Prechod z dvoch spánkov na jeden

aschkimka
13. apr 2022

Ahojte, dcéra mi už dva dni po sebe začala odmietať poobedný spánok. Smiala sa alebo naopak prišiel plač.
Dnes som si povedala, že ju skúsim dať spať len 1x. Vstala 6:45 a zaspala mi o 12, ale to už zaspala pomaly pri prebalovani. Prosím Vás mohli by ste mi napísať ako ste prechádzali na 1 spánok?

Dcéra predtým mala takýto režim (spánkový) 7-7:30 vstávanie 10:30 prvy spánok do 12 a 15:30-17:00 druhý spánok a večer nás zaspala asi až okolo 22 čo je fakt neskoro.
Napíšte mi prosím či som niečo spravila dnes zle?
8:30 raňajky, 10:30 olovrant, 11:30 polievka ale tu už vôbec nechcela čo bola taká unavená a o 12stej 150ml mlieka ale to už pri posledných glgoch zaspala.

Mám jej po zobudeni dať druhu dávku obeda? neviem ako teraz pokračovať v olovrante, večeri? kedy ju dať spať? o 19?

Ďakujem pekne a prepáčte za veľa otázok, nemá mi kto poradit

mamamasama
13. apr 2022

Koľko mesiacov má malá?

aschkimka
autor
13. apr 2022
mamamasama
13. apr 2022

V pohode jej obed daj až keď vstane. Aj môj synček zaspáva s mliečkom pred denným spánok a po prebudení má obed. Potom okolo štvrtej, piatej olovrant a večeru už vynechávame, nakoľko o siedmej spí a to má opäť mliečko. Takže má raňajky, desiatu, mliečko, obed, olovrant a mliečko pred spánkom.

mamamasama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenik223
13. apr 2022

Tie prvé dni budú možno ťažšie, kým si zvykne na nový režim. Ja som zrušila druhý spánok okolo roka, tiež chodieval spať najskôr o 10 a potom okolo 3, ale večer problémy pri zaspávani, ako píšeš. Teraz chodieva hneď poobede keď sa naje, spí do 2 a večer o pol 8 už spí

mimi3008
13. apr 2022

@aschkimka U nas to bolo tak, ze do roka spal 2x denne, ale to boli len 40 minutove spanky. Presne v den 1.narodenin mi poobede uz na 2.spanok nezaspal. Dalsi den sa to zopakovalo, tak som pochopila, ze asi prechadza na 1 spanok. A ked na neho presiel, zo 40 min spanku sa stal 1 dlhsi spanok. Teraz ma 2 roky a 7 mesiacov, posledne 3 mesiace uz vacsinou cez obed vobec nespi, ale od toho roka pokial este spaval cez obed, sme vacsinou fungovali tak, ze pred spanim zjedol polievku a po spani druhe jedlo. Bolo vsak aj obdobie, ze strasne dlho a neskoro zaspaval a spal potom do pol 5, tak to bolo vtedy blbe, ze druhe jedlo o pol 5, ale prezil to v zdravi. Vacsina deti v mojom okoli presla na 1 spanok kolo roka, takze tvoja je podla mna uz tiez na to dost velka a hlavne, ked ti pri 2 spankoch potom vecer zaspava o 22. My sme preto sekli uplne s obednym spanim, lebo vecer zaspaval o 22-23 a trvalo to asi hodinu. Teraz ide spat cez obed, len ked rano velmi skoro vstane, t.j.pred 6.30 alebo ked zaspi v aute, ked niekam cestujeme

aschkimka
autor
13. apr 2022

@mimi3008 a kedy ste ho dávali presne spať cez ten deň? lebo tu deti okolo 2 rokov chodievajú späť cca 13:00 ale to mne moja nevydrží, vravím že o 12stej u robila chúďa iné sceny

mimi3008
13. apr 2022

@aschkimka uz si to nepamatam uplne presne, ale zalezalo to od toho, kedy rano vstal. Zo zaciatku som ho davala kolo 11, pospal do tej pol 2 a potom vecer kolo 7 sme sa uz chystali do postele. Ale postupne akobrastol, vydrzal mat dlhsie intervaly bdenia, takze sa to potom posuvalo smerom na neskor

aschkimka
autor
13. apr 2022

prosím vás a ako ste to dosiahli že ste to napr pretiahli že vám deti išli spať okolo 13stej? ..napr každý týždeň ste to natiahli o 10min kým ste sa dopracovali k 13stej? ....lebo keď ju budem o 12stej dávať spať, podľa mňa mi vydrží tak max späť do 13:45 a čo potom s ňou do 19stej?

aschkimka
autor
13. apr 2022

@mimi3008 takže to akosi samo sa to nastaví? 🙂 lebo ona keď je unavená, tak je z nej iný certisko a máme do večera čo s ňou dvaja robiť...preto sa desim že som ju o 12stej dala spať....ale keby ste videli čo tu stvarala, už sa to nedalo ďalej natiahnuť

lubina
13. apr 2022

@aschkimka 14 mes. uz obe deti spavali iba raz. CHvilu to trvalo, ta uprava programu a spanku, ale nasli sme si system po par vyskusaniach, kedy je dobre obedovat a kedy zasa ist spat. Musis urobit aby to vyhovovalo dietatu aj tebe, ak ide spat okolo 11:30 tak obed moze byt aj po spanku. A urcite treba pocitat s tym, ze kym si dieta zvykne na novy rezim, tak to chvilu trva. Jeden dva dni urcite nie je dost na zmenu programu.

aschkimka
autor
13. apr 2022

@lubina ďakujem veľmi pekne za odpoveď, aj tie obedy mi dosť ležali v hlave. lebo ako dospely človek keď rozmýšľam tak radšej sa najem a po čase idem spať (veď to poznáme že hladnemu sa ťažko zaspáva)...ale ona ešte pýta mlieko tak myslím že buď dostane polievku a UM a keď bude veľmi nervózna tak iba UM a obed po vyspatí

basska_b
13. apr 2022

Mali sme presne takyto rezim, ako pises:

Dcéra predtým mala takýto režim (spánkový) 7-7:30 vstávanie 10:30 prvy spánok do 12 a 15:30-17:00 druhý spánok a večer nás zaspala asi až okolo 22 čo je fakt neskoro.

Chybu si spravila, ze si z 10:30 zrazu dala spanok na 12.00.

My sme robili najprv 10:45, potom 11:00, potom 11:30... pomalicky. Spala 2 hodiny, zobudila sa, dala si obed... a do vecera uz nespala. Prechodne obdobie trvalo asi mesiac a potom uz zjedla obed, spala 13-15 a sla spat 19:30 alebo tak nejak. Ty daj kludne spat vecer skor, ked ti spi len okolo 12...

lubina
13. apr 2022

@aschkimka u nas to bolo tak, ze pred spanim jedavali polievku lebo my sme aj s mliekom dost bojovali. Ako zacali jedavat uz normalne jedlo, tak mlieko ostalo iba na rano (alebo jogurt) a vecer. Cize ja som s jedlom a mliekom este tiez musela "bojovat". Ale vsetko sa upravilo nejako po case same, tak drzim palce.

aschkimka
autor
13. apr 2022

@basska_b len okolo 11 vôbec nevyzerala na spánok, pekne sa hrala ..ja ju poznám keď je unavená a ako náhle sa išla jesť polievka už to prišlo, plače driemoty, tak som rýchlo zarobila UM a o 12 už odfukovala...ale myslím že to posuniem teda na 11:30 ten spanok

basska_b
13. apr 2022

@aschkimka Skus, no... ono toto je klasika u deciek, ze sa pekne hraju a zaberu sa do hry, unavu potlacia a potom zrazu rev a plac a uz je neskoro 🙏 zo zaciatku daj len mlieko pred a obed po a potom to preklopis 🙂

gumkac19
13. apr 2022

@aschkimka môj vstáva o 8 a ide spať o 13.. keď vstane okolo 7 ide spať o 12
O mesiac bude mať 2roky, aj to až posledný mesiac chodí spať o 13...
14 mesačne dieťa je ešte malé na spánok o 13

fiafia
13. apr 2022

@aschkimka toto bolo pre nás veľmi ťažké obdobie. Dva spanky boli veľa a jeden malo 🤦 mala bola neustále mrzuta, večer doslova neznesiteľna a niekedy už preunavena že az hystericky revala. Dlho trvalo kým sa jej to upravilo

kataka10
13. apr 2022

@aschkimka dieta v tomto veku by malo mat bdenie 3-4,5hod. Takze maj to napamati a podla toho o kolkej vstane, si vsimaj, ci uz po tych 3-4 hodinach nie je unavena. Obed daj kludne po spanku. Ja davam pred polievku a mliecko a po spanku druhe, ale dlho nechcel ani polievku, len mliecko a spat. Aj moj po 1 roku zo dna na den odmietol druhy spanok ale ten dopoludny. Tak sme presli na 1 spanok denne.

ivangeline
13. apr 2022

O 11 alebo par min pred 11 daj spat. A potom zalezi od dlzky. Nie neskor ako 20ta.. tam sa estelen dopracuje. A trva to aj tyzden pokym si zvykne a nebude mrzuta a vyspi sa kvalitne.

nesvadbovo
13. apr 2022

To sa utrasie, môže sa pokojne stať, že jeden deň bude spať iba cez obed, druhý deň vstane ráno skôr (kvôli tomu, že večer pôjde spať skôr ako doteraz), takže reálne zas bude mať dva spánky. Staršia dcéerka sa takto prestavovala hádam mesiac, rešpektovala som to, bol to u nej proces (mladšia ako raz spala iba na obed, odvtedy dvakrát nespala, skrátka čo dieťa, to iný "systém"). Pokojne ukladaj o dvanástej, netreba to siliť na jednu hodinu, načo? Postupne si zvykne, podrastie, opäť vydrží o niečo dlhšie, možno začne ráno dlhšie spinkať a tým sa ten spánok prirodzene posunie na cca 13tu hodinu. Moja mladšia má tri, vydrží (ak treba) aj do tretej/štvrtej, ale do večera to bez spánku ešte nedáva, minimálne nejaký mikro (hoc aj 10 minútový) spánok musí mať. A sú deti, čo pomaly od roka a pol fungujú celý deň bez spánku. Toto v pohode zvládnete, daj jej pár dní čas a zvládnete to v pohode 🙏

luckuz
13. apr 2022

Podľa mňa o 13tej je poobedný spánok neskoro, v škôlkach chodia spať už okolo pol12tej, 12tej. Môj okolo pol 12tej mal polievku, po zobudeni druhý obed. Teraz už nespáva, ale doma stále nejedáva obed naraz, polievku o 12tej, druhý obef 13tej, pol druhej. V škôlke sa prispôsobil a zje naraz.

zorkahorka
13. apr 2022

U nas prechod od 1 k 2 spankom trval dlhsie. Jeden den mu stacil 1 spanok, druhy den nie. Chvilu mal obdobie,ze na obed spal len pol hodinu, takze okolo 16.h som ho supla do kocika,nech si este pospi. Skratka, dostali sme sa do fazy, kedy jeden spanok bol malo, dva zasa vela. Vyriesilo sa to casom samo. Ak ti chce spat o 11.h, daj ho spat vtedy, lebo sa moze stať, ze sa tak unavi,ze ti nezaspi vobec.a skus ho davat vecer skor, cca o 20.h.nauc ho na tu istu hodinu

aschkimka
autor
13. apr 2022

@nesvadbovo @zorkahorka @luckuz
@nesvadbovo @ivangeline tak spala mi dnes teda od 12-13:30, a neuveríte celý deň bola úplne kľudná, sem tam otvorila ústa a zivla si ale zaspala mi až 20:30 ...si zoberte 7h hore a 30min som ju uspavala, čo je podľa mňa dlho natoze už mala len 1 spánok a toľko bola dlho hore...doobeda odpadla a sama zaspala a večer "diskotéka" odmietala spať... včera keď mi odmietla 2 spanky tak vstala o 12:30 a o 20 chrnela bez protestov...a prespala celu noc... teraz som už 3x bola za nou... rozmýšľam že ci ju nepletiem...

andreatytler
14. apr 2022

@aschkimka Po tych 7 hodinach hore uz bola preunavena a preto tak dlho trvalo zaspavanie a aj caste budenie po zaspati.
Ale s tym sa az tak velmi netap. Budte mat par tyzdnov a mozno aj mesiacov rozhadzany rezim. Zial neda sa to urobit uplne bezbolestne. Je to narocne, lebo dieta musi zrazu prejst z 3-4 hodin bdenia na 5-6.
U nas to trvalo asi 2-3 mesiace, kedy sme striedali dni s jednym spankom a dvoma spankami podla toho ako skoro rano sa zobudil.
Ja by som davala spat o 12:00 a potom vecer kludne aj o 18:00. Pravdepodobne sa na druhe rano zobudi o 6:00 a potom by ste mali den s 2. spankami. V ten den pojde spat zase dost neskoro 22:00 a zobudi sa o 7:30 a v ten den budete mat 1 spanok. Proste na cas treba zabudnut na pevny rezim a sustredit sa na to aby bolo dieta hore max 5-6 hodin.
Stravu som vobec neriesila, ale ja som zastancom toho ze jest treba vtedy ked je clovek hladny a ma na to chut. Ja som davala ranajky, desiatu, mliecko pred obednym spanim, olovrant, veceru a mliecko pred nocnym spankom.

zuzuliatko18
14. apr 2022

Ja som synceka nechavala postupne, niektore dni mal este dva spanky, ine jeden, sledovala som jeho znaky unavy a nejako SA to snazila trafit (niekedy SA podarilo, niekedy nie). Po par dnoch (10-14, nepamatam si presne) sa mi to ustalilo na jednom. A ten cas , kedy ide spat, zalezi velmi od toho, kedy vstaval a co sme robili. Uz mi zaspal aj o 11 a su dni, ked.este o pol 1 sa mi nechce, ale cca o tej 12 zaspava vacsinu dni, vstava medzi 6 a 6:30.

zorkahorka
14. apr 2022

@aschkimka nepleties ju. To je take blbe obdobie. Kludne ju daj spat aj pred 12.h, ak je unavena. Ak bude unavena poobede, skus znova. Ja som si napriklad urcila hodinu, po ktorej som uz neuspavala. To bolo 16.h tusim. Aby potom do tej 21.h spal. Vtedy mi spia uz obaja synovia (do postele chodia skor). Pol hodina uspavaia je v norme. Mne tiez sprvu zaspal na prse za 10 min a odrazu baaac. Aj teraz niekedy uspavam hodinu, ale to sa u 18mesacnych stava. Ten cas udpavanua sa bude predlzovat, na to sa priprav. Aj nam sa stalo,ze bol hore 7 h. Zvycajne byva cca 5

ivangeline
14. apr 2022
ivangeline
14. apr 2022
ivangeline
14. apr 2022

@ivangeline Urcite nema byt hore viac ako 6h.
Neboj sa...ze sa rano zobudi o 4... to urcite nie. Do tej pol 6 az 6tej spat bude,ak ju das spat aj o 18tej. ;)