Dobre rano, prosim mamicky 5-6 rocnych deti, prosim kedy rano vstavaju a chodia vecer spat(do postele), spia este cez obed?
My sme hore od 5tej rana, na obed nespava od dvoch rokov, ani si nelahne, aj ked vidno, ze je unaveny. Co sa tyka vecerneho spanku lekari, psychologovia,odbornici radia davat do postele v tu istu hodinu ako vstane, t.j. 05:00-17:00, 05:30-17:30,06:00-18:00 ....atd. Snazim sa dodrziavat rezim, pravidelne chodit spavat v tu istu hodinu (medzi 18:00-18:45 najneskor). Byvam u rodicov nakolko moj prijem mi nedovoluje vlastne byvanie. Ked som so synom doma sama, okupe sa, obleceme do pyzanka, pomodlime sa, pekne lazka a spi do 5-10 minut. Takto to priebeha ale ked sme sami. Akonahle ze je niekto doma, napr.dedo uz to neplati, behat plakat kricat v posteli dokaze aj dve hodiny no spat nic, aj ked je veelmi unaveny, kruhy pod ocami...nerozumiem tomu. Cez vikend to bolo tak isto, vstal o 04:30 rano, sice o 18:05 "akoze zaspal" no po 20 minutach ten isty scenar ako vcera...do 21:30 vymyslal, zaspal 21:45, aj tak vstal rano o 5tej 😲 (len 7 hodin)...som myslela, ze bude buvat aspon do 8smej ked zaspal tak neskoro no kdeze 🙄. Kazde rano co tak skoro vstane je po hodine a pol uz unaveny. Hlavne ked mame nejake vysetrenie, napr.o 07:30, syn celu dobu ziva, nedokaze sa sustredit, pri logopedii to treba, nepocuva, po 30 minutach ucenia,cvicenia v ambulancii unaveny, vela krat odpadne na kreslo ktore je v ambulancii. Logopedicka ma posledne zvozila co je taky unaveny ved bolo 07:30 rano, ja jej odpovedam, ze vstal o 04:30 rano, ona: "neexistuje, a na obed Vam spava?" moja odpovied znie nie....napriel synovej nepozornosti sme sa obe snazili spolupracovat. To, ze ma syn poruchy reci, hyperaktivity s hyperkinetickymi poruchami aktivity a spravania , ADHD uz vieme vysetreniami, uziva druhy mesiac Tiapridal 1/2 tablety vecer. Je velmi zive dieta, cely den je v pohybe, ani si nesadne, stale "musi lietat" 😀. Teraz, dnes o 05:00 hore (zaspal bolo 20:10). Umyl sa,prezliekol,naranajkoval sa. Teraz ziva ako lev, vyzera uplne unavene vycerpane ale do postele ho uz nedostanem, ach jaj, som zvedava co bude zas veceer.
@lenicka6697 kazdy clovek (aj dieta) ma inu potrebu spanku- niekomu staci 7h a niekto potrebuje 10h na regeneraciu.....a k otazke jedno vstava o 7 a ide od 21-22.30 spavat, dalsie vstava o 8 a ide o 23.00 spavat a medzi tym v noci este lozi...
@lenicka6697 fuh.... nenormalne skoro ho davas spavat☹ sa ti necudujem ze je od 5tej hore.... ved 5rocny uz nespavaju 12 hodin☹
Moj chodi do skolky stale - vstava okolo 7mej a vecer chodi spavat medzi 8-9tou - zaspi rychlo, spi pokojne celu noc, rano sa budi sam. Cez den nespi od 1dneho roka, v skolke s detmi len oddychuje ( pre neho obrovske utrpenie - ked sa bavime tak na toto sa tesi najviac na skolu - ze nebude musiet poobede lezat) - moj syn podla mna spava velmi pekne - reaguje na unavu, aj ked mame oslavy, dovolenky a pod. Rezim nemeni, sam si ide lazkat alebo mi povie ze chce uz spinkat...
Moja starsia je aktivnejsia a od narodenia potrebuje malo spanku - ako drobca aom ju mohla ulozit o 6tej pred 10tou vecer nezaspala a neskor ako o 5-6tej nevstala... cez den mala problem spat aj ako parmesacne mimino, od roku ani naznak po dennom spanku - energie pritom za 4roch odkedy vstala pokedy nesla spat... do jej rezimu sme preto skoro zaradili vela pohybu ( aj na odporucanie lekarky a uciteliek v skolke ) - teraz ma 10 a trosku sa to upravuje - spavat chodi spolu so synom ale cita si knizky do 9:30 - 10tej, potom pokojne zaspi- rano sem tam potiahne uz aj do tej 7-8 mej ( cez vikend jasne ze je hore od 5tej, len ked je v skole tak sa nam vstava tazsie)
@babulina nie je o 20 hod.uz neskoro? Podla nasej pediatricky nema co takmer 6 rocne dieta byt tak dlho hore, my sme museli chodievat do poste akonahle odbilo 7 vecer. Co sa tyka toho "kludu na obed" to neviem ako docielit, on je veeelmi moc zivy, nesedi ani minutu, pokial je pekne sme vonku. On ani pred tou telkou nevydrzi, najprv pyta rozpravku no odbieha aj ked sedim pri nom, nesustredi sa. Teraz je horsie, ze sused pod nami ma cely tyzden nocnu a uz mi bola suseda klopat, ze co maly dupe, ci si nevie sadnut, vtedy akurat sedel (tak 5 minut). Hlavne, ze sused nad nami cely den bucha kladivom,vrta a pusta muziku na plne pecky....
@dai to ukladanie vecer je na doporucenie, nariadenie odbornikov. Ma chodit spat v taku hodinu ako vstava. Na jeho diagnozy by mal mat takyto rezim. Inak ja nechapem ako moze niekto nechat 5 rocne dieta hore do 10tej, to je neskoro. Este som nenapisala cim neskor zaspi tym skor vstane rano. Co som sa rozpravala s mamickami zo skolky tiez chodia spavat medzi 18tou a 19tou a vela z nich spi do 8smej rana 😕. Traja z nich spavaju aj na obed. Aj podla odbornicky ku ktorej chodime keby spaval na obed bolo by to ine len on je od 11:30 hodne unaveny, do vecera funguje, napriek unave nezaspi
Tak nas maly ma 4,5 roka a rano vstava o 6 cez obed pospi hodinku a vecer chodi spat medzi 9-9,30 cez den unaveny nie je. Ak ho na obed spat nedam tak vecer zaspi o 8 a rano o 6 je hore. Dieta je spokojne. Tiez je hyperaktivny s poruchou reci aj ked teraz zacal rozpravat. V posteli ho udrzim pred zaspatim len ked mu rozpravam rozpravky ale aj to musi idt 2x cikat 2x tatikovi pusu a 2x ruky umyt. Tiez si myslim ze ho davas skoro spat skus mu ponatahovat interval rano povedzme o 8 ukladat a uvidis do tyzdna ci 2 sa mu upravi aj to ranajsie vstavanie. Tiez neni ok ked dieta vstava o 4,30
Hlavne neber pediatricku ako svate pismo. Kazde dieta je ine, ale suhlasim ze rezim musi byt. Ja mam 5 rocneho a ten este donedavna spaval na obed dve hodiny, proste to potreboval a vecer o 20.00 do postele a spal. Aj teraz ked niekam ideme v aute zaspi. Dalsia vec je,ze ma tvoj syn nejaku diagnozu. O detoch s ADHD je vseobecne zname ze nespia poriadne skoro sa budia a celkovo su nepokojni. Ale urcite treba skusit dat ho spat neskor.
@vevesh vidim, ze spanku ma malo, uz teraz ziva kazdych par minut, trie si oci, je unaveny a to je hore 2 a pol hodiny. Ja uz som si zvykla vstat rano ked sa zobudi no pravdupovediac byvam uz okolo pol piatej hotova a dost unavena. Povinnosti doma plus to moje zive sidlo. Co nestihnem cez den dorabam neskoro vecer.
@lenicka6697 moj je o siestej hore a zaspava o desiatej cez leto a to sme stale vonku, proste nezaspi cez leto skor a cez zimu chodi spat o 20:00 kedze je skor tma. Sama odbornicka, kaslat na ne.
@lenicka6697 tak neviem - ja som smalym chodila k psychologicke, neurologovi - cela paletka kedze je predcasniatko... ale teda nikto mi nikdy netvrdil to co ty pises:-/ dieta ma ist spat vtedy ked je unavene, nie podla priruciek...ako tu pisu maminy, kazde je individualita - ja keby nutim moju dceru tak akurat ja pridem o nervy....
Si pamatam kolko som sa natrapila lebo na rady mudrych matiek predsa 1rocne musi spat cez den☹ moja ani naznak unavy, skusala som nosit, spievat, kocikovat, lezat pri nej.... nic nepomahalo - akurat som sa ja znervoznovala - poto. Som to vzdala a bolo omnoho lepsie...)
Pamatam si po celodennych chodiacich vyletoch v skolke ako mi ju davali s tym ze vsetky deticky si rano aj poobede v autobuse pospali len moja mala vkuse kecala a nieco riesila - ze isto odkvecne hned ako pride domov... tudle nudle - duracelka novy dych doma chytila a v svojom tempe do tej 10tej😉 - ako som pisala - oma vzdy bola ulozena v pokojovom rezime medzi 8-9 tou - co mi ale bolo a stale je figu platne kedze milion dovodov na vstanie, behanie , rozpravanie... ja som sa s jej energiou vyrovnala a zije sa nam celej rodine omnoho lepsie od vtedy - mala je zdrava, aktivna, dobra v skole - celkovo prospieva len jednoducho potrebuje malo spanku - tak isto ako ja, tak isto ako moj ocko...
Pri tvojom synovi je to ale trosku ine ked pises ze je unaveny ( to moja dcera nikdy nebola - stale mame 2 medaile zo skolky zato ze sa jej podarilo cez den zaspat - 2🙂 za celu skolku - jasne ze doma potom buntosila do polnoci)
Ak je unaveny cez obed tak musis najst sposob ako ho uspat a potom vecerny spanok posunut....
@pininka no skusit mozem aj dnes vecer, pokial sam nepojde do postele (vie sa pytat aj sam po tej 18tej) tak moze byt hore aj do pol osmej. Som zvedava o kolkej rano vstane lebo skutocne je byva okolo 5tej (i ked zaspi o 20:30,21:00). To bude 15 hodin hore a 9 spat? 15 hodin byt hore je podla mna vela, podla lekarov mu min
3 hodiny spanku chybaju. Skusim doma pohladat tie zatemnovacie zavesy co to urobi. Rano vidi svetlo a mozno aj preto vstava skoro, v zime spaval aj do pol osmej, osmej
@lenicka6697 no svetlo detom urcite vadi - moje maju 99% black outy inak by rano od 4tej cvirikali s vtacikmi ( mna tiez svetlo automaticky budi...)
Kolko myslis ze deti maju spavat v 5tich? Oni uz nepotrebuju vacsinou 12 hodin spanku predsa....
Moja vstava okolo siedmej, ci ide do skolky alebo je doma, doma cez obed nespava, v skolke ano, takze od toho zavisi aj vecerne ukladanie na spanok. Ked je doma a teda cez obed nespi, ide spat vecer cca 20.30, ked spi v skolke, ide o hodinu neskor, lebo skor by nezaspala (skusala som ju davat, ale prehadzuje sa v posteli aj viac ako hodinu, kym zaspi).
@dai myslim, ze tych 11-12 hodin no on spava v priemere 8-9 hodin (kym zaspi, po zaspati sa vie po hodine zobudit s placom). Som pri malom v izbe kym zaspi. Vidno, ze tie 3 hodiny spanku mu chybaju, velmi rychlo sa unavy. Aj ked vydrzi do vecera ako duracelka kruhy pod ocami, oci ako medvedik panda, unavene, ziva kazdu chvilenku
@lenicka6697 necakaj prosim ta ze spanok sa upravy za 1 den - urcite potrebuje min tyzden kym si jeho telicko zvykne. akurat je potrebne zachovat rezim cele to obdobie aby chodil spavat v rovnakom case. Inak tie blackouty su super odkedy ich doma mame prespim poobede s nim aj ja =D to sa mi nikdy nestalo ani ked sa narodil a teraz sa smejeme ze na stare kolena =D
@lenicka6697 no ako spominam moj maly ma 4,5 roka spi hodinu poobede a v noci 8 - 9 hod. urcite mu nechyba spanok toboz nie cca 2- 3 hodiny spanku. Ked sa mi stalo, ze ho moji rodicia ked bol chory nechali spat 3 hodiny vecer mi zaspal o polnoci ! teda stale isiel do toho svojho limitu 9-10 hodin celedenneho spanku.
Teraz...v klubku na fotelke, trie si oci a stale ziva. Unava? Vyzera akoby sa isiel ulozit no nelahne si. Toto je kazde rano ale o 5tej krik len a nie nie lahnut do poste
@lenicka6697 skor mam stale pocit ze tvojmu chyba poobedny spanok, nie 2-3 hodiny....ako neviem ale v mojom okoli nwpoznam 5rocne ktore by spalo 12hodin vkuse v noci - niektore to daju spolu s poobednym spankom kde ale teda v predskole ich uz tiez nenechavaju spavat 2-3hodiny - ved deti pripravuju na skolsky rezim bez poobedneho spanku... ked tvoj syn pojde do skoly kedy sa s nim chystas ucit, kedy bude mat volny cas ked ma byt o 6tej v posteli ? ( my sa okolo 5:30 estelen vraciame zo skolky/skoly ...)
Podla mna keby tvoj syn hodinku potiahol na obed tak je v uplnej pohode
@kacenka255 zaujimave. A co by si povedala na toto: den 1 som s malym v byte sama, nevymysla, sam ide o 18:10 do postele, zoberie ma za ruku, pod, pomodlime sa , zaspi do 20 minut. Den 2: otec pride skor z prace, maly ide spat ako obykle no vymysla (lebo je doma dedo???,) ja uz neviem, predtym to nerobi, vlastne to vobec nerobi ked nie je doma, iba ked je. Normalka?
@lenicka6697 ak by som moju nechala ako chce tak spi od 23.00 do 9.00 kedze chodi do skolky tak vstava o 7 spat ide o 21.30. Je vecerny typ. Nie vsetky deti su rovnake. Mas ranostaja tak sa s tym zmier. Mna by si tiez nedonutila zaspat v lete o 6. Ved to som akurat vonku
@lenicka6697 moji obaja chodia okolo 20:30 (od 20 hygiena, pyzamko a citanie rozpravky, ked lezia v postielkach). Vstavaju okolo 6-6:30, teraz je svetlo, tak spia menej ako v zime, tam v pohode aj do 7:30 potiahli. Starsi spava v skolke a podla moznosti aj doma, tak 50:50, ale teraz v lete ho viac nutim, kedze nechodi do skolky a niekedy je hore aj o 5:30 aj ked zaspi po 21ej kvoli svetlu, to by bol neznesitelny vecer. My sme na ihrisku v pohode aj o 19:00 este. My sme sice ako deti chodili skor, ale moji su spokojni az ked uvidia take ovecky na CT:D a tie su cca 19:56. 🙂 Proste ritual. Mensi teraz spi aj 3 hodiny poobede, co mne vyhovuje, aj tak v tom teple sa neda nic robit.
@lenicka6697 ano toto robi moj maly tiez. niekedy zaberie ze si pride tatik na chvilku polezat ale to ho musim potom vyhnat lebo sa rozkekesi uz celkom =D sem tam dvihnem hlas asi stylom A SPAT! odkedy zacal rozpravat skusa na mna citove vydieranie stylom mamka ale nebud na mna taka zla =DDD sem tam aj niejaka slzicka sa vyroni. no neupustim a spat sa musi. takto funguje aj cez obednajsi spanok ked je doma. v skolke zaspi ako prvy co nechapem a spi hodinku. niekedy nespi vobec a vidim na nom ze je unaveny a o 8 zaspi. rano sa zobudi normalne ako vzdy cca o 6 kedze o pol 7 odchadzame do skolky. chory nebyva od minuleho roka januara bol iba 1 x chory. nedostatok spanku vplyva na imunitu ako je na tom tvoj maly?
kazde dieta ma tendenciu sa predvadzat a preto vyskakuje ked pride domov dedo. ale to robi kazde jedno. moj manzel jednym casom chodil domov tesne pred 9 a poviem ti ze maly ho vyslovene cakal a skor nezaspal ale to bolo pred rokom.
@dai to este neviem co ako ked bude chodit do skoly, este nastupuje v septembri do skolky, na max.4 hodiny denne, z toho 2-3 dni v tyzdni ma mat 2 hodiny edukacnu cinnost v cirkevnom centre volneho casu. Tak to navrhla riaditelka MS inak by tam ostat nemohol. Musime dodrziavat prichod na 8:00 a o 12tej ide domov, na obedny spanok tam byt nemoze, vraj rusil ostatne deti. Co sa tyka skoly ponukli mi moznost pripravneho rocnika v specialnej spojenej skole ale az v septembri 2018. Na obed si on ani nelahne aj keby neviem co bolo, i ked je ocividne unaveny a ziva. Raz sa stalo, ze zaspal na 2 hodiny, bol hore do 02:30, takmer do tretej, aj tak vstal o 5tej rano
@lenicka6697 tak ked si s nim sama tak asi nema podnety, ked je dedko doma tak je nieco zaujimave a tym padom mozog nie je v takom klude - to je podla mna nieco uplne normalne... ja insk ked vstavam o 5tej rano z nejakeho dovodu tak okolo 4tej poobede mam totalnu krizu, ked ju preklnam tak sa zas dostavi okolo 8mej - pritom viem ze ked jej podlahnem a zaspim o tej 8mej tak som o polnoci hore a nezaspim do rana .... moje telo jednoducho potrebuje cca. 5-6 hodin spanku... 12hodin som asi neprespala nikdy, niekedy ked som chora tak dam 8 ale viac urcite nie... ked spim cez den tak ma potom boli hlava a som nervozna... cize to ze tvoj syn si pretoera ocka o 7mej ked vstal o 4tej je viac ako normalne - jasne ze je unaveny.... na druhej strane mozog vnima ze je jasny den a vsetci okolo neho v plnej energii - cize chudiatko v tom moze mat pekny bordel...
Inak mne ked decka vstanu skor tak ich zavolam sa primojkat k nam do postele a obycajne este zaspia...keby ich necham pobehovat po byte tak uz urcite nezaspia
@lenicka6697 hm... to je divne ze si s nim nevedia rady - moj syn tiez vyrusoval poobede ale pracovali s nim tolko pokial sa nenaucil aspon lezat ( nechavaju mu knizky a pod. Aby nerusil ine deti, niekedy ide na toaletu a tak stravi pol poobedneho spanku alebo sa mu venuje 1 ucitelka - robi s nou pripravy, vybavuje a tak... )
Aj z toho co pises musis jasne vidiet ze tvoj syn viac spanku nepotrebuje len ho inak nadstavit - keby vstaval o 6:30 tak vecer zas o 2 hodiny moze ist neskor spat - cize nie o 6tej ale o 8mej...stale by mal cez 10 hodin spanku co je uplne postacujuce na ten vek...
To posuvanie rezimu netrva ale 1 den - mas teraz leto crle nato aby si ho postupne posunula...
@lenicka6697 mam 5 rocnu slecnu, vstava o 7.00, spat chodi o 21.00 - 21.30. Cez den nespava, vecer zaspi v priebehu 5 minut, spi kludne celu noc. Ked som sa snazila ju davat spat skor, vysledkom bolo akurat tak 2 hodinove uspavanie, proste kazde dieta ma inu potrebu spanku.
daj na tvoj instinkt a potreby drobca, nepocuvat a necitat odborne nazory, v dnesnej dobe mam pocit, ze ludia stracaju svoj zdravy rozum a bez odbornikov sa uz nevedia ani pohnut..
Skor ti dam radu v inom smere - diagnoza/nediagnoza, clovek ( dieta ci dospely) nemoze vykazovat znamky unavy uz 2 hodiny po zobudeni. Odporucam vysetrenie na chudokrvnost a stitnu zlazu, tu je totiz hlavnym priznakom zvysena unava, aj cerstvo po zobudeni ( moja vlastna skusenost).
@kacenka255 chory byva kazde 2-3 tyzdne, je alergik, nabeh na astmu, bol 3 krat na vyrezavani mandli, syndrom neustaleho zatekania hlienov. Imunitu ma znizenu. Dedo, moj otec je super, ja nemam nic proti ze chce byt maly s dedom no vymysla vzdy ked je doma, vlastne ked doma nie je nevymysla, zaujimava...ja potom vyzeram, ze si s nim neviem rady a ze to s nim neviem
@sjuzan77 dakujem
@lenicka6697 tak nerob po veceroch a lahni si s nim a naozaj to vyzera, ze obedny spanok chyba a vecer ho mozes davat aj neskor spavat.....na margo neskorych hodin- u nas o 21.00 su este vsetky deti vonku a hraju sa - ale slnko u nas zapada o 1,5 hodiny neskor ako na sk, a ked som s detmi na sk, tak spia o hodinu a pol skor.......ked sa rodina pokusala zaspat ich podla sk "standardov" (medzi 19-20h) , tak mi vstavali o 4.00 rano a potom v skolke a cez den nevedeli fungovat a vzdy mi este cez den zaspali a po nociach vystrajali....🙃🙃🙃 musis najst ten cas, aky mu vyhovuje ma spanie a urcite nie, co povedal pediater.... (bdw. Moje sidlo malo casy, ked nespalo 36h vkuse!!! Aj unavene bolo, ale nic a potom po 4 hodinach spanku ficalo naplno dalej- teraz je uz lepsie, ale aj teraz mu staci len 5 hodin spanku a je fit....)
Nasi boli ranostaji, vstavali okolo 5.30, ale vzdy chodili spat o 20h, do 5min boli tuhi. Na obed ako tvoj od dvoch rokov nespia, ale trvam na pokludnej aktivite aj za cenu ze sedia pred telkou. Nastupom do prvej triedy sa to zlahka zmenilo,vstavaju 6.30, vecer nadalej chodia spat o 20h. Len hlavu hore, dobre bude