Jedináčik

nefertitka
19. nov 2013

Je tu niekto taky, kto ma jedinacika, lebo to inak nejde? Alebo sa tak rozhodol sam? Nerada by som citala prispevky o tom ako je lepsie mat dve ci viac deti a o co vsetko bude moje dieta ako jedinacik ukratene. Zaujimalo by ma, preco sa tak niekto rozhodol, ake vyhody v tom vidi a hlavne ma zaujimaju take pribehy, kde proste osud rozhodol a druhe sa nedari. Mam jedno dieta s tazkostami, druhe uz nebude, uz som o tom presvedcena, uz nemam chut pokusat osud, mala som uz 4 potraty a z toho dva krat to vyzeralo uz aj nadejne. Je mi to luto, ze mala bude sama, ale ja uz nevladzem dalej skusat, snazim sa hladat pozitiva v danej situacii, hovorim si ze nebude ani prva ani posledna, ze ved nemusi byt ani rozmaznana v zivote, ked budeme k tomu spravne pristupovat, ze su ludia, ktori nemozu mat ani to jedno, ze mozem byt stastna, ze mam aspon ju. Ked mi niekto napise, ze ved mozno sa este raz zadari a uz to bude dobre, az mi vlasy dupkom vstavaju.
Proste uz nemam na to sil a uz som pevne rozhodnuta, ze stacilo. Aj moj muz.
Su tu diskusie ohladom jedinacikov, ale tam som sa postupne docitala iba to, ake vyhody ma mat viac deti a ako aj tie, co boli rozhodnute mat iba jedno nakoniec maju deti viac. Rada by som v tejto teme diskutovala s mamickami, ktore maju iba jedno dieta a druhe uz naozaj neplanuju. A rada by som vedela preco, ci to bolo dobrovolne alebo nedobrovolne rozhodnutie.
Je pre mna tazke sa s tym vyrovnat...prosim, nepiste ze este mozno raz osud prinesie aj dalsie...jasne, v zivote sa stava hocico, ale ja uz s touto moznostou naozaj neratam.

tinki
19. nov 2013

@nefertitka ahoj, ja síce nemám len jedno dieťa, ale myslím, že by si to mala vziať ako fakt..Nie je nič neobvyklé a ani hanba ak máš len jedno..Mám kamarátky, ktoré vyrastali ako jedináčikovia a nič im nie je..Sú to rozumné a samostatné ženy, ktoré majú veľmi blízky vzťah so svojou mamou..To som im vždy závidela.. 🙂
Okrem iného jednému dieťatku sa môžeš oveľa viac venovať..Ja niekedy neviem, ako to mám všetko rozdeliť, lebo vždy chcú ma mať obe dcéry, ale každá má svoju predstavu a často sa stáva, že sa spoločné chvíle končia plačom..Ak bola jedna chorá, musela som s ňou do nemocnice, druhá bola doma a bolo jej za mnou smutno..Keď som čakala druhú dcéru, tak druhé tehotenstvo bolo problémové, bola som často v nemocnici, aj keď sa malá narodila, musela som jej veľmi veľa času venovať a pravda je taká, že mi jeden rok v živote staršej dcéry unikol..vtedy nastúpila do škôlky a ja som tu nebola pre ňu v období plnom zmien a chaosu..Všetko má svoje za a proti..Ber to ako fakt, nie ako tragédiu a užívaj si život s dcérou, ktorú máš a budete si blízke ako kamošky...
A okrem iného..jedno dieťa potom nemá starosti s dedičtvom...to len na odľahčenie.. 😉

zonjushe
19. nov 2013

@nefertitka ja niekedy uvazujem ze bud jedno alebo viac ako dve 😀 .. uprimne, v tvojej situacii by som uvazovala rovnako a asi by som tiez uz nemala sil pokusat osud..ja osobne som stastna prestastna, ze mam aspon to jedno v dnesnej dobe, kde pomaly kazdy treti par ma problemy s plodnostou..uvidim, ci sa rozhodneme pre dalsie dieta/deti, ale mne sa svet nezruti, ak ostaneme len pri jednom..

nefertitka
autor
19. nov 2013

@katy2 to som pozerala, tam sa diskutuje, ci je lepsie mat jedno, alebo dve deti...

nefertitka
autor
19. nov 2013

@tinki mas pravdu, teraz ma moja mama dedicske s 3 surodencami a su tam len same hadky 😝

nefertitka
autor
19. nov 2013

@zonjushe nezruti, ani mne, ale je mi to momentalne luto....som 4 dni po potrate...ale casom sa pokusim na to inak pozerat

alex31
19. nov 2013

@nefertitka ... ahoj .. ja mam iba jedno dieta a dalsie uz nechcem ... nie zeby som nemohla ale jednoducho toto je moje rozhodnutie a vidim ze aj moje okolie uz postupne zacina chapat ze to myslim vazne a zacina to naplno respektovat ... ja som sa dost napocuvala preco len jedno a ze to budem potom lutovat a ine podobne reci ... ja neviem ani presne povedat preco len jedno .. jednoducho mne to takto staci ... mozno je to trochu aj tym ze tak ake suprove a ukazkove som mala tehotenstvo taky komlikovany som mala porod ... ako lekarka povedala keby nezakrocila vcas tak dietatko by prezilo ale ja asi nie ... nuz a ked si teraz pomyslim ze by som opet mala rodit tak to teda naozaj nie ... stacilo mi vtedy 🙂 ... a nemam ani ziadne materinske nutkanie pre druhe dietatko ... ja si naplno uzivam to jedno co mam ... rozmaznany nie je na to si davam pozor a ani od okolia nemam ziadne reakcie na to ze by bol rozmaznany ... pocuvat musime tak ako ostatne deti, aj rezim mame tak ako rodinky s vecsim poctom deti ... ale je pravda ze ma toho viac ako deti z viacdetnych rodin ... mam na mysli takych normalnych rodin nie nejakých zbohatlíkov lebo medzi tych mi rozhodne nepatrime ... sme uplne normalna priemerna rodinka ... viac si mozeme dovolit mu nakupit ci uz hracky, oblecenie alebo ine veci... mozeme si dovolit castejsie navstevovat akcie na ktorych je potrebne platit vstupne, chodit do kina, divadielka ... lebo predsa len ked niekedy pozriem kolko stoja listky ..... ak je moznost vyskusame vsetky druhy kolotocov ktore pridu 🙂 ... to je po financnej stranke .. po citovej je to uplne rovnake ako u inych rodin kde je viac deticiek ... myslim si ze kazda mamina ma rada vsetky svoje deti rovnako .. ci uz je jedno alebo je ich 10 ... laska sa urcite rozdava rovnakym dielom ... aj ked je zas pravda ze ked mas jedno dietatko venujes vsetok cas len jemu ked mas deticiek viac uz si to musis rozdelit aby to bolo zhruba rovnako aby nikto neziarlil 🙂 ... najde sa mnoho pozitivnych ale aj negativnych veci preco ostat iba s jednym dietatkom ... ja chcem ostat iba pri jednom drobcovi aj napriek tomu ze niekedy ma chytia take pocity ze ked sa nam s manzelom nieco stane alebo ked uz bude velky a my zomrieme tak tu ostane sam ... ale potom si poviem ze aj ked to nie su jeho pravi surodenci stale sa u nas v rodine niekto najde kto mu tu pomocnu ruku urcite poda a zle myslienky su prec 🙂

zonjushe
19. nov 2013

@nefertitka ano chapem, je to este velmi cerstve, je to sice klise, ale chce to cas, aby sa clovek zmieril s osudom a vychutnaval si ostatne zazraky, ktore mu nadelil 😉

81beruska81
19. nov 2013

Ja mam zatial jednu dceru. A pravdepodobne viac deti ani nebude. Je to moje rozhodnutie - ma viac pricin...ale ak by som tuzila po dalsom dietatku, urcite by som mohla a rozhodla som sa inak. Nedelis cas medzi viac deti, uzivame si kazdy den. Ak je problem - nastup do jasli, neskor do skolky, tak mam dost casu a priestoru venovat sa jej tolko, aby to bolo pre nu lahsie zvladnutelne. ma 3 roky, kupili sme jej lyze, nakolko sme obaja s manzelom lyziari a uz bude chodit s nami. Keby sme mali viac deti nerealne...tym, ze je iba jedna, zapajame ju do vsetkeho. Vari so mnou, upratuje, nakupuje, chodi na hadzanu, bazen...proste vsade. Nevidim v tom ziadnu tragediu. A vobec nie je rozmaznana, ide o to ako k nej budes pristupovat ty. Pekne za vsetko podakuje, poprosi, sama sa obleka, vyzlieka, obuva a vyzuva, nikdy nesla z obchodu s placom, ze nieco chce a sme nekupili. Lebo nikdy som jej neukazala, ze je aj taka moznost. Darceky a hracky dostava iba na vianoce, narodeniny a meniny...podla mnasa to pekne da. Ja som si zvykla na pohodlnost, ze je uz samostatna. Spi sama vo svojej izbicke, nelipne na mne az chorobne...zostane so svojim ocom, ci babkou aj na noc...nevidim negativa, naopak. Budujeme si jeden krasny a zdravy vztah. Takze ma to aj vyhody, na druhej strane nezazije surodenecku "rivalitu" a to so vsetkym, ci k tomu patri. Ale co uz. Aj vo viacdetnych rodinach nezaziju klud ako jedinacikovia. Hlavu hore a uzivajte si kazdy den 😉

horana
19. nov 2013

Ja som jedinacik pretoze moja mama uz druhe nechela. Stacilo jej jedno. A som uplne v pohode. Nedostatok na tom nevidim ziadny.

Kor ked nemozes mat dalsie dieta, sustred sa na to jedno. Netrap sa uz tym, uzvari to a hod za hlavu. Jedinacik ma svoje klady, preco je prave toto rodinne postavenie dobre a ma ich prave tolko, aj ked ine, ako druhe konstalacie ked je surodencov viac. Ti potom zas nemaju to co ma jedinacik. A toho je tiez dost. Knizky na tu temu existuju, je to rovnocenne postavenie ako ktorehoklvek ine, dava v mnohom vyhody.
Tes sa, niekomu osud nedovoli deti vobec, alebo ich sice ma viac ale nerozumeju si.
Vytaz maximalne co sa da z tejto moznosti a tvoje dieta bude stastne!
Ono to osud niekedy tak zariadi ze zuzi tok rieky rodu do uzsieho koryta aby sa este viac posilnil. Toto dieta potom ma sancu predat dalej nieco silnejsie. Nevieme preco to tak je ale ja napr. citim ze to nejaky vyznam ma a priroda/Boh vedia preco to robia.
Ked a s tym tazko vyrovnavas, mozno to vyznie paradoxne, ale tes sa z toho. Nie je to nic podradne, musis byt s tym uzrozumena, a sebavedomo to prijimat, aby tvoje dieta mohlo z toho profitovat. Dovol si byt sebecka a daj dietatu to nejslpsie, co je na tom?! Budes moct dietatu viac dopriat ci uz materialne alebo venovania sa a ked budes aj primerane prisna ze nerozmaznas, pomozes/doprajes pestre socialne kontakty a pritom das pozor na privysoke naroky, bude mat mnohe vyhody.

A najnovsie vyskumy tak ci onak ukazuju ze vseobecne:
"Podľa rôznych prieskumov nie je žiadny zásadný rozdiel medzi jedináčikmi a deťmi z viacdetných rodín. Určité odlišnosti je vidno snáď v schopnosti jedináčikov komunikovať s dospelými, ich slovná zásoba býva veľmi široká.
Tieto deti môžu byť aj cieľavedomejšie a ctižiadostivejšie než deti, ktoré majú súrodencov. Avšak veľa závisí práve od spôsobu výchovy, akým bol jedináčik vychovávaný.Zovšeobecňovanie teda vôbec nie je namieste, pretože každé dieťa a každá rodina je iná."

adeala
19. nov 2013

@nefertitka Ja ťa úplne chápem, teraz som tiež týždeň po potrate a ešte to všetko predtým, biochemické tehu a pod. Nemám ešte ani jedno dieťa, ale už mi docela dochádzajú sily - asi si kúpim psa. 😅
Ja musím povedať, že ak to bude takto pokračovať a pošťastí sa nám mať to jedno, tak druhé zatiaľ nemám v pláne vôbec riešiť, neviem, či by som bola schopná to podstúpiť celé znovu. Akurát by som tak prichádzala o čas s tým dieťatkom, ktoré už mám.
Inak ja som bola jedináčik 15 rokov, pre moju mamu stále jedináčik som. Tak do 10 rokov ma to trápilo, potom už som za to bola aj rada, mala som rodičov pre seba 😝

barcelona94901
19. nov 2013

@nefertitka prečítaj si niečo odborné o jedináčikovi a budeš milo prekvapená ,jedináčik je fajn,má viac výhod než si dokážeš pripustiť 😉

marylis
19. nov 2013

@nefertitka Ahoj, aj ja chcem mat len jedno dieta. A ak nahodou druhe tak po minimalne 10tich rokoch. Nech je medzi nimi velky vekovy rozdiel. JA v tom vidim same vyhody. Mozes sa plne venovat tomu jednemu dietatu. Uzijes si ho na 100%. Ma svoje sukromie, vlastnu detsku izbu, ziadna rivalita, porovnavanie, riesenie konfliktov medzi detmi. A samozrejme je to lacnejsie 🙂

nefertitka
autor
19. nov 2013

@alex31 tiez som mala pri malej kopu problemov, normalne do dnesneho dna niekedy nad tym rozmyslam, ake som mala stastie, ze ju vobec mam...potom sme druhe dlho kvoli tomu nechceli, no a ked sme sa rozhodli, tak to nejde. Mozno aj keby to tehotenstvo trvalo dlhsie, zas by prisli komplikacie a osud to takto zariadil, ze to bude asi takto lepsie. Mozno sa zabranilo niecomu horsiemu, ja neviem. Uz si vymyslam kopu dovodov, preco to tak je ako to je 😝
@81beruska81 presne toto si vravime s muzom, dame jej viac, tiez si nezijeme nad pomery, splacame vysoku hypoteku a mam co robit, tak aspon pri jednom to bude jednoduchsie a je to pravda, ze s jednym dietatom sa toho da viac...ci uz cestovat, venovat sa jej, skoly lepsie zaplatit, kruzky...len stale si vravim, ci jej ten surodenec raz nebude chybat. Ale ked bude velka, tak jej to vysvetlime, ze sme chceli, ale nedalo sa proste.
@horana nasa sa uz teraz tak javi🙂 aj si to ludia vsimaju, proste viac inklinuje k dospelym a vie strasne mudro rozpravat, tiez som niekde citala, ze jedinacik zvykne byt vyspelejsi, ma lepsiu slovnu zasobu, lepsie sa vyjadruje, lebo doma pocuva len dospelych...
snazime sa ju nerozmaznavat, ale priznavam, ze kedze sme k nej tak tazko prisli, tak strasne na nej lipnem, nedam na nu dopustit, dovolim jej mozno viac akoby som niekedy mala. Bojim sa o nu strasne, pri kazdej chorobe strasne stresujem...som myslela,ze aj toto sa trosku zmeni prichodom dalsieho dietata...a mozno by sa nezmenilo, ja neviem, mozno by som na oboch tak strasne lipla...
Znie to mozno sebecky, ale ja napr. rada cestujem, tak si uz vravim, ze s jednou sa viac nacestujeme ako by to bolo s dvomi, proste stale sa snazim rozmyslat nad pozitivami, aj ked ku kazdemu pozitivu ma hned napadne jedno negativum 😒
No ale ked vidim napr. vztah mojho muza s bratom - nijaky- tak to by o nic neprisla, naozaj..alebo moja mama mala 4 surodencov a dnes si rozumie iba s jednym z nich a aj ten byva v Prahe, takze sa vidia ledva tak raz za rok, dva...

lenka1993
19. nov 2013

Nečítala som všetky príspevky ale napíšem ti názor jedináčika kedže ja som jedináčik 🙂 . Mama dostala rakovinu keď som bola malá a už deti mať nemohla. A potom keď sa rakovina vyliečila tak nedonosila ani jedno a tak sa na to vykašľali. A nebolo to nič hrozné 🙂 . Chodila som do škôlky mala som bratrancov, sesternice a súrodenec nechýbal. Skôr začal chýbať už keď som bola v škole a všetky deti mali mladšieho súrodenca len ja nie ale mama mi to normálne vysvetlila a ja som pochopila. A môžem povedať že mám z mamou oveľa lepší vzťah ako kamošky ktoré majú súrodencov. Skôr taký kamarátsky hoci samozrejme rešpekt pred ňou mám. Keď sa druhé nedá tak sa nedá, netreba z toho robiť tragédiu 🙂 . A možno aj vďaka tomu som si ja založila rodinu v 20 rokoch a nič neľutujem. No a ešte som zabudla že keď sme sa hrali z deťmi pod bytovkou mama nám doniesla sladkosť všetci sa museli deliť zo súrodencami len ja nie 😀 😀 😀.

nefertitka
autor
19. nov 2013

@adeala joj prajem ti vela stastia, nech vam to jedno vyjde a co najskor.... 😉

andra77
19. nov 2013

Ahoj, kvôli tvojmu príspevku som sa zaregistrovala. Mám 11r. syna, tiež jedináčika, podaril sa na prvý šup..🙂 Zo začiatku som ani nechcela počut o druhom, sťahovali sme sa, 5 rokov diaľkoveho štúdia, potom dobrá práca...a roky utekali. Teraz mám 36r. a rozhodli sme sa pre druhé, ale vôbec to nie je také jednoduché...som prekvapená aká je z toho veda...🙂 Syn chodí do športovej triedy, tréningy, zápasy, škola ..má toho dosť. Manžel má svoju prácu, ja tiež, ale predsa by sme este jedno privitali. Ja mám o 6rokov mladšieho slobodného brata, sem tam si zavoláme, ale v podstate má každý svoj život, manžel ma tiež mladšieho brata, žije v zahraniči, chodí domov veľmi málo. Zo začiatku to synovi nevadilo, že je sám, ale teraz sa dosť často pýta, prečo nemá súrodenca...Ale chápem ťa, ak to nejde, tak nejde..Teraz už by som sa rozhodla inak, hneď po prvom aj druhé, alebo ani nie...ťažko povedať, ale dúfam, že nám sa ešte podarí....

bublinkajasminka
19. nov 2013

No tato tema sa ma velmi tyka, mame jednu dcerku a obaja sme rozhodnuti ze viac deti nechceme....Je uz samostatna - samozrejme v ramci veku - bude mat 6 rokov este je skolkarka ale perfektne lyzuje od minuleho roka, samostatne plava, korculovat sa naucila hned ako vstupila na in-line-...
vela sa jej venujeme, strasne vela uloh pre predskolakov spolu robime a viem ze keby mame dve deti toto vsetko by neslo...
nam to takto vyhovuje - KEBY cele okolie nehovorilo kedy budeme mat druhe babo??? moja mamina mi s tym ide na nervy....proste akoze iba jedno? staaale ma tym otravuje a to nielen ona ale vsetci hovoria ako je jedno pre strach......ale jedna kamoska moja co ma dve deti hovori nato, ze ked mas jedno bojis sa o jedno a ked mas dve bojis sa o dve.....takze strach je vzdy.....netreba nato mysliet...len to okolie ma otravuje strasne....

nefertitka
autor
19. nov 2013

@bublinkajasminka tiez si myslim, ze je jedno ci mas jedno alebo dve alebo viac v tomto smere, strach budes mat o vsetky a rovnaky...okolie si netreba vsimat, aj ked urcite to nuti potom cloveka premyslat...co sa okolia tyka, na to vobec neprihliadam, riadim sa iba vlastnymi pocitmi, je to moj zivot, nie ich. Druhi nech si mali alebo maju kolko deti chcu...ale mna trapi momentalne, ze sme chceli dve, ale nejde to a s tymto sa musim vyrovnat. Ja mam aj dve kamaratky, ktore deti nechcu a tiez ich okolie ich odsudzuje, ale ved je to predsa ich zivot a ich rozhodnutie.

adeala
19. nov 2013

@nefertitka ďakujem 🙂
Aj vám prajem veľa šťastia. 🙂 Inak ja som kedysi chcela 6, slovom ŠESŤ, detí 😀 postupom času moje nároky ustupujú, momentálne mám 1 rybičku 😀 My už zvažujeme aj adopciu, vy ste nad touto cestou nepremýšľali? 🙂

happyfrog80
19. nov 2013

mojho neter je jedinacika znicila mi vztah so svokrovcami ☹ ...nudila sa

00
19. nov 2013

Ahojte ja by som aj chcela druhe len mm uz druhe nechce tak to vizera tak ze maly bude sam co ma trochu mrzi 😖

alex31
19. nov 2013

@happyfrog80 .. ako znicila ? nerozumiem 😨

happyfrog80
19. nov 2013

@alex31 ja ked vidim slovo jedinacik tak si hned spomeniem na nu,no znicila mi vztah s nimi tak ze sa dostala na svagrov fejsbuk a ja som si dopisovala s jeho priatelkou cez jeho ucet a vsetko dobre pre ňu povytlacala a pekne im to odovzdala a teraz 2 roky cakaju nez pride moj domov zo zahranicia ,so mnou uz nerataju,aby mu to mohli dat precitat.On ale vie co tam je a svokrovci si neuvedomuju ze ten jedinacik ak vedel svagrove heslo tak aj tak protipravne rozharala vztahy.Nikdy by som neverila ze to budu citat moji svokrovci.
Tymto len chcem ukazat ze niektorí jedinackovia strasne ziarlia.Ziarlila ze ja som bola bezproblemova.Teraz som najhorsia.Stastie ze som v zahranici a nemusim sa kukat na tie ksichty.

happyfrog80
19. nov 2013

preco nechce druhe?

alex31
19. nov 2013

@happyfrog80 ... nuz ale ja by som nepovedala ze je to tym ze je jedinacik .... ziarlia aj deti z viacdetnych rodin a niekedy aj omnoho viac ... jeden surodenec na druheho ... podla mna za tym bolo nieco ine ... mozno to mala vo svojej povahe a takto sa prejavila 🙂 ...

dada200
19. nov 2013

@bublinkajasminka presne toto isté som chcela napísať aj ja.My máme tiež len jedno, úplne nám to vyhovuje, dcéra má 6.rokov je už školáčka, mám kopec času venovať sa jej na 100% v každom smere.
A presne ako si písala, okolie my ide neskutočne na nervy, keď sa nonstop pýtajú kedy bude druhé a potom poúčaju, prečo nemať len jedno.
Keď poviem, že takto sme sa s manželom rozhodli, tak pozerajú na mňa ako keby som bola z iného sveta.

happyfrog80
19. nov 2013

@alex31 vies moj povedal ze je nespravne vychovavana,stale bola u bsbky jednej slebo druhej a jedna co jej dovolila vsetko druha jej to zakazovala a teraz je z nej riadna svina v 23 rokoch
Ked jedinackovi davas lasku tak sa aj lepsie prejaví ta osoba ,ale ked nemas na dieta cas a pchas ho rodicom jednym ci druhym tak ti nic dobre nevyrastie 😀 ale to viete vsetky 😀 ja osobne nemam deti,Ako Adeala tiez som po potrate a mam uz vek dost vysoky tak vobec netusim kolko deti budem mat ,pre mna bude asi vela aj jedno 😀 alebo dve jednym supom ale dvojky vrodine nemame tak to nehrozi.

00
19. nov 2013

@happyfrog80 Mame maly byt aj auto a nemame svoje byvanie ale ja si myslim ze ked sa chce vsetko sa da

zozo111
19. nov 2013

Ahoj, ja mam jedno dieta a myslim, ze je aj posledne... Slzy sa mi tlacia do oci, ked si to poviem sama pre seba, lebo pred okolim sa tvarim, ze vsak je to uuuplne bezne a normalne a ze ja to tak chcem. Ja by som velmi chcela druhe, ale mam problemove manzelstvo a pozeram na to realisticky. Nechem trapit dalsie dieta. A kedze sa snazim aspon o ako-tak fungujuce manzelstvo, tak na dalsie nemozem pomysliet. No najhorsie je, ze si pred par mesiacmi syn zacal pytat surodenca, ze lebo vsetky deti v skolke maju brata, sestricku, len on nie. A pýta si ho stále. Casto chodi a pyta sa ,,mama ty si tehotna?" No nie, nie som. Aj keby moj muz chcel dalsie, máme k tomu pozicku a vychadzame len tak tak, kazdy mesiac v minuse a to pracujeme obaja. Mam po tridsiatke a vidim, ze sa uz nic nezmeni. Je mi to luto, s hanbou si sama obcas pomyslim, ze mat tak ineho manzela, uz sme aspon štyria. Muz sa snazi, le ja uz po skusenostiach viem, ze nemozem pozerat do buducna s ruzovymi okuliarmi, co som si vybrala, to mam. Ja aj manzel sme z viacerych surodencov a dokonca nasi surodenci maju po viac deti, len my 1. Syn sa nema s kym hrat, ked mam pracu, tak mi s placom vrieska, ze to preto, lebo ona nema surodenca! Viem, je to dieta, ale nieco na tom bude. Aj keby sa nieco zmenilo (comu neverim) a v buducnosti by som ostala tehotna, uz bude aj tak velka vekova priepat medzi detmi, takze sa len zopakuje kolotoc. Casto nad tym premyslam a hovorim si, ze synovi viac dožičím, ale skutocnost je taka, ze som zostala vecne nespokojna, nervozna... a uz ani neviem co so sebou...