Škôlka v 2,5 rokoch

katulka1992
5. sep 2018

Dobrý deň mamičky,

chcela by som počuť aj názor iných. Mám dcérku, ktorá má 2,5 roka. V pondelok nastúpila do škôlky po prvýkrát. Z tohto stresu a šoku sa im tam pokakala.Keď som po ňu prišla tak mi povedali, že ak sa to zopakuje aj na druhý deň tak si ju budem musieť nechať doma.Prvé dva dni nastal plač vo chvíli, keď ma nevidela v triede.No včera večer a dnes ráno sa mi sťažovala, že ju bolí bruško.Myslím si, že to má zo stresu.Urobila som dobre, že som ju tam dala tak skoro?Má zmysel ju trápiť a nechávať ju v škôlke alebo ju mám radšej zobrať a dať ju až od januára do škôlky? Čo by ste urobili na mojom mieste vy?

Ďakujem za každú reakciu

helen4
5. sep 2018

@katulka1992
Ahoj.Nechala by som si ju doma.

alchemilkazltozelena
5. sep 2018

@katulka1992 pozeram ze si z bystrice..mozem vediet ktora je to skolka? Kludne aj IP ak nechces verejne

dzina007
5. sep 2018

Ja by som ju este nebrala. Keď zisti ze plac a stazovanie sa zabera na to aby nemusela ist do skolky tak moze sa stat ze v januari to bude robit zas.
Moj syn plakal dva tyzdne prvy mesiac sa stavalo ze sa pokakal do treniek lebo nechcel sa pytat na zachod nechcel komunikovat. A preslo to. Zvykol si nasiel kamaratov a uz je fajn.

gama1542
5. sep 2018

@katulka1992 Pockaj este den dva a ked sa to nezlepsi a mas moznost nechaj ju doma. Skus potom v januari. Ved to musi byt stres pre nu aj pre teba. Preco ju vlastne davas tak skoro do skolky?. Potrebujes ist do prace?

jankavt1
5. sep 2018

http://www.msbahon.sk/index.php?page=adaptacny-... Dobry clanok. Adaptačný proces trvá 2-3 mesiace a potom sa uvidí, ci je dieta pripravene na skolku alebo nie. Nájdi si to v skolskom poriadku.

lubik87
5. sep 2018

@katulka1992 nechaj doma ..ja si doteraz trieskam hlavu aká som bola sprostá lebo malý 3 roky tak reku do škôlky...nebol.pripraveny ..nejedol plakali sme ráno obaja ..vysel na okne do 15 pokiaľ nešiel.dom...chodil do škôlky 3 mesiace potom boli letné prázdniny tak bol celé doma ..v septembri som mala hrozu čo to bude a on išiel behom sám ..tešil sa začal papať hrať sa s deťmi....teraz viem že nie vek ale pripravenosť dieťaťa ...môj nebol.zrely na škôlku....aspoň budem vedieť ako s malou 🙂

anemone123
5. sep 2018

@katulka1992 ahoj, moj ma cerstve 3 roky a prve dva dni v skolke boli cista katastrofa, cele doobedia preplakal, na obed som ho vyzdvihla uplne hotoveho, vystresovaneho, uplakaneho. Aj ucitelky hovorili, ze je to s nim tazke, vobec nespolupracuje, nechcel nic jest ani pit. Doma tiez zacal odmietat jedlo. Dnes rano robil sceny uz doma, ze tam nechce ist a ked sme prisli do skolky, bol az hystericky a vystraseny. Nedokazala som ho tam nechat. Takze dnes sme doma a netusim co spravim zajtra.

katulka1992
autor
5. sep 2018

@alchemilkazltozelena písala som IP

katulka1992
autor
5. sep 2018

@dzina007 ja som tak 50 na 50 aj by som ju zobrala aj viem, že si potrebuje zvyknúť. Sama som študovala predškolskú pedagogiku a stále nám vraveli, že dieťa potrebuje čas...a prvé dva týždne sú katastrofálne...ale inak to beriem keď sa to týka môjho dieťa ako cudzieho

katulka1992
autor
5. sep 2018

@gama1542 chcela som aby bola medzi deťmi..viem, že ma teraz ukameňujete, keď napíšem, že som ešte na rodičovskom s pol ročnou a dávam staršiu do škôlky..ale externe študujem tak som chcela aby to mali staré mamy ľahšie..ab ynemali dve malé deti doma

vilaamalka907
5. sep 2018

@katulka1992 ahoj ja akurat riešim to iste akurát moja mala zvracia..... od dvoch rôznych detskych psych mi bolo doporučené ju nechať doma a chodiť len na adaptačný pobyt cca pol roka pred skolkou. Tiež som ju dnes nechala doma a konecne sa aj najedla a nie je už tak uplakana. Stále sa pýta či pojde zajtra do skolky a vtedy sa rozplače. U nás je aj problém s pani učiteľkou ....takže za mna nechaj doma a bude lepšie uvidís

katulka1992
autor
5. sep 2018

@lubik87 malá papá všetko lebo vidí aj ostatné deti papať...ona sa na škôlku tešila...stále som jej rozprávala ako tam bude dobre, čo tam bude robiť, koľko hračiek, kamarátov tam bude mať...ale po dnešnom ráne zvažujem či som vôbec urobila dobre, že som ju tam dala..

katulka1992
autor
5. sep 2018

@vilaamalka907 ku detským psychologičkám vás poslala detská lekárka, lebo ste tam išli na vlastnú žiadosť?

yanni
5. sep 2018

@katulka1992 Ja ta neukamenujem. 2,5 rocne dieta nie je ani babo, ani sprouts. o dvoch enoch by som ju zo skolky nebrala. Niektore deti potrebuju tizden, ine niekolko mesiacov, ine nepotrebuju ani den a si zvyknu. Ked ju teraz odhlasis a nechas doma, od januara mozes mat to iste. Potom ju zase nechas doma a o pol roka, ci rok, mozes mat zase to iste. Deti nie su blbe, hned zisti, ze staci troska revu a bude po jej voli.

gama1542
5. sep 2018

@katulka1992 Tak to ja urcite nie, len som myslela ze musela ist ked ma len 2,5.... Tak uvidis ako to pojde, no tym ze si doma tak mas este vzdy,,zadne vratka,,. Malej aj tebe prajem nech to rychlo prejde a nech je v skolke stastna..

sebi1005
5. sep 2018

Ja som tiež zvažovala škôlku od 2,5 roka..ale nakoniec mi s ním zostala moja mama a ja som mohla chodiť do práce - bohužiaľ, potrebovali ma tam už denne, predtým som robila ako som mala čas. A teraz má malý 3 roky a 4 mesiace a nastúpil do škôlky úplne v pohode. V pondelok vôbec neplakal, v utorok ráno trošku doma, lebo sa mu nechcelo vstávať-keďže doteraz vstával okolo 9,00. Ale keďže je to moje 3.dieťa / mám ešte 21 a 19 ročných chalanov/ tak mám už aj nejaké skúsenosti a musím povedať, že som veľmi rada, že som ho nechala dozrieť. Nie je to o veku !!! Je to o tom ako berie dieťa odlúčenie..a nielen od mamy. Ale aj od svojho prostredia, hračiek, pohodlia, zvykov, zlozvykov...Je jedna vec, keď dieťa plače a hádže sa o zem..Ale ak sa začne pocikávať, pokakávať, zajakávať alebo vracať, tak by som to určite nesilila..Veď dieťa si naschval neprivodí vracanie..možno sa vie naschvál pocikať alebo pokakať, ale asi aj to niečo značí...Za mňa: určite by som si nechala doma dieťa. A zvážila by som návštevu detského psychológa, nie ja tam potrebné odporúčanie lekára.

janinuska
5. sep 2018

Inak, ja som robila 3 roky učitelku v školke a nikdy by som si nedovolila povedat rodičovi, že ked sa pokaka dva dni po sebe, ma si dieta nechat doma, tie maličke deti 2-3 roky sa pokakali aj pocikali hocikedy.

tinaa64
5. sep 2018

@vilaamalka907 preco by ta mal niekto za toukamenovat?moja mala necele 4 r.ked min.rok prvy krat nastupila dp skolky a v tom case moja deuha dcera mala 3 mes..prvy den bola vytesena a potom plakala asi 3 dni..apo troch dnoch bolo dobre...teraz je toez v skolke..nova trieda nove ucitelky nevie si zvyknut..rano mi povedala ze nechce spinkat v skolke ze na obed chce ist domov...oma chce tie ucitelky kt.mala min.rok...a ked mam pravdu napisat ja si tiez neviem zvyknut na jej nove ucitelky..toez by som bola radsej keby mala tie co min.rok..

marjuk
5. sep 2018

@anemone123 My máme to isté, malý má 2 roky a 8 mesiacov. Zatiaľ bol len na 2h a za ten čas len stojí pri dverách, nechce sa hrať, nepapá ani nepije a plač hrozný. Dnes ráno sa ani obuť nechcel a plakal celou cestou. A doma tiež prestal papať, zje ale len trošku čo predtým nemal problém. Takže bojujeme aj my...

katrinka34
5. sep 2018

@katulka1992 Nikto ťa neukameňuje, akurát tak hlupák ;) Urobila si najlepšie ako si vedela, moha a chcela ;). Ja som takto dala do škôlky prvého syna aj druhého a aj dcéru ;) Keďže su tri už mám väčšiu vzorku na pozorovanie 🙂))) DEti sú rozne, niekomu to trvá dlhšie, niekomu menej ... Druhý syn išiel tento rok do škôlky ako predškolák a napriek tomu plakal :((( Nikdy nevieš čo bude .... Ja by som ju ale nevyberala zo škôlky, vydržala by som aspoň mesiac a ak sa to nezlepší, tak potom si ju nechaj doma ... Začiatky sú vždy ťažké ;) Držím palce

katulka1992
autor
5. sep 2018

@janinuska veď ja si tiež myslím, že urobili predčasný záver...však to dieťa ich nepozná..čo to tomu dieťaťu pomôže, keď pozná ostatné deti..ale nepozná prostredie, v ktorom je...sama chúďatko nevedela do čoho ide...inak to brala, keď sme sa o tom doma rozprávali...a inak to zobrala, keď to nastalo....

katulka1992
autor
5. sep 2018

@tinaa64 pretože v niektorých diskusiách niektoré mamy sú schopné ukameňovať pomaly za každú somarinu...a v mojom okolí som sa stretla aj s takým názorom, prečo chcem takú malú dať do škôlky...prečo si ju nenechám doma...dokonca jedna mamička mi povedala, že by nemala srdce tak malé dieťa dať do škôlky...preto som to tak napísala

katulka1992
autor
5. sep 2018

žienky ďakujem za krásne a povzbudivé slová a reakcie..veľmi ma potešili...teraz som istejšia, že som urobila správne a nemám si čo vyčítať..a skúsim ju tam nechať a uvidíme ako sa situácia vyvinie

asia83
5. sep 2018

@katulka1992 Moja má tiež 2,5 roka koncom mesiaca, do škôlky by som ju ešte nedala. To je skoro. Dávam február-marec.

yanni
5. sep 2018

@katulka1992 Aaaaale prosim ta, nepocuvaj hlupe reci. To je take typische na Slovensku. Keby zrusili rodicak, hned by boli napratane aj rocken deti v skolkach/jasliach, jedno ake reci tie nadmatky maju. My zijeme v zahranici a tu sa nad tym nik nepozastavuje. Jedno ci ide rocken dieta do jasiel alebo az alo 3-4 rosne do skolky.
Nasi tiez isli este pred tretimi anrodeninami, najmladsia dokonca ako 15 mesacna (A nie, nechodila som do roboty a ani som nemala doma dalsie mladsie dieta), lebo to jednoducho potrebovala. Bola na pol dna a velmi jej to prospelo a rychlo napredovala vo vsetkom. Pred mesiacom mala tri roky a v pondelok presla uz do jej stvrtej!!!! skolky. A nema problem a nikdy ani nemala. Kazde dieta je ine. Co najstarsi ma s novym prostredim este aj teraz problem (a to ma uz 12 rokov) najmladsia trojrocna je uplne ina, ta sa uchyti vsade a za kazdych okolnosti. Ked vidis, ze dieta kolektiv bez mamy potrebuje, ty tiez trosku potrebuje cas na mladsie dieta a studium, tak skusaj dalej, Co len na pol dna, aj to pomoze, si lepsie zadelit cas. Doobeda sa venujes mini a poobede trosku viac velkacke, ked ti je muz doma, daj mini jemu a venuj sa hodinku len a len velkacke aby sa necitila odstrcena. A je vybavene. Vela sa s nou rozpravaj, vysvetluj.

asia83
5. sep 2018

@yanni Separačná úzkosť vám zrejme nič nehovorí. Myslíte si, že vám 15 mesačné dieťa vie povedať, čo cíti, chce a potrebuje, čo nechce a čo sa mu nepáči? Garantujem vám, že keby mi zrušili "rodičák", nedám si dieťa do jasiel/škôlky pred 3. rokom. Mimochodom, viete koľko je u nás rodičovský príspevok, že? Ja som si neporodila dieťa preto, aby sa mi oň starali cudzí ľudia.

katulka1992
autor
5. sep 2018

@yanni od začiatku robím tak,že ked mini spalo venovala som sa staršej ak náhodou som sa musela venovať mladšej vysvetlila som jej prečo je to tak a ako náhle to urobím opäť sa jej budem venovať

benculka
5. sep 2018

Ja si myslím že ty ako mama najlepšie vieš čo bude lepšie. Niektoré deti plačú lebo skusaju, iné majú naozaj strach a nechcú chodiť do škôlky. Moja nastupovala ako 3 ročná. Slzy, plač, vracanie, bolesti bruška. Vôbec nebola pripravená, nechápala prečo ju dávame preč... chvalabohu sme mali možnosť nechať ju doma...tak po mesiaci sme ju nechali doma. Opäť sme to skúsili o rok, vtedy už nebol žiadny problém a malá sa veľmi tešila. Ak budeš vidieť že to neni dobre dlhší čas, nechaj ju doma ak máš tu možnosť.😉

vilaamalka907
5. sep 2018

@katulka1992 sama som sa opytala

lubina
5. sep 2018

@katulka1992 nasa mladsia bola v skolke od 2 rokov a 8 mesiacov, tiez boli prve dni place, ale to mala aj starsia a ta isla az od 3 rokov, to ma asi kazde dieta z noveho prostredia. Ak ju mas s kym nechat, tak ju nechaj do januara aj doma, ale toto sa bude opakovat aj v januari, ze bude plakat a mat stres. Ten trva u deti rozne, u nas presiel po tyzdni v skolke, ked prisla na to, ze po nu vzdy pridem a ideme normalne domov...