Zdravim maminy,co si myslite.Ake su klady a zapory.
Ja som jedináčik a mám 2 deti.
jediná výhoda toho, že je niekto jedináčik vidím v tom, že raz sa nebudem musieť s nikým deliť o dedičstvo ... inak to má samé nevýhody. Rodičia sa snažia jednému dať "všetko", ale potom aj príliš vyžadujú, všetko sa koncentruje len na jedného. Ak máš jedno dieťa, je to lacnejšie, platíš len za jedno pri dovolenkovaní, v škole, krúžky, VŠ ...
S dvomi je život v tomto ohlade drahší (aj ak po sebe dedia), no je to život zábavnejší, aj pre deti, aj rodičov. Ja aj 2 dávam "všetko", síce si občas niečo nemôžeme dovoliť po materiálnej stránke tak, ako by sme si dovolili pri jednom ... ale kompenzujeme to inými vecami, zážitkami.
@ptmt1011viac vboredlu do istého času ... ja už neupratujem, deti majú 11 a 17, upratujú skoro všetko oni, periny prezlečú, vysávajú, umývajú, nakladajú aj vyberajú umývačku aj sušičku ... len periem a okná umývam ja.
@elizabeth88 keby sa Vám rodičom niečo stalo neostane samo a to je veľmi veľmi dôležité že má aspoň niekoho.. Vlastná skúsenosť.. A to som sa musela ja postarať o brata lebo nemal 18 inak neviem čo by bolo a kde vy skončil a to je vekový rozdiel medzi nami len 2 ročný
@lizardd urcite nie😊
Rovnako ako @hettinka som jedinacik. Kedze rodicia nie su najmladsi, bojim sa, co bude, az bude najhorsie, ako, sklbit starostlivost o nich a dalsie veci. Dalej, v detstve som sa vzdy citila osamelo, doma to nebolo so vztahmi idealne, takze som tiez v tomto nemala partaka.
My sme boli traja surodenci a som rada.Najma za sestru.Najlepsia kamaratka,ktorej mozem takmer vsetko povedat.
@asia83 človek nikdy nevie čo bude môj bratranec sa zabil na motorke krstná bola úplne na dne chcela umrieť.. uvedomila si že sa nesmie opustiť že má ešte 1 syna ktorý ju potrebuje.. Pohľad z iného uhla pohľadu.. Ja chcem 4 deti 2 mam už v pestúnskej starostlivosti nakoľko sa nám nedarilo zoberiem ďalšie ak sa dariť nebude
Takato tema tu uz je.treba hladat.
Clovek je tvor druzny.takze iste pokial je to mozne,aspon 2 deti😉
Ja už som aj túto tému zakladala, ale zapojím sa. Strašne som to riešila a stále som počúvala a počúvam s každej strany kedy bude druhé. Dokonca som mala pocit, že budem musieť navštíviť psychológa. Až som sa nedávno rozprávala s kamarátkou, ktorá má jedno. A pochopila som. Nechávala som si vnucovať názor druhých. Ak sa má niekto opýta kedy bude druhé, poviem mu pravdu. Prvé dieťa sme plánovali, viem aké to je úžasné.Ak raz budem mať druhé, tak mu doprajem ten istý "luxus" byť chcene. A nesúhlasím s názorom, že jedináčik ma vždy všetko a je rozmaznany. Naše nemá všetko, aj keď by mohlo mať. Je jedno koľko detí kto má, dôležité je dať im veľa lásky😊
Mám jedného kamaráta ktorý je jedináčik, rodičia zomreli pomerne skoro a okrem strýka, ktorý mu zavolá raz do roka nemá nikoho. Sám vravel že by dal všetko za to, aby mal surodenca, a ktorým by sa porozprával, poradil, niekoho ozaj blízkeho. Surodenca nenahradia ani tety, ani bratranci, nikto. Ja si neviem predstaviť že by som mala doma jedináčika.
@ptmt1011 čo je 5 rokov v porovnaní s dlžkou života 😃 Už teraz sa desím toho, ked sa odsťahujú 😃
Inak, obe deti som začala zapájať s nástupom do školy aj do domácich prác, či dievča, či chlapca. Najskôr si museli upratať len svoju izbu, vyniesť smeti a takéto veci a postupne sme pridávali ďalšie povinnosti. Samozrejme, nezdieram ich tu, že by nestíhali potom sa pohrať, alebo ísť von ... ale ani nerobím za nich veci, ktoré zvládnu aj sami. Syn robí rád aj na dvore s otcom, napr. ked sa chystá drevo na zimu, alebo niečo majstrujú, okolo auta. Aj to je fajn, že manžel má parťáka a ja zasa parťáčku na nákupy oblečenia a tak...
@elizabeth88 ja neviem..prosto vzdy som chcela.minimalne dve deti..mam sestru a je to podla mna super! Aj ked sme sa hadavali a bili, ale mali sme.sa.a mame radi. Pre mna nebolo o com. Ale kebyze mozem mat len jedno dietatko, co uz, radsej jedno,ako ziadne. Som vdacna,ze mam.dve,aj ked je to niekedy tazke.
@elizabeth88 Ja mam sestru aj brata a nikdy by som nemenila za nic na svete.nic nevie nahradit surodenca,mam jedneho syna ktory ma vsetko od malička a napriek tomu sa často nudí a radšej ide von za bratrancami lebo spolu sa vedia zahrat, vyblaznit. Desi ma predstava ze bude sám a nespozna ake uzasne je mat surodenca,a aka je silna surodenecka laska. Nedari sa nam uz par rokov druhe dietatko ale nevzdam sa a verim ze synovi dam to najvzacnejsie súrodenca.
@macka9 Drzim palce.
Nie som taká stará , ale dnešnej dobe nerozumiem . Najprv sa dlho rieši či sa cítim alebo necítim , potom sa rieši jedno , dve alebo xy , rozostup xy rokov, špekuluje sa zľava doprava a zprava doľava .
@zooeynka čo sa na materstve má premýšľať ? Materstvo je prirodzená vec a jediná otázka ktorú riešim či deti ano alebo nie. Len dnes sa rieši či sa cítim na deti ...ja alebo partner , alebo či sa cítim málo alebo už dosť, či som pripravená ( ako načo ? porodiť dieťa ? ), potom sa zas rieši , jedno , dve .. ženy môjho ročníka ..husákové deti jednoducho deti mali .
@zooeynka toto je však o výbere partnera čo píšeš. U mňa materstvo predchádza sobáš, čím vlastne dávaš najavo svetu že ano s týmto mužom to myslíš naozaj vážne. Po sobáši zväčša prichádzali deti , nikto neriešil že či o rok , dva alebo 10 jednoducho po svadbe sa otehotnelo . Teraz sa rieši ..musíme spolu žiť , potom žijeme spolu dostatočne dlho? , zasnúbime sa , potom žijeme pár rokov ako snubenci ..vezmeme sa ? Cítime sa na to ? Keď sa naozaj vezmú tak sa zas rieši cítime sa na dieťa , cítime sa na tak hlboký záväzok ? Cítime sa dostatočne alebo sa len ja tak cítim . Keď sa nakoniec cítime , tak zas jedno , rozostup druhé .... mladé generácie stále niečo riešia a čo je paradoxom rozvodovosť a rozchodovosť je rovnako vysoká ak nie vyššia ako sú generácie mojich rodičov alebo mojej generácie ( 40 +).
Ako načo sa mám cítiť ...na záväzok , na partnerstvo , na rodičovstvo ...to sú tak samozrejmé a prirodzené veci .
Päť alebo šesť..no babo raď😊
@elizabeth88 veď to hádam každý vie, aké sú klady a zápory jedného alebo dvoch detí, to treba aj písať? 🙄