zinocnaty
http://sk.wikipedia.org/wiki/Síran_zinočnatý

siran mednaty
http://sk.wikipedia.org/wiki/Síran_meďnatý

Chlorid draselny
http://www.slobodavockovani.sk/news/chlorid-dra...