Mozno som prilis uzkostliva mama,alebo chcem pre svoje dieta len to najlepsie?...vravi sa,ze kazda mamicka,chce pre svoje babo len to naj,no v realnom zivote sa stretavam s pravym opakom...Je to neinformovanostou mladych mamiciek alebo ich pohodlnostou???Nejde mi to totizto do hlavy a potom sa citim ako hlupana,ta co vsetko prehana,vela cita,vela "to" preziva...
Nechapem totizto,preco sa mamicky do vsetkeho tak straaasne hrnu...Viem,ze treba sa riadit aj instinktom,no nechapem:
Preco prestavaju dojcit kvoli "slabemu" mlieku...
Preco zavadzaju prikrmy predcasne,aj ked sa vsade pise,ze to pre dieta minimalne do 5.mesiaca nema ziadny vyznam...
Preco kupuju detom nepohodlne oblecenie ako rifle,mikiny s kapucnou atd,ked to male miminko potrebuje hlavne pohodlie,ked cely den lezi...
Preco akonahle dieta trosku prejavi zaujem o okolie,hned ho mamicky posadzuju,opieraju o vankuse,davaju do sportovych kocikov,dokonca stavaju na nozicky v 4.mesiaci...
Preco nechavaju deti sediet v lehatkach,autosedackach a detom popritom ochabuje svalstvo...
Uplne ma vytaca,ked ma kamosky totalne odpisu s tym,ze prehanam a pritom staci,keby si precitali nejaku knihu,ci len publikaciu,co davaju v porodnici,trochu sa nad tym zamysleli a uvedomili si,ze asi nieco na tom pravdy bude...
Co myslite...som prilis uzkostliva mama? 😒
😀 😀 😀
úplne ťa chápem... sú toho plno časopisy, pln á TV, samé internetové stránky, ako sa máme správne starať o dieťatko.... a aj napreik tomu vačšina mamičiek, ktoré poznám, tieto rady ignorujú a počúvajú radšej babičky. Potm ja sa pri nich cítim ako z inej planéty. Ked sa čudovali, že má pol roka a stále ho iba dojčím, ked sa pýtali v polroku, či sedí a ja hovorím:"Neviem, ja ho sadať nedávam". Ked niekam prídeme, tak mi prízvukjú, ako týram svoje dieťa, že všetky deti jedia chipsy a ja tomu môjmu nedám... Vidím trojmesačné dieťa žužlať piškotu... A ked ešte občas vonku poviem, že stále dojčím a to má drobec iba 19mesiacov, a že stále nespí celú noc a dvakrát sa budí, tak mi povedia, že som šialená, čo mu nedám flašu s kravským mliekom a v noci nenechám vyrevať..
Neviem, niekedy sa cítim pomaly ako opičia matka, "len preto", že svojmu dieťatku doprajem zdravší život...
Nie, nie som úzkostlivá, a nie som ani tak naivná, žeby som verila, že môjmu dieťatku bude navždy stačiť jablčko miesto čokoládky, ale som rada, že aspon prvé roky života bude jesť iba zdravo 🙂 🙂 🙂 🙂
Mňa veľmi prekvapuje fakt, ako mamičky dokážu ignorovať potreby, schopnosti a individualitu svojho dieťatka a za každú cenu sa držia tabuliek, "múdrych" rád, porovnávajú s dieťaťom susedy, starším súrodencom,...
@savanahhh si normalna, ale moc riesis druhych.. tak sa nikam nedostanes, len k zbytocnej nervozite.. nevsimaj si, neries... ak sa ta niekto opyta, poziada o radu - porad, vysvetli, ale inak nechaj kazdeho ist si svojou cestou.. kazdy musi "dozriet" sam, nasilu im to do hlav nenatlacis
@savanahhh suhlasim, akurat dnes sme sa o tom bavili s priatelom, ze ludia obliekaju malickym babatkam rifle
ja napr. tiez nepochopim, preco sa ludia trepu do nakupnych centier s doslova niekolko tyzdnovymi detickami, a hlavne ich maju v autosedackach, ved to je strasne, chudatka deti, pochopim to, ak su v nich chvilku, ale na nakupoch su ludia vacsinou dlhsie, ved kazdemu musi byt jasne, ze ta poloha nie je vhodna pre novorodenca
a minule tu bola otazka, ze ci moze dat 2-mesacnemu dietatu jablkovu vyzivu...za mesiac sa asi spyta, ci moze dat bravcovy rezen
@carodejnica
@luciferkax uff,normalne som si vydychla 😉
Niekedy aj tie babickovske rady nie su na skodu,no niektore,ked sa clovek nad tym zamysli,tak je to proti prirodzenemu vyvinu toho dietatka,tak preco nieco robit nasilu,ze?
Moja mama mi nedavno hovori:"jeej,ty este dojcis?a normalne bez problemov..." potom som videla,aky smutny vyraz mala,lebo jej vtedajsej dobe doktorka poradila dat po 3.mesiaci sunar a pritom ma dojcila bez problemov aj mlieko mala...preto v dnesnej informovanej dobe by sa taketo veci stavat uz nemuseli 😖 aj ked moja dr. mi tiez hovorila:"mozete davat nutrilon...nemusite sa toho bat" 😀 to by som bola dobra koza 😝
@abbey1 to je pravda...kamoska mi dnes pise...ze nevie,ci jej mala je tak pozadu (ma 3 mesiace),no ona ju este neposadzuje...a popritom vsetky mamicky,ktore maju deti vo veku malej,tak uz si posedavaju...tak som jej povedala,nech kasle na ostatnych,musi vidiet na malej,ako sa vyvija...
@reanda coked,ked sa dam s niekym do reci,tak sa bavime vacsinou o detoch...a ide ma roztrhat,ked ma ide niekto presviedcat o sprostosti 😒
@liz_lemon ja si to vobec neviem predstavit takto behat po OC s dietatom...raz sme tak boli a nikdy viac...deti potrebuju neustaly pohyb a nielen nehybne lezat...ak spinkaju,tak sa to da,no ak nie,tak asi ich take "nakupovanie" velmi nebavi...
@savanahhh no ved to.. na jednej strane sa snažím chápať babič,y že oni to robili takto... ale ked zopakujem raz, dvakrát, trikrát, štyritkrát..... že to sa už teraz nerobí a stále s tým neprestávajú, od 6. týždnov núkajú drobcovi mrkvové a pomarančové šťavy a po 4.mesiaci ho volali "hladný biedak", to už vtipné nie je 😀
Mne tiež pediatrička viackrát odporúčila Nutrilon... prvé tri mesiace jedol každé dve hodiny, vo dne, v noci, tak kázala dávať na noc Nutrilon... Potom ho to v treťom mesiaci prešlo, a azčal papať len každé tri hodiny, čo sa samozrejme odrazilo na pomalšom priberaní (priberal, len pomalšie) a zasa kázala dávať Nutrilon, lebo prestal priberať... Potom vyrástol, mal cca 8mesiacov, trápil nás neustály kašel, a kázala dať na pár dní Nutrilon HA, že či to nemá z alergie... len som krivo pozerela, ved moje mlieko je mega HA.. niekey fakt nechápem, ked ešte aj doktory spievajú o Nutrilone
@liz_lemon ja už som dokonca videla minule v poradni u lekárky dievčatko, krásne, bacuľaté, v rifliak slimkách, opnuté, až do dola, bruško stiahnuté... no nechápala som... najprv som bola na tom, že sú to aaspon legíny, ale ono to boli naozaj rifle, také tvrdé.... vrrrrrrrrrrrrrrrr
Ja som asi taká čudná mama, ked svoje dieťatko do roka obliekam do krásnych chlpatých, vyčačkaných, bábatkovskcýh vecičiek 🙂
@luciferkax noo,zial,lebo z toho maju prachy 😠
Ja sa priznam,tiez som bola taka malo informovana a na odporucanie dr. som dala hned prvy den,co sme prisli z nemocnice cumlik...a pritom som ho davat nechcela,aj som si poplakala,ze som ho dala...teraz aspon vidim,co je moja dr.za "odbornicku" 😀
@savanahhh ja som prvý mesiac, dva vydržala bez dudlíku, ale kedže som mala dosť nervozne dieťa, tak som mu ho potom "nanútila" 😀 😀 😀 😀
@luciferkax pises mi z duse!!! preco nemoze byt babatko babatkom??? ved rifli,triciek a inych nepohodlnych veci sa este nanosia za cely zivot!!!
ja som malemu prave dala upliest teplucke svetriky na zimu...kaslem ja tie vselijake mikiny,co ho len pod bradou tlacia alebo kapucne...coked problem,ze v obchodoch je problem zohnat take pohodlne veci 😖 ked uz aj dupacky,tak len na malinke baba a take pohodlne overaly sa pokladaju za pyzamko 😒
@luciferkax no nas ho tiez zo zaciatku moc nechcel,ale teraz si rad pocucka 😀
@savanahhh to itež zarazilo mna, tie overaly, čo boli donedávna bežné detské oblečenie, ľudovo "rukynohy" : 😀 sa teraz volajú pyžamkom.. a mnoho ľudí sa čudovalo, prečo ich má drobec oblečené, ked nejde spať.. doteraz v tom chodí po dome a to má 29 mesiacov, ved je to príjemné, bavlnené, na nôžky teplo, ta chrbát neťahá, plienku to drží 🙂 Tak kde je problém?
@savanahhh ja zas dudel beriem za príjemnú pomôcku, ale zas, keby bolo bábo kludné, tak by som sa ho snažila nedať... ale perčo si neulahčiť život :D
😀 😀 😀 😀
rady odborníkov....dooobre...na každý "problém" existujú min. dva opačné názory, ktoré sú prezentované odborníkmi 😎 😎
- pred 30-timi rokmi sa naša mamky riadili tiež radami odborníkov, 😀
- potom lekárov za odborníkov asi nepovažujeme... 😀
Tým nechcem napísať, že zavrhujem názory a pravdy v príspevkoch, len podotýkam na zamyslenie🙂 spojenie "rady odborníkov" 😝 😅
do nas svokra po pol roku zacala hustit, aby sme malu dali sediet, ved tak sa to robi, bude vidiet.... nedali sme, zacala sediet v 9m ked uz lozila a sama sa posadila... neskor svokra povedala, ze sa jej to nase presvedcenie nezdalo, ale ze nam teraz dava za pravdu (lebo ked si zacala sadat, vzdy krasne rovno). ono to potesi, ked to takto verejne uznala 😵
no a svagrinej nejaky renomovany ortoped povedal, ze pavuky na chodenie neskodia ?!? 😠 ...a tolko sme hovorili aj o noseni... ze preco je spravne tvarou k mame... pozicala som jej nasu manducu nech vyskusa... a ze sa jej to celkom paci, ale ze si kupi klokanku, lebo v tomto nemoze byt tvarou dopredu... ☹ a mne sa chce kricat "halo, zobudte sa"
@luciferkax fuha, to ta doktorka dost tlacila do nutrilonu... ja by som asi uvazovala o vymene... ja som velmi rada, ze ked nas drobec zacal menej priberat, doktorka nepovedala ani pol slova a ked som sa spytala, ci je to ok, povedala, ze hlavne je, ze nieco pribrala, ze je cula, apokojna a ze ved nema byt po kom silna 🙂
@savanahhh pravdive nazory a pravdy. ale juj... debaty takeho typu...ved ziadna mama nie je dokonala... veru ani ty nie...a ja si fakt myslim ze kazda chce pre svoje dietatko to najlepsie.... tak preco sudit a ohovarat a pohorsovat sa tak?
Vieš čo mi napadlo po prečítaní tvojho príspevku? Že PRIVEĽMI MYSLÍME a MÁLO CÍTIME... žijeme v dobe, kde sú na všetko nejaké ZARUČENÉ PRÍRUČKY, NÁVODY... neriadime sa srdcom... zovšadiaľ sa, hlavne na prvorodičky hrnú informácie, čo musí, čo nemôže... každá chce byť skvelá MATKA, ale otázka skôr znie? Čo to znamená byť SKVELOU MATKOU? Ja si pod týmto pojmom predstavujem ženu, ktorá v prvom rade svoje dieťa miluje celým svojim srdiečkom, ktorá sa má chuť vzdelávať, učiť, počúvať rady iných, ALE selektuje informácie na základe svojho materinského inštinktu, počúva svoje srdce, svoj vnútorný hlas... Každá máme svoju pravdu, ide skôr o to, či tú našu pravdu rešpektujú aj ostatné mamičky 😉 Všetko je vec pohľadu... 100 odborníkov - 100 rôznych názorov 😉
@luciferkax Moja malá nikdy nepýtala a nechcela cumel. Aj som mala pár predkupených, ale nechcela. Bola pokojné dieta, nepotrebovala. A ked sa ma niekto pýtal, kde má cumel? Vravím: Nemá. Nechce ho. Na to som párkrát dostal radu :" daj jej ho do medu, bude chciet". Tak som nechápala prečo???? Unikla mi pointa. To je ako: obhrýzaš si nechty? nie? namáčaj si ich do Nutelly, zvykneš si, začneš!
@majuskacechova @snopkulka to je síce fajn, ale zas ma len napadlo, mamička počúvne svoj vnútorný hlas a dá 2 mesačnému bábätku jablkový džús... toto nie je o odsudzovaní, či pohoršovaní.. ja proste len nechápem... keď 10 z 10 neurológov zakáže chodítko, lebo brzdí psychomotorický vývin, kazí chrbticu a neviem, čo ešte a mamina na základe svojho materinského inštinktu napriek tomu dá to dieťa do chodítka, tak to je potom evolučná samovražda... a tá, čo ho tam nedá, je "supermatka", ktorá je len na smiech - osobitne tu na MK....
@miriamkac nemožno porovnávať dobu spred 30 rokov a dnes, pred 30 rokmi napríklad nebol internet a mamy naozaj len "slepo" počúvali svojich pediatrov (ktorí mimochodom niekedy nie zrovna šťastne radia, osobitne čo sa týka dojčenia - radi odporúčajú na každú somarinu, ktorá s dá riešiť aj inak UM), moja mama vraví, že ľutuje, že nebol v jej dobe internet...
@savanahhh a preco se radeji nestaras o sovji dceru?Mylsim si ze kazde mamicky je to vec, jak se stara o sovje dite....a jak sji napsala, kazda chceme pro svoje baby to nejlepis!!! a kazda mame jine hranice co je top a co ne...
Nekdo o mlieko naozaj prijde, a nemuze za to, proc by sem nemohla zkouset stravu 4mesicni, kdyz pokukuje po lzicke?a proc ne?vak ryzovy odvar se doporuje uz od 1mesice na hnacky....
Proc kdyz jdem do spolecnosti, proc bych nemohla male obleknout dziny a nejake pekne tricko ci kosily?prece nepujde v dupackach..
Takze asi ano, si uzkostliva, ne vse uplne super, je super......
@savanahhh úplne Ťa chápem, tiež som si tým prešla pri prvom dieťati. Ale, keďže máme bohatú úrodu detí a dve z nich extra náročné, tak som si teraz pri treťom aj chodítko požičala 😎 Lenže krpcec v ňom aj tak vydržal len pár minút a pýtal sa von, tak som ho onedlho aj vrátila.
Do 5. mesiaca bol najmladší plne dojčený, potom som sa snažila dávať príkrmy pomaličky, aby nebol na mne úplne závislý (tiež jedával každé cca. 2 hodiny) - už mám toho obmedzovania osobnej slobody jednoducho dosť! Lenže miláčik všetky tieto moje snahy ignoroval a začal normálne jesť príkrmy až v 10. mesiacoch!!! 😠
Sama, z vlastnej vôle som ho postupne po 11. mesiaci odstavila, lebo mi robil pri dojčení zle a hrýzol ma, to mu fakt radšej zarábam sušené mlieko, resp. teraz už obyčajné kravské....
Navyše, môj prvorodený, pri ktorom som sa snažila úzkostlivo dodržiavať všetky moderné poznatky, dojčený do 14. mesiaca - bol donedávna veľmi chorľavý....atď.
Takže vlastne prax a osobnosti detí mi ukázali, čoho sa držať a čo u nás nefunguje,alebo je zbytočné...
ja v podstate súhlasím s názorom - niet sa kam ponáhľať, ale tiež neporovnávať a nedržať sa zubami nechtami tabuliek...
samozrejme, ak ide o extrémy typu detská výživa, či jablčný džús 2 mesačnému dieťaťu, chápem šok, či rozhorčenie... ale zas riešiť, čo ktorá maminka oblieka svojim deťom - mi príde ozaj zbytočné 😉
ja dojčím doteraz aj napriek tomu, že som mala rizikové tehotenstvo a malička prišla na svet cisarákom a moja svokra je zhrozená z toho, že ešte dojčím lebo niekedy už deti museli byť v 3 mesiacoch v jasliach a ženy boli za sociku v práci od polroka ... ďalej nedávam maličkú do sedáka, pavúka ani ničoho iného len ju nechávam samu na brušku a aj za to som karhaná výčitkami, lebo ešte malička sama nesedí len sa plazí ... odkedy papa príkrmy, tak som ohučaná preto že jej nedoprajem cukor ani tropické ovocie či štipku soli alebo masielka ..... čo dodať, aj keď chcem to naj aj tak sa nájdu dudroši a tlaku okolia sa je veľmi ťažko odolávať - ale mňa zatiaľ nezlomili, no obavám sa, že babičky sa nevzdajú a aj za mojim chrbtom budú maličkej dávať sladkosti a nechávať je sedieť v sedáku keď k nim príde na návštevu, lebo toho sa dočkala moja sestra a zrejme to bude takto aj v mojom prípade ... ak sa už tak aj nestalo, lebo mi malička odmieta ovocie od poslednej návštevy u „baba“ ☹
@carodejnica Niekto rady su dobre aj dnes, lebo výchadzaju napríklad aj z materského inštikntu. Niektoré su až nebezpečne škodlivé aj ked ich naše matky a babičky uskotočnovali bežne a dodnes sú presvedčené. že správne. Doba sa mení a nie je to len o modernosti ale aj vzdelanosti a prístupe k informáciam. Aj naše babičky pristupovali k svojim detom trochu inak ako ich prababičky... a tak dalej.
Je to v podstate ako celá mediciná. Niektoré poznatky učinku byliniek sú naozaj úžasné a my s k nim navraciame, niektoré druhy liečby z 19. stor. sú až na smiech a možete len pokrutiT hlavou. Napr. ako píše Fandly v Zelnikárovi, že na návratenie zlého zraku treba šnupat tabak zmiešaný s ružovými kvetmi. Vraj je zaručené, že okuliare potrebovat nebudete ani vo vysokom veku. 😉
Tak nejak to bude aj s prístupom k detom. Nie sme ovce a máme rozum, prístup k info ako nikdy predtým a možeme si vybrat. Na nete sa možeme dozvediet vela a možeme sa sami rozhodnut. Pre mna je len zarážajuce, že pri tejto možnosti vediet viac, mnohé matky len tápaju.
@korenbaba napríklad materinský inštinkt je, keď nenechám dieťa vyplakať nejakými spánkovými tréningami cvičených opíc alebo aby si "precvičilo pľúcka" - ako vravia staré babky, to je proti prírode, žiadna zvieracia mama nenechá svoje dieťa vyplakať.. 😉
@carodejnica súhlasím!!! V tom prípade ešte dopisujem, že najlepšia voľba je zrejme inštinkt v spojení so zdravým rozumom 😎 🙂 Ja už niekedy tiež neviem, tooooľko informácií sa na nás hrnie, že niekedy je naozaj ťažké sa rozhodnúť... čo aj mňa však odrádza je fakt, že sa všade píše o škodlivosti niečoho a maminy aj napriek tomu kupujú a skúšajú... Tie "pavúky" - myslím, že na chvíľkové "odloženie" dieťatka je to fajn, ale nie ho tam dať na celý deň! My sme chodítko nemali, mali sme také to skákatko - pre mňa to bol neoceniteľný pomocník, malý si ma vyžadoval 24/7, nestíhala som naozaj nič 😒 A hoci tam vydržal len zopár minút, najdlhšie tuším pol hodku, ja som bola celá happy, že som si mohla aspoň odskočiť 😀
@savanahhh podľa toho, čo píšeš, tak aj ja patrím medzi úzkostlivé a pripájam sa s tým, že proste niekedy nechápem... a najlepšia je veta "každá mama vie, čo je pre jej dieťa to najlepšie" a buch krpca do pavúka (chodítka), alebo kašu na noc v troch mesiacoch...