Syn má čerstvo dva roky. Dlho zaspával pri dojčení, no asi pred mesiacom som ho odstavila. Bolo to bezproblémové, žiadny plač, okamžite pochopil, že zaspávať bude naďalej vedľa mňa, ale už bez mlieka. Zaspávanie mu trvalo dlhšie, viac sa vrtel a blabotal, no zaspal. Už vyše týždňa ma ale pri zaspavaní bije, miery hlavne na tvár a hlavu. Reagujem kľudne, odotiahnem sa ,chytím za ruky a vysvetlím, že toto robiť nemôže a prečo to robiť nemôže. Chvíľu to pomáhalo, no potom ma zasa začal biť, tak som zasa vysvetľovala a už sa odťahovala radikálnejšie, aby na mňa nedosiahol, čo tiež chvíľu zaberalo, lebo pri zaspavaní preferuje moju blízkosť. Už to nezaberá, stále ma bije a ja som dnes v bezradnosti pristúpila k tomu, že som ho vložila do postieľky a odišla z miestnosti (vysvetlila som mu, prečo sa to stalo). Neplakal, no volal ma. Prišla som asi po piatich minútach a prvé čo urobil bolo, že ma znovu udrel. Opäť som ho vložila do postieľky a vyšla pred izbu, opäť neplakal a len ma volal. Po asi ďalších piatich minútach ku mne nabehol môj muž, ktorému som narýchlo vysvetlila problém. Jeho postoj bol, že ak za malým (stále neplakal, znel pokojne) nepôjdem hneď ja, pôjde on a potom rovno vošiel do izby, vybral ho z postieľky a nechal ho, nech sa ide hrať. Aktuálne teda syn nespí a ja rozmýšľam, čo reagovať pri najbližšom uspavaní. Máte niekto podobnú skúsenosť? Čo vám pomohlo vyriešiť tento problém? Ďakujem.
Capnúť ho vždy po ruke jasne že jemne ale že aby si zapamätal že to sa nerobí vždy ked ťa buchne po tvári tak mu treba dať capnúť po rukách a sa to od naučí. Nemôžeš to nechať zájsť aby sa TI to neskôr nevypomstilo bude skúšať a ak bude väčší tak to bude robiť treba to stopnúť raz dva. A ukázať že to nemôže robiť. A jeho otec tvoj muž prečo neťahá vo výchove za rovnaký povraz ako TY.ON len zhadzuje tvoju autoritu pred synom. TY zakážeš ON príde vezme ho nech sa ide hrať. Dvojročný by už o 20:00 mal spať.
A to ti robi aj pri vecernom zaspavani? Je dost unaveny? Mozno uz ten denny spanok nepotrebuje… samozrejme bitie neospravedlnuje ani ne-unava, len hladam mohnu pricinu frustracie 🙃
@zd582uo Treba to hneď zastaviť ruku a rázne povedať. Náš to robí občas tiež. V ten moment sa zhacim a zvýšeným hlasom poviem žiadne také! Toto ma bolí, preto to druhým nerobíme!
Ak to urobí druhýkrát zdvihnem sa, podrzim mu ruku a opäť rázne že toto sa nerobí! ... Nie pokojným hlasom, ale naozaj zvýšeným a raznym a idem preč z izby na chvíľu. U nás to odidwnie z izby vždy zabralo a potom mi už neublizoval.
Ale všimla som si, že to väčšinou robí, keď je už veľmi unavený.
@alickapusinka čiže tvoja rada je čapnúť dieťa za to, že čaplo mňa. Ukázať bitkou, že nesmie niekoho biť... 🤦🏼♀️🤷♀️ To znie logicky 👍🤝
@zd582uo
pokial ny miz toto irobil, odchadzam z dimu a nech ho s trpezlivistou Boha uspi sam!
Ked chce mudrovat, nech aj riesi konstruktivne blbec.
Bije aj muza akebo deti vonku? Nas mal okolo 2 rokov tie taky fazu jedy bil deti. Isiel okolo a skahol - teda skor skrabol. Preslo to asi za dva mesiace. Ako ti baby radia, capni mu po ruke zo 3x nech vie, ze to boli. Teda jasne ze nie vela. Ked nepomoze, drzat ruky alebo sa mozno viac mojkat. Skus ho dat skor spat, mozno to aj z unavy robi. Ale nexistuje pridlho tutununu nemozes zlaticko. A ja teda nie som za bitie deti, ale toti neexistuje. Ked teraz 3,5 rocny ublizi cielene, raz vysvetlim. Urobi to iste zamerne 2x urobim mu to iste. Pokuse? Poviem pod sem, nieco ti ukazem.Pokusem ho tiez - jasne ze mu zas z toho krv netečie ale to funguje. Vysvetlim mu, ze aj mna ci bratceka to boli tak a to nesmie. Tento sposob pochopi vzdy. Minule som nasho malinkeho niesla a isla pritesne pri dverach, buchol si nozicku. A ten starsi hned hovori - to nesmies, davaj pozor to ho boli!
Hlavne nech to nevyznie prisim, ze som hnusna na deťúrence 🙂 Nie som
uplna normalka...to je vychova...este budu vselijake fazy dalsie
ak je to denny spanok, mozno uz nepotrebuje spat, a toto je jeho reakcia nato, ze sa mu nechce spat a v posteli sa nudi.
Ak nieje vyslovene unaveny, tak by som ho uz nadavala.
Ak to robi aj vecer, tak ocividne skusa hranice. Vysvetlovat ako papagaj dokola, ked vidis, ze sa zahana, ruku mu razne chytit a nedovolit udriet. Vysvetlovat preco, a dokola.
Ak nic z toho nepomoze, tak mu treba capnut naspat, samozrejme nie silno, jemne, ale aby pochopil, ze to boli. Lebo je mozne, ze to nevie, co robi, ze pre neho je to iba zabava, v style nudim sa, mavnem rukov a mama robi cikrus, super zabava. Musi pochopit, ze to co robi boli, a bohuzial pokial to v istej korigovanej miere nevyskusa na sebe, tak nezisti...
@zd582uo Podľa mňa si reagovala dobre. A keďže to nepomáha a otec je iniciatívny, zapoj ho do riešenia problému (je to predsa aj jeho dieťa) - nech ho teraz nejakú dobu uspáva sám. Môže to pomôcť, ak si dieťa tento zlozvyk vytvorilo len k tebe, pri uspávaní inou osobou na to môže úplne zabudnúť a už sa to nebude opakovať. A treba si overiť, či dieťa naozaj ten spánok potrebuje, alebo už nie.
No akože aj môj malý veľakrát nechcel spať cez deň, ale neprejavoval to tým, že ma začal bit, to co sú zas za komentáre 🫣
A neviem tiež prečo potrebujes na všetko vždy kľudne reagovať. Je rozdiel keď omylom napríklad niečo zhodi a rozbije, ale on už veľmi dobre rozumie tomu, že ťa bije a ubližuje ti.. A tvoj kľudný hlas ma evidentne na háku.
@elanor Motorika dieťaťa je na úplne inej úrovni ako dospelého - ono vôbec netuší, ako ty kontroluješ silu úderu. Pred dieťa je capnutie od rodiča len signál, že takto sa majú riešiť problémy - deti sa totiž učia napodobňovaním a ak mamka rieši problém bitkou, je to správne riešenie, ktoré si zafixujem hlboko v mozgu. Možno sa tým naučí to, že nemá biť starších a silnejších, ale na slabších si trúfne, lebo tí mu neublížia - tak ako si mamka trúfne na slabšie dieta.
@alickapusinka výborná rada, fakt úplný uchvát. Budú sa capkať navzájom a malý ju začne bežne capkať aj po rukách keď sa mu niečo nebude páčiť. 🤦
@elanor aha, okej. Takže je v poriadku dieťa učiť, že problémy sa riešia bitkou (je úplne jedno aká je intenzita čapnutia). Synko si odnesie do života, že ak ho budú srať spolužiaci, kolegovia, manželka, deti je úplne v poriadku ich čapnúť (znovu píšem , že je úplne jedno ako silno). Lebo to dieťa vidí - mamu /otca niečo hnevá, niečo sa im nepáči, tak to riešia čapnutim...
@elanor keby to takto fungovalo, nie sú škôlky a školy plné agresívnych bitkári, ktoré si takéto správanie nosia z domu 😉 nie, dvojročné dieťa si to takto pekne v hlave upratať nevie, keďže sa ešte len učí spracovať emócie. Dieťaťu je ukulele, prečo mu to matka vráti, ono vidí, že jeho nevhodné správanie rieši čapnutim =ak sa bude niekto voči nemu správať nevhodne, treba ho čapnúť a vyrieši sa to
@elanor Existujú štúdie na desiatkach tisíc detí z rôzneho kultúrneho prostredia. Ani jedna nepriniesla jediný dôkaz, že fyzické tresty majú pozitívny úžitok (a hovorí sa v nich nielen o tom, čo nazývaš bitkou, ale aj plesnutia po zadku či rukách). Naopak, ukazujú, že fyzické tresty (aj capnutia) sa viažu so štatisticky vyznamne zvýšeným problematickým správaním v detstve, puberte aj dospelosti.
@zd582uo náš takto nie až tak ale viditeľne vystrája keď nie je unavený a nechce spať ja ho vtedy proste neukladám nemá to cenu.
@annm81 u nás jedna pani má len jedného syna,v živote na neho nepoložila ruku ťuťuli muťuli, dokonca aj keď mal 15 tak mu krajala aj rezeň a vieš aký je ten chalan? Teraz má 21 a ani školu nedokončil ,nepracuje prepije mamine peniaze a ju mláti že až z domu uteká, a on jej nadáva do všetkých..... aj dom im zámerne podpálil lebo mu nechcela dať peniaze,bolo to aj v správach a ona stále ho bráni zatĺka aj keď ju zmláti zaprie to ,bola som svedkom ako jej dal facku na ulici .A to ho v živote neudržal ani mu len necapla. Rodič musí mať autoritu. On vie že ona mu nič neurobí preto sa k nej správa ako k handre doslova
Treba nastaviť hranice lebo o rok tu budeme čítať že v škôlke bije učitelky...Niekedy nestačí ťuťumuťu vysvetľovanie. Každý rodič má poznať svoje dieťa, vedieť ako naňho.Su nesmelé poslušné deti ktoré treba povzbudzovať, a sú aktívne neposlušné ktoré treba skrotiť, aby z nich vyrástli dobrý dospelý ľudia,ktorý si vážia starších ľudí, rodičov, učiteľov atď
@dianka3 ale tak toto je ďalší extrém 🤦🏼♀️. Nemôžeš porovnávať normálnu výchovu, v ktorej rodičia vedia nastaviť jasné hranice aj bez fyzických a psychických trestov, a očividne zanedbanú výchovu, kde si matka zvolila ľahšiu cestu a dieťaťu radšej ustúpila, povolila všetko len aby bol pokoj.
My co neuznávam fyzické tresty takto nevychovavame. Naše dieťa vie čo môže a čo nemôže aj bez toho aby som ho to naučila bitkou (pretože, budem sa opakovať, aj malé čapnutim po zadku, prstoch, rukách... Je bitka /násilie - keby to tak nebolo, je to akceptované správanie aj medzi dospelými).
muž prišiel a urobil po svojiom.... toto je celé zle a predpokladam, že pán manžel je doma dosť dominantný a tam zrejme tkvie možno problém aj s dieťaťom...
@tomika toto riešim v škôlke, tiež už neviem, čo s jedným, vytrieska všetkým v okruhu seba, vždy stále , s rodičmi to riešiť sa nedá, to je ako by som hrach o stenu hádzala, zbije, ide mimo deti a zase sa vráti, zase soti, štipne, jazyk vyplazi a stále dookola. Už je to neusnosné, a tam je presne problem, že to rodičom pride normalne zrejme.
@alickapusinka autorkina predposledna veta je, ze "aktualne syn nespi" a cas prispevku dnes na obed. 🤷🏼♀️ ak ide o obedn uspavanie - mozno je uz zbytocne, spanok nepotrebuje
@mooonika1975 nasi maju v skolke stolicku taku vysoku akoby barovu a ked niekto nejake dieta udrie tak ho tam posadia na chvilu. Celkom im to funguje.
MOj ked mal take obdobie ked chcel udriet tak som mu chytila rucky a nedovolila, trvalo to chvilu a prestal s tym
@13uzivatelka11 to ze tvoje dieta prejavovalo frustraciu inak neznamena, ze ine dieta ju nemohe prejavovat napriklad aj capnutim. Kedze autorka sa nevyjadrila doteraz ci to robi aj vecer a aj v inych situaciach napr., alebo len ked ma ist cez den spat (resp spat ked este nie dostatocne unaveny, lebo ked musi ist spat poobede aj ked nechce tak potom ani vecer nemusi byt dost unaveny) a z toho co pisala vychadza, ze tento problem maju len pri zaspavani, tak nevidim nic nelogicke na tych komentaroch.
U nas tiez jednu dobu bolo bezne, ze frustrovany syn ma isiel bit. Preslo to. Riesil som to raznym nie, a naslednym vysvetlenim, ze nikoho nebijeme, kazdeho to boli…ked uz bol v klude. Kym bol v razi, iba som mu zastavila ruku, neodchadzala som od neho. Ja som silnejsia, nepotrebujem od neho utekat. A teda syn este nedostal bitku, hadam ani nedostane, pokial mi psychicke zdravie posluzi😃 a zatial z neho nerastie ziaden kriminalnik
@zd582uo no nesmieš mu to dovoliť, ak vidíš že sa už zaháňa a chytá tá udrieť, chyt mu ruky a veľmi dôrazne a nahlas povedz NIE
Žiadny jemný hlas a tútu-muťu maminka je smutná, proste dôrazne a hlasne NIE.
Ak tá udrie, okamžite odidi z izby
Mal by ho mizno na nejakú dobu spávať muž