Zbytočná smrť dieťatka

candii
24. feb 2016

Ach baby prave som si poplakala nad tym pripadom kde vlastna MATKA vyhodila svoje 9 dnove dietatko a 25 dnove udusila.. preco taketo zeny mozu mat deti! Je mi z toho strasne smutno, ked nevinny maly cloviecik musi takto trpiet .. ako niekto moze ublizit tak bezbrannemu stvoreniu.. ved ono sa spoliehalo len na svoju mamu ze ho ochrani .. ze pri nej bude v bezpeci a ona ho utyra a potom udusi? Je mi z toho zle .. boze .. hned by som si tie deticky zobrala.. 😢 😢 😢 😢

natalym
24. feb 2016

Možno že jej bolo treba pomôcť a nikto si to nevšimol.............

macamac
24. feb 2016

@candii ja už takéto veci nekomentujem, nesúdim...
toto nespraví žiadna žena v "normálnom režime" fungovania mozgu
skrátka - popôrodná depresia existuje a netreba ju zľahčovať
zarovno prípravami na pôrod, dojčenie a starostlivosť o dieťa by sa malo hovoriť aj o starostlivosti o ženu po pôrode a každá žena a jej blízke okolie by mali byť znalí, ako sa prejavuje depresia. ona neprepukne zo sekundy na sekundu. u mnohých začne ešte počas tehotenstva. to sú rozhodne vážnejšie veci, ako či ho bude dojčiť alebo šatkovať
nemám už 20 a sledovaním života veľa vecí vidím a mala som možnosť zažiť aj v blízkom okolí.
nič nie je ťažšie, ako duševné utrpenie človeka....
a zbytočná smrť detí, ktorých matky to vlastne nechceli spraviť

petrao2
24. feb 2016

Je mi luto tych deti a je mi luto ich matiek.....urcite potrebuju pomoc ale ked uz je neskoro vtedy su vsetci mudri.Minule bola reportaz v tv kde mentalne chora zena tyrala svoje dieta a nemozu jej nic slravit pretoze je nesvojpravna,otec sa o dieta stara takze ho nechaju v rodine,moj nazor je (a mozno ma mnohe ukamenujete,ale nech sa paci!!!) ak je zena zbavena svojpravnosti mala by byt aj zbavena prava mat dieta!!!!Nevie co sama so sebou a potom trpi to male nevinne stvorenie ☹

mawka
24. feb 2016

@macamac suhlasim, tu je velmi malo postarane o zenu odborne na cas po porode. spytas sa niekoho o poporodnej depresii a kolko ludi odpovie, ze vedia co to je a ako sa to prejavuje. a bohuzial je to stav, ktory si matka sama po porode nevyvola narocky. a celkovo tu sa zeny nemaju velmi kam obratit a ani deti. milion obcianskych zdruzeni, urady, policia a prd makovy z toho.

sissy27
24. feb 2016

@petrao2 hmmm nechce sa mi veľmi polemizovať na takéto témy, ale chlap, ktorý spraví dieťa mentálne postihnutej nesvojprávnej žene a zostáva s ňou v jednej domácnosti bez odbornej pomoci, tiež nie je kompletný...

mirkaaa80
24. feb 2016

No kocky neviem, ale zrovna ta matka, co ju candii spomina, neviem ci trpela iba popprodnou depresiou. Ved ked si zabila prve dieta, musela predsa mat tusenie, ze nieco s nou nie je v poriadku. No preslo jej to. Ale ona kludne otehotnie druhykrat....ved keby to bola iba poporodna depresia, myslim ze mala vyhladat odbornika ked sa jej to uz raz stalo. Takze osobne si myslim, ze tam je uplne ina psychiatricka diagnoza. Ja som sa na babatko veeelmi tesila a zaroven som sa bala aby som tu poporodnu depr.nedostala, ja som z toho mala dost strach.

mawka
24. feb 2016

@mirkaaa80 len su take diagnozy, kedy si neuvedomuju, ze to, co urobia nie je normalne. ano, to je na psychiatra toto. a vlastne to sa u nas stalo, ci?

qidko
24. feb 2016

Je mi hrozne luto nie len tych deti ale aj matiek ja sama trpim depresiou a viem ze som mavala stavy kedy som nedokazala ovplivnit co robim....a je pravda ze je malo informacii....no nikoho to netrapi a Ked sa nieco stane tak sa nadava na zenu co to urobi ale nik sa nezamysla nad tym ako tomu predist,pomoct zenam aby to zvladli keby sme boli ohladuplnejsi k sebe kolko ludskych zivotov by sme zachranili☹..... nechcem si ani predstavit co zaziva zena ktora nieco take urobi .....

dotka04
24. feb 2016

@candii nečítala som o tom alebo nevidela na internete, ale miesto odsudzovania a pýtania sa "ako je možné, že taká žena má dieťa" je dobré myslieť aj na to, že žena bežne nevyhadzuje niekoľko dňové dieťa, lebo to chce, ale pod vplyvom nejakej popôrodnej psychózy, ktorá sa môže prihodiť každému človeku - mne, tebe, matke už troch detí alebo prvorodičke, človeku z najvyššej sociálnej triedy alebo rómke bývajúcej v jednej izbe s 20 ďalčími osobami. Je to tragédia a obrovská. Ale miesto povyšovania sa a stavania sa do role moralistu treba tú ženu skôr ľutovať. Akoby si si ty niesla do konca života takúto skúsenosť, že si si zabila vlastné dieťa, hoc v stave, keď si "nebola pri zmysloch"?

macamac
24. feb 2016

@mirkaaa80 ja konkrétne neviem, o aký prípad tu šlo, ja som skôr všeobecne reagovala
a áno, otehotnejú a rodia aj ženy, ktoré sa liečia na ps.poruchy
to je fakt už aj na zvážení psychiatra,ako jej pomôže, ale to by ho musela navštevovať
a fakt, ľudia sme rôzni a niektorí sú naozaj (nechcem nikoho uraziť) takí "jednoduchší", neznalí, nemajú jednoducho výbavu odhadovať, uvedomovať si a riešiť veci
nuž, budúcim rodičom sa nerobia psycho testy....

jana_eyre
24. feb 2016

@macamac uplne suhlasim, len chcem trocha poopravit - poporodna depresia takto strasne nekonci - ma ine priznaky, alebo miernejsie..

takto tragicky moze skoncit poporodna psychoza.. je to iny a omnoho horsi stav..

http://www.rodinka.sk/zdravie/zdravie/psychicke...

candii
autor
24. feb 2016

@dotka04 mas pravdu mna len mrzi ze ten maly cloviecik na to doplatil a hlavne ze si nikto nevsimol ze ta zena ma problem a zbytocne to takto skoncilo

jeennyv
24. feb 2016

@candii je to hrozne co sa deje, ale proste clovek nikdy nevie ako sa vyrovna dana osoba s tehotenstvom, ci tam nezauraduje depresia plus myslim si, ze jednoducho nie kazdy ma mat deti, lebo je mnozstvo pripadov, kedy sa clovek nevie postarat o dieta psychicky, fyzicky je tam vela faktorov a casto ani to dieta nechce, nema k tomu vztah..preto ja napr. velmi nemusim aj take tie presviedcania na mk. ked zena nechce, nevie postarat sa o dieta a vsetky, len si ho nechaj atd atd...ale to pozadie nevidime a ptom to moze dopadnut aj takto...

dotka04
24. feb 2016

@candii to máš pravdu, ten nezáujem okolia je pre dnešnú dobu typický. Kedysi sa žilo jednoduchšie, skromnejšie, banálnejšie, ale rodinné väzby a medzigeneračné putá boli na oveľa vyššej úrovni. Niekedy by k takej situácii nedošlo (alebo došlo ale menej často než je tomu dnes), lebo neprevládal trend, že žena po 3-4 dňoch opustí pôrodnicu a je na všetko sama, pod stresom z novej situácie, pod vplyvom búriacich hormónov, ubolená, nevyspatá, na všetko sama, frustrovaná zo svojej "neschopnosti" ako matka, zo zmien na tele, z pocitov, ktoré sa jej samej k sebe nehodia..... Prišla by domov a tam by bola mama, sestra, babka, tetka.... ktoré by ju usmerňovali radami čo a ako bolo oni keď porodili, pomáhali by o 106 s malým, mala by čas na aký-taký oddych a v prípade duševného chradnutia by si to hneď všimlo niekoľko osôb a pekne by sa postarali aj o ňu.

Myslím, že tu veľmi zlyhávame my ako spoločnosť. Lebo zase liečba takých stavov môže byť za pár dní 100% úspešná, ale treba to podchytiť včas, nie, keď je dieťatko (a s ním častokrát aj matka) medzi nebohými... Alebo tomu priamo predísť a nenechať ženu na všetko samu už od prvého dňa a prípadne ešte aj prilievať vodu do ohňa kritizovanín zo strany blízkych a vyjadrovaním nepochopenia, zľahčovaním situácie.

Povedzme si otvorene, koľko matiek sa aj zverí (aj keď len čiastočne) so svojím utrpením - trebárs len sťažnosťou do telefónu, že to nezvláda a je toho na ňu priveľa - a koľkým aj rodinný príslušník (i vlastná matka či svokra!) odvetia niečo ako "Zvykaj si, si matka" alebo "Všetky sme tým prešli, musíš len vydržať". miesto toho aby sadli na prvý autobus a vymenili sedovanie telenovely za pomoc blížnemu...

mirkaaa80
24. feb 2016

@mawka ano u nas, myslim v Komarne alebo niekde naokoli...no hrozne, ja na take veci radsej nemyslim, radsej ani spravy moc nesledujem lebo to tazko znasam, hned si to predstavim a som z toho strasne smutna. Uz aj pri predstave, ze babatka ktore su v dojcenskycb ustavoch nema kto zobrat na ruky ked placu, nema kto pomasirovat brusko ked boli, nema kto si pritulit, pomojkat ich....☹, preco to tak priroda zariadila, ze zle matky mozu otehotniet a tie dobre nie?

bonaqa2013
24. feb 2016

teraz si veľmi precitlivená, ešte hormóny u teba poriadne behajú hore dole - takže takéto správy radšej prehliadaj. inak ja tiež nemôžem odvtedy ako mám deti pozerať žiadne filmy kde trpia deti. hneď myslím na tie moje....

arwen88
24. feb 2016

@dotka04 ja som tak.dostala odpoved od svokry aj matky,ze im.nikto.nepomahal,nebudu ani ony mne..a to so.od.nich neziadala.nic.konkretne..mohli ist napr.kocikovat...ale po takychto reakciach od nich necaam pomoc a nech.ju necakaju ani ony odo mna

dotka04
24. feb 2016

@arwen88 ja deti ešte nemám, ale takéto odpovede dostávam na dennom poriadku, keď sa už odvážim na niečo poukázať, že mi je ťažko (a to už musí byť u mňa fakt blbé ak to pred rodinou spomeniem nahlas). Je to smutné a veľakrát ma to zabolí a dosť ☹ , takže viem presne o čom píšeš. A som si na 80% istá, že v ich prístupe sa nezmení nič ani keď prídu deti-ich vnúčatká. U teraz často počúvam, že ani im nikto nepomáhal (a niekedy si teda dooosť protirečia 😀 ) a zvládli to (zvládli, aj keď si ich z detstva pamätám ako večne frustrovanýhc, podrádedných, nahnevaných, depresívnych, úzkostlivých....tak neviem či sa je čím chváliť...). Pritom navonok musíme vyzerať ako úžasná rodinka, nikto by to do mojich najbližších nepovedal.... Niekedy veľmi závidím mojim kamarátkam, ktoré sa o rodinu môžu oprieť kedykoľvek to potrebujú. A ja to potrebujem možno v 5% svojich problémov, iné si riešim sama a ešte tak, aby sa netrápili oni a ani v tých 5% nie je ochota... a ak je, s koľkými rečami okolo toho....

sardinka335
24. feb 2016

@sissy27 prosím ťa naštuduj si niečo o laktačnej resp. poporodnej psychoze - ked to dieťa robili, tak ta zena bola uplne v pohode a ziadne znamky psycho poruchy nemusela vykazovat.....u zien, ktore uz pred porodom mali napr. depresivnnu epizodu je vyššie riziko poporodnej depresie - na psychozu musi mať aj nejake ,,predpoklady,, čo uz posudzuju odbornici z radov psychiatrie.

@candii a tebe tiež namiesto bedákania a emocionálnych výlevov odporučam niečo si o problematike pozrieť, jedna sa o skratove jednanie často pod vplyvom psycho poruchy. Detičiek, ktore potrebuju bezpečie a lasku su plne decaky, takze tvrenie ze ,,hned by som si tie detičky zobrala,, mozeš tam realizovať,, a budeš 100% uzitočná.

sissy27
24. feb 2016

@sardinka335 a ty si prosím ťa prečítaj príspevok, na ktorý som ja reagovala (od @petrao2, 20:13 hod.)... nie som odborník, ale popôrodná depka je celkom určite niečo iné ako mentálne narušená osoba zbavená svojprávnosti, toľko ešte viem...

arwen88
24. feb 2016

@dotka04 no toto si uplne vystihla...

janette321
24. feb 2016

ja som už strašne dávno počula alebo čítala ... že jedna mama tak upiekla svoje dieťa normálne v rúre ako kurča . strašné ...

dotka04
24. feb 2016

@arwen88 nie sme sestry so spoločnými rodičmi a nevieme o tom??? 😀 Sestru nemám, privítala by som 😀

sardinka335
24. feb 2016

@sissy27 ano, prepáč, uznavam...prečitala som si len tvoj prispevok a nie to na koho si reagovala, to som len preletela očami..inak suhlas.

kittykat22
24. feb 2016

@candii na tvoj status ma len napadlo, ze kazda smrt dietata je zbytocna. Bez rozdielu priciny.

arwen88
24. feb 2016

No to asi.nie 🙂 ale asi mame nieco spolocne..matky vychovane studenym odchovom

sissy27
24. feb 2016

@sardinka335 😉 stane sa... ja tiež súhlasím s tebou a nie len v tejto téme 😉

petrao2
25. feb 2016

@sissy27 ano ja uplne suhlasim a aj som to napisala ze su zeny ktore maju problem a potrebuju pomoc ale to nikto neriesi len odsudia zenu a tym to konci namiesto toho aby jej podali pomocnu ruku,a tiez viem ze je rozdiel medzi depresiou a mentalnym postihnutim!

katuliena82
25. feb 2016

Zena ktotej sa toto stane, sa po odozneni psychozy zruti, co spravila. Dotycnej pripad to nebol. Videli ste ju v tych spravach? Je mi z toho nanic, rovnako aj z materi, ktorym deticky umrznu...tak ak sakra nemam peniaze a je nam zimo, babiku hrejem vlastnym telom. A su aj hniezda zachrany. Okrem toho, nie je moc pravdepodobna, ze dotycna trpela psychozou po oboch porodoch. Taka nahoda....depresia zenu do takeho stavu nedostane, psychoza ano.

bonaqa2013
25. feb 2016

žienky darmo sa tu hádate, k tejto záležitosti sa určite vyjadrili psychológovia a možno aj psychiatri.