Rozdielne správanie chlapca s mamou a s otcom

natalka1919
14. jan 2022

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor. Ide o to, že mame chlapca, v aprili bude mať 3 roky, je dosť akčný, nikde velmi nevysedí, vždy musí niečo robiť, všetko ho zaujíma, všade chce byť. Ide o to, že ked je cez den so mnou, ťak je relatívne kludný, hraje sa, bavíme sa spolu, aj ked občas vymýšla, ale ked pride manžel z práce domov, tak nastava totálny chaos. Chlapec je ako odtrhnutý z reťaze, všetko zrazu chce, chce vysávať, umyvať stoly s prostriedkami, pustat vodu, umyvať riad, rozhaduje z hračkami, vsetko len na chvílu, nič nepoprata za sebou. Ak mu manžel da, čo chlapec chce, tak je dobre, ale akonáhle mu povie, že teraz nie, alebo ze nemôze, tak chlapec krici, vrieska, bucha s dverami, zatvori sa do izby, a krici až dokym to nedostane, alebo sa narokom povracia, da si obcas prsteky do ust, ale iba obcasne a potom sa na chvilu upokoji. Manzel sa velmi snazi a velmi lubi chlapca, len nevieme čo mame robiť, lebo v poslednom čase je to strasne, na nevydrzanie. Chlapec rozumie v podstate vsetkemu, je strasne vnímavy, len ešte velmi nerozpráva, max. mama, tata, a to iba obcas, vynimočne. Skôr sa naučil si pýtať nejake veci gestami, ukazovaním. Ja som bola vždy od narodenia prísnejšia na neho a o dosť, ako manžel. On je taký dobrák, chce aby bolo vsetko v poriadku, aby kazdí bol štastní, len vo vzťahu s chlapcom to vôbec nevychádza, nevieme si rady, ako by sme to zmenili. Kvôli takemu spravaniu som na istý čas od neho odišla preč do bytu, chcela som byť sama s malým, že tak to bude lepšie. Braval si ho na víkendy, bojoval o nas, aj ked ja som v tom čase nemala zaujem o nás. Momentalne bývame spolu, všetko je v poriadku, len malý neskutočne vystrája, ked vidí oca, všetko od neho chce, pri mne je relatívne v pohode. Ako by sa to dalo zlepšiť? Co by ste nám poradili? Co spôsobuje take jeho chovanie? Da sa s tým niečo robiť, zažila to niektorá z Vás? Dakujem za rady

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
14. jan 2022

@natalka1919 prečo svojho syna voláš chlapec tak zvláštne to znie.
Naschvál sa povraciat, keď mu v niečo nevyhoviete je veľmi zle.Tvoj muž by mu mal dať jasné hranice to dieťa to potrebuje, lebo, keď ich nemá, tak vystrája ako vás.Dieta môže byť šťastné aj, keď otec povie tak dosť toto sa nerobí.
Ak bude mať na jar 3 r už by nemal ukazovať na predmety, ale snažiť sa povedať slovne.
Okolo 3-5 r je aj Oidipov komplex chlapec miluje matku a neznáša žiarli na otca a robí mu zle...
Každé dieťa sa inak správa pri mame a otcovi z tohto by mi najviac vadilo to davenie a búchanie dvermi, urazanie pri 3 r 🙂moja 14 r to spravila pár x a tak skoro to nespraví dávaj na to pozor čo bude robiť, keď bude mať 10 r.
Aj ja mám muža, ktorý nerád kričí či rieši konflikty tak to vezmi do rúk ty, ale aj on by sa mal prejavit

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tosomja
14. jan 2022

Ci to robí len raz, či občas, alebo stále...3r dieťa nemá mat také stavy že si na truc vyvola zvracanie. To kde videl?
Ako často je otec doma?
Môj 2r syn je pri mne ako anjelik, nekrici , pekne je, spí, vonku sa drží pri mne, pekne chodí, snaží sa rozprávať...keď príde domov otec, ako keby do neho vstúpil diabol 🙈 vrieska, reve, všetko chce, na ruky, nebude ani za svet spat, vymýšľa. A len tatik tatik...ja som mimo.
Vonku všade odbieha, nedá ruku cez cestu atď. Keď som s deťmi sama, mam poslušne deti

euka210
14. jan 2022

@natalka1919 problem je uplne jasny...bohuzial je to tvoj muz...tym ze mu povoloval, tak krikom a vystrajanim sa naucil ze dostane co chce...len musi byt vytrvaly a vie ze to dostane.
Nie az take extremne to mame s nasim 3., najmladsim, ked sme mu vela ustupovali, lebo som nevladala, ci proste syndrom najmladsieho.
Aj svagrina ma s detmi podobnu skusenost, ze pri nej pocuvaju, manzel chce mat klud po praci, tak povolil...
Jedine pomoze nastavenie hranic od manzela, ci priatel to je, ked raz nie, tak nie...je to o nervy vydrzat ten truc, ale...ina cesta k zmene nie je. Cim temperantnejsie dieta, tym "horsie" spravanie. Druhorodeny nam v obd.vzdoru trieskal dverami. Som rada ze sme v dome, lebo v bytovke neviem neviem.

luccija
14. jan 2022

@viestta tiež Ta zaujalo to oslovenie?take neosobné divné ..možno počuli zvuky, alebo sa aj povracal niektoré neuroticke deti to robia, alebo si sklbu vlasy od zlosti

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danieli
14. jan 2022

Dieta potrebuje hranice od otca inak sa zblaznite…

natalka1919
autor
14. jan 2022

@tosomja
Za posledný polrok sa to stalo možno 4krat, viac nie. Chlapec, či chlapček, ved na tom nezáleží, bežne ho volám Jakubko. Len som ho tu nechcela spomínať. Ja mam s nim veľmi pekný vzťah, venujem sa mu celý deň. Ale musím uznať, že som prísna na neho vo výchove a akonáhle príde manžel z prace, tak sa úplne mení. On sa mu snaží určovať hranice, ale veľmi sa mu to nedarí. Ale zvláštne je, že sa takto správa, iba keď sme v byte s manželom spolu. Ak idem ja preč, že sú oni dvaja sami, tak nerobí vôbec takéto scény. Pekne sa hrajú spolu.

natalka1919
autor
14. jan 2022

@viestta
Prsteky si pchal do úst pri nás, nie za dverami, to som nikde nepísala.

marianarem
14. jan 2022

@natalka1919 A vy dvaja s manzelom mate medzi sebou aky vztah? Nie je medzi vami nejake napatie, co by maly citil? Neznervoznies ty, ked pride muz domov?

natalka1919
autor
14. jan 2022

@natalka1919
Ešte som zabudla napísať, že keď príde manžel domov, tak malý stále za ním chodí, chce byť hlavne s nim a mňa posiela preč, kyva mi, aby som odišla občas. Jakubko ho stále ťahá všade, ku každej jednej aktivite, čo chce robiť.

natalka1919
autor
14. jan 2022

@marianarem
To nie. Medzi nami zo je momentálne v poriadku. Manžel je skvelý, možno by sa dalo povedať, aj dokonalý 🙂 vždy dobre naladený s pozitívnym prístupom k životu, vždy sa ma snaží potešiť ci darčekom, alebo pekným slovom, vymýšľa výlety, stará sa o nas, zarába slušne, je veľmi ochotný, chce každému pomôcť. Len vo vzťahu k malému mu to neide. Predtým, ako sme mali malého sme sa ani raz nepohadali, ideálny vzťah, až neskôr sa to pokazilo, odišla som od neho, moje city voči nemu ochabli a to hlavne, že nám to spolu trom nefungovalo. Nespráva la som sa k nemu pekne, zrejme každí by to už vzdal, ale on stále o nás bojoval, aby mohol byť s nami. Keď sme spolu dvaja osamote, vždy sa mame o com baviť, len keď príde malý ku otcovi, tak začína chaos.

liusa82
14. jan 2022

Inak ja toto tiež nechápem aj suseda sa sťažovala má syna skoro 3 ročneho ked je s ňou sám doma že je kludny ticho je hrá sa pri nej.Sem tam zaplače ale akonáhle dojde muž domov robi len zle behá po celom dome,vrieska,kriči.Ona to tiež nechápe.Vtedy je ako vymenený.

miadi
14. jan 2022

Si nepochopila ze oslovenie chlapec-chlapcek nejde o tu zdrobnelinu, ale ze je to vas syn si nenapisala ani raz proste to vyznieva cudne cudzo ..akoby to bol hocijaky chlapec z ulice..take neosobne.

miadi
14. jan 2022

A mne pride straaaasne divne ze si koli tomu ako vystraja male dieta odisla od manzela. Pride mi to uplne absurdna reakcia. Nechapem z toho.

miadi
14. jan 2022

Ja by som sa naopak snažila byt co najviac spolu. Vas syn vyvadza pred otcom lebo mu je vzacny chce pozornost vynucuje si ju. Predvadza sa. Nema asi normalny vztah vidi ho par minut tak sa ponahla ukazat ako vie cistit robit veci. Mali by ste travit co najviac casu spolu vsetci 3 a vy rodicia byt jednotni v tom co mu dovolite/zakazete. Skor by si uz mala riesit to ze nerozprava lebo 3+ r uz by mal byt ovela dalej ako par slov.

marianarem
14. jan 2022

@natalka1919 Tak ak sa ten chaos deje len vtedy, ked ste tam obaja, tak problem bude asi niekde v tom. Ak nie je napatie medzi vami, tak mozno maleho matie, ze su pri nom dvaja dospeli, ktori vo vychove nie su na jednej lodi. Kazdy mate iny pristup a moze byt z toho zmateny a nervozny. Druha moznost, co ma napada, ze chce, aby sa otec venoval len jemu a nie tebe, tak na seba vselijako upozornuje. Ak je s nim sam, tak nehrozi, ze by sa musel o pozornost delit a teda netreba ziadne vymysly.

selest
14. jan 2022

Podla mna je dieta prirodzene zivsie a kedze ty si na neho prisnejsia tak sa ovlada. Pri muzovi vypusti paru.

panelacikova
14. jan 2022

@natalka1919 malému chlapcovi capnúť po riti jednu a veľkému aspoň päťadvadsať... a smer psychológ (teraz myslím veľkého chlapca). nemá autoritu, nevie vychovávať, nevie určiť a dodržať hranice. ak nebude na sebe pracovať, tak áno, bude ti lepšie bez neho... mala som trošku podobné čudo s rozdielom, že mám dcéru.. to bolo ródeo, keď ten došiel z roboty, lebo presne ako píšeš, tie isté problémy. žiaden rešpekt a sranda bola, len keď sa hral hokej, futbal, hádzaná (v byte - bránka bola radiátor)... susedom museli vlasy dupkom stáť. čo ja som sa narozčuľovala... detinskosť nenormálna. ja som to vyriešila odchodom, lebo tam nebolo pomoci. psychológa odmietal (aj pre iné problémy som ho žiadala, odmietal)...

eeffka
14. jan 2022

Ked citam ako sa vyjadrujes o vlastnom synovi...cisto ako o mysi v akvariu, chudak dieta, musi byt pritwbe v strehu a ked konecne dojde otec sa moze uvolnit a byt sam sebou. Nie je mu nic, ty zvolni polovojensky postoj.

andreatytler
15. jan 2022

@natalka1919 Moja prva reakcia bola taka ze otec je prilis makky a dieta to vyuziva a vynucuje si veci krikom, placom a vracanim a otec potrebuje byt prisnejsi, ale ako citam dalej zarazilo ma ako opakovane pises ze si na syna velmi prisna a potom to neosobne oslovenie... a ten dovod ako si odisla od muza, to vobec nechapem.
Napadlo ta ze si to mozno ty kto sposobuje cely tento problem? Mas skutocny ludsky vztah so synom a muzom? Mozno syn s tebou ani nechce byt a ked konecne pride muz domov, tak zacne konecne zit (aj ked nekontrolovatelne) a preto ta posiela prec. Viem asi to znie kruto, nemyslim to zle... ale je dobre sa pozriet na kazdu alternativu. Alebo je medzi tebou a muzom priepastny rozdiel vo vycohve a dieta je tym padom tahane do extremov pri kazdom rodicovi.
Skus si vyhladat internetovy kurz Nevychova.

rami300892
15. jan 2022

@natalka1919 mamičky mali na mysli že si nenapísala synček nie chlapec ,chlapček

jana_eyre_2
15. jan 2022

Na vašom mieste by som oslovila detskú psychologicku.. tvoj syn je normálne živé dieťa, ktoré skúša hranice u otca, ale pátrala by som potom ako mohol prísť na to zvracanie, lebo to mi teda vôbec nepríde bežné.. a poradila by vám ako máte správne k synovi pristupovať a riešiť situácie.. taktiež vôbec nerozumiem prečo si od manžela odišla, veď takéto veci máte riešiť spoločne.. každu vec čo rodic urobí musí rozmýšľať čo tým ukáže svojmu dieťaťu.. vy dvaja dospelí si musíte nastaviť spoločne to ako budete riešiť problémy a musíte byť za jedno.. rozprávaj sa s manželom, hľadajte spoločne čo robiť.. neodchádzaj od neho preto, lebo je príliš dobry..

janette2021
15. jan 2022

@natalka1919 určite dôvod jeho správania je rozdielny prístup vás rodičov k výchove. Ze sa dieťa naschval povracia, aby si vynútilo niečo od rodicov, čítala som ze niektoré deti to robia. Ale myslím ze to už je pokročilý level ovládania rodičov. Toto by som už určite riešila so psychológom, kým nebude neskoro. S vekom sa jeho metódy budú ešte zhoršovať, bude ťažšie si s ním poradiť. K psychológovi by som sla aj kvôli nerozprávaniu, na tri roky je to veľmi málo.

jackie_1992
15. jan 2022

@natalka1919 v pohode ho volaj chlapec, ja svojho volám micka 😀 ale k veci. Krpec si pýta pozornosť a hlavne od otca, nechcem povedať že autoritu, ale také chlapské otcovske správanie. Neviem ako to popísať. Tým, že toľko vystrája na seba upriamuje, upozorňuje a snaží sa nie len zaujať manžela, ale ho testuje, ako bude reagovať. Ak je bezradný a na všetko pristúpi, asi sa to len stupňuje, že? Dieťa potrebuje také to zdravé otcovske usmernovanie. Také to vážne pokojne, ale prísne: to by stačilo, upraceme to a ja sa s tebou pohram s legom napríklad. Mám už mozog na kašu z toho nášho, ale vieš čo tým myslím. Proste otcovsku autoritu si vyžaduje. Podľa toho, čo si ja pamätám z detstva 🙂

petraj122456
15. jan 2022

Dieťa sa týmto správaním snaží komunikovať. Niečo je zle, niečo mu chyba. Potebuje pozornosť a čas s otcom!! Veď si o to priam pyta, keď sa ‘nevie zmestiť do koze’ keď príde otec domov. Nech si otec a syn spravia 2x do týždňa deň (poobedie, dve hodinky) pre seba, nech ho zaberie na ihrisko, vonku, do parku, pozrieť sa na vlaky (proste hocičo ich baví)

hatsepset
16. jan 2022

@natalka1919 ista teoria vraví ze deti su besnejsie pti tom, pri kom sa citia uvolnenejsie. U nas su besni a viac si dovoľujú pri mne. Jasne ze maju hranice, jasne ze maju pravidlá, no ja som makksia... 10x poviem normalne, kym zacnem kricat, nedajboze dostanú po zadku. Otcovia (bývalý priatel a terajsi manžel) s nimi zaobchadzaju ako na vojenskom vycviku :D.

luccija
16. jan 2022

@viestta áno deti sa pozvracaju, keď im tečie sopel a plaču bežne, ale iné je strčiť si prsty do pusy, ale robia to deti veď každé ináč vyjadruje zlosť, frustráciu sú aj také čo si hlavu otrieskaju či hračky pohadzu, ale také smerovanie zlosti voči sebe a samoublizovanie je zle
@natalka1919 mne je zvláštne, že si sa rozhodla od neho odísť kvôli takej veci ako píšeš.Kazde dieťa sa správa inak pri mame, otcovi, babke, učiteľke....nechávaj ich či najviac spolu a nestaraj sa im do toho čo robia.Muz sám príde na to, že môže byť milujúci, ale aj mať hranice, lebo ináč o pár rokov bude pre syna šašo bez autority.