Aky mate nazor na tieto novinky od februara 2014?
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/stat-prekva...
Ja neviem ... ale mne osobne sa to nepaci ... trochu mam strach co z toho nakoniec vznikne a kto vlastne chce kontrolovat nase deti? Poslanci tvrdia ze takto chcu lepsie chranit nase deti ... myslite ze toto je naozaj ten najlepsi sposob ?
podla mna je to choreee,..idu sa starat o to kde bude dieta,ale nestaraju sa o to,ci tie deti maju co jest,ci su oblecene,ci im maju zaco rodicia kupit aspon nejaku sladkost,....mali by zvysit rodicak,pridavky a nie riesit nepodstatneee,.....neviem ale normalny ludia nenechaju dieta napospas ulice,alebo vonku,alebo samee ked pojdu do prace,......a neviem co tym vyriesia,....
... takze nie som sama co si presne toto mysli .... vcera sme to rozoberali ze je to zas nejaka novinka na ktoru zasa doplatime len my !!! Som zvedava ako toto bude niekto kontrolovat u nasich spoluobcanov !!!! Ked teraz maju problem prist hlasit zmeny na socialku tak som zvedava ako tam budu behat a prihlasovat svoje deti ! A to sa hned niekto vyhraza odobratim aj toho mala co nam davaju !!! Je to fakt chore !
ano a o neprisposobivych sa nezaujimaju,ze deti chodia spinave,smradlave,zavsivavene,...im idu zadarmo byty ponukat,....fuuuj,.....a nic pre spolocnost nerobia,len zadarmo fungujuuuu,.....im nezoberu nic,.....
@luba28 väčšina voličov sú menšina(pomaly už väčšina).. preto ich vláda podporuje, nezanevrie predsa na svojich voličov... A bieli už voliť ani nejde, lebo má plné zuby celého systému, ale čierny pôjde, jasnééé, veď štát sa o neho stará.. Inak plne súhlasím, to ich nezaujíma, že almužnu dávajú mamičkám a tie nemajú čo do úst...
Na hlavu, nic ine sa k tomu asi neda napisat
podla mna ten zakon je dost neopodstatneny - sice napr mala by byt nejaka povinnost nahlasit ked idu napr rodicia na zarobky do zahranicia a dieta ostane so starymi rodicmi tak by to malo byt povinnostou nahlasit to a nech pridavky na dieta poberaju stari rodicia a nech maju aj pravo rozhodovat o dietati ak sa n ieco stane - aby boli pravnym zastupcom dietata - to sa mi zda logicke ale buzerovat normalne cloveka ktory zije na sk a stara sa o svoje deti je somarina - napr ked sa rozidu rodicia tak tam je urcene sudom kto sa stara o deti - takze tam ten zaznam maju, u socialnych pripadoch by sa tento fakt mal sledovat v ramci pridelovania socialnych davok a pomoci - cize v podstate je to, podla mojho nazoru, zakon na vzbudenie zbytocnej polemiky
rodšej mohli urobiť pravidelné prehliadky u pediatra raz do roka a ten by aj videl v akom stave dieta je
vsak mozem nahlasit, ze dieta je so starou mamou a pritom ho mam doma v mrazaku. nic tym nevyriesia. 😠
ten mrazak bol samozrejme obrazne mysleny. aby ma tu ktosi neukamenoval 😵
Ja osobne určite som za väčšiu kontrolu rodičov (a ľudí všeobecne), ale toto opatrenie sa mi zdá trochu nedomyslené. Myslím, že z toho vznikne hlavne dosť veľký chaos a neviem či to bude mať aj reálny účinok.
@katka444 ved aj poslanci použili taký príklad,to dievčatko mrtvé..no ako už len toto riešenie by ju zachránilo?je to blbosť ako mraky..a tam kde treba,to aj tak nič nevyrieši,nepomože to žiadnému dieťaťu
vezmi si aj ten príklad,kedy samotná pediatrička upozornovala na týrané dieťa,ešte aj jeho babička a sociálka nekonala ...začali až ked ho matka obarila a chlapec má následky! ..až potom si ho všimli..ked už bolo po požiari...
neprisposobivých nemaju pod kontrolou..
to by mali zmeniť ,aj sociál.pracovníkov preklepnuť..a jedno s druhým,takéto"riešenie" ,že príd,podpíš sa? je alibistické..nič to nemení
Toto urcite nie je prevencia voci tomu, aby sa taketo pripady viac neopakovali. Mam pocit, ze viac ako zivot toho dievcatka uradnikov mrzia tie peniaze, ktore platili po jej smrti rodicom...
presne existuju ine sposoby kontroly deti a ich blahobytu
ja sa už teším na to tlačivo, dúfam že tam bude dostatok miesta, na konkrétne vypisanie ako sa starám, napíšem im ako deckám zadky utieram, ako periem popiškané a pokakané plienky, všetko pekne dopodrobna.............. 😀
podla mna to bude len nejake cestne prehlasenie,...
Tiež som sa nad tým pozastavila, keď som o tom počula v správach. Hneď mi napadla JJ, o ktorej sa v poslednom čase veľa hovorí. Ale možno som iba paranoidná. Povedzme, že to štát naozaj myslí úprimne, že chce zabrániť porušovaniu práv detí. ALE!!! Má to háčik: Sankciou má byť odobratie rodinných prídavkov. Ale veď to sú peniaze, ktoré práve patria deťom. Aj keď je to úbohá suma, je určená pre potreby dieťaťa. Po druhé si neviem vôbec predstaviť, ako takýmto spôsobom chcú úrady pôsobiť preventívne. To budú volať do každej rodiny a preverovať si, či dieťa naozaj je v škôlke, alebo u starých rodičov, alebo s matkou? Veď na papieri môžem podpísať čokoľvek. To môžu robiť aj bez tohto zákona a keby si svoje povinnosti riadne plnili, tak sa nič schvaľovať nemusí. A po tretie. Som zvedavá, ako sa k tomu postavia naši Rómovia. Už ich vidím, ako hlásia na úrady, kde sa ich deti nachádzajú. Veď niektorí ani nevedia, koľko tých detí vlastne majú. Myslím si preto, že tento zákon je ďalšia štátna kravina, ktorá bude slúžiť akurát tak na šikanu poctivých rodičov.
Ja nechapem jednu vec, ked je moje dieta v skolke vedene pod menom XY a rodnym cislom XXX znamena to ze stat prispieva skolke peniaze na toto konkretne dieta.... tak naco dokelu to mam nahlasovat ja? Naco tlacit dalsi papier a lietat po uradoch ked niekde v systeme meno XY a rodne cislo XXX je uz davno evidovane? Co nemaju internet, email, pocitacovu siet a system evidencie do ktoreho by teta nahliadla? Dalsia zbytocna byrokracia
Skuste sa na to pozriet aj z ineho uhla:
1. deti su nahlasene v skolke, ale nechodia tam, alebo naopak,
2. akoze sa staraju rodicia, ale v skutocnosti su u dedka a babky,
3. dieta je doma, ale poberaju na nho peniaze - akoby bolo v jasliach alebo u opatrovatelky - to tu nebudem rozoberat,
4. ked sa nieco stane, zrazu niet vinnika... tak bude jasne, kto sa staral..
Ak to bude spravne postavene, tak zodpovedni rodiacia a ti, co maju vsetko v poriadku, sa nemusia nicoho obavat ;)
@matozazzo vsak prave..cele je to len birokracia... stat ako 3 osoba? Preco? Co take strasne treba chranit na mene a rodnom cisle, ked si to musia rozne STATNE organizacie navzajom tajit pred sebou? Dalej nezmyselne zatazenie pracovnikov na urade...keby okresu taketo a ine nepotrebne papierovacky tak maju cas sa realne venovat praci v terene a problemovym rodinam
je to len sikana, uz nevedia ako by usetrili, chvalia sa aky uzasny statny rozpocet schvalili (strata 3 mld) tak to niekde musia nahnat. kedze nemaju ako siahat na davky ktore vyplacaju tak si zaviedli pravidlo. keby radsej ciganom nedavali tak by aj rodicaky povysit mohli. preco chcu takto buzerovat slusnych ludi. teraz co, nahlasis ze mas dieta u babky, ta nahodou skonci v nemocnici, das dieta k svojej sestre a uz ti siahnu na pridavky? ved to je cele uplne padnute na hlavu....
@luccyliu ako pises. na zaciatku siahnu na pridavky neskor odoberu...je to presne ako @zuzkanik pise, pomale priskrcovanie prav rodicov a prenasania kontroly na stranu statu. a takto funguje juvenilna justicia v zahranici, kde ti odoberu dieta bez tvojej moznosti sa vôbec vyjadrit. dieta totiz bude casom patrit nie rodicom ale statu. necchem byt zly prorok, radsej by som bola vyhlasena za paranoidnu, len aby toto vsetko nebola pravda...ozaj a to vsetko pod lubivym ruskom ochrany ludskych prav..
@reni93 aaano biele budu brat rodicom a osadnikom nic neurobia,lebo to je uz diskriminacia,....ze ich deti ziju v spine,ze sa doslova rozmnozuju medzi sebou,ci uz je to sestra,matka,brat atd,to je jedno,......hlavne ,ze daju hlas ked idu volby,....aaach kam tento stat speje,...opicenie sa po ostatnych statoch vo vsetkom,len nie v platoch,dochodkoch,.....
ja to vidím ako nebezpečnú vec, aby dakto vlastnil databázu s údajmi, že kde konkrétne sa ktoré dieťa kedy nachádza....
Ja sa starám o kopec cudzích deti či uz u nas doma ale v rodinách detí,rpbim tuto pracu legalne a jedno viem isto rodičia nikde nemuseli nahlasovat,ze sa im staram o deti,je to ich vec komu svoje deti zveria.jedine skola vie pre pripad nudze ,keby dieta ochorelo moje číslo a ze mam povolenie dieta vyzdvihnut zo skoly.A to sa staram aj o chore deti .
Keď už tomuto štátu tak veľmi ide o dobro detí, mal by zabezpečiť, aby aspoň jeden z rodičov nemusel pracovať od rána do večera, aby mohli ako rodina prežiť. Alebo ak rodičia potrebujú s deťmi zostať doma na OČR-ke, nech tak robia bez strachu, že prídu o prácu, lebo pre zamestnávateľa v súčasnosti nie sú rodičia s malými deťmi perspektívni. Deti by tak nemuseli byť v škôlkach do pol piatej, do piatej, nemuseli by sopľavé putovať po starých rodičoch ako špinavé handry, lebo rodičia musia ísť do práce, aby o ňu neprišli. Lebo podľa mňa slušný a poctivý rodič, ktorý svoje dieťa miluje, nepotrebuje nad sebou orlí zrak sociálnych pracovníkov, ale skôr väčšiu finančnú, alebo aspoň zákonnú podporu zo strany štátu. Všetko ostatné - vrátane lásky a ochrany - vie svoju dieťaťu poskytnúť sám.
@luba28 no diskriminácia je,že sa to týka iba pracujucich rodičov vraj.
.čiže negramotné,neprisposobivé,nezamestnané sa tomu vyhnu,tak aký to má zmysel 😖
podla mna je to padnute na hlavu. a hoci k novele sa zatial neviem dostat, stavim sa, ze do par mesiacov tu mame novelu novely, lebo jednak sa budu burit rodicia, jednak zamestnanci UPSVR, a hlavne sa to nebude dat zabezpecit organizacne ani financne.
@matozazzo ber to aj ty objektívne :
dieťa zamestnanej matky sa má hlásiť
dieťa neprisposobivého občana može ležať v lese,pretože jeho matka osadníčka je nezamestnaná ,
tak to dieťa nikoho nezaujíma?hoci jeho matka berie príspevky ..
Ja osobne na takýchto opatreniach statu a tomu podobných nevidim nic dobre.... cele roky bolo ticho a odrazu sa vsetko vali naraz na ochranu prav dietata atd.....ako eu diktuje.....Z môjho pohladu je to cista sikana a ich sposob ako sa dostat k detom...ako mat kontrolu nad ludmi....Bohuzial v dnesnom svete ziaden clovek nieje slobodny a demokracia neexistuje i ked sa nam zda, ze ano.....no je to len "sikovnost" mocnych tohto sveta ako nas riadne oblbnut...Ja osobne uz nicomu a nikomu z politikov neverim, pretoze uz x krat dokazali, ze im nezalezi na ludoch, na narode..., ale len na ich penazenkach a vyhriatych kreslách....to je moj nazor 😔