Zdravím. Neviem ani kde začať, dcéra ma rok. Od narodenia je to dieťa neustále vyžadujúce si pozornosť, keď je hore, veľmi malo sa zahrá sama, vkuse potrebuje niekoho, najlepšie mna mat max pol metra od seba. Od narodenia spi úplne minimálne, keď mala 4 mesiace spala denne 2 až 3x po 30 min. Ale to časom prešlo. Teraz ma väčšinou dva spánky po hodine. Aj to ale musím pri nej ležať v posteli alebo tlačiť kocik, pretože v stojacom nespi. Čiže nemám ani kúsok času cez deň, to by som však prežila, ale viac ma trápi nočný spánok. Od 8 mesiacov sa to neustále zhoršuje (to som si myslela, že to bude naopak) a ja už som naozaj zúfalá a idem na 180% svojej trpezlivosti a psychickej aj fyzickej energie. Večer ju uspavam vždy ja, zaspí len pri kojení, väčšinou okolo 8. Keď ma lepší večer, do polnoci sa zobudí len raz, obvykle sa však budi aj každú polhodinu-hodinu, tzn, že len do polnoci je hore cca 4x. Keď si potom k nej ľahnem, do rana ani neviem presne povedať koľko krát je hore, ale je to minimálne ešte 5 až 8x, čiže dokopy za celu noc je aj 10x hore. V poslednom čase začala robiť ešte to, že sa v noci pricucne, potom sa otočí chrbtom a začne plakat a stále dookola. Ráno sa budím samozrejme totálne dolámaná a nevyspata, z toho ako často sa budime ale aj preto, že ju musím kojiť v lahu a pritom spať, lebo inak by som sa už absolútne nevyspala. Bolo zopár noci, keď sa zobudila len raz alebo dva krát, to som sa zobudila taká vyspata a šťastná, že keď si predstavím, že niekto ma takú každú noc, tak sa nemá naozaj na čo sťažovať. Jednoducho- som totálne v koncoch a neviem už čo urobiť, vyskúšať, aby sa naša situácia zlepšila. Fyzicky to vydržím, ale začína sa to vážne podpisovať na mojom psychickom zdraví, tým pádom samozrejme aj na našom vzťahu s manželom. Prosím o hocijake rady
@laskonkka jedine, co pomôže, je prestať kojiť, viem o com píšeš, syna som kojila 2,5 roka, čím bol starší, tým bol náročnejší. Za noc aj 20x na prsníku. Keď som ho odstavila, z jedného dňa na druhý prespal celú noc 🙏ale ver, že toto nie je to najhoršie, čo môže byť. Časom na to budeš s láskou spomínať
@laskonkka moj maly bol na tom podobne, uz som tie noci fakt nezvladala.. Kazdu chvilu hore a furt len cicik... Ked mal rok a pol som si povedala dost a zacala odstavovat... Asi v priebehu tyzdna-dvoch sa uplne odstavil a konecne zacal normalne spavat.. 🐵👍Nechcela som tomu verit ale vazne to odstavenie pomohlo.. Aspon v mojom pripade 😄
@laskonkka tiez si myslim, ze to kojenie je zbytočne vysilujuce a neefektívne v tomto prípade. Ked jej das normalnu stravu na veceru plus ked sa zobudi fľašu UM zasyti sa lepšie a bude aj lepšie spat. A navyše mozno uz to jedlo v noci nepotrebuje, je to len blby zvyk. Ja kym som kojila som bola non stop hore v noci, ked som začala davat UM spanky sa predĺžili. A tiez by si si mala nájsť trochu casu pre seba, ja viem ze je to ťažké ale skús vysvetlit mužovi, ze to by to nakoniec prospelo aj vášmu vztahu. Alebo rodičia, svokrovci, nie je nikto kto by ti ju aspon raz tyzdenne postrazil aby si mala cas len pre seba?
Píšeš o mne v tomto čase. Postupne sa to zlepšilo, teraz bude mať malý 2,5roka a budí sa len pár krát za noc, dokáže spať niekoľko hodín+ja som si zvykla. Odstavenie môže ale aj nemusí pomôcť. To mňa od odstavenia odrádzalo, skúsila som - a zistila, že dieťa budem namiesto poležiačky na prse uspávať nosením na rukách a bolo ešte nespokojnejšie. Ale sú deti a deti...
@laskonkka nemusis prestat kojit. Moji boli vsetci traja presne takto narocni. Ale nechcela som prestat kojit. Povedala som si, ze cez den budem kojit kolko len chcu, to mi nevadilo. Ked uz som bola fyzicky aj psychicky uplne na dne a videla som, ze sa im spanok len zhorsuje, tak som isla metodou, ze som si prvu noc povedala. "Dnes ta nakojim az po polnoci". Spali v svojej postielke hned vedla mojej. Samozrejme, ze sa zobudili a bol cirkus a krik, ale bola som pri nich, hladkala ich, podala cumlik, nevyberala, len cssskala a vravela, ze mliecko bude neskor. Po case zaspali. Zobudili sa zasa. Ak uz bola polnoc, nakojila som, ak nie, zasa len pohladkanie. Bol to dlhodoby proces, kricali vsetci podla svojho temperamentu poriadne. Ale postupne sme ten interval natiahli az na 4:00 rano. Vynimkou je choroba, vtedy som kojila na poziadanie. To bolo pre mna prijatelne, takto fungujeme do dnes. Len teda musis byt ty odhodlana a manzela vysackuj na tie prve najkritickejsie noci do inej izby. Lebo je to masaker, ked ty hladkas, cssskas a babatko krici na maximum. Drzim palce
Ach, som rada, že nie som sama, že ste tu ďalšie ženy, ktoré ma chápete a prežili ste to iste. 🙏🏼@mabenn presne toho sa bojím, aby som nedopadla rovnako, lebo dcéra mi príde ako naozaj tvrdohlavé a vytrvalé dieťa.
Ďalšia inak celkom dôležitá vec, ktorú som nespomenula je, že manžel je síce super a síce vždy hovorí, že s tým niečo urobíme a že on urobí hocičo čo mu poviem, na druhej strane mu perfektne vyhovuje, že nemusí nič robiť a že ma väčšinu času pokoj. Podľa mna keby bolo na ňom, nič nezmení. Občas ma trochu poteší, väčšinou si spraví ešte zo mna akože srandu, ale ja to fakt už nedávam. Čiže neviem ani ako jeho prinútiť k nejakej zmene.
Môj starší bol takýto... Spánok sa vyvíja cca do tretieho roka... Ale ako som ho odstavila v 1roku, prespal noc...a to ma zachránilo lebo ten deň už sa dal zvládnuť, keď som sa vyspala v nocí. Takže tiež radím odstaviť 😉
Moja sice kojena nebola, ale spavala so mnou a stale sa mi pchala pod pazuchu k prsniku. Len som sa otocila a uz mrncala. Pomohlo, az ked sme ju dali v 2 rokoch do jej izby do postele. Odkladali sme to, bali sme sa, ako to zvladne a od prvej noci na vybornu. Ked sa v noci zobudila, siel muz, dal cumel a zaspala. Ked som sla ja, dozadovala sa, nech si k nej lahnem. Takze k nej prvy mesiac vstaval len muz. Potom uz sa budila len vynimocne.
Tiež som názoru že je načase skončiť s kojením. V noci nedať a hotovo. Ak sa ti nepáči predstava úplného skončenia, tak cez deň ju koj koľko chcete obe, ale v noci jej nedaj. Pár nocí bude náročných ale stojí to za to. Ja mám dve deti, prvá bola náročná, viem ako ti je, ale časom to bude lepšie. Teraz má tri a už je to úplne o inom. A tá energia a čas čo som jej nonstop venovala sa naozaj vyplatila 🙂
takmer do bodky rovnake ako moj prvorodeny! (akurat, ze zaspaval najskor o 22.00). Ja ani neviem, co ti poradit, ale nie si v tom sama. Su taketo deti. Ale aspon ta utesim, ze sa to da prezit (aj ked mas pocit, ze nie), ale ono to raz prejde a je dost mozne, ze sa z nej stane uplne pohodove dieta a na tuto etapu budete uz len spominat a dokonca sa na nej aj zasmejete 🙂 Ale vlastne, nieco ti poradim - mne sa velmi ulavilo, ked som to proste akceptovala, ze je to takto ako to je, ze ma caka narocna noc, atd atd - prestala som sa tym zozierat a nejako som sa zariadila a naucila sa s tym zit. Potom bolo to zufalstvo ovela mensie. A toto obdobie okolo roka je pre citlive deti naozaj narocne, vela veci musia vstrebat, vela sa okolo nic deje, vela veci sa ucia, idu zuby, do toho separacna uzkost a tak. Ja som neodstavila, lebo som podvedome tusila, ze nam to nepomoze a dojcenie nam pomahalo prekonat ine krizy, ktore nesuviseli so spankom a bola som za to vdacna. Moj zacal normalne spavat, az ked mu vysli vsetky zuby (ale dovtedy sa striedali lepsie a horsie obdobia).
@laskonkka mne odstavenie nepomohlo, kým nevyšli všetky zuby, tak sa budili každú noc. Starší syn začal spať celú noc od 2,5 roka, mladšiemu išli zuby dlhoo, odstavil sa sám keď mal 1 rok ale celú noc prespal až od 3,5 roka a dcére ešte kúsok chýba, aby mala vylezenú poslednú "päťku" (v marci bude mať 3) a za celý svoj doterajší život prespala vkuse asi 10 nocí (možno ani to nie). Tak dúfam, že keď ten zub víde, že aj ona začne normálne spávať. Viem ako sa cítiš ☹ Treba zapojiť muža a skúsiť si pospať cez deň.
Mne tiez hned prvu noc po samoodstaveni v 10tich mesiacoch dcera prespala celu noc. Takze tiez sa pridavam k odstaveniu a ak nepomoze, skus si na FB/webe najst "Lepsi spanok babatiek", precitaj clanky, objednaj konzultácie, verim ze vam to pomoze 😉 ”
@laskonkka U nas bolo nieco podobne. Syn od narodenia spal maximalne 2 hodiny v kuse, potom uz vyzadoval prso. Myslim, ze bola jedina noc, ked sa zobudil len 2x a to som zas nespala ja, lebo som sa bala co s nim je, ked sa nebudi...😀 Casom sa to len zhorsovalo, urobil si zo mna zivy dudel medi cca 3.00 a rano spal len s mojim prsom v puse... Ja som sa tak vyspat nedokazala. Pokusy obmedzit nocne kojenie dopadli neuspesne. Ked mal 13 mesiacov a presiel na jeden denny spanok rozhodla som sa ho odstavit. Prvu noc sme nespali nikto - ani on, ani ja, ani muz. Druha noc o nieco lepsie a po 4 dnoch prespal celu noc bez zobudenia.
Uspavanie je komplikovanejsie, ale nelutujem.
Tiež odporúčam dať večer výdatnejšie jedlo, alebo v noci ponúknuť aspoň raz umelé mlieko. Možno to bude hladom a možno nie. U nás to pomohlo. Ja neodporúčam skončiť s kojenim, len začať prikrmovat.
@laskonkka nepises nahodou o mojej dcere? 😅
zacala by som hned tvojou prvou vetou, je absolutne nerealisticke ocakavat aby sa take male dieta hralo same, to ti tu napise 8 z 10 zien, taketo male dieta sa hrat este nedokaze, ano mozno sa niecim zabavi ale max. na par minut, a nie nemusis sa hrat nonstop na animatorku pre svoje dieta, skor ho skus zapojit do toho co potrebujes robit ty... tipujem domace prace, ak vie uz stat mozes ju supnut do uciacej veze, prirazit k linke ci stolu a mozte spolu varit, umyvat riad, v kupelni
mozte spolu plnit pracku atd atd, treba brat kazdodenne veci ako hru....my napriklad spolu vysavame, zapiname pracku, ideme na nakup do potravin, z vlastnej skusenosti viem, ze takto ako ty som sa citila hlavne vtedy ked som bola nevyspata, proste mala som toho materstva (a stale mam este take dni) plne zuby, proste som si to nepredstavovala ako umornu stereotypnu pracu.....takze odporucam spat tie dve hodiny co ti spi mala cez den aspon kazdy druhy den, ved 2 hodiny su celkom dost, moja spala rovnako, doobeda hodinu, poobede hodinu, pred 2 mesiacmi sa to zrazu zlucilo do 1 spanku ktory trva aj 2,5 hodiny a to je uz vcelku prijemny cas ktory sa da vyuzit, co sa tyka nocneho spania mam to rovnake, niekedy 3x, niekedy 8x hore, tiez kojim, rastu jej zuby, preto sa castejsie budi, vyvija sa jej mozog, rastie, keby som ja tolko cez den lozila co ona mam svalovicu jak hovado a tiez sa vluse budim, cakam kedy sa odstavi sama, nechce sa mi v noci bojovat s uvrieskanym dietatom ktore sa dozaduje prsa a co sledujem x prispevkov zien na tuto temu, to ze prestanes kojit ti nezaruci, ze bude spat kontinualne celu noc....treba si povedat ze za polroka uz budete inde a veci sa budu postupne zlepsovat....chces si pamatat prvy rok svojho dietata len negativne?
Uplne rovnake sme to mali. Teraz bude mat dva niekedy sa budi raz, niekedy 4x. Ale zase je problem ho uspat pred 22.00. Sice rano vstava medzi 8-9. Pred par dnami som nechcela v noci dat prso a boli sme hore od 23.30 do 2, nakoniec som to vzdala. Lebo fakt vkuse reval a prosil ma, ze si da len malinko🤦🏼♀️😃 ked som dala, do minuty spal. Potom mal tyzden sople, nechcel vobec prso, lebo mu neslo pit aj dychat, dokonca aj vedel zaspat bez🙏 Uz natesena som pomaly oslavovala, ze sa odstavi🍾😂 no ulavilo sa mu a sme v starych kolajach🤦🏼♀️🤷♀️ Tiez si myslim, ze mojmu by urcite odstavenie nepomohlo v lepsom spanku. Takze ja uz 2roky som kazdy vecer od 20 v posteli a uspavam aj tri hodiny✌️
@nickpick najlepsie napisane👍👍😊 tiez robime vsetko spolu. Dokonca mame poriadok, lebo hracky ho nebavia a to mozme otvorit hrackarstvo🤦🏼♀️(furt som kupovala nieco co ho urcite zabavi aspon na hodku aj bezomna). Takze pereme, skladame pradlo, umyvacku mi vyklada, vysava, ale najradsej sedi na linke a nieco mi miesa😂 upratane, navarene, dieta zabavene😂
@nickpick ale ja rozumiem, že sa ročne dieťa nebude hrať samo 2 hodiny vkuse a že keď jej poviem, teraz počkaj mamka musí navarit, tak povie aha dobre mami prepáč a odíde 😃 robím presne to, čo opisuješ, zapajam ju do všetkého čo robím ja, ale predsa sú chvíle, keď by si človek po celom dni sadol a aspoň 5 min nemusel pracovať na 143%, presne vtedy by som ocenila tu vzácnu chvíľu, keď dieťa zaujme nejaká hračka 😄 najviac ma vytacaju všetci kamosi okolo nás, ktorí sa vychvaluju aké majú dobre deti, že im celu noc spia, ako dobre jedia, ako sa samé hrajú. 🤦🏻♀️ Vtedy si hovorím, či sa ich niekto pýtal a tiež či vôbec existuje take “dokonale” dieťa
@laskonkka never vsetkemu co ti ludia narozpravaju 🤪 niektori vedia tak krasne prifarbovat, osobne nerozumiem preco maju ludia tendenciu sa detmi vychvalovat, ja vzdy poviem ako to je a na rovinu, ze si uz ani nepamatam ake to je poriadne sa vyspat a vylozit si nohy v klude na stol a popijat kavu 😀 ked mas tazke dni treba aby prilozil ruky k dielu aj
muz, proste nie si robot, a co tvoja mama alebo svokra, nepomozu? niekedy stacia aj 2 hodiny bez dietata a zena si vydychne, mne tiez pomaha ked viem ze ine zeny riesia podobne problemy/dilemy, rada pocuvam podcasty ako MamaGang, alebo sledujem instagramove profily - Nasrana Mama a len sa cudujem kolko 1000 inych zien bojuje s tymi istymi vecami ako ja, a ake cesticky si nasli aby sa pri svojich detoch docista nezblaznili 😁
@laskonkka tiez mame take noci, napr teraz sa kojil tak casto o 00:40 naposledy, ze ja uz neviem zaspat...a zachvilu zas🙈 ale cez den spi 2h tak teda nemozem povedat aspon vtedy mam volno. Ale vecery posledne mesiace 0 bodov lebo po prvom zobudeni nechce byt v postielke ...ale hovorim si ze to nepotrva večne☺️ Pomaha vypadnut obcas niekam na 2-3h☺️
ahoj ja kojim syna má rok a pol a ja som si nanom všimla, že sa chcel vyše kojit v noci keď mu išli zubi inak nie , stále si chcel cucnut otočil sa potom zase kumne a zase ccucnut . Mne povedala doktorka že to je tým že ich bolia zubi sú podráždený tak kojenim sa ukludnuje. A ties mi nespal ako píšeš tie 30 minútové spánky musela som mu urobiť režim , a od vtedy spí aj 3 hodinu 2 a není vôbec nervózny a všimla som si , že keď spí napríklad hodinu a pol tak , už je nervózny lebo nespal dlhšie . Podľa mňa deťom chýba veľmi spánok to je asi základ ako sa vyspis tak budeš fungovať 😅
Nemas narocne dieta uplne normalne take je kazde druhe. Moje deti tiez nie su extra spavci mala od narodenia zaspavala po polnoci prvy pol rok zivota od takej 6vecer do 12 nervna na prse a na rukach este v 4r zaspavala okolo 10-11 prvy x prespala celu noc v 3.5r ale odvtedy spava fajn . Bola dlhodobo kojena a budila sa v noci niekedy spm cez den spala snou. Ak mas len jedno dieta tak sa to da, Aj Keby si pol hodku zdriemla. Ked mas spankovy deficit citiš sa na nic vsetko vidis cierne nevladzes a mas nervy na prasknutie. Ale toto je vsetko docasne. Poznam
Baby co odstavili v roku a potom este rok dva museli dve hodiny uspavat na rukach co tiez nie je vyhra. Moj maly spi trosku lepsie ako mala Lebo nezvykne byt hore do pol noci ako ona v jeho veku zaspava okolo 9:30-10 a potom sa do pol noci budi a potom spi a potom okolo 4-6 sa budi a ja sa len otacam jedno prso druhe sak vies. Ale je to lepsie ako na rukach uspavat takto driemem. Potom rano veziem malu do skolky a ked dojdeme domov tak maly mà Denny spanok hodku dve a potom zvykne este poobede hodku co je super lebo mala v tom veku mala take 20-30 minutove šlofiky a hodku dve az okolo 2r a okolo 3r skoncil Denny spanok. Ale uz 5r konecne zaspi nieco po 9. Od narodenia velmi akcna odkedy vie chodit kocik sme nepouzivali no aj tak nezmar neunavna. Skor unavy 3dospelych ako seba😁ale to je dobre je zdrava plna energie stastne dieta. Znama ma autistu a hoci mu na noc dava prasky na spanie a spi ok ver tomu ze nase nie su narocne deti. Len ty si jedna unavena mamina. Moj maly je dobry papkos ale aj tak je uplne rovnaky cecek mliekofil ako bola jeho sestra, Ale kojenie nie je len o hlade je to o viac veciach Ved vies. Ked idu zuby vtedy sa mi zvykl budit tak celu noc a kojenie je ta naj vec na ukludnenie. Ale vyhody kojenia su pre mna vacsie ako nevyhody. Mala bola vzdy zdrava az minuly rok si zo skolky doniesla kasel. Aj teraz chodi do skolky a je ok maly mà 10m chory este nebol .Ockovanie zvladaju v pohode.. mozes jedine vydrzat. Cez vikend posli muza kocikovat a ty sa vyspi alebo mozes skusit dat dieta spat v inej izbe kde si Mozno zvykne ze tam nie si a nebude sa budit popripade k nemu bude chodit len otec . Tak ci tak musis vydrzat.
A zabudla som spomenut ze ten Denny spanok je od 7m len na mne s cece v puse. Mà to spojitost so zubami ten spanok nie je dost hlboky ked sa pohnem zobudim ho. Na rukach sa uspat neda. Ale tak to Proste je. Treba len mat trpezlivost vsetko je docasnè. Viem ze ine mami by to riesili inak no toto je Moj zivot moje deti Moja cesta materstvom . A ty sa tiez zariad podla seba.
@laskonkka najprv tvrdšie na manžela - strč mu kočík s malou a minimálne hodinu vás nechcem vidieť. Počas víkendu takto doobeda aj poobede, máš štyri hodiny k dobru. A nie že ich preupratuješ! Napusti si vaňu, spi alebo si prečítaj dobrú knihu. Dieťa je vaše, nie len tvoje, môže ju kúpať každý večer, to zvládne, aj keby robil v bani. Tiež by som prestala kojiť, dieťa potrebuje v prvom rade spokojnú a kľudnú matku, nie uzlíček nervov. Po roku je už to kojenie dôležitejšie pre matku, ako pre dieťa. Sú aj deti nekojené vôbec a sú zdravé a majú s matkou úžasný vzťah. Ukľudniť dieťa sa dá aj inak ako na prsníku. Možno by pomohlo dať ju spať do vedľajšej izby, určite zrušiť spanie v jednej posteli, lebo si urobila z teba dudel. Bez kriku to nepôjde, ale keď začneš z piatka na sobotu, z nedele na pondelok by ste sa mohli trochu vyspať a mať kľudnejšie Vianoce. Počas dňa zminimalizuj všetko okolo domácnosti, žiadne veľké upratovanie a pečenie pred Vianocami, hraj sa s ňou, takéto malé dieťa keď niečo zaujme 5-10 minút, tak to je úspech. Drž sa.
@miadi prepáč, že to to tak píšem, chápem, že ty si s tým, ako to máš stotožnená, ja chápem trpezlivosť, som alergická na výrok - nechať vyplakať, ale nechápem, prečo dieťaťu robiť otroka.
@laskonkka ahoj. V prvom rade gratulujem k náročnému dietatku. Najlepšia rada bude Zmier sa s tým. Ty to dieťatko nemenis.jeto náročné ale ty to zvládneš. Tieto detičky nam boli dane aby nas vela naučili. Tvoj opis je uplne rovnaky ako moj syn. Zlepší sa to ver mi, vtedy ked to nebudes cakat. Nechce sa mi vypisovať ale keby sa pozname mame sa vela o com porozprávať🙂)) Nas ma 3velmi rychlo napreduje... a ano je to náročné
@elizabet173 nerobim otroka vyspi sa mà vsetko co potrebuje a ja pri tom relaxujem. Mna to bavi ze mam stastne spokojne deti ktore sa vela smeju nikdy by som babo nenechala vyrevat ked ma potrebuje. Nazor druhych ma nezaujima ( viem kto som mam sa rada a nepotrebujem validaciu okolia )ak som pre teba otrok tak som ten najstastnejši na svete. Milujem to babatkovske obdobie. 😜
@laskonkka v prvom rade zrusit nocne dojcenie. Rocne dieta sa nepotrebuje v noci dojcit a uz vobec nie xy krat za noc. Zatazuje to jeho traviaci trakt, kedze aj ten si potrebuje oddychnut. Za dalsie porozmyslaj ci by sa dietatu nespalo lepsie vedla v postielke alebo izbe, mozno sa budite navzajom. Po vecernom dojceni by mala nasledovat ustna hygiena nie spanok - nakolko mliecny cukor v mlieku poskodzuje detske zubky. A za dalsie cez vikend sup ty do inej izby sa vyspat a tato nech si s dietkom v noci poradi. A cez den ho zapajat viac- pohraj sa, chod pokocikovat, uspat, nakrmit, prebalit.... a pokojne mu povedz, ze teraz si potrebujes v klude vypit kavu, aby ta neporazilo 🙂
Nechceš prestať kojit? Podľa mňa je kojena dosť dlho a netreba to už ďalej siliť ak si ty na pokraji síl