Náročné bábätko

21. dec 2022

Chcem sa vás opýtať, koľko sa venujete svojmu novorodencovi? Asi pre niekoho hlúpa otázka, no som prvorodicka, némám skúsenosti s deťmi, ani to s kým porovnať. Mam mesačného chlapčeka, kojím ho. Maličký si pýta papať každé dve hodiny, počas noci sa tiež budí, výnimočne vydrží dlhšie ako tie 2hodinky. Počas dňa býva veľa času hore a pýta si pozornosť . Pospinka si pri kocikovani a po kojeni na prsníku. Co pre mňa znamená,, že nemám takmer žiaden čas, ani na WC pomaly. Na domácnosť a varenie som rezignovala. Je to bežné podľa vás? Nedokážem si predstaviť, ako to manazuju maminky, čo majú viac detí.

pribinak
21. dec 2022

Ale to je na začiatku úplne normálne. To je úplne štandardne bábätko, nie náročné.
Časom sa to bude meniť

hilda08
21. dec 2022

Mesacne babatko ked bdie nepotrebuje vlastne skoro nic, ked sa zacne premiestnovat, az potom to zacne byt tazke, ja som si mesacne dala do hniezda na ostrovček a varila, do nosica a upratovala

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bolarazjedna
21. dec 2022

Aj my sme tak boli, keď bol hore, tak som ho nosila na rukách. Tiež som si nevedela predstaviť (a dodnes neviem), ako sa to dá s viacerými deťmi. Skus nosič, náš to nenávidí... Ale od 2 mesiacov už ho zaujala hracia deka, tak som ho už tam vedela nechať na chvíľu.
Už má 5 mesiacov, stále je to náročné, doma mi cez deň nezaspím, iba v kočíku, takže všetko musím porobiť, keď on je hore.
Minule som videla článok "ako prežiť vianoce s novorodencom" a všetky príspevky pod tým typu, že však to boli najkrajšie Vianoce, dali sme dieťa pod stromček a bolo, iba spinkal a mi sme si užívali kľudne sviatky..... No ja si to neviem predstaviť....presne ako píšeš, nemala som čas ani ísť na WC, z 2 hodinových intervalov vyše hodinu bol na prsníku, potom ešte odsat mlieko, dokŕmiť ho umelým mliekom/materským mliekom, medzitým prebalit.... No a pre mňa ostalo 15 minút najesť sa, napiť sa, vyspať sa, postarať sa o osobnú hygienu. Varenie a upratovanie bolo scifi.

Takže áno, je to úplne normálne, vôbec nemaj počuť, že ty si neschopná.

zooeynka
21. dec 2022

Zarabas si na pruser do buducna...ja viem ze je super si nunkat miminko, ale cim skor ho naucis ze nadojcit a ulozit spat do postielky(nie na tebe) tym lepsie pre teba. Ja som tuto chybu urobila a ceckosa som nevedela dlho naucit na ine zaspavanie ako na prse. Chvilu je to mile, ale zvazujes si ruky....

kacena4
21. dec 2022

nechapem preco spi na prsniku ked toto zrusis bude spat cez den tak ako kazdy iny novorodenec v postielke apropo ak ho naucis spat v postielke (od unavy, nie ked ty chces mat klud) tak sa nauci zaspavt sam v postielke a mas vyhrane

vreckovka2
21. dec 2022

je to v poriadku. Náš sa budieval ešte častejšie, nechcel spať ani v kočíku. Jedine ruky, po nadojčení na mne, občas na manželovi, neskôr šatka. Prvý nočný spánok potiahol v postieľke. Reči typu ako si zarábam na prúser do budúcna, ako ho rozmaznávam, ako ho mám naučiť normálne spinkať, lebo toto nie je normálne a tak podobne, mi akurát spôsobovali riadne úzkosti. Odmietala som ho nechať položeného revať v postieľke. Už v pôrodnici v nej reval. Nepomáhalo ani to, že som pri ňom ležala, hladkala, tlapkala a čo ja viem čo. Všetko sa časom spravilo. Po tých 2 až 3 mesiacoch to už bolo oveľa lepšie 🙂. Ja som volila cestu naplniť jeho potreby. Zmierila som sa s tým a začala som si to užívať. Bol prvorodený, čas som mala, tak prečo nie. Názory sú rôzne, mne sa pozdávali argumenty za tento "spôsob".

ivangeline
21. dec 2022

No tak ze som mala v nosici a dala dole,len ked som oddychovala ci tuho spalo alebo som prebalovalaa a potrebovalo najest. Od 4m som skladala dole pri kazdom spanku (4 az 3x spalo) a od 6m 3x spanok uz v rovnake casy.

majlo1234
21. dec 2022

@vreckovka2 rovnako som na tom, a aj druhe, aj dalsie ak bude😃 by som rada takto nunkala, ak bude chciet.

kristinka92
21. dec 2022

prosím ta hlavne nepocuj rady typu “to ešte len uvidis keď sa začne hýbať, teraz ti len leží” - mne prišlo oveľa ťažšie práve novorodenecke obdobie! mám ročnú dcéru a teraz je to podľa mna oveľa jednoduchšie! a nerobím si srandu. áno je aktívna a človek musí mat oci aj na zadku, ale dokáže sa zahrať aj sama, alebo pri mne, že si konečne môžem aj navarit, nakúpiť s ňou…. keď bola novorodenec tak to bolo oveľa náročnejšie- boj s kojenim, tiež každé dve hodiny, z toho 30minut kojenia, potom ja furt spotena z hormónov, tu ti mlieko tečie, dcéra ešte nič nevedela takze stále plakala keď nebola pri mne, cize nonstop pri nej lebo bola kontaktné dieta. pamätám si ako som sa rozrevala ze som nevedela spraviť hlúpu bublaninu, robila som ju 3hodiny prísaham. a do toho tie hlúpe rady “veď pockaj keď….”. takze vôbec to nepočúvaj, momentalne to máš najťažšie, tie prebdene noci substrasne….. ale postupne bude len lepšie a aj si doma porobis ako predtým 🙂

bororka
21. dec 2022

Ahoj, ja som žila takto mesiace. Moja chcela byť iba na prse. Pýtala som sa rovnaké otázky ako ty, ale nič mi to nedalo.
Domácnosť počká.. Varila som, keď bol muž s ňou. Inak keď som neskôr behom dňa niečo chcela robiť, bola v šatke abo nosiči. Moja nezniesla kočík do 6m a dodnes v ňom nezaspí. Spí proste na prse
Ja som sa jej prispôsobila a kaslala na všetko. Toť moja rada. Po asi 9m som si upratala konečne tak ako som chcela.
Pre mňa je ona jediné dieťa, tak sme sa s mužom dohodli, že si ju plne užijeme. Niežeby sme mali na výber, ale akože sme mali 😂
Obdivujem každú viacmatku, neviem si to predstaviť a ani nechcem. Sú to kráľovné, bezpochyby.
Drž sa, zachvilu je potom ,,😉

marianarem
21. dec 2022

@kristinka92 Suhlasim, pre mna bolo obdobie novorodenca tiez najtazsie. Cim viac pripominal cloveka, tym to bolo lepsie 🙂 Teraz prislo druhe narocne obdobie - skolkarske choroby, to sa tomu novorodencovi asi aj vyrovna 🙈

vreckovka2
21. dec 2022

@majlo1234 mna mrzi jedine, ze som si to neuzivala od zaciatku. Uplne chapem autorku a ja som tak potrebovala pocut, ze je to v poriadku. Napokon to manzelovi povedala kamoska a bolo lepsie. Inak kazdy, od novorodeneckych sestier, mi tvrdil, ze to nie je normalne. A cim viac som sa snazila vtesnat do normy, tym vacsi odpor ten nas drobec robil. Az som sa na to vykaslala a stale pocuvam reci, ale uz ma az tak nezneistuju.

majlo1234
21. dec 2022

@vreckovka2 rozumiem, aj mna to trochu mrzi, ale pre mna to novorodenecke obdobie bolo fakticky strasne😃

ankare
21. dec 2022

Ano, je to normálne a bežné. Neboj, časom sa naučí sám spinkať aj sám sa trošku zabaviť. Si úžasná maminka,že ho dojcis a že uspokojujes všetky jeho potreby. Mysli na to,že ako bude starší,bude to lepšie. Držím palce!

autor
22. dec 2022

Bože, dievčatá, ďakujem za odpovede všetkým, ktoré mi rozumiete, naozaj si to veľmi cenim❤️cítim sa oveľa lepšie, keď vidím, že aj iné bábätká sa správajú podobne. Ako píše @vreckovka2, tiež ma chytá úzkosť, že som neschopna mama. Hlavne keď niekto povie, že babo mu prespalo celé hodiny, aká pohoda a podobne. Ci malého nerozmaznavam. Samozrejme, že nechcem robiť pre malého cumlík, no keď ho položím z prsníka, zobudí sa a je nespokojný, place. Také, ze ho utisim hladkanim atď. nehrozí. Možno ak by som to robila dlho, zatiaľ som to vždy vzdala pre jeho plač a dala mu zase prsník.

zapalkazapalkova
22. dec 2022

Vidim ze su tu "odbornicky" na vztahovu vychovu (skus si nieco o tom nacitat, napr kniha Psychologia pre milujucich rodicov)
ALE babatko v 1.rade potrebuje teba, keby sa chcelo kojit kazdych 20min aj to je v poriadku (ono potrebuje citit bezpecie, uistenie, ze si tam a termoregulovat). Kojenie a tvoja blizkost je to najlepsie co mu mozes teraz dat. Mas este 600nedelie predpokladam, tak si to uzivaj (to ti nikto nevrati, potom sa budes nahanat za zivotom dalej). Pre mna to bolo obdobie takeho ukludnenia, hojenie a ladenia sa na babatko. Treba ubrat z narokov na domacnost alebo poprosit niekoho o pomoc (navarit, upratat, nakúpiť). Mne pomohol aj nosic (vtedy babo spalo a ja som robila, co som potrebovala). Ale mam pocit, ze s 1 to bolo tazsie ako s dvoma detmi 😅. Myslim, ze ked bude spinkat a nechas ho 10 min same, ze hodis rychlu sprchu je to fajn (alebo vezmi kresielko ak mas a daj do kupelne, ked sa chces osprchovat).
A za mna este HLAVNE nepocuvat kazdu babsku radu, ale hladat si overene info (hoci podlozene vyskumami a vplyvom na babatka ako ta kniha spomenuta vyssie alebo clanky na Mamila) lebo rodicom sa nerodis ale stavas a to sa treba naucit. Drzim palce

vreckovka2
22. dec 2022

Si ta najlepsia mama akou mozes byt pre svoje dieta 🙂 riad sa svojou intuiciou. Ak ti hovori, ze dietatu je dobre zaspinkat na prsniku, nech tak zaspinka.

bolarazjedna
22. dec 2022

@kacena4 ja som môjho ako novorodenca mohla polozit, spinkal... Potom od 2 nesuacov už ho bolo treba uspavat, učila som ho zaspávať v postielke, presne kvôli tomu, aby sa nenaučil na ruky....fungovalo to krásne do 4 mesiacov..... Odvtedy zaspí opäť iba na ciciku alebo v náručí...

Áno, možno by zaspal aj v postielke hľadaním, po dlhom revaní.... Ale prečo by som ho nechala revat.. A v noci sa budí aj 6x, je oveľa jednoduchšie ho dat na prsník alebo na ruky a za chvíľu spí ďalej, ako nechať plakať a zibudil by 6x v noci aj manžela, ktorý chodí do práce.

sirka9
22. dec 2022

V prvom rade: SI DOBRA MAMA. Reči typu nerob zo seba cumel, nechaj dieťa vyplakat a podobne, nepocuvaj. Každé dieťa potrebuje v prvom rade mamu, cítiť ju, byť s ňou. Ak sa chce kojiť každé dve hodiny, hodinu, je to v poriadku. To dieťa nemá na svete nič iné na práci a ani nič iné nepotrebuje iba mamu. Vysávanie, umývanie je druhoradé. Dieťa si nikdy nebude pamätať ci bolo upratané, ale bude si pamätať čas strávený s tebou ( aj keď teda nie zrovna ten novoredenecky 😁). Moja bola iná. Nebola moc mojkava, prsník bol iba zdroj obživy, inak sa driapala preč. Teraz ma rok, a nejak extra ma nepotrebuje. Zaspava sama v postielke. A mne to bolo občas aj ľúto, že sa nechcela mojkat. Takže užívaj si to, veľmi rýchlo vyrastie. Viem, že by si chcela asi porobiť a tak, ale nesil to.

zorkahorka
22. dec 2022

Mesacne babo moze byt taketo.prvy syn prve tyzdne nespaval, reval. druhy uplny opak... ale ja by som teda na kazde zamrnkanie k nemu nechodila

zorkahorka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
22. dec 2022

Ale chapem - prve dieta je prve dieta. Zbytocne ti tu budu davat mamy rady,aj tak si pod tarchou prvorodicky budes robit po svojom... rob tak, ako citis. Kazda prvorodicka si tym musi prejst a na vsetko musi prist sama. Vzdy budes dobrou mamou. Ja len zo svojej skusenosti viem, ze pri prvom som tiez viac riesila, druhe som odlozila do postielky a bolo. A s dvomi detmi mi to islo lahsie ako s prvym - jednym. Lebo som uz bola vytrenovana, poucena z vlastnych chyb. Takze ak som potrebovala na wc, isla som na wc a neutekala som k malemu,lebo mrnka.nechcela som,aby dieta bolo stred vesmiru

svokrinjazykmonika
22. dec 2022

Je to úplne normálne, hlavne keď kojíš. Prvý mesiac som sa tiež mala problém umyť a najesť alebo na záchod ísť. Nič som nerobila iba dieťa na prsníku stále. Doslova celý deň. Ale to prejde, ustáli sa to. Treba vydržať. O mesiac už bude všetko inak. Toto vôbec nepočúvaj aby si nechala dieťa vyrevať, ja som to urobila iba raz, porevala 10 minút a zaspala celá spotená od únavy. Doteraz si to vyčítam. Ja som mala depresie, bola som hotová, kojenie mi nešlo, už som nevedela čo s ňou. Tak som zavrela dvere a ona plakala na jednej strane a ja na druhej. Aj teraz sa mi chce plakať ako si na to spomínam. Ďalej nepočúvaj to že nerob zo seba dudel. Zaspávanie na prsníku je úplne prirodzené. Neznamená to že inak už nezaspí. Moja má dva mesiace a zaspáva na prsníku, na rukách ockovi, v kočíku a aj sama niekedy. Pre novorodenca si ty a tvoj prsník celý svet. Nič iné nepotrebuje. Naučte sa spolu spávať a kojiť po ležiačky. Je to veľká pomoc. Také nepočúvaj že nerob toto a hento lebo si ju rozmaznáš. Ty si tu pre ňu a všetko ostatné je nepodstatné. Dojči na požiadanie, keď aj každú hodinu. Ono to prejde. Vždy je to len také obdobie ktoré prejde. A dudlík jej tiež nedávaj ako ti tu radia. Väčšinou to smeruje ku problému s kojením. Najlepší dudlík je žiadny dudlík a nie že skúšať 10 rôznych dudlov nasilu, len aby mala mamina pokoj od decka 🤦 To sú rady toto... Začni si čítať články na mamila.sk, veľa sa tam naučíš.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marzuz89
22. dec 2022

Tiez to vidim rovnako ako @elizabet173. A ak pre niekoho vztahova vychova rovna sa strcit prsnik do ust na 24/7, tak to tiez velmi nepochopil. Mozem reagovat na potreby babatka predsa aj inak ako uspanim na prsniku. Nase deti velmi spokojne spia v postielkach, je to to najlepsie pre spokojne spiace babatko, ktore sa nebudi kazdych 10minut lebo potrebuje mat z prsnika cumlik a kontrolovat si, ci ten cumlik je neustale na blizku. Neviem si predstavit, ze by som nemohla ist na wc... Uf. Autorka, ziadne vyplakavanie ani nic prosim ta. Alw elegantne nauc babatko mat prsnik ako zdroj mliecka, nic ine. Ved predsa mojkat, lubit, stiskat babatko mozem aj oblecena, bez mojho prsnika v jeho ustach, ci nie? Naozaj, ten prsnik bude vyzadovat neustale, ale je to samozrejme na tebe. U nas krmenie bolo oddelene od uspavania, uplne rovnako reaguju deti, ktore uspavaju s flaskou v ustach. Tiez si vybuduju silnu asociaciu na spanok a ked sa preberu, pytaju flasu. Ako kojene pyta prsnik. Ak oddelis zaspavanie od krmenia (je jedno ci flaakou ci prsnikom), sama sebe neskor podakujes. Babatko sa nauci pekne pospinkat, nebude sa budit kazdych x minut, a ty si popri nom normalne porobis co treba. Ale ja som zase ina, ja neviem rezignovat na svoju potrebu umyt si zuby, vycikat sa, navarit a upratat. A mat priestor na svojho manzela. Naozaj, co investujes teraz sa to velmi vrati a babatko sa bude predsa citit milovane aj tak. Vztahova vychova moze byt budovana aj pri krmeni flaskou, aj ked to niekoho asi sokuje.

sirka9
22. dec 2022

@elizabet173 viem, že nepadla. Ja som to zobrala zosirsieho pohľadu, čo by niekedy mohla počuť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evkamotka
25. dec 2022

Neboj tiez som pri prvom nestihala ani umyt si hlavu, jedlo mi muz nosil hotove z mesta, domacmost nic. Je to velka zmena, casom sa to zlepsi. Pri druhom babatku (2rocny rozdiel) som uz v zvládala babo, starsieho aj domácnosť a prislo mi, ze "jedno dieta ziadne dieta". Je to o skusenosti. Bude to lepsie ale prvy rok s malym som vnimala rovnako

vreckovka2
25. dec 2022

@marzuz89 prosim, ake su tie elegantne sposoby oddelenia spanku a dojcenia? Nepytam sa ironicky. U nas by to islo jedine placom, alebo nosenim na rukach. Lenze to som ho polozila a bol plac. Bolo ovela jednoduchsie respektovat dieta, co v danej chvilke chce. Ale u nasho drobca sa velmi menili sposoby zaspavania v case. Najskor dojcenie, potom hojdanie na rukach, satka, nosic, zaspavanie vedla mna hladkanim po chrbatiku, a potom opat dojcenie, ruky a momentalne dojcenie. Ma 1,5 roka a aj ked sa uspi dojcenim, v pohode uz vie prejst zobudenim a znovuuspanim sam. Vidim ho na kamere, da sa na 4, pokuka, lahne a spinka dalej. Este to takto nema vsetky noci, ale pribudaju. A je mi jasne, ze vztahova vychovanie je prave o dojceni...