Zavinovanie dieťatka pre lepší spánok

lolarey
4. dec 2011

Iste veľa z vás chodí na predpôrodné prípravy a kurzy o dojčení. No neviem, či vás niekto informoval o tom ako pomôcť bábätku, aby pravidelne a pokojne spinkalo. Môže sa stať, že prídete s drobcom domov a začne vám uplakané obdobie a nebude vám vedieť spinkať. Budete možno až zúfalá, tak ako som bola ja-častokrát som chcela utiecť z domu. No až pri druhom bábätku som zistila,aké nesmierne dôležité je bábätko zavinovať čo najdlhšie, hlavne na spánok. Určite svoje bábätká zavinujte-hlavne aj ručičky, aby dobre spali. Je potrebné to robiť do pol roka určite-iba tak predídete neskorším poruchám spánku a tak isto aj kolike! Takže BALIŤ a BALIŤ a BALIŤ.

darksky
4. dec 2011

@lolarey Presne to mi poradila moja starsia sestra...Ma to odskusane na svojej dcerke a je to dobra vec..Presne tak ako pises,male sa postupne nauci ked je den a kedy noc 🙂

lenka311
4. dec 2011

@lolarey Tak mne tiež do 4mesiaca najspokojnejšie spala len keď bola zabalená ako múmia 😀 😀 😀 😀
A tiež som si dala poradiť od starších sestier... Staré dobré komunistické zavinovačky. Kúpila som jej pred pôrodom v obchode - že rýchlozavinovačka.... a to vôbec nebola dobre zabalená a spať mi nej nechcela ani bohovi... Najlepšie sú tie napevno..

katkarv
4. dec 2011

@lolarey toto pocujem prvy krat.Ja som syna mala v zavinovacke asi mesiac a od malicka spi ako zarezany a ani koliky nemal ziadne.Dcera mala koliky ale kvoli tomu ze som nemala mlieko a krmila som ju Bebou.

estterka
4. dec 2011

@lolarey ako by zavinovanie malo pomoct kolike? ked sa crievka a dietatko nerozhybu v zavinovacke? ovela prirodzenejsie je dieta nosit,aby sa citilo bezpecne,aby citilo mamu a malo non-stop pristup na prsnik a v satke sa rozhybu aj crievka a zacne lepsie travit. u nas o zavinackach a perinkach nikdy nepoculi. dietaku je iste lepsie pri mame. ako samemu zaviazanemu v postielke.
mas nejake studie napriklad k tomuto tvojmu zaveru o poruchach spanku a kolikach a ako to pomaha?

katka3012
4. dec 2011

Pocujem to prvy krat a podla mna je to poriadna blbost 😝

desmodka
4. dec 2011

neplati to na kazde deti, ten moj rucal este viac, takze u nas platilo NEBALI NEBALIT NEBALIT 😀
a mali sme aj klasicke stare zavinovacky aj nove moderne a islo ho roztrhat od jedu

estterka
4. dec 2011

a este aj viem,ze aj laktacne poradkyne pri problemoch s rozbehnutim dojcenia radia prave dietatko rozbalit so zavinovacky a aby malo kontakt s mamou. skuste sa zaviazat a nehybne leza,ked vas boli brucho..

kukucg
4. dec 2011

@lolarey No nam teda balenie koliku vyrazne zhorsovalo, co je aj logicke lebo dieta ma obmedzeny pohyb a ani spaniu to nepomahalo, maly chytal amoky a metal sa kym sa nerozbalil a az potom zaspinkal 🙂 je super ze to vam pomohlo, ale netreba zovseobecnovat 😉

veronika81
4. dec 2011

Podľa mňa tak ako všetko, aj toto je individuálne a záleží od dieťatka. Moja skúsenosť..mali sme silné koliky, preplakané noci prvé týždne, spával v klasickej zavinovačke - perinke. Keď mal 6 týždňov, perinku som zrušila a počnúc tým momentom mi prespal celú noc, koliky skončili, podotýkam, že bol dojčený (dokonca 2,5 roka). Netvrdím, že to bolo kvôli odloženej perinke, možno len zhoda náhod.. ale celonočné spanie mu vydržalo doteraz (boli a sú občasné výnimky - zuby, choroba, zlý sen a tak..), akurát cez obed už nespáva 🙂

kukucg
4. dec 2011

@estterka ano presne tak, suhlasim, kontakt je dolezity velmi pre dojcenie 😉

katus193
4. dec 2011

TAk svagrina nemala kupenu ani jednu zavinovacku ani preinku, myslela si ze je to zbytocnost , naco balit dieta do perinky alebo zavinovacky.Ale mala sa stale budila a hlavne v noci sa trhala a to ju rusilo, tak svagrina utekala kupovat zavinovacky a malicka potom krasne spinkala. 🙂 TAkze urcite je to tak ako pises, aj som o tom citala, vraj maju deticky pokojnejsi spanok

kukucg
4. dec 2011

@lolarey A aby som nezabudla, ze do pol roka urcite!!! co si napisala, prepac, ale moje dieta v 4 a pol mesiaci behalo po styroch, v 5m sedel sam a v 6m sa staval na nohy takze balenie do pol roka okrem spominanych veci povazujem za obmezdovanie motorickeho vyvinu. A este by ma zaujimalo, odkial si prisla na to ze len tak sa da predist porcuham spanku, mas na to nejaky spolahlivy-relevantny zdroj??

bambi2
4. dec 2011

tak u nas sa vobec nezavinuje... moje dieta nebolo ani raz v perinke. a spavala super... aj ked som bola s malou u ortopeda, tiez vraveli, ze by sa deti nemali balit na uzko koli klbom... takze kazdy nech si urobi ako mu vyhovuje... 😉 ja viem jedno, ze nebudem balit ani pri druhom dietati, nech mi vravi kto co chce...

martinkatinka
4. dec 2011

@kukucg - moje dieťa to isté 😀 4,5 mesiaca lozil, 6 mesiacov - stál v postielke a 7 mesiacov - chodí pri nábytku... Zaviynovala som do mesiaca, potom sa vykopal, prešli sme na spací vak, kde si mohol kopkať....a nikto mi nechcel veriť, že ja tak šikovný 😉

lolarey
autor
4. dec 2011

@estterka Mám a aké... Nie,teraz naozaj. Nemám na takéto témy ani školu ani kurzy, no prešla som 4 rokmi ťažkej materskej. Venujem sa tejto téme (spánok bábätiek) intenzívne už asi pol roka, robím v Košiciach aj prednášky (zdarma), chodím dokonca domov, keď si mamičky nevedia dať rady s plačúcim bábom a upravujem im spánok. Inak čo sa týka koliky. Kolika nevzniká preto, že dieťatko bolí bruško z umelého mlieka, dokonca kolika nie je ani to, keď si dieťa potrebuje odgrgnúť alebo si prdnúť. Kolika vzniká vtedy, ak má dieťatko nedostatok spánku-hlavne denného. Kolika sa prejavuje najmä od 6 večer do polnoci. Je to usedavý plač, ktorý trvá v priemere viac ako 3 hodiny (dieťatko skôr narieka ako kričí) a objavuje sa vždy v tú istú hodinu. Ak by bola kolika spôsobená umelým mliečkom, tak by predsa dieťatko plakalo stále keď ho dostane. Ešte raz, tento kolikový plač je dôsledkom nevyvinutého nervového systému a hlavne spánkových rytmov. Dieťatko by malo mať od narodenia režim v spinkaní a tak sa dá predísť kolike.

teleranka
4. dec 2011

tak teda ako to vlastne je ? :( a napriklad, zaujimalo by ma, aky mate nazor na balenie nasiroko ci ako sa to povie...pamperska, plienka aortopedicke nohavicky.

kukucg
4. dec 2011

@lolarey je fajn ze sa tomu venujes a pomahas ale odkial vies ze je to spravne? moj syn bol dojceny a nikdy nenapadlo ze by to bolo z UM lebo ho nikdy nedostal... a cuduj sa pomohlo mu ked sa vyprdkal, a velmi, ked sa zacal hybat a napravila sa peristaltika, koliky ustupili.. ciastocne pravdu mozes mat ale ciastocne ju zrejme nemas a hlavne neberies do uvahy vela inych zalezitosti suvisiacich s vyvinom deti... na to aby si robila prednasky a chodila k matkam by si naozaj mala mat aj nejake vzdelanie v danej oblasti, materskou presla kopa zien a nerobia to co ty.

lolarey
autor
4. dec 2011

Ak bábätko vie spinkať od narodenia kľudne a pravidelne, tak kolika NIKDY nenastane. Kolika sa aj tak prejaví , to znamená že sa vystupňuje v priemere až okolo 6 týždňa, no v tedy väčšinou je už zle. Zavinovanie pomáha hlavne pri zaspávaní. Ak svoje bábätko budete vždy zavinovať tesne pred spinkaním, pochopí, že má ísť spinkať a mozog usína pokojnejšie-to sú rituály. Existujú špeciálne zavinovačky, ktoré vydržia dlho, až do 7 mesiacov, kde sa pohodlne balia aj ručičky a dá sa aj naširoko baliť. Ja som takú pri druhom synčekovy mala a všetkému sme predišli. Spí mi ako hodinky-od 9do 10...od 12 do 13:30 až 14:00 a potom o 16 do 17 Spinkať mi potom ide o 19 večer a vstáva o 6 ráno- má teraz 11 mesiacov. Keď je veľmi zlý, alebo bol náročnejší deň, tak ešte teraz mu niekedy previažem ručičky a zaspí mi do pol minúty.

kukucg
4. dec 2011

@teleranka ako to je uvidis ae bude tvoje babo, niektorym balenie velmi pomoze v spani, lebo sa budia ked rozhodia rucickami a balenie tomu zamedzi, niektorym detom to nevyhovuje vobec... takze uvidis ake bude tvoje babanko 🙂 a balenie nasiroko, myslim zeteraz robia skrinig klbikov velmi skoro tak ti povedia ci treba alebo netreba, ak netreba tak naozaj nemusis 🙂

estterka
4. dec 2011

@lolarey ja som ani raz nenapisala o umelom mlieku. trosku si pleties pojmy,lebo kolika suvisi s nedozretym traviacim systemom dietatka,pretazovaim zaludka a podobne. ten vecerny plac trojhodinovy moze byt prestimulovanie babatka a mat plno inych dovodov. to by si ale mohla vediet.

pre dietatko je hlavne dolezite byt pri mame,pretoze tak sa reguluje spankovy cyklus a aj prijimanie potravy,teda dieta spi uplne inak pri mame v posteli alebo vsatke ako same. castejsie sa budi,castejsie sa dojci a odtoho sa odvyja,ze je aj spokojne. ak sa dieta od narodenia nosi,co je pre nho prirodzene-idealne.

kukucg
4. dec 2011

@lolarey No my dve by sme si moc nerozumeli, ale ved je to tvoja vec, ja len tvrdim ze nemas pravdu ked tvrdis ze VZDY a NIKDY a neviem co, pri detoch toto jednoducho povedat nemozes, je totiz medzi nimi taka interindividualna variabilita ze to proste podla mna velmi zjednodusujes. A okrem toho, babatka nie su ZLE

teleranka
4. dec 2011

@kukucg dakujem za odpoved. a taka otazka: rucky ako treba dat ked bude v tej perinke?pozdlz tela? alebo na brusko? alebo ako?

lolarey
autor
4. dec 2011

@kukucg Keď sa ti malý vyprdkal, tak nemal koliku... A na toto, čomu sa venujem ja, zatiaľ kurz ani školu nevymysleli. Zasvetila ma do týchto tajov neurologička môjho prvého syna, s ktorým som prešla tým najhorším (samozrejme že nie som jediná). A kolika nemusí vzniknúť iba s UM ale aj u dojčených detí, ale iba vdety, ak zle spávajú. Nie som ani namyslená na to čo robím, dokonca za to ani nepýtam peniaze, viem že to pomáha-pravidelný spánok a zavinutie. Samozrejme, že sú percentá bábätiek, ktoré dokážu krásne a pokojne spinkať aj bez zavinovania-takým mamičkám gratulujem, že majú také zlatíčka.

lolarey
autor
4. dec 2011

@kukucg Kedy som napísala, že sú ZLÉ???

anjelicek26
4. dec 2011

@lolarey - no sa usmievam, moje dieta (ani jedno) nebolo ani v perinke, ani zavinovacke ani v nicom podobnom a su tu obaja, max je navyse nenormalny kludas a spachtos 😉 V zahranici nieco ako perinka hadam ani neexistuje... myslis, ze su tam deti nekludne? Nevyprdkane a boh vie co este?

kukucg
4. dec 2011

@teleranka To ti neviem povedat lebo ja som nebalila, moj maly to nemal rad, spaval pri mne, a rad sa ma dotykal pri zaspavani aj pri dojceni, a vobec potreboval velmi blizky kontakt takze pre nas to takto naj.

lypka
4. dec 2011

my sme sa balili tri mesiace, lebo malá bola spokojnešia, potom spinkala v postieľke pod vlastnou perinkou. teraz má 8 mesiacov ale ked nemôže zaspinkať tak vankúšik je po ruke zabalím ju trošku pohuškám a už spinká, takže ja perinku jednoznačne uznávam 🙂 😉

lolarey
autor
4. dec 2011

@anjelicek26 Máš pravdu, v zahraničí perinky neexistujú, tab balia do veľkej plachty, dokonca aj v pôrodniciach ak sa nemýlim a balia tak ešte dlho

kukucg
4. dec 2011

@lolarey pisla si ze ked je tvoj maly zly ci co... take male deti nie su zle, fakt nie 🙂 a koncim tuto debatu, kolika ma viacero pricin a nemoze tvrdit ze jedinou pricinou je spanok a ked dieta spi dobre tak NIKDY nenastane... a ked na to co robis este nie je skola tak pockaj kym bude, lebo ti chyba velmi veeela informacii a svojim upatym a jednostrannym pohladom mozes urbit aj zle..

bv_alexandra
4. dec 2011

@lolarey možem potvrdiť zavinovačka ma svojzmysel. malý sa nikdytak dobre nevyspíako v nej a ked plačká tak ho vždy zabalim do perinky a tak utišujem, 🙂 aj ked mu už pomaly nohy trčia znej ale stale ju použivam