Vychovávam deti zle, keď ich neučím klamať a podvádzať?

nelinka2009
7. feb 2017

Ahojte... Ani neviem co chcem, mozno vase nazory... Chcem vediet ako to funguje v inych rodinkach... Snazim sa viest deti od malicka k tomu, aby neklamali, nepodvadzali... Ale casto sa mi stava, ze prave preto su v zivote znevihodnene, vlastne sme este nikdy vdaka tomu ziadnu vyhodu oproti ostatnym nemali...
Aby ste mi rozumeli uvediem priklady...
Napr. nedavam chore deti do skolky ani ked maju karneval, alebo vylet... Jednoducho ked su chore, tak maju byt doma... aj ked uy samotna ucitelka mi pvoedala, e na karneval som ju mohla dat, aj ked je chora... ine deti ale vtedy do skolky idu aj ked su mamicky na ocr... a preto len moja dcerka v skolke nic poriadne nezazila, lebo vzdy ked sa nieco konalo, bola doma chora...
alebo som pocula ako mamicky nechavaju doma deti zo skoly, leo zaspia... jednoducho oklamu ucitelku, ze su chore a hotovo... u nas sa to nestava.. ak by sa aj stalo, zrejme by som ucitelke povedala pravdu...

Najhorsie je, ze aj ine deti, ktore to vidia robit rodicov, tiez len tak klamu a podvadzaju... a nasa mala sa v tom tak neobracia, nevie to, my to doma nerobime tak sa ani nevie branit...

Viem, ze su to malichernosti a som vdacna za to co mam.. Nic by som nemenila, len je v poslednej dobe takychto si tuacii vela... a niekedy mi to je luto....

Dakujem za precitanie

libawet
7. feb 2017

@nelinka2009 vychovávaš dobre. Tí, čo podvádzajú a klamú a vedú k tomu aj deti, si sami sebe robia medvediu službu, pretože ich vlastné deti im to raz vrátia. A k tomu, že potom v živote by to mali ako poctivci ťažké...- tak to sa neboj, život ich naučí, každý sa prispôsobí - kde treba preskočí, podlezie alebo obíde, život je najlepší učiteľ a každý sa učí na vlastných chybách, tí "šikovnejší" na cudzích 🙂

natalym
7. feb 2017

@nelinka2009 Rob podľa svojho srdca.

0silvia0
7. feb 2017

@nelinka2009 rob tak, ako ti káže tvoje svedomie. To, čo robia ako robia a prečo robia ostatní aj tak neovplyvníš, môžeš ovplyvniť len výchovu vo svojej rodine. Čestný človek aj tak nedokáže klamať, jednoducho svedomie mu to nedovolí, takže je zbytočné sa tým umárať
o čo tvoje deti prichádzajú... toto uvažovanie mi pripadá už trošku ješitné a zbav sa toho čím skôr a nedus to v sebe. Časom aj vekom si tvoje deti užijú iné veci ako škôlkarske detičkovské mini-aktivitky, takže fakt sa týmto nezaťažuj... kopa ľudí je čestných, kopa ľudí manipuluje a podvádza. Tak to je a tak to bolo vždy a tak to aj vždy bude...

nelinka2009
autor
7. feb 2017

No ved hej... Len niekedy mam taky pocit, ze ich o nieco oberam, len preto, ze sem tam neoklamem...

0silvia0
7. feb 2017

@nelinka2009 o nič ich neoberáš... ak máš na to guráž, tak oklam, uvidíš, že sa nebudeš cítiť o nič spokojnejšia...

sibalka21
7. feb 2017

Ak by si ju oberala napriklad o jeziska alebo podobne "detske klamstva", tak pochopim, ze mas pocit, ze je o nieco ukratena....(Samozrejme neodsudzujem mamicky, ktore neuznavaju jeziska a pod) Ale to, ze ju vedies k uprimnosti a k tomu aby nepodvadzala je predsa dobre, preco mas koli tomu vycitky? Mali by sa skor spametat tie, ktore vedu svoje deti ku klamstvam a podvodom...

viera27
7. feb 2017

podla mna sa o dost oberas hlavne tym, ze sa obzeras po ostatnych. Vsak co ta po tom? Rob ako je tebe dobre a hotovo. Rozmyslat nad tym, ci suseda zaspala a nedala dieta do skoly a ako to ospravedlnila je.... hmmm... minimalne strata casu. Ten mozes investovat do niecoho ineho. Pokial sa teda nenudis :D

emate
7. feb 2017

Moja dcerka, ked chodila ešte do škôlky, mala hrať hlavnejšiu úlohu na vianočnom predstavení, avšak ochorela, učitelky ma samé poprosili, či by mohla odohrať to predstavenie. Tak som ju jednoducho doviezla. Hovoriť pravdu, znamená pre mna aj to, že učitelke poviem, že dcéra je chorá (samozrejme zvážim jej stav) a spýtam sa, či by mohla na ten karneval na 2 hodinky prísť. a rešpektujem rozhodnutie učitelky. Neznamená, že ked hovorím pravdu, som znevýhodňovaná, asi je to len uhol pohľadu. Ja to tak necítim a tiež sa snažím žiť a hovoriť pravdu.

anjelicek26
7. feb 2017

Ehm no su to malichernosti. Klamstvo k zivotu patri, ale take, ktore pouzivame na to, aby sme neublizili, nezranili... chapu to uz moje velke deti velmi dobre... nepovedat, ze je niekto tucny, skaredy, neschopny, ale skor ho motivovat, ze to zvladnes, spravis nabuduce lepsie, motivovat lepsie ako zhodit, nepovedat, ze nieco nepojde, uchlacholit, nazvi si to kludne klamanim.

To co ty opisujes nie je klamstvo, ale podvod - nedat do skoly dieta, ktore zaspi... a dat na karneval chore je proste na hlavu, "klamat" by som to tiez nenazvala... Podla mna to moc riesis...

janickacrazy
7. feb 2017

@nelinka2009 Tak zase je rozdiel choré dieťa, ktoré má 40horúčky a je nepoužiteľné, tak to na karneval nepojde to je jasné. Ale pokiaľ je už choré napr. 4.-5. den, nemá teplotu a už sa len doliečuje, tak by som ho na ten karneval pustila. Moj syn sa tiež napr. nefotil v školke, lebo bol chorý akurát prvý den vysoké horúčky, učiteľka mi povedala, že mohol prísť na tú chvíľu, ale on bol hotový, proste ani vstať nevládal, tak bol doma. Podľa mna treba vždy zvážiť ten momentálny stav.

natalym
7. feb 2017

@nelinka2009 Myslím, že to berieš priveľmi vážne.❤

nelinka2009
autor
7. feb 2017

Len co tieostatne zdrave deti, ved to mozu chytit.

emilia25
7. feb 2017

Robis dobre.moje deti su uz 2 tyzden doma horucky sople kasle najstarsi bol tiez doma tyzden zo skoly ten mal tiez horucky ale sopliky kasle nemal.niektore mamicky poslu aj chore deti do skolky len aby mali pokoj a potom to tak v tych skolkach tak vyzera.

threetail
7. feb 2017

K tomu zaspatiu: to je ako vyhnytie sa zodpovednosti resp. Nasledkom keď nieco "pokazim" v tomto pripade zaspim. Pre dieta je to naozaj "medvedia sluzba" ako vyssie pisali. Podla mňa sa nenauci byt samo zospovedne za svoje ciny ked ho z toho maminka vzdy "vykeca".

A ked je raz dieta chore a matka ma OCR tak asi majú byt obaja doma. Na tom tiez nic zle nevidim. Ja praveze nechapem preco si dam tu namahu s OCR a potom dieta dám aj tak do skolky a ja som doma.

A o nic ich neoberas. Ja som na karnevaloch a inych akciach v skolke bola, nepamatam si z nich ani prd. Ak sa im ked su doma plnohodnotne venujes tak sa podla mna nic nestane lebo budu mat ine zazitky.

nelinka2009
autor
7. feb 2017

Samoxrejme su to aj ine veci nielen skola skolka, ale jw pravda su to blbiny... Len ma to tak teraz proste chytilo ked mala prisla ze preco sa aj ona nemoze uliat zo skly... Dakujem vam vsetkym... 🙂

natalym
7. feb 2017

@nelinka2009 A prečo sa chce uliať?
Inak moje deti sú veľmi málo choré, ani nenechávam bez dôvodu doma, ale raz za čas napr. raz za rok, ak proste majú niečo tak ich kľudne nechám sa uliať. Ty robíš vždy všetko na 120 %?

janickacrazy
7. feb 2017

@nelinka2009 Moj dedko hovorieval: "S poctivostí nejdál dojdeš, než tam dojdeš, pojdeš." Takže nič netreba prehánať podľa mna.

nelinka2009
autor
7. feb 2017

@natalym tak asi ano... Len neviem ci to neprehanam... V rodine mame chorobnu klamarku... A je to katastrofa, tak si na to davam az prehnane pozor.

marse
7. feb 2017

Pristup a vychova k tvojim detom je v prvom rade na tvojích pleciach. Ak si sa rozhodla ísť touto cestou a si presvedcena , že je dobra, máš z nej dobrý pocit tak načo to riesiš? Pokracuj v tom čo ťa robí spokojnou a vieš že tvoje deti dostavaju do života dobrý smer. Tvoje deti, tvoja vychova.

Nikdy nepochopím matky co potrebuju riešiť pohlad ostatných.

moni244
7. feb 2017

@nelinka2009 nechapem, co riesis, je to tvoja vychova, mas si byt nou ista a nie riesit vychovu inych zien.

natalym
7. feb 2017

@nelinka2009 Aha...... Netreba to brať tak vážne, ale tak máš blbý príklad v rodine. Trochu sa uvoľni.🙂

anjelicek26
7. feb 2017

@nelinka2009 mne by sa Saska za pana zo skoly "uliat" nechcela, razi teoriu, nieco zmeskam, budem dobiehat, dovrzam test, lebo som tam nebola... ani den nie je ochotna zo soplami ci kasom doma ostat, len mi odvrkne, ze neumiera 😂 Proste... toto je na samomotivacii dietata pochopit, ze skola je pre neho a dolezita a nic, comu sa vyhybame... ved ani my ako rodicia s prace neostavame doma a nesimulujeme, proste take nepoznaju... staci dobry priklad doma... ale teda k teme keby mi z nejakeho logickeho dovodu povie, ze do skoly ist nechce a zdovodni to (napr. vraj maju byt o par rokov povinne vzdelavacie vylety do koncentracnych taborov 🙈) a teda viem, ze by tam trpela to vidiet strasne... NEMUSI a moze sa aj skola na hlavu postavit.

0silvia0
7. feb 2017

@nelinka2009 inak triedna učiteľka na prvom stupni, keď bola dcéra mladšia hovorila, že nám rodičom nemá byť trápne dať dieťa s kašlom a soplom do školy, pokiaľ nemá teploty. Nakoľko tomu dieťaťu vyučovanie veľmi chýba a musí veľa dobiehať. Takže záleží od prístupu rodiča, pedagóga atď.,každý to berie trochu inak.

carrie4
7. feb 2017

@nelinka2009 myslím, že toto je vec osobnostných postojov, ako sa ty k tomu sama staviaš... ja som deti choré do škôlky nedávala, s tým, že nádcha a kašeľ nie je choroba. Ale ak bolo možné nechala som ich doma ak sa im nechcelo ísť.
V škole je to iné, dcérka nevynechala ani hodinu v prvom polroku, ani ma len nenapadlo nechať ju doma blicovať. čo by z toho mala, jedine, že by musela doma učivo dobiehať. Prirodzene ju vediem k zodpovednosti za svoje povinnosti a až čas ukáže či si niečo z toho vezme, ak áno budem len rada

sense
7. feb 2017

Tiez neucim dceru klamat ale som. Presvedcena ze je to tak spravne tak to nepotrebujem riesit, ak dieta zaspi do skly ok prvu hodinu presvihne, stat sa moze kazdemu ale nie cely den, co sa tyka choroby aa sskolky, nie je chorooba ako choroba , prechladnutie nnie je u nas choroba v skolke ...ak na dieta horucku, je malaatne,apaticke,, ma infekcnu chorobu typu kiahnne,sarlach, virus ruky nohy usta tak. Do skolky nesmie...kym hrozii riziko nakazy

zuzanab32
7. feb 2017

@nelinka2009 tak ja by som do skolky skoly nedala dieta ani prechladnute, kedze vtedy ma oslabenu imunitu a moze si odtial doniest nieco este horsie a zaroven nakazi dalsie deti. pre mna je zas nepochopitelne, ked bezne idu takto deti do skolky. chore dieta ma byt doma v klude, tymto vsetkym si akurat tak pokazi imunitu a potom v 20-30ke sa vsetci cuduju, ze maju imunitu v prdeli!
nie, klamat neucim a sama klamanie neznasam!

moni244
7. feb 2017

@zuzanab32 vidis a toto, co tvrdis, neplati u kazdeho, minuly rok som malu nechavala doma s kazdym jemnym soplom, vysledok? Tyzden v skolke, 3 tyzdne doma. Tohto roku ju nechavam doma len ked ma horucku, kasle ako tuberak alebo tecu sople prudom, pokial ma len priesvitny sopel raz za cas, nie je malatna, do skolky ide. A vies co? Klop, klop od septembra som ju mala doma dokopy 4 dni

zuzanab32
7. feb 2017

@moni244 mozno pomohol pobyt doma pocas soplov, za ten tyzden sa stretla s kadecim, potom to doma zo seba dostala, imunita zapracovala a je silnejsia. Neviem, fakt tazko posudzovat, ale imunita sa stale vyvija, ta moja je v prdeli, tak som v tomto dost prisna. ale super, ze dcera je na tom lepsie 🙂

natalym
7. feb 2017

Kto tu rieši sople?

majka35
7. feb 2017

@nelinka2009 ty aj tvoje deti sa stretnú s rôznymi vecami, aj klamstvom, možno im stačí vysvetliť, že takto sa to robiť nemá ... máš vlastný úsudok a to čo robia iní, by som nechala na nich ... aj ja sa nestotožňujem so všetkým, čo sa okolo mojich detí deje, alebo čo sa deje okolo mňa, ale bohužiaľ nič s tým nespravím ... trošku mi prídu tvoje slová ako poukazovanie na tvoju dobrú výchovu, akoby si chcela počuť z každej strany, že si výborná mama a tvoja výchova je jedna z najlepších ... možno sa mýlim ... 🙂